Tepelhof: oorzaken en symptomen van verandering tepelhoven

Tepelhof: oorzaken en symptomen van verandering tepelhoven De menselijke tepelhof (areola mammae) is het gepigmenteerde gebied op de borst rond de tepel. De volwassen menselijke tepel heeft een aantal kleine openingen die radiaal rond de punt van de tepel zijn aangebracht (melkkanalen) waaruit bij vrouwen melk vrijkomt tijdens het geven van borstvoeding. Andere kleine openingen in de tepelhof zijn talgklieren, bekend als de klieren van Montgomery. Tijdens de zwangerschap veranderen de tepelhoven van de vrouw; ze worden groter en donkerder. Dit is volkomen normaal.

Weetjes over de tepelhof (areola) bij vrouwen

  • Definitie: De tepelhof is het donkere, gekleurde gebied rond de tepel op de borst van een vrouw. Het varieert per vrouw in grootte en kleur.
  • Talgkliertjes: De tepelhof bevat talgklieren die de huid rond de tepel smeren en hydrateren.
  • Veranderingen tijdens zwangerschap: Tijdens de zwangerschap kan de tepelhof donkerder worden en kan de diameter toenemen. Dit is een normaal fysiologisch verschijnsel en vindt plaats onder invloed van gevolg van hormonale veranderingen.
  • Tepelhofhaartjes: Sommige vrouwen hebben fijne haartjes op hun tepelhof. Dit is volkomen normaal en wordt vaak veroorzaakt door hormonale factoren.
  • Gevoeligheid: De tepelhof is meestal gevoelig voor aanraking en kan daarom een rol spelen bij seksuele opwinding.
  • Tepelhofverkleuring: Veranderingen in de kleur van de tepelhof kunnen optreden als gevolg van veroudering, hormonale schommelingen of genetische invloeden. Sommige vrouwen hebben van nature een lichtere of donkerdere tepelhof.
  • Tepelhofchirurgie: Sommige vrouwen ondergaan chirurgische ingrepen om de grootte of kleur van hun tepelhof te veranderen, vaak als onderdeel van borstvergrotings- of borstreconstructieprocedures.
  • Borstvoeding: De tepelhof speelt een belangrijke rol bij borstvoeding, omdat het de baby helpt de tepel gemakkelijk vast te pakken en te zuigen. Tijdens het voeden kan de tepelhof ook donkerder worden.

Tepelhof

De tepelhof is het gepigmenteerde gebied op de borst rond de tepel.

Kleur

De kleur van de tepelhof kan variëren van roze tot rood tot chocoladebruin tot donkerbruin of bijna zwart, maar is over het algemeen lichter bij mensen met lichtere huidskleuren en donkerder bij mensen met donkere huidskleuren.

Omvang en vorm

De grootte en vorm van tepelhoven en tepels variëren zeer sterk. De tepelhof van een vrouw is meestal groter dan die van een man en prepuberale meisjes. Menselijke tepelhoven zijn meestal cirkelvormig, maar veel vrouwen met grote tepelhoven zijn merkbaar elliptisch (eirond). De gemiddelde diameter van een tepelhof bij een man is ongeveer 28 mm. Volwassen vrouwen hebben een tepelhof van gemiddeld 38,1 mm, maar maten variëren sterk en lopen uiteen tot 100 mm of groter. Vrouwen die borstvoeding geven, en vrouwen met bijzonder grote borsten, kunnen zelfs aanzienlijk grotere tepelhoven hebben.

Functie

Een functie van de gespecialiseerde lederhuid of dermis (een laag bindweefsel die onder het epitheel van de huid ligt) van de tepelhof is om de normale borsthuid te beschermen tegen slijtage, scheurtjes en irritatie. Zuigelingen die de borst krijgen veroorzaken soms trauma aan de tepel en tepelhof. Een andere functie van een tepelhof is het huisvesten van mechanoreceptoren (zenuwcellen die gevoelig zijn voor aanraking en druk) die oxytocine, ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd, uitscheiden tijdens de borstvoeding. De grootte van de tepelhof impliceert een behoefte om een ​​groter gebied dan de tepel te beschermen vanwege vele factoren die anno 2024 nog niet volledig bekend zijn. Daarnaast heeft de tepelhof een esthetische functie; de borst met de prominente tepel en daaromheen een donkere ring die de tepel nog eens accentueert en het qua vorm ondersteunt.

