Klieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoeding

Klieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoeding De klieren van Montgomery zijn klieren die in de tepelhof (areola), de donkere kring rond de tepel, voorkomen. Deze klieren zijn met het blote oog waar te nemen als kleine bultjes in de tepelhof. De klieren van Montgomery scheiden een olieachtige substantie af wat een ontsmettende werking heeft en ervoor zorgt dat de huid soepel blijft. Zowel mannen als vrouwen hebben klieren van Montgomery in de tepelhof. Vrouwen hebben zo'n 4 tot 28 Montgomery-klieren op elke tepelhof. Er bevinden zich meer Montgomery-klieren op het bovenste buitenste deel van de tepelhof. Interessant is dat dit het gebied is waar de neus van een baby vaak naartoe wijst bij borstvoeding. De klieren van Montgomery scheiden een geur af, die de baby stimuleert om meer te drinken.

Wat zijn de klieren van Montgomery?

De klieren van Montgomery zijn kleine klieren rond de tepels op de tepelhof. Ze zijn meestal niet (goed) zichtbaar tot een vrouw zwanger wordt. Tijdens de zwangerschap nemen de Montgomery-klieren in omvang toe naarmate de borsten groter worden ter voorbereiding op het geven van borstvoeding. De kliertjes kunnen groter worden en eruitzien als bultjes op de tepelhof. Ze verdwijnen weer na de zoogperiode. De klieren van Montgomery zijn genoemd naar een Iers verloskundige die ze als eerste beschreef: Dr. William Fetherstone Montgomery (17971859).

Synoniemen

De klieren van Montgomery staat in de literatuur ook bekend als glandulae areolares of glandulae areolares Montgomerii.

Het aantal Montgomery-klieren

Bij iedere vrouw ziet de tepelhof er anders uit en ook verschilt per vrouw de zichtbaarheid en grootte van de klieren van Montgomery. Elke tepelhof kan 4 tot ongeveer 28 kliertjes hebben; gemiddeld heb je er 9. Er zijn meer bultjes gelokaliseerd in het bovenste buitenste deel van de tepelhof. De grootte van de tepelhof heeft geen invloed op het aantal kliertjes.

Functie

De klieren van Montgomery produceren een natuurlijke, olieachtige substantie die de tepel en tepelhof reinigt en smeert. Deze olieachtige substantie bevat antibacteriële eigenschappen en heeft dus een ontsmettende werking. Het beschermt je tepels en borsten tegen infecties als gevolg van ziekteverwekkers. Daarnaast scheiden de klieren van Montgomery een geur af, die de zuigeling stimuleert om meer te drinken.

Borstvoeding en de klieren van Montgomery

De klieren van Montgomery spelen een belangrijke bij de hechting en de borstvoeding. Deze kliertjes verspreiden een geur die de boreling kan helpen de tepel te vinden en het stimuleert de baby om meer te drinken. De aanwezigheid van meer Montgomery-klieren wordt dan ook geassocieerd met een betere groei van de pasgeborene.

Verzorging van je borsten

De klieren van Montgomery scheiden van nature een olieachtige substantie af waardoor de huid soepel blijft en daarom hoef je in principe geen vochtinbrengende crème voor je tepels en tepelhoven te gebruiken om deze te hydrateren. Als je last hebt van een droge huid, kun je wel besluiten om je borsten en de omgeving eromheen te hydrateren, net als elk ander deel van je lichaam. De huid op de borst is dun en gevoelig. Verzorg je borsten met een crème die is zijn aan ingrediënten zoals hyaluronzuur en cacaoboter.

Infectie

Montgomery-klieren kunnen geïnfecteerd raken. Hoewel ze antimicrobiële eigenschappen bevatten, is het mogelijk om een geïnfecteerde klier van Montgomery te krijgen. Een geïnfecteerde klier kan pijnlijk zijn, er rood en/of geel uitzien en groter zijn dan normaal. Als je vermoedt dat je last hebt van een geïnfecteerde klier van Montgomery, raadpleeg dan je huisarts. Deze kan een antibacteriële zalf voorschrijven.

Lees verder

© 2019 - 2023 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultjes op de tepelBultjes op de tepelRond de tepel van de vrouwenborst bevindt zich het tepelhof. Deze is bij elke vrouw iets verschillend. Op deze tepelhof…
Bultjes op tepel: oorzaken en symptomen (met of zonder jeuk)Bultjes op tepel: oorzaken en symptomen (met of zonder jeuk)Bultjes op tepel of tepelhof? Wat kunnen bultjes op de tepel betekenen? Op het tepelhof van vrouwen zitten allemaal bult…
Bultje op tepel: oorzaken en behandeling pukkel op de tepelBultje op tepel: oorzaken en behandeling pukkel op de tepelHet hebben van een bultje of pukkel op de tepel komt relatief vaak voor. Het opmerken van een puistje in dit gebied kan…
Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap)Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap)Korstjes op de tepel is een fenomeen waar vrij veel vrouwen wel eens last van hebben, in het bijzonder tijdens de zwange…

Ramadan: gewichtstoename en gezondheidsproblemen door vastenRamadan: gewichtstoename en gezondheidsproblemen door vastenRamadan is de negende maand van de islamitische maankalender. Het is de maand van inkeer en bezinning. Ramadan is de isl…
Fysiologie van de ademhaling  de longblaasjes (alveoli)Fysiologie van de ademhaling de longblaasjes (alveoli)Dankzij de longen kan het lichaam zuurstof uit de lucht opnemen en kooldioxide afgeven. Deze gaswisseling (diffusie) vin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BlueSkyImage/Shutterstock.com
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Areolar_gland
  • https://www.verywellfamily.com/the-montgomery-glands-431671
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Klieren_van_Montgomery
  • https://www.ntvg.nl/sites/default/files/migrated/1958101370003a.pdf
  • https://www.bellybelly.com.au/pregnancy/montgomery-glands/
  • https://www.amaella.com/5-tips-to-take-care-of-your-boobs/
  • https://doctor.ndtv.com/living-healthy/how-you-can-take-care-of-your-breasts-1796293
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.