Borsten tijdens zwangerschap: symptomen borstenveranderingen

Borsten tijdens zwangerschap: symptomen borstenveranderingen Tijdens de zwangerschap veranderen je borsten. Borstveranderingen zijn een normaal onderdeel van de zwangerschap en treden op als gevolg van hormonale schommelingen. Veranderingen in de borsten kunnen al 1 week na de bevruchting optreden en kunnen vervolgens doorgaan tot de geboorte van de baby evenals daarna. Veranderingen in de borsten variëren van vrouw tot vrouw, en niet iedereen zal alle onderstaande veranderingen meemaken.

Symptomen borstenveranderingen

Tijdens je zwangerschap kunnen de volgende borstveranderingen optreden:
 • je borsten worden groter, ze nemen in omvang toe
 • je borsten worden gevoeliger en kunnen soms zelfs overgevoelig zijn
 • je tepels en tepelhof (de huid rond de tepels) worden donkerder als gevolg van hormonen die van invloed zijn op de pigmentatie van de huid
 • donkerwordende aders langs je borsten (door verhoogde bloedtoevoer naar de borsten)
 • je borsten kunnen een geelachtige, dikke substantie beginnen te vormen die bekend staat als colostrum of voormelk
 • je tepels steken meer uit en de tepelhof en de tepels worden groter
 • kleine klieren aan de oppervlakte van de tepelhof, de klieren of knobbeltjes van Montgomery, worden meer verheven

Je hormonen (hormonale schommelingen) zijn de oorzaak van deze veranderingen en de symptomen of kenmerken variëren per vrouw.

Borsten tijdens het eerste trimester van de zwangerschap

Tijdens de weken 0 tot 13 van de zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van:

Gevoelige borsten en ongemak

Hormonale schommelingen veroorzaken borstveranderingen tijdens de zwangerschap. Gevoelige borsten is vaak een van de vroegste symptomen van zwangerschap. Vrouwen kunnen reeds 1 tot 2 weken na de conceptie pijnlijke, zware of tintelende borsten hebben. De tepels kunnen ook gevoelig of zelfs pijnlijk aanvoelen. Deze veranderingen treden op als gevolg van stijgende hormoonspiegels in het lichaam en verhoogde bloedtoevoer naar de borsten. Het gevoel van ongemak in de borsten neemt vaak na enkele weken af, ofschoon het in de latere stadia van de zwangerschap kan terugkeren.

Grotere borsten

Een cupmaat of twee groter tijdens de zwangerschap is een normaal fysiologisch verschijnsel, vooral als het je eerste zwangerschap is. Deze borstgroei kan al vroeg in de zwangerschap beginnen en daarna doorgaan. De borsten van een vrouw kunnen ook groter worden terwijl ze borstvoeding geeft. Deze snelle groei kan ervoor zorgen dat de borsten jeuken terwijl de huid oprekt.

Blauwe aderen op de borsten

Het bloedvolume neemt tijdens de zwangerschap doorgaans met 50 procent toe. Dientengevolge verschijnen er meestal prominente blauwe aders op verschillende delen van de huid, waaronder de borsten en de buik. Deze aderen zijn nodig om de toenemende hoeveelheden bloed en voedingsstoffen naar het zich ontwikkelende kindje te voeren.

Borstveranderingen tijdens het tweede trimester

Van week 14 tot 27 kan het tweede trimester van de zwangerschap de volgende borstveranderingen veroorzaken:

Donkere tepels en tepelhoven

De tepelhoven zijn de gekleurde kringen rond de tepels. In de loop van het tweede en derde trimester worden de tepelhoven vaak groter en donkerder van kleur. Sommige mensen denken dat dit gebeurt om de pasgeborene te helpen de tepels te lokaliseren met het oog op het drinken aan de borst. Donkere tepelhoven zullen waarschijnlijk het gevolg zijn van hormonale veranderingen. Vaak keert de tepelhof na borstvoeding terug naar de kleur van voor de zwangerschap, maar deze blijft soms een tot twee tinten donkerder dan oorspronkelijk.

Bultjes tepelhof

Zwangerschap zorgt ervoor dat kleine, pijnloze bultjes op de tepelhof verschijnen. Dit zijn talgproducerende klieren, de klieren van Montgomery, welke sappen afscheiden zodat de huid gezond blijft en ze bevorderen het geven van borstvoeding.