Oorzaken en symptomen tepelhofveranderingen

Tepelhof wordt donker

De kleur van je tepelhof verandert van nature in de loop van de tijd, wat je als vrouw misschien hebt gemerkt omdat je tepelhof donkerder werd toen je de puberteit bereikte. Je tepelhof kan echter op volwassen leeftijd van kleur veranderen, en niet alleen wanneer een vrouw zwanger wordt, ofschoon dit het meest voorkomende tijdstip is dat dit gebeurt. De belangrijkste reden voor kleurveranderingen zijn hoge niveaus van progesteron en oestrogeen, omdat deze hormonen ervoor zorgen dat het lichaam de pigmentontwikkeling verhoogt. Donkere tepelhoven kunnen een teken zijn van een hormonale disbalans, of gewoon de normale schommeling van je lichaam door de menstruatiecyclus.

Tepelhof wordt groter

De borsten van een vrouw veranderen tijdens haar menstruatiecyclus van grootte onder invloed van je hormoonspiegels. Dit is volkomen natuurlijk, en als je borsten op deze normale manier van grootte veranderen, kan dat ook van invloed zijn op je tepelhoven. Je tepelhof kan ook opzwellen bij opwinding. Wanneer je in de stemming bent, zwellen je borsten met bloed op als je hartslag en bloeddruk beide verhoogd zijn. Hierdoor kunnen je tepelhoven wat groter worden.

Striae of striemen in de huid / Bron: Cessna152/Shutterstock.comStriae of striemen in de huid / Bron: Cessna152/Shutterstock.com

Nieuw haar op de tepelhof

Je tepelhof en tepels hebben wat haarzakjes, net als de rest van je lichaam? Het is daarom volkomen natuurlijk om wat haar op je tepelhoven te hebben. Lichaamshaar in dit gebied wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen en komt daarom het meest voor in de puberteit of menopauze, maar kan ook te wijten zijn aan het gebruik van de anticonceptiepil. Wanneer je merkt dat je plotseling veel borsthaar hebt (niet alleen een paar haartjes rond je tepels maar veel in de borststreek), kan dit een teken zijn van een onderliggende aandoening. De belangrijkste boosdoeners zijn het polycystisch ovariumsyndroom (PCOS), een hormonale disbalans die onregelmatige menstruatie en cysten op de eierstokken kan veroorzaken, en het syndroom van Cushing, een zeldzaam hormonaal probleem dat optreedt wanneer je lichaam gedurende lange tijd een hoog cortisolgehalte (het stresshormoon) heeft. tijd. Andere symptomen van het syndroom van Cushing zijn het krijgen van een bult tussen je schouders en striae.

Gezwollen tepelhoven

Sommige mensen merken dat hun tepelhof opgezwollen of opgeheven raakt. Dit komt het meest voor tijdens de puberteit en zwangerschap, maar kan ook op andere momenten in je leven optreden. Dit is volkomen normaal en is niet een indicatie voor een aandoening.

Jeukende tepelhof

Jeuk op je tepelhof is zelden een teken van iets ernstigs. Jeukende tepelhoven komt vaak door een droge huid, je bh die wrijft over de huid of doordat je allergisch bent voor wasmiddel of zeep. Als je merkt dat de jeuk aanhoudt, zelfs nadat je bent overgestapt op een ander wasmiddel en je tepelhoven goed gehydrateerd houdt, raadpleeg dan de huisarts om een (ernstige) aandoening uit te sluiten.

Schilferende tepelhoven

Overal kan de huid droog en schilferig worden, dus ook op de tepelhof. Een schilferende huid kan te wijten zijn aan weersveranderingen (huid wordt vaak droger in de winter), als je topless zonnebaadt en een zonnebrand kreeg, of als je tepels en tepelhof werden geschaafd door seksuele activiteit.

Als je merkt dat je tepelhof- of tepelhuid schilfert of loslaat, en met name als dit gebeurt bij slechts één tepelhof of tepel, maak dan een afspraak met je huisarts. Het is mogelijk dat je tepeleczeem hebt, een chronische huidaandoening die jeuk en schilferige huid veroorzaakt.

Deze huidveranderingen kunnen evenwel ook een teken zijn van borstkanker. De ziekte van Paget aan de tepel kan gepaard gaan met schilferige, rode vlekken op de huid en kan verschijnen op de tepel en tepelhof.

