Klieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoeding
De klieren van Montgomery zijn klieren die in de tepelhof (areola), de donkere kring rond de tepel, voorkomen. Deze klieren zijn met het blote oog waar te nemen als kleine bultjes in de tepelhof. De klieren van Montgomery scheiden een olieachtige substantie af wat een ontsmettende werking heeft en ervoor zorgt dat de huid soepel blijft. Zowel mannen als vrouwen hebben klieren van Montgomery in de tepelhof. Vrouwen hebben zo'n 4 tot 28 Montgomery-klieren op elke tepelhof. Er bevinden zich meer Montgomery-klieren op het bovenste buitenste deel van de tepelhof. Interessant is dat dit het gebied is waar de neus van een baby vaak naartoe wijst bij borstvoeding. De klieren van Montgomery scheiden een geur af, die de baby stimuleert om meer te drinken.
Wat zijn de klieren van Montgomery?
De klieren van Montgomery zijn kleine klieren rond de tepels op de
tepelhof. Ze zijn meestal niet (goed) zichtbaar tot een vrouw zwanger wordt. Tijdens de zwangerschap nemen de Montgomery-klieren in omvang toe naarmate de
borsten groter worden ter voorbereiding op het geven van
borstvoeding. De kliertjes kunnen groter worden en eruitzien als bultjes op de tepelhof. Ze verdwijnen weer na de zoogperiode.
In vogelvlucht
De klieren van Montgomery zijn kleine bobbeltjes rond de tepelhof die talg produceren. Deze klieren spelen een rol bij het handhaven van de huidbarrière en het smeren van de tepelhof tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Ze kunnen in aantal toenemen en duidelijker zichtbaar worden tijdens de zwangerschap.
Naamgeving
De klieren van Montgomery zijn genoemd naar een Iers verloskundige die ze als eerste beschreef: Dr. William Fetherstone Montgomery (1797–1859).
Synoniemen
De klieren van Montgomery staat in de literatuur ook bekend als glandulae areolares of glandulae areolares Montgomerii.
Het aantal Montgomery-klieren
Bij iedere vrouw ziet de tepelhof er anders uit en ook verschilt per vrouw de zichtbaarheid en grootte van de klieren van Montgomery. Elke tepelhof kan 4 tot ongeveer 28 kliertjes hebben; gemiddeld heb je er 9. Er zijn meer bultjes gelokaliseerd in het bovenste buitenste deel van de tepelhof. De grootte van de tepelhof heeft geen invloed op het aantal kliertjes.
Functie
De klieren van Montgomery produceren een natuurlijke, olieachtige substantie die de
tepel en tepelhof reinigt en smeert. Deze olieachtige substantie bevat antibacteriële eigenschappen en heeft dus een ontsmettende werking. Het beschermt je tepels en borsten tegen infecties als gevolg van ziekteverwekkers. Daarnaast scheiden de klieren van Montgomery een geur af, die de zuigeling stimuleert om meer te drinken.
Borstvoeding en de klieren van Montgomery
De klieren van Montgomery spelen een belangrijke bij de
hechting en de borstvoeding. Deze kliertjes verspreiden een geur die de boreling kan helpen de tepel te vinden en het stimuleert de baby om meer te drinken. De aanwezigheid van meer Montgomery-klieren wordt dan ook geassocieerd met een betere groei van de pasgeborene.
Klieren van Montgomery gezwollen, (hoe) kan dat?
De klieren van Montgomery kunnen tijdens de zwangerschap gezwollen raken als gevolg van de veranderingen in hormoonniveaus. Oestrogeen en progesteron, twee hormonen die in toenemende mate aanwezig zijn tijdens de zwangerschap, kunnen de activiteit en groei van deze klieren stimuleren. Dit kan resulteren in een toename van talgproductie en het zichtbaarder worden van de klieren van Montgomery, waardoor ze mogelijk gezwollen lijken. Deze zwelling is over het algemeen een normaal fysiologisch verschijnsel dat gerelateerd is aan de zwangerschap.
Verzorging van je borsten
De klieren van Montgomery scheiden van nature een olieachtige substantie af waardoor de huid soepel blijft en daarom hoef je in principe geen vochtinbrengende crème voor je tepels en tepelhoven te gebruiken om deze te hydrateren. Als je last hebt van een droge huid, kun je wel besluiten om je borsten en de omgeving eromheen te hydrateren, net als elk ander deel van je lichaam. De huid op de borst is dun en gevoelig. Verzorg je borsten met een crème die is zijn aan ingrediënten zoals hyaluronzuur en cacaoboter.
Klieren van Montgomery en menstruatie
De menstruatiecyclus is normaliter niet direct van invloed op de klieren van Montgomery, aangezien hun belangrijkste rol gerelateerd is aan zwangerschap en borstvoeding. Deze klieren produceren talg, dat de tepelhof smeert en de huid rond de tepel beschermt.
Sommige vrouwen kunnen echter veranderingen in hun borsten opmerken in de loop van hun menstruatiecyclus als gevolg van hormonale veranderingen. De borsten kunnen bijvoorbeeld tijdelijk gevoeliger of opgezwollen zijn, en de tepelhof kan ook veranderen in reactie op hormonale schommelingen. Dit wordt vaak toegeschreven aan de effecten van oestrogeen en progesteron, hormonen die tijdens de menstruatiecyclus variëren.
Ofschoon de klieren van Montgomery zelf niet direct geassocieerd zijn met de menstruatie, kan het zijn dat vrouwen tijdens hun cyclus veranderingen in hun borsten opmerken, waaronder de tepelhof.
Klieren van Montgomery verstopt, pijnlijk of jeuk
Een enkele keer kunnen de klieren van Montgomery verstopt raken. Dit kan leiden tot ongemak, pijn of jeuk in het gebied rond de tepelhof. Als zo’n kliertje verstopt raakt, zie je een wit puntje. Zo'n verstopping kan komen door ophoping van talg en dode huidcellen in de kanaaltjes van deze klieren. Verstopte klieren van Montgomery kunnen zich manifesteren met symptomen zoals:
- Pijn of gevoeligheid: Als de klieren verstopt zijn, kan er druk ontstaan, wat pijn of gevoeligheid in het gebied kan veroorzaken.
- Zwelling: Verstopping kan leiden tot zwelling van de klieren en het omliggende weefsel.
- Roodheid: Het gebied rond de klieren kan rood worden als gevolg van ontsteking.
- Jeuk: Sommige vrouwen ervaren jeuk rond de tepelhof als gevolg van verstopte klieren van Montgomery.
Raadpleeg je huisarts als je dergelijke klachten ervaart en ze gaan niet over.
Infectie
Montgomery-klieren kunnen geïnfecteerd raken. Hoewel ze antimicrobiële eigenschappen bevatten, is het mogelijk om een geïnfecteerde klier van Montgomery te krijgen. Een geïnfecteerde klier kan pijnlijk zijn, er rood en/of geel uitzien en groter zijn dan normaal. Als je vermoedt dat je last hebt van een geïnfecteerde klier van Montgomery, raadpleeg dan je huisarts. Deze kan een antibacteriële zalf voorschrijven.
Lees verder