Melk-alkalisyndroom: Inname te veel calcium en alkali

Melk-alkalisyndroom: Inname te veel calcium en alkali Het melk-alkalisyndroom is een verworven aandoening die tot stand komt door het opnemen van te veel calcium en opneembare alkali. Gemeenschappelijke bronnen van calcium en alkali zijn voedingssupplementen die worden genomen om osteoporose en antacida te voorkomen. De ziekte kenmerkt zich door een hoge calciumconcentratie in het bloed (hypercalciëmie) en metabole alkalose. Onbehandeld leidt de aandoening tot nierfalen of de dood. De aandoening kwam vaak tot stand in het begin van de twintigste eeuw, maar sinds de jaren negentig is er een toename van het aantal gemelde gevallen doordat patiënten vaker grijpen naar calciumsupplementen om osteoporose aan te pakken of te voorkomen.

Synoniemen

Gebruikte synoniemen voor het melk-alkalisyndroom zijn:
 • Burnett-syndroom
 • calcium-alkali-syndroom
 • Cope-syndroom

Oorzaken: Overmatig veel calcium en alkali in bloed

Het melk-alkalisyndroom resulteert uit het nemen van te veel calcium, meestal in de vorm van calciumcarbonaat of het drinken van overmatig veel melk. Calciumcarbonaat is een veelgebruikt calciumsupplement. Het supplement wordt vaak ingenomen om botverlies (osteoporose) te voorkomen of te behandelen. Calciumcarbonaat is ook een ingrediënt dat aanwezig is in maagzuurremmers. De overmatige inname veroorzaakt een verschuiving in de zuur-/basebalans van het lichaam naar alkalisch (metabole alkalose). Hierdoor treedt er een verlies van de nierfunctie op. Bij de aandoening treden namelijk calciumafzettingen in de nieren en in andere weefsels op.

Risicofactoren van melk-alkalisyndroom

Een verminderde nierfunctie is een risicofactor, maar zelfs patiënten met gezonde nieren ontwikkelen mogelijk het syndroom. Een hoog vitamine D-gehalte in het lichaam verergert mogelijk het melk-alkalisyndroom.

Hoofdpijn is één van de mogelijke symptomen / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de mogelijke symptomen / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen

In het begin verloopt de aandoening meestal zonder symptomen (asymptomatisch). In een latere fase van de ziekte ontstaan één of meer van volgende symptomen:

Diagnose en onderzoeken

Calciumafzettingen in het weefsel van de nier (nefrocalcinose) zijn te zien op een röntgenfoto, een CT-scan en/of een echografie. Een bloedonderzoek onthult een te hoog calciumgehalte in het bloed, nierfalen en alkalose (te lage zuurgraad van het bloed). Andere inzetbare onderzoeken zijn een elektrocardiografie (hartfilmpje) en een elektro-encefalografie (meting van de hersenactiviteit).

Behandeling

De patiënt moet stoppen met het nemen van calciumsupplementen en antacida (maagzuurremmers) die calcium bevatten. Ook moet de patiënt de inname van vitamine D-supplementen verminderen of staken. Verder moet de patiënt voldoende vocht innemen. In ernstige gevallen is een ziekenhuisopname vereist. De arts dient dan een intraveneuze (via een ader) zoutoplossing toe. Bij progressief nierfalen zet de arts een chronische dialyse in.

Prognose

Patiënten met milde symptomen herstellen volledig als de nierfunctie normaal blijft. Patiënten met ernstige symptomen lijden mogelijk aan permanente nierinsufficiëntie of komen te overlijden als gevolg van het melk-alkalisyndroom.

Complicaties van melk-alkalisyndroom

De meest voorkomende complicaties van het melk-alkalisyndroom zijn:
 • calciumafzettingen in weefsels (calcinose)
 • nierfalen
 • nierstenen

Preventie van aandoening

Wanneer een patiënt vaak calciumhoudende maagzuurremmers gebruikt, is het verstandig om met een arts te praten over spijsverteringsproblemen. Wanneer een patiënt osteoporose probeert te voorkomen, mag hij niet meer dan 1,2 gram calcium per dag gebruiken, tenzij de arts een ander advies geeft.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nefrocalcinose: Afzettingen van calcium in nierenNefrocalcinose: Afzettingen van calcium in nierenNefrocalcinose (nephrocalcinosis) is een aandoening waarbij er te veel calcium wordt afgezet in de nieren. Dit vloeit vo…
Calciumbehoefte bij de mensBotten groeien tijdens de jeugd en worden daarna dikker en sterker. Jonge volwassenen van 25 tot 30 jaar hebben de optim…
Melk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelMelk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelEen dieet op basis van melk? Dat gaat misschien een beetje te ver, maar zuivelproducten zijn wel degelijk van essentieel…
Melk is goed voor elk‘Melk is goed voor elk’ is de alom bekende slogan. Het goede van melk zit in de bouwstoffen. In welke, leest u hier.

Donkere tepels: oorzaken en symptomen donkergekleurde tepelDonkere tepels: oorzaken en symptomen donkergekleurde tepelHet ontstaan van donkere tepels kent meerdere mogelijke oorzaken. De borsten van een vrouw kunnen in de loop van de tijd…
Gezwollen amandelen: symptomen, oorzaken en behandelingGezwollen amandelen: symptomen, oorzaken en behandelingGezwollen amandelen kunnen vergezeld gaan met een aantal verschillende infecties van de bovenste luchtwegen. Sommige men…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 17 april 2019:
 • Acute milk-alkali syndrome, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6215939/
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Milk-alkali syndrome, https://en.wikipedia.org/wiki/Milk-alkali_syndrome
 • Milk-Alkali Syndrome, https://fpnotebook.com/renal/Calcium/MlkAlklSyndrm.htm
 • Milk-alkali syndrome, https://medlineplus.gov/ency/article/000332.htm
 • Milk-Alkali Syndrome, https://www.cancertherapyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/labmed/milk-alkali-syndrome/
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.