Hobbelige areola of bultjes

Het is volkomen natuurlijk dat je tepelhofhuid hobbelig wordt als je het koud hebt, dus als je hobbels opmerkt nadat je in de winter buiten bent geweest, maak je dan geen zorgen want deze gaan weg als je eenmaal bent opgewarmd. Een andere reden voor bultjes is de zogenaamde klieren van Montgomery. Deze klieren zijn ontworpen om je tepels te beschermen tegen uitdroging en ziekteverwekkers en om deze te smeren tijdens de borstvoeding; mensen hebben gemiddeld negen van deze kleine klieren per tepelhof, hoewel sommige mensen meer dan 30 hebben, en toch geen bultjes opmerken. Verstopte montgomery-klieren kunnen pijnlijk worden, van kleur veranderen naar rood of geel en een beetje groter worden.

Tijdens de zwangerschap kunnen de klieren van Montgomery groter worden; ze zijn eigenlijk een teken van vroege zwangerschap. Deze kliertjes kunnen echter ook groter worden door hormonale disbalans of stress, evenals door fysieke veranderingen zoals een aanzienlijke gewichtsverandering. Dus als je merkt dat je last hebt van deze bultjes en je weet dat je niet zwanger bent of gestrest bent, zou je met je dokter kunnen praten over het testen van je hormoonspiegel. Ze kunnen een aanwijzing zijn dat er iets anders aan de hand is.

Fibroadenoom / Bron: Timonina/Shutterstock.comFibroadenoom / Bron: Timonina/Shutterstock.com

Knobbelige tepelhoven

Er zijn veel potentiële boosdoeners voor knobbels onder je tepelhof, en de meeste daarvan zijn geen kanker. De meest voorkomende optie is dat je fibrocystische borsten hebt, wat een heel normale verandering is waar veel borsten doorheen gaan, vaak vlak voordat je je menstruatie krijgt. Als je borsten fibrocystisch zijn, betekent dit dat het borstweefsel verandert en meer knobbelachtig zijn. Dit verdwijnt vaak vanzelf. Knobbels kunnen ook te wijten zijn aan verstopte melkkanalen (die je hebt, zelfs als je geen borstvoeding geeft); een infectie; of een intraductaal papilloma, wat staat voor een goedaardige (of niet-kankerachtige) tumor in de melkkanalen. Of er os sprake van een fibroadenoom, een goedaardig bindweefselknobbeltje in de borst.

Soms kan een knobbel in situ een ductaal carcinoom zijn, wat de naam is voor de vroegste vorm van borstkanker. In dit stadium is de kanker heel goed te behandelen, maar je moet hem wel laten behandelen, zodat de cellen zich niet naar andere delen van je borst verspreiden.

Als je een knobbel in je borst of in je tepelhof voelt, is het absoluut de moeite waard je huisarts te bezoeken om erachter te komen wat er aan de hand is en actie te ondernemen als dat nodig is. Als je een tumor hebt of het begin van borstkanker, wil je waarschijnlijk behandeling krijgen. Infectie moet ook worden behandeld.

Puistjes op de tepelhoven

Omdat je tepelhof zowel zweet- als talgklieren (olieproducerende) en haarzakjes bevat, is het mogelijk dat deze klieren verstopt raken, waardoor je tepelkrampen krijgt. Dit kan vooral vlak voor de menstruatie gebeuren. De meeste pukkels op de tepelhof zijn niet medisch belastend en verdwijnen als je het gebied reinigt met warm water en een zachte (niet-geparfumeerde, chemisch-zware) reiniger. Als je last heeft van deze puistjes, kun je altijd een afspraak maken met je huisarts gaan.

Tijdens de zwangerschap veranderen de tepelhoven / Bron: Zerocool, PixabayTijdens de zwangerschap veranderen de tepelhoven / Bron: Zerocool, Pixabay

Tepelhoven tijdens de zwangerschap

Vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap veranderingen in de tepelhof. De veranderingen houden verband met de vroegste tekenen van zwangerschap. Wanneer een vrouw zwanger wordt, maakt haar lichaam vele veranderingen door, waaronder hormonale veranderingen die de zich ontwikkelende baby helpen ondersteunen. Deze veranderingen in het borstgebied tijdens de zwangerschap zijn volkomen normaal, aangezien dit de plek is waar melk voor de baby wordt geproduceerd. De veranderingen treden heel vroeg in de zwangerschap op, waardoor ze een van de eerste tekenen van zwangerschap vormen.

Tepelhofveranderingen

Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap de volgende veranderingen in de tepelhof verwachten:
  • Tepelhoven worden donkerder.
  • Het groter worden van de tepelhoven.
  • De klieren van Montgomery worden groter tijdens de zwangerschap en kunnen op puistjes lijken.
  • Een dikkere huid in de tepelhof en tepels gaat door na de bevalling.
  • Tepels worden groter en gaan rechtop staan.
  • Borsten worden groter naarmate er meer oestrogeen en progesteron worden geproduceerd, wat leidt tot groeiend glandulair weefsel en vergrote bloedvaten.

