Ingetrokken tepels of platte tepels

Ingetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte voor. Bij vrouwen kunnen de tepels zich ook terugtrekken in de de puberteit of na een borstoperatie of borstvergroting.

Oorzaak en ontstaan

Wanneer de melkkliertjes in de borst niet lang genoeg zijn, worden de tepels naar binnengetrokken. Deze medische conditie is vaak erfelijk bepaald. Bij vrouwen komt het soms pas tot uiting als de borsten gaan groeien in de puberteit. Wanneer de tepels zich op latere tijd leeftijd plotseling terugtrekken, kan dit een indicatie voor bijvoorbeeld borstkanker zijn. Bij plotselinge veranderingen in de borsten of tepels is het altijd verstandig een arts te raadplegen.

Gevolgen ingetrokken tepels of platte tepels

De gevolgen van ingetrokken tepels zijn over het algemeen uitsluitend van cosmetische aard. Veel vrouwen met platte tepels kunnen zich hierdoor minder aantrekkelijk voelen. Dit gevoel kan ook leiden tot onzekerheid. Bij seksuele opwinding zullen de tepels zich ook minder oprichten, wat ook als storend ervaren kan worden. Voor zover bekend zijn de tepels niet minder gevoelig voor seksuele prikkelingen.

Borstvoeding

Ingetrokken tepels of platte tepels kunnen het geven van borstvoeding bemoeilijken. Oplossing is het gebruik van een borstschelp. Soms wordt ook een borstpomp gebruikt om de tepels tijdelijk naar buiten te richten.

Indicatie

Indicatie voor tepels, die vanaf de geboorte geïnverteerd zijn is vaak niet erg moeilijk. Bij verandering van de borsten tijdens de puberteit ontstaat vaak onzekerheid over de tepels. Wanneer de tepels zich pas tijdens de borstontwikkeling naar binnen richten of platter worden, spreek men ook wel van 'slecht aangelegde' tepels. Vrouwen kunnen een eenvoudige zelftest doen om te kijken over er sprake is van ingetrokken tepels.

Verhelpen

Er zijn verschillende oplossingen om ingetrokken tepels te verhelpen. Niet alle oplossingen zullen voor elke vrouw even goed werken.

Cosmetische chirurgie

Een plastisch chirurg kan een tepelcorrectie uitvoeren. Bij de ze relatief klein ingreep worden de melkkliertjes in borsten doorgesneden. De melkkliertjes trekken na de operatie de tepels niet meer naar binnen, waardoor deze zich naar buiten zullen richten. De tepelcorrectie kan littekens achterlaten. Ook kunnen vrouwen, die deze ingreep hebben ondergaan, geen borstvoeding meer geven. Een tepelcorrectie kost ongeveer 750 euro per borst. Zonder medisch indicatie zal de verzekering de ingrepen vrijwel nooit vergoeden.

Massage van de tepel

Sommige vrouwen kunnen de ingetrokken of platte tepels verhelpen met massage-oefeningen. Een bekende vorm is de Hoffman Techniek. Een massage, die vijfmaal daags wordt uitgevoerd, door de tepel met de duimen omhoog te duwen. Het is verstandig om eerst een arts te raadplegen voordat begonnen wordt met masseren.

De Niplette

De Niplette is een klein apparaat, met een doorzichtig 'tepelhoedje'. De Niplette zuigt de tepel naar buiten en kan vervolgens discreet in een beha gedragen worden. Door de continue zuiging blijft de tepel in veel gevallen naar buiten staan. De Niplette beidt voor veel vrouwen dus een blijvende oplossing. De Niplette is pijnloos en gemakkelijk in gebruik.
© 2009 - 2025 Basjobsen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsBorstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsZo'n tien procent van de vrouwen heeft een vlakke of ingetrokken tepel. Hoewel dit verschijnsel over het algemeen onschu…
Niplette: ingetrokken tepels behandelen zonder operatieNiplette: ingetrokken tepels behandelen zonder operatieIngetrokken tepels is een veel voorkomend probleem onder vrouwen: circa één op de tien heeft ermee te maken. Veel vrouwe…
Ingetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversieIngetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversieOmgekeerde tepels, ook wel ingetrokken tepels of tepelinversie genoemd, zijn vaak geen teken van een ernstig medisch pro…

Autisme volgens Hans AspergerAutisme volgens Hans AspergerDe laatste jaren staat autisme erg in de belangstelling. Er wordt steeds meer over deze stoornis bekend. Daardoor wordt…
Aangeboren genitale afwijkingen bij de manAangeboren genitale afwijkingen bij de manBij de meeste mannen zijn geen genitale afwijkingen aanwezig. Bij sommige mannen is er echter sprake van een aangeboren…
Basjobsen (20 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.