Donkere tepels: oorzaken en symptomen donkergekleurde tepel

Donkere tepels: oorzaken en symptomen donkergekleurde tepel Het ontstaan van donkere tepels kent meerdere mogelijke oorzaken. De borsten van een vrouw kunnen in de loop van de tijd veranderen als gevolg van natuurlijke gebeurtenissen zoals puberteit, zwangerschap en het geven van borstvoeding. De tepels zelf veranderen vaak niet van kleur, maar het ronde gedeelte van de huid rond elke tepel, dat bekend staat als de tepelhof, kan wel veranderen. Meestal zijn kleurveranderingen in de tepelhof goedaardig. Er zijn echter gevallen waarbij een verandering in de kleur van de tepels medische aandacht vereist. Oorzaken van donkergekleurde tepels zijn onder meer het gebruik van orale anticonceptiva ('de pil'), puberteit, zwangerschap, borstvoeding geven, haartjes rond de tepels, menstruatie, kanker en diabetes.

Donkere tepels

Borsten zijn er in alle verschillende vormen, maten en kleuren. Je borsten zullen gedurende je leven een aantal veranderingen ondergaan die specifiek zijn voor jou en je lichaam. Vanaf hun ontwikkeling in de puberteit tot zwangerschap, borstvoeding en nog veel meer, kunnen je tepels op verschillende manieren veranderen en bijvoorbeeld donkerder worden. Zelfs verschillende medische aandoeningen, zoals diabetes, kunnen je tepels of tepelhof donkerder maken.

Oorzaken van donkere tepels

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van donkere tepels.

Donkere tepels tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayDonkere tepels tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen je tepels donkerder maken. Als je zwanger bent, beginnen je borsten zich voor te bereiden op de komst van je kindje. Het doet dat door meer oestrogeen en progesteron te produceren om je borsten te helpen melk voor je baby te produceren. Maar deze hormonen zorgen er ook voor dat je borsten veranderen. Ze worden groter en je tepels en tepelhoven worden donkerder. Je tepels zullen weer hun oorspronkelijke kleur aannemen na zwangerschap en borstvoeding.

Borstkanker

De ziekte van Paget aan de tepel is een zeldzame vorm van borstkanker. De ziekte van Paget begint op de tepel en strekt zich uit tot de tepelhof rond de tepel. De ziekte van Paget van de tepel of borst is niet gerelateerd aan de botziekte van Paget, een stofwisselingsziekte. De ziekte van Paget komt het vaakst voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50. Pas op voor veranderingen in de grootte en vorm van de borsten, roodheid of huiduitslag, een ingetrokken tepel, tepelafscheiding, verandering in de huidtextuur, pijn in de borst en een groeiende ader.

Borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft, kunnen je tepels van kleur veranderen. Net als bij zwangerschap kan borstvoeding ervoor zorgen dat je tepels van kleur veranderen. Dat gebeurt onder invloed van (zwangerschaps)hormonen. Het is niet duidelijk waarom je tepels van kleur veranderen, maar mogelijk heeft het te maken dat een donkere tepelhof ervoor zorgt dat de baby sneller de tepel opmerkt waaraan hij moet zuigen voor melk. Na verloop van tijd zal de kleur van je tepels weer normaal worden.

Anticonceptiepil / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Anticonceptiepil / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Gebruik van 'de pil'

De pil bevat synthetische hormonen die ervoor kunnen zorgen dat je tepels van kleur veranderen. De pil bevat synthetische versies van oestrogeen en progesteron om je menstruatiecyclus te beheersen. Dit voorkomt niet alleen een ongewenste zwangerschap, maar het beïnvloedt je lichaam op dezelfde manier als natuurlijke hormoonfluctuaties. De verhoogde niveaus van hormonen kunnen ervoor zorgen dat je tepels donkerder worden.

Puberteit

Tijdens de puberteit kunnen de tepels donkerder en prominenter worden. Ook dit komt door hormoonfluctuaties. Wanneer een meisje door de puberteit gaat, beginnen haar oestrogeenspiegels te stijgen. Het is deze hormoonfluctuatie die ervoor zorgt dat de borsten groeien. Wanneer dat gebeurt, kunnen de tepels en tepelhoven ook donkerder en prominenter worden. Dat is heel normaal.

Menstruatie

Hormonale veranderingen tijdens je menstruatiecyclus kunnen ook veranderingen in je borsten veroorzaken. Je kunt tevens merken dat je tepels van kleur veranderen tijdens de menstruatiecyclus. De verandering in kleur komt door hormonen. Tijdens je menstruatiecyclus piekt je oestrogeen- en progesteronspiegels rond 12-14 dagen, wat de afgifte van een eitje stimuleert. Wanneer je je menstruatie hebt, dalen je oestrogeen- en progesteronspiegels. Deze hormoonfluctuaties kunnen ervoor zorgen dat je tepel van kleur verandert, en ook dat je borsten pijnlijk en gevoelig worden.

