Ik ben over tijd, Ben ik zwanger?

Ik ben over tijd, Ben ik zwanger? Elke vrouw zal andere verschijnselen hebben welke aangeven dat ze zwanger is. Het meest voorkomende teken is een latere of uitblijvende menstruatie. Het is belangrijk om de zwangerschap signalen te herkennen omdat deze signalen op iets anders kunnen wijzen dan een zwangerschap. Je kunt zwangerschap signalen krijgen ongeveer een week na de conceptie. Sommige vrouwen zullen echter in het geheel geen symptomen krijgen. Enkele van de meest voorkomende signalen zijn:

Een gemiste of afwijkende menstruatie

Indien je menstruatie uitblijft, dan kun je een zwangerschapstest uitvoeren om te testen of je zwanger bent of niet. Veel vrouwen blijven menstrueren zelfs als ze zwanger zijn. Sommige vrouwen blijven hun periodes hebben gedurende een aantal maanden in de zwangerschap. Lichte bloedingen gedurende de eerste maanden van de zwangerschap zijn heel normaal. Andere verklaringen voor het feit dat de menstruatie uitblijft of een afwijkend patroon heeft kunnen zijn, verandering van gewicht, hormonale problemen, gebruik van de pil en stress.

Gevoelige borsten

Gewoonlijk 1 a 2 weken na de conceptie, kan een vrouw veranderingen aan de borsten waarnemen. Behalve dat de borsten gevoeliger kunnen zijn, kunnen er ook verkleuringen den, meestal op de huid rondom de tepels.

Vermoeidheid

Je moe voelen is een gewoon verschijnsel aan het begin van de zwangerschap. Andere verklaringen kunnen zijn; stress, depressie, verkoudheid of een andere ziekte.

Misselijkheid of braken

Meestal vindt dit plaats tussen de 2e en de 8e week van de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben er totaal geen last van terwijl anderen zich al ziek beginnen te voelen vanaf het begin van de zwangerschap.

Rugpijn

Het is gebruikelijk dat je last van je rug hebt gedurende de zwangerschap omdat je lichaam veranderd. Andere verklaringen voor rugpijn kunnen zijn; stress, PMS of psychische klachten.

Hoofdpijn

De verandering in je hormonale huishouding kan hoofdpijn veroorzaken. Andere lichamelijke klachten of oog problemen kunnen echter ook een verklaring zijn.

Regelmatige aandrang tot urineren

Dit komt meestal voor rond de 6e tot 8e week na de conceptie omdat de baarmoeder tegen de blaas aan drukt. Andere verklaringen kunnen zijn; urineweg infecties, blaasontsteking of andere medische problemen.

Onweerstaanbare aanvallen van eetzucht

Je kunt een plotselinge behoefte hebben naar bepaalde voedingsproducten, niet noodzakelijk zure bommen, maar het kan ook zijn dat je juist bepaalde dingen niet meer wilt eten. Een andere verklaring kan ook hier zijn dat er last is van stress of depressieve gevoelens.

Zwangerschapsverschijnselen kunnen hetzelfde zijn als die van andere medische zaken. Indien je het vermoeden hebt dat je zwanger zou kunnen zijn, dan kun je het beste een zwangerschapstest ondergaan. De meeste zwangerschapstesten zijn erg nauwkeurig en als de uitslag aangeeft dat je zwanger bent, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Als de testuitslag negatief is en je menstruatie is na een vijtal dagen nog niet begonnen, dan is het raadzaam om nog een test te nemen. Het zou kunnen zijn dat je de eerste test in een te vroeg stadium hebt genomen. Als ook de tweede test negatief is, dan is het belangrijk dat je een afspraak maakt met de huisarts; het kan zijn dat je zwanger bent of dat er iets anders aan de hand is.

Indien je het vermoeden hebt, of erachter komt dat je zwanger bent, dan is het belangrijk dat je een afspraak maakt. Prenatale zorg is zowel voor jou als voor je baby’s gezondheid essentieel. Vandaag de dag zijn er veel opties indien je een niet geplande zwangerschap hebt. Raadpleeg je arts eventueel voor meer informatie.
© 2008 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet ik of ik zwanger ben?Hoe weet je of je zwanger bent? In dit artikel lees je de vier belangrijkste symptomen van een prille zwangerschap. Als…
Zwangerschap – eerste signalenZwangerschap – eerste signalenWie al een zwangerschap achter de rug heeft, herkent de eerste signalen van een zwangerschap direct. Sommige vrouwen her…
Negatieve zwangerschapstest: toch zwanger?Het doen van een zwangerschapstest is voor veel vrouwen een spannende aangelegenheid: zal je wel zwanger zijn of toch ni…
Symptomen van zwangerschapSymptomen van zwangerschapAls je zwanger bent, dan wordt heel je hormoonhuishouding op zijn kop gezet. Het is namelijk best een ingrijpende verand…

Oedeem tijdens de zwangerschapElke zwangere vrouw heeft wel eens last van één of andere kwaal. Eén van die kwalen kan oedeem zijn. Op zich onschuldig,…
Gewicht tijdens de zwangerschapGewicht tijdens de zwangerschapDat je aankomt tijdens de zwangerschap is heel normaal. Het is zelfs gezond. Wel moet je natuurlijk oppassen dat je niet…
Reactie

Anne, 20-07-2009
Hoii ik ben 2 weken geleden voor het eerst met me vriendje naar bed gegaan, het deed zo pijn dus op gegeven moment zijn we niet verder meer gegaan wel hebben we de volgende ochtend het nog een keer geprobeerd maar deze keer zonder condoom ik dacht echter dat het nog steeds niet gelukt was. Rond die tijd dacht ik dat ik ongesteld zou moeten worden want de verschijnsellen kwamen al dit is nu dus 2 weken later en ik maak me zorgen. Want de keer zonder condoom duurde paar minuten en volgens mij was me maagdenvlies niet eens gescheurd. Wat moet ik nu doen? Test of gewoon afwachten omdat t kan dat ik nog onregelmatig ongesteld word? Reactie infoteur, 20-07-2009
Anne,

Het lijkt me het beste dat je even een test doet. Ook kun je een bezoekje brengen aan de huisarts. In ieder geval succes!

Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.