Tepelafscheiding

Sommige vrouwen kunnen tepelafscheiding opmerken tijdens het tweede trimester. Bij weer anderen treedt dit mogelijk pas in het derde trimester of na de bevalling op. Afscheiding kan op elk moment optreden, maar komt vooral voor als de borsten gestimuleerd worden. Deze dikke, gele ontlading is colostrum of voormelk, wat een vloeistof is die de immuunfunctie van pasgeborenen verhoogt in de zeer vroege stadia van borstvoeding.

fibroadenoom / Bron: Timonina/Shutterstock.comfibroadenoom / Bron: Timonina/Shutterstock.com

Borstknobbels

Borstknobbels komen soms voor tijdens de zwangerschap. Meestal zijn deze knobbels geen reden tot bezorgdheid. Ze kunnen ook duiden op:
 • een galactocele, een melkgevulde cyste in de borst van de vrouw die een kind voedt
 • fibroadenomen, wat goedaardige borsttumoren zijn

Het is echter nog steeds belangrijk om een ​​arts te raadplegen als je knobbeltjes in de borst opmerkt, teneinde borstkanker uit te sluiten. Hoewel het risico op borstkanker tijdens de zwangerschap laag is, vooral bij vrouwen jonger dan 35 jaar, kan zwangerschap het moeilijker maken om borstkanker te diagnosticeren en te behandelen.

Veranderingen van de borsten tijdens het derde trimester

De weken 28 tot en met 40 van de zwangerschap kunnen leiden tot de volgende borstveranderingen:

Voortgaande groei en andere veranderingen

Veel van de veranderingen in de borsten die optreden in het eerste en tweede trimester zullen zich tijdens de laatste maanden van de zwangerschap voortzetten. De borsten kunnen nog groter en zwaarder worden, de tepels kunnen donker worden en colostrum of voormelk kan vaker uit de tepels lekken.

Zwangerschapsstriemen aan weerszijden van de buik / Bron: [1] from North Texas, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Zwangerschapsstriemen aan weerszijden van de buik / Bron: [1] from North Texas, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Striae of striemen op de borsten

Snelle weefselgroei zorgt ervoor dat de huid zich uitrekt, wat kan leiden tot striae of striemen op de borst. Veel zwangere vrouwen vrouwen ontwikkelen striae op hun lichaam, meestal op de borsten, de buik en de dijen. Deze paarsrode lijnen of strepen komen meestal voor in de zesde en zevende maand van de zwangerschap, maar ze kunnen ook vóór of na deze periode verschijnen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn borsten worden groter!Help, mijn borsten worden groter!Veel vrouwen zouden graag grote borsten willen, maar wat nou als je al een flinke boezem hebt en je merkt dat je borsten…
Help, mijn borsten worden kleiner!Help, mijn borsten worden kleiner!Je borsten beginnen te groeien in de puberteit, na een aantal jaar zijn ze uitgegroeid en moet je het doen met het forma…
Zwangerschap eerste signalenZwangerschap eerste signalenWie al een zwangerschap achter de rug heeft, herkent de eerste signalen van een zwangerschap direct. Sommige vrouwen her…
Borsten tijdens en na de zwangerschapBorsten tijdens en na de zwangerschapGedurende het verloop van je zwangerschap verandert er enorm veel in je lichaam. Vanaf dag één worden er grote voorberei…

Extra vitamines en mineralen tijdens de zwangerschapExtra vitamines en mineralen tijdens de zwangerschapGezond eten is natuurlijk altijd belangrijk. Zeker tijdens de zwangerschap. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, heb je…
Buikpijn tijdens de zwangerschap: oorzaken van buikkrampenBuikpijn tijdens de zwangerschap: oorzaken van buikkrampenBuikpijn tijdens de zwangerschap komt vrij vaak voor en kan voor de zwangere vrouw reden zijn tot zorg. Toch is het optr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • https://www.medela.com/breastfeeding/mums-journey/breast-changes-pregnancy-to-weaning
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324319.php
 • https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/breast-changes-during-pregnancy/
 • https://www.breastcancercare.org.uk/information-support/have-i-got-breast-cancer/breast-changes-during-after-pregnancy
 • Afbeelding bron 1: Timonina/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: [1] from North Texas, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.