Waarom er veranderingen in de tepelhoven optreden

De veranderingen in de tepelhof tijdens de zwangerschap treden niet voor niets op. De klieren van Montgomery beschermen het gebied tegen infectie en ze bieden een glijmiddel om de huid voor te bereiden op de borstvoeding. De huid wordt dikker ter voorbereiding op het zogen, wat in het begin erg pijnlijk kan zijn.

De donkerdere huid op de tepelhof zorgt voor een sterk contrast, waardoor de baby de melkbron beter kan detecteren. Borelingen hebben een wazig gezichtsvermogen en het opvallende kleurverschil kan ervoor zorgen dat ze gemakkelijker kunnen worden aangetrokken naar de tepels vanwege het contrast.

Voorbereiding op borstvoeding

De vergrote tepelhoven worden gesmeerd met oliesecreties van de klieren van Montgomery. De secreties kunnen worden aangevuld met een borstvoedingscrème. Een dergelijk product kan helpen om een gebarsten huid te genezen en het helpt de tepelhof en de tepel te versterken voorafgaand aan de borstvoeding. Gebruik geen zeep rechtstreeks op de tepelhof en tepels. Dit kan de huid uitdrogen en de beschermende oliën die worden afgescheiden door de klieren van Montgomery, wegspoelen.

Hoelang duren deze veranderingen?

Je kunt verwachten dat de tepelhof terug zal keren naar de grootte van vóór de zwangerschap nadat je gestopt bent met het geven van borstvoeding, maar dat is niet altijd het geval. De kleur kan echter lichter worden maar het is niet waarschijnlijk dat deze zo licht wordt als voordat je zwanger werd.

Prognose

Je kent je tepels en tepelhoven beter dan wie ook. Aangezien ook dit gebied getroffen kan worden door ziekten en aandoeningen, is het een goed idee om ze in de gaten te houden en eventuele veranderingen op te merken. Let dus goed op je tepels en tepelhoven, maar leg er ook niet te veel nadruk op. De meeste van de potentiële veranderingen zijn medisch gezien niet zorgwekkend en gaan vanzelf weer over.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grote tepelhoven: oorzaak tepelhof wordt groter of donkerderGrote tepelhoven: oorzaak tepelhof wordt groter of donkerderDe tepelhof is het donkere deel van de huid dat om de tepel ligt. Net als borsten en tepels, zijn er veel verschillende…
Grootte van tepelhof: Oorzaken van grotere tepelhovenGrootte van tepelhof: Oorzaken van grotere tepelhovenHet tepelhof is het donkere huidgebied dat de tepel omringt. De tepelhoven (areola’s) zijn er in veel verschillende vorm…
Haren rond je tepelsHaren rond je tepelsJe hoort er maar weinig vrouwen over: haartjes rond de tepels. Maar wat als je zelf "gezegend" bent met donkere, zwarte…
Bultjes op de tepelBultjes op de tepelRond de tepel van de vrouwenborst bevindt zich het tepelhof. Deze is bij elke vrouw iets verschillend. Op deze tepelhof…

Rectale druk: Oorzaken van drukkend gevoel in rectumRectale druk: Oorzaken van drukkend gevoel in rectumHet rectum (endeldarm) is het laatste deel van de dikke darm. De ontlasting reist door het rectum voordat dit de anus ve…
Kegelstaafdystrofie: Schade aan kegeltjes & staafjes van oogKegelstaafdystrofie: Schade aan kegeltjes & staafjes van oogKegelstaafdystrofie is een groep erfelijke oogaandoeningen waarbij de kegeltjes en staafjes van het netvlies (lichtgevoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michaeljung/Shutterstock.com
  • https://www.kanker.be/lexicon/a/areola-tepelhof
  • https://www.bustle.com/p/9-common-areola-changes-that-dont-necessarily-mean-youre-pregnant-45448
  • https://pregnancy.lovetoknow.com/wiki/Changes_in_Areola_When_Pregnant
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Areola
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Klieren_van_Montgomery
  • Mediderma. Overmatig tepelhaar: een veel voorkomend probleem én er is een permanente oplossing. https://mediderma.nl/nieuws/overmatig-tepelhaar-mediderma-blog/ (ingezien op 1-9-2023)
  • Afbeelding bron 1: Cessna152/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Timonina/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Zerocool, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.