Tepelafwijkingen: Soorten abnormale tepels bij vrouwen

Tepelafwijkingen: Soorten abnormale tepels bij vrouwen Sommige vrouwen kampen met één of meer afwijkende tips. De tepelafwijking(en) zijn mogelijk geassocieerd met ernstige, onderliggende aandoeningen of structurele defecten waardoor de werking van de tepel is aangetast. Deze abnormale tepel(s) veroorzaken eveneens mogelijk emotionele problemen, zoals angst en schaamte. In sommige gevallen is een tepelcorrectie mogelijk. Verder behandelt de arts de eventueel onderliggende aandoening of andere aanwezige klachten.

Normale tepels

Normaal gezien is de tepel aanwezig op het tepelhof op elke borst, en steekt deze een beetje uit. Sommige vrouwen vermoeden soms dat ze lijden aan abnormale tepels omdat de twee tepels verschillend zijn in vorm, maat of kleur. Maar net zoals de borsten die asymmetrisch van vorm en grootte zijn, vertonen ook de tepels lichte uiterlijke verschillen. Dit is een normaal fysiologisch verschijnsel en bestempelen artsen niet als een misvorming of tepelafwijking. Wanneer echter plotseling een onevenredige omvang van de tepels ten opzichte van de borst of het tepelhof tot stand komt, en waarbij mogelijk ook tepelpijn tot uiting komt, is medisch advies noodzakelijk.

Athelie en ontbrekende tepels

Bij de zeldzame aangeboren aandoening athelie heeft een vrouw één of twee ontbrekende tepels. Meestal is ontbreekt slechts één tepel. Athelie is soms een kenmerk van het Poland-syndroom (afwijkingen aan borstkas en hand). Bilaterale (aan athelie (afwezigheid van tepels op beide borsten) komt voor bij bepaalde vormen van ectodermale dysplasie.

Ingetrokken tepels

Ingetrokken tepels doen denken aan ‘omgekeerde tepels’ maar dit is niet hetzelfde. De tepels zijn teruggetrokken wanneer ze eerder wel boven het oppervlak van het tepelhof uitkwamen, maar nu naar binnen zijn getrokken. Ze gaan niet uitsteken door stimulatie.

Dit is mogelijk te wijten aan:
 • aan leeftijd gerelateerde veranderingen
 • borstkanker
 • een borstabces (pijnlijke knobbel met pus in borst)
 • een infectie van het melkkanaal
 • een trauma resulterend in vetnecrose (gebied van vetweefsel na trauma, vaak op borst) of littekens
 • een verzakking van de borst
 • mastitis (ontsteking van borstweefsel, vaak bij het geven van borstvoeding)
 • plotseling en overmatig gewichtsverlies
 • postoperatief na een borst- of tepeloperatie
 • tuberculose (bacteriële infectie met longproblemen)
 • uitbreiding (ectasie) van de melkkanalen

Zwangere vrouwen hebben sneller omgekeerde tepels / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen hebben sneller omgekeerde tepels / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Omgekeerde tepels

Bij omgekeerde tepels (tepelinversie) zijn de tepels naar binnen in het tepelhof gedraaid. Eén of beide tepels zijn omgekeerd. Drukt de vrouw op de borst, dan komen ze wel uit het tepelhof tevoorschijn. Ook tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode zijn de tepels niet meer gedraaid in het tepelhof. Het geven van borstvoeding vormt soms wel een probleem, maar meestal is het wel mogelijk om de tepels in een normale stand te krijgen als de baby de tepels goed vastneemt in de mond, of wanneer de vrouw een borstkolf gebruikt.

In een groot aantal gevallen is tepelinversie aangeboren. Soms liggen genen aan de basis van het verschil in de vorm van de tepel. Ook is een omgekeerde tepel soms onderdeel vna een aandoening zoals:

Polythelie en een aangeboren extra tepel

Een vrouw met polythelie heeft vanaf de geboorte een extra tepel boven of onder de normaal gesitueerde tepel. Soms komt de tepel ook elders op het lichaam voor, meestal langs de ‘melklijn’ die zich uitstrekt van de oksel tot de liesstreek.

Prominente tepels

De tepels zijn soms ongebruikelijk groot en steken dan veel vooruit. Deze prominente tepels zijn vooral zichtbaar tijdens de puberteit bij vrouwen en zijn dan te wijten aan de groei en ontwikkeling van de borsten (vrouwelijke geslachtskenmerken). Ook tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode komen deze grote en vooruitstekende tepels tot uiting. Prominente en gezwollen tepels zijn tot slot zichtbaar bij tubulaire borstvervorming, waarbij het onderliggende borstweefsel vooruitsteekt.

Trauma aan of verlies van tepel

Een trauma aan de borst of tepel veroorzaakt mogelijk afwijkende tepels. Vooral een tepelpiercing veroorzaakt namelijk mogelijk een infectie en/of een litteken. Ook brandwonden veroorzaken mogelijk misvormde tepels, of zelfs een verlies van één tepel of beide tepels. Af en toe heeft een vrouw onvolledige tepels door een trauma. Hierbij zijn er geen openingen op het oppervlak aanwezig voor de uitstroom van melk.

Andere tepelafwijkingen bij vrouwen

Geschubde, gekloofde of gebarsten tepels resulteren mogelijk uit volgende aandoeningen:

Ook zien artsen deze abnormale tepels wel eens bij vrouwen die borstvoeding geven.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Ingetrokken tepels of platte tepelsIngetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte v…
Borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsBorstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsZo'n tien procent van de vrouwen heeft een vlakke of ingetrokken tepel. Hoewel dit verschijnsel over het algemeen onschu…
Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsIngetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsEen ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokk…

Trommelstokvingers: symptomen en oorzaken horlogeglasnagelsTrommelstokvingers: symptomen en oorzaken horlogeglasnagelsTrommelstokvingers of horlogeglasnagels zijn bolronde nagels en eindkootjes, welke worden geassocieerd met interne aando…
Subacromiaal impingementsyndroom: Pijn aan schouderSubacromiaal impingementsyndroom: Pijn aan schouderDe schouder is een ondiep gewricht met een groot aantal bewegingen. Een aantal aandoeningen veroorzaken pijn in de schou…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 18 april 2018:
 • Breastfeeding with Flat or Inverted Nipples,
 • Abnormal Nipples in Women – Types, Causes of Deformed Nipples, https://www.healthhype.com/abnormal-nipples-in-women-types-causes-of-deformed-nipples.html
 • Nipple problems, https://www.healthline.com/health/nipple-problems
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.