Borsten tijdens zwangerschap: symptomen borstenveranderingen
Tijdens de zwangerschap veranderen je borsten. Borstveranderingen zijn een normaal onderdeel van de zwangerschap en treden op als gevolg van hormonale schommelingen. Veranderingen in de borsten kunnen al 1 week na de bevruchting optreden en kunnen vervolgens doorgaan tot de geboorte van de baby evenals daarna. Veranderingen in de borsten variëren van vrouw tot vrouw, en niet iedereen zal alle onderstaande veranderingen meemaken.
Symptomen borstenveranderingen
Tijdens je zwangerschap kunnen de volgende borstveranderingen optreden:
- je borsten worden groter, ze nemen in omvang toe
- je borsten worden gevoeliger en kunnen soms zelfs overgevoelig zijn
- je tepels en tepelhof (de huid rond de tepels) worden donkerder als gevolg van hormonen die van invloed zijn op de pigmentatie van de huid
- donkerwordende aders langs je borsten (door verhoogde bloedtoevoer naar de borsten)
- je borsten kunnen een geelachtige, dikke substantie beginnen te vormen die bekend staat als colostrum of voormelk
- je tepels steken meer uit en de tepelhof en de tepels worden groter
- kleine klieren aan de oppervlakte van de tepelhof, de klieren of knobbeltjes van Montgomery, worden meer verheven
Je hormonen (
hormonale schommelingen) zijn de oorzaak van deze veranderingen en de symptomen of kenmerken variëren per vrouw.
Borsten tijdens het eerste trimester van de zwangerschap
Tijdens de weken 0 tot 13 van de zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van:
Gevoelige borsten en ongemak
Hormonale schommelingen veroorzaken borstveranderingen tijdens de zwangerschap.
Gevoelige borsten is vaak een van de vroegste symptomen van zwangerschap. Vrouwen kunnen reeds 1 tot 2 weken na de conceptie pijnlijke, zware of
tintelende borsten hebben. De tepels kunnen ook gevoelig of zelfs pijnlijk aanvoelen. Deze veranderingen treden op als gevolg van stijgende hormoonspiegels in het lichaam en verhoogde bloedtoevoer naar de borsten. Het gevoel van ongemak in de borsten neemt vaak na enkele weken af, ofschoon het in de latere stadia van de zwangerschap kan terugkeren.
Grotere borsten
Een cupmaat of twee groter tijdens de zwangerschap is een normaal fysiologisch verschijnsel, vooral als het je eerste zwangerschap is. Deze borstgroei kan al vroeg in de zwangerschap beginnen en daarna doorgaan. De borsten van een vrouw kunnen ook groter worden terwijl ze
borstvoeding geeft. Deze snelle groei kan ervoor zorgen dat de
borsten jeuken terwijl de huid oprekt.
Blauwe aderen op de borsten
Het bloedvolume neemt tijdens de zwangerschap doorgaans met 50 procent toe. Dientengevolge verschijnen er meestal prominente blauwe aders op verschillende delen van de huid, waaronder de borsten en de buik. Deze aderen zijn nodig om de toenemende hoeveelheden bloed en voedingsstoffen naar het zich ontwikkelende kindje te voeren.
Borstveranderingen tijdens het tweede trimester
Van week 14 tot 27 kan het tweede trimester van de zwangerschap de volgende borstveranderingen veroorzaken:
Donkere tepels en tepelhoven
De tepelhoven zijn de gekleurde kringen rond de tepels. In de loop van het tweede en derde trimester worden de tepelhoven vaak groter en
donkerder van kleur. Sommige mensen denken dat dit gebeurt om de pasgeborene te helpen de tepels te lokaliseren met het oog op het drinken aan de borst. Donkere tepelhoven zullen waarschijnlijk het gevolg zijn van hormonale veranderingen. Vaak keert de tepelhof na borstvoeding terug naar de kleur van voor de zwangerschap, maar deze blijft soms een tot twee tinten donkerder dan oorspronkelijk.
Bultjes tepelhof
Zwangerschap zorgt ervoor dat kleine, pijnloze bultjes op de tepelhof verschijnen. Dit zijn talgproducerende klieren, de
klieren van Montgomery, welke sappen afscheiden zodat de huid gezond blijft en ze bevorderen het geven van borstvoeding.
Tepelafscheiding
Sommige vrouwen kunnen
tepelafscheiding opmerken tijdens het tweede trimester. Bij weer anderen treedt dit mogelijk pas in het derde trimester of na de bevalling op. Afscheiding kan op elk moment optreden, maar komt vooral voor als de borsten gestimuleerd worden. Deze dikke, gele ontlading is colostrum of voormelk, wat een vloeistof is die de immuunfunctie van pasgeborenen verhoogt in de zeer vroege stadia van borstvoeding.
fibroadenoom /
Bron: Timonina/Shutterstock.comBorstknobbels
Borstknobbels komen soms voor tijdens de zwangerschap. Meestal zijn deze knobbels geen reden tot bezorgdheid. Ze kunnen ook duiden op:
- een galactocele, een melkgevulde cyste in de borst van de vrouw die een kind voedt
- fibroadenomen, wat goedaardige borsttumoren zijn
Het is echter nog steeds belangrijk om een arts te raadplegen als je
knobbeltjes in de borst opmerkt, teneinde
borstkanker uit te sluiten. Hoewel het risico op borstkanker tijdens de zwangerschap laag is, vooral bij vrouwen jonger dan 35 jaar, kan zwangerschap het moeilijker maken om borstkanker te diagnosticeren en te behandelen.
Veranderingen van de borsten tijdens het derde trimester
De weken 28 tot en met 40 van de zwangerschap kunnen leiden tot de volgende borstveranderingen:
Voortgaande groei en andere veranderingen
Veel van de veranderingen in de borsten die optreden in het eerste en tweede trimester zullen zich tijdens de laatste maanden van de zwangerschap voortzetten. De borsten kunnen nog groter en zwaarder worden, de tepels kunnen donker worden en colostrum of voormelk kan vaker uit de tepels lekken.
Striae of striemen op de borsten
Snelle weefselgroei zorgt ervoor dat de huid zich uitrekt, wat kan leiden tot
striae of striemen op de borst. Veel zwangere vrouwen vrouwen ontwikkelen striae op hun lichaam, meestal op de borsten, de buik en de dijen. Deze
paarsrode lijnen of strepen komen meestal voor in de zesde en zevende maand van de zwangerschap, maar ze kunnen ook vóór of na deze periode verschijnen.
Lees verder