Zwangerschap eerste signalen

Zwangerschap  eerste signalen Wie al een zwangerschap achter de rug heeft, herkent de eerste signalen van een zwangerschap direct. Sommige vrouwen herkennen het moment waarop de ovulatie het gereedkomen van de ei uit de eicel begint. Anderen weten niet wanneer en of ze een ovulatie of eisprong, het afstoten van de eicel, hebben gehad. Wat zijn nu de eerste signalen bij een zwangerschap? Hieronder volgt een duidelijk overzicht.

Ovulatie en eisprong

Het proces van ovulatie vindt een keer per menstruatiecyclus plaats, in het midden van die cyclus. Er komt dan in één van de twee eierstokken een eicel tot rijping. Het moment dat de eicel door de eierstok wordt afgestoten, heet de eisprong.

Menstruatie

Niet menstrueren is een van de duidelijkste eerste signalen van een zwangerschap. Het is niet zo dat niet menstrueren altijd een teken is van zwangerschap, want het gaat ook samen met stress, ziekte, verstoorde hormoonhuishouding of andere reacties van het lichaam. Naast niet menstrueren zul je moeten letten op andere signalen van zwangerschap.

Groeiende borsten

Het lichaam ondergaat veranderingen tijdens het begin van de zwangerschap. Het lichaam moet zich er namelijk op voorbereiden in instellen dat het voortaan voor een kind zal moeten zorgen. Een van de veranderingen die al heel snel optreedt, is het veranderen van de borsten. Die worden groter, maar ook gevoeliger. De gevoeligheid van de borsten zal snel verdwijnen, op het moment dat het lichaam is gevormd naar de komende situatie. Wanneer je borsten dus beginnen te groeien, is er al heel veel kans op zwangerschap.

Misselijkheid

Een andere bijkomstigheid van zwangerschap is een gevoel van zware misselijkheid. Meestal komt dit in de ochtend bij het opstaan opzetten, maar het kan ook op andere momenten terugkomen. Wanneer deze misselijkheid een aantal dagen blijven, kun je al spreken van een eerste signaal. Houd er wel rekening mee dat ook misselijkheid een reactie van je lichaam is, net als niet menstrueren, en te maken kan hebben met verkeerde voeding, stress of andere vervelende zaken.

Vermoeidheid

Vermoeidheid komt in veel vormen voor. Zo hoeft vermoeidheid zeker niet altijd te betekenen dat je zwanger bent. Wel betekent het een gebrek aan energie en bij een zwangerschap komt dat vaak terug. Wanneer de vermoeidheid gepaard gaat aan andere symptomen zou het zomaar een eerste signaal van zwangerschap kunnen zijn.

Veel naar het toilet

Net als bij de andere signalen is ook veel naar het toilet gaan een niet altijd even duidelijk signaal. Het kan immers ook andere redenen hebben. Toch wordt het beschouwd zeker in combinatie met de andere symptomen als een van de eerste tekenen van een zwangerschap. Zeker wanneer dit regelmatig urineren zich voordoet in de periode van ongesteldheid. Ook hier speelt mee dat de hormonale huishouding op zijn kop wordt gezet.

Conclusie

Er zijn genoeg eerste signalen van een zwangerschap, die zich in de eerste weken na bevruchting voordoen. Natuurlijk zijn dit heel open signalen, die lang niet altijd hoeven te betekenen dat je zwanger bent. Neem om die reden altijd het zekere voor het onzekere, en doe een zwangerschapstest. Dan weet je pas echt waar je aan toe bent. Bij onduidelijkheden of onzekerheden, is het altijd raadzaam om een gynaecoloog te benaderen.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet ik of ik zwanger ben?Hoe weet je of je zwanger bent? In dit artikel lees je de vier belangrijkste symptomen van een prille zwangerschap. Als…
Vroege symptomen en signalen van zwangerschapVroege symptomen en signalen van zwangerschapWat zijn de eerste signalen bij een zwangerschap? Indien je er naar informeert, blijken de meeste vrouwen de eerste sign…
Ik ben over tijd, Ben ik zwanger?Ik ben over tijd, Ben ik zwanger?Elke vrouw zal andere verschijnselen hebben welke aangeven dat ze zwanger is. Het meest voorkomende teken is een latere…
Eerste symptomen van een zwangerschapEerste symptomen van een zwangerschapAls je zwanger bent horen daar verschillende symptomen bij. Symptomen zoals bijvoorbeeld misselijkheid, gevoelige borste…

Sterilisatie bij mannenSterilisatie bij mannenOp een bepaalde leeftijd weten mannen en vrouwen vaak dat ze geen kinderen meer willen. Om geslachtsgemeenschap in dat g…
Een tweeling met verschillende vadersEen tweeling met verschillende vadersEen Texaans gezin haalde 18 mei 2009 wereldwijd het nieuws met hun elf maanden oude tweeling. Beide tweelingbroertjes Ju…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.