Overgang

Tijdens de overgang zullen je borsten waarschijnlijk veranderen. Je kunt opmerken dat je borsten kleiner worden, soms met een cupmaat of meer (tenzij je aankomt in gewicht, in welk geval je borsten groter worden). Het gebied rond de tepel (de tepelhof) zal vaak wat kleiner worden. Veel van de veranderingen in de borsten die optreden als je ouder wordt, worden veroorzaakt door hormonale veranderingen. Dalende oestrogeenspiegels in de menopauze maken borstweefsel minder gehydrateerd en minder elastisch, zodat je borsten hun ronde vorm verliezen en beginnen te zakken.

Acanthosis nigricans onder de oksel / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Acanthosis nigricans onder de oksel / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Diabetes

Hyperpigmentatie van de huid is een mogelijk symptoom van diabetes. Het ontwikkelt zich als reactie op insulineresistentie. De aandoening wordt acanthosis nigricans (acanthose = verdikking van de opperhuid, nigricans = 'verzwartend') genoemd en heeft vaak invloed op de plooien in de huid rond de oksels, liezen, nek en ledematen. De tepelhoven kunnen donker worden en er kunnen zich symmetrische laesies of fluweelachtige plaques ontwikkelen.

Symptomen

Donkere tepels kunnen gepaard gaan met andere symptomen indien er sprake is van een onderliggende aandoening, zoals de ziekte van Paget aan de tepel. Symptomen kunnen bestaan uit:

Symptomen komen meestal alleen in één borst voor. De ziekte van Paget begint meestal in de tepel en kan zich uitbreiden naar de tepelhof en andere delen van de borst.

Overleg met de huisarts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de huisarts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Huisarts inschakelen

Mensen ervaren natuurlijke veranderingen in hun tepels, tepelhoven en borsten als hun lichaam zich ontwikkelt en ouder wordt. Veel levensgebeurtenissen, zoals menstruatie, zwangerschap en borstvoeding, kunnen er allemaal voor zorgen dat de tepels donker worden. Neem in de volgende gevallen contact op met je huisarts:
  • schilfering
  • nattend
  • slechts één tepel verandert van kleur
  • jeuk
  • roodheid
  • knobbels

Onderzoek en diagnose

De huisarts zal vragen stellen over je klachten en lichamelijk onderzoek doen. De arts zal daarbij je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. Tijdens het lichamelijke onderzoek controleert de arts je beide borsten op afwijkingen. Eventueel kan er aanvullende onderzoek worden verricht, zoals:
  • Een mammogram: een röntgenonderzoek van je borstweefsel kan aangeven of de tepel- en huidveranderingen verband houden met borstkanker.
  • Borstbiopsie: tijdens een biopsie haalt de arts een klein stukje weefsel uit de huid van je tepel voor onderzoek onder een microscoop. Als je tepelafscheiding hebt, kan de arts ook een monster van de afscheiding nemen ten behoeve van onderzoek.

Prognose

Tepels veranderen van nature in de loop van de tijd van kleur en vanwege vele verschillende natuurlijke gebeurtenissen tijdens je leven. De kleurverandering is niets direct iets om je zorgen over te maken en de tepels zullen meestal weer lichter worden nadat de normale lichaamsveranderingen hebben plaatsgevonden, zoals menstruatie of zwangerschap.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Dat zoogdieren hun kroost zogen is geen nieuws. Het diertje drinkt de melk uit de tepel, speen of melkklier van zijn moe…
Ingetrokken tepels of platte tepelsIngetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte v…
Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap)Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap)Korstjes op de tepel is een fenomeen waar vrij veel vrouwen wel eens last van hebben, in het bijzonder tijdens de zwange…

Kleverige ogen in ochtend: Oorzaken van korsten op oogKleverige ogen in ochtend: Oorzaken van korsten op oogSoms kampen patiënten met een korstige substantie in de binnenhoeken van de ogen of de wimpers. Het vaakst komen deze pl…
Melk-alkalisyndroom: Inname te veel calcium en alkaliMelk-alkalisyndroom: Inname te veel calcium en alkaliHet melk-alkalisyndroom is een verworven aandoening die tot stand komt door het opnemen van te veel calcium en opneembar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michaeljung/Shutterstock.com
  • https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/breast-changes-in-older-women/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321383.php
  • https://www.zwivel.com/blog/dark-nipples/
  • https://www.thesun.co.uk/fabulous/5970625/7-things-make-your-nipples-darker-deadly-sign/
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pagets-disease-of-the-breast/symptoms-causes/syc-20351079
  • https://www.healthline.com/health/womens-health/dark-nipples
  • Afbeelding bron 1: Zerocool, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Syda Productions/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.