Hormonale disbalans: symptomen, oorzaken en behandeling

Hormonale disbalans: symptomen, oorzaken en behandeling Hormonale disbalans of hormonale schommelingen treden op als er te veel of te weinig van een hormoon in de bloedbaan is. Vanwege hun essentiële rol in het lichaam, kunnen zelfs kleine hormonale onevenwichtigheden klachten en symptomen veroorzaken door het hele lichaam. Hormonen zijn chemicaliën die worden geproduceerd door klieren in het hormoonstelsel. Hormonen worden afgegeven aan het bloed en stromen door het lichaam. Hormonen zijn als het ware de boodschappers die aan het bloed worden afgegeven. Zij geven boodschappen of signalen af aan de weefsels en organen die ze vertellen wat ze moeten doen en wanneer ze het moeten doen. Hormonen regelen veel lichaamsprocessen, zoals stofwisseling en eetlust, hartslag, slaapcyclus, stemming en stressniveau, lichaamstemperatuur, etc. Een hormonale disbalans kan daarom een breed scala aan lichaamsfuncties in de war schoppen. Het oplossen of de behandeling van een hormonale disbalans richt zich op de onderliggende oorzaak. Soms volstaat zelfzorg.
Endocriene systeem of hormoonstelsel bij de vrouw / Bron: Blausen.com staff (2014), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Endocriene systeem of hormoonstelsel bij de vrouw / Bron: Blausen.com staff (2014), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Hormonale disbalans

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van een hormonale disbalans of hormonale veranderingen. Hormonen, zoals oestrogeen, testosteron, adrenaline en insuline, zijn uiterst belangrijke chemische boodschappers die van invloed zijn op veel aspecten van je algehele gezondheid. Hormonen worden afgescheiden door verschillende klieren en organen, waaronder de schildklier, bijnieren, hypofyse, eierstokken, testikels (teelballen) en pancreas (alvleesklier). Het gehele endocriene systeem (hormoonstelsel) werkt samen om het niveau van hormonen die door je lichaam circuleren te controleren, en in geval van een disbalans van een of meerdere hormonen, kan dit wijdverspreide, grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Conventionele behandelingen voor hormonale disbalans bestaat meestal uit synthetische hormonen, anticonceptiepillen, insuline-injecties, schildkliermedicijnen, etc. Er zijn echter ook manieren zijn om je hormonen op natuurlijke wijze in balans te brengen zonder de negatieve bijwerkingen te ervaren die zijn geassocieerd met synthetische behandelingen.

Wat is het endocriene systeem?

Hormoonstelsel

Het endocriene systeem of hormoonstelsel is verantwoordelijk voor het coördineren van de relatie tussen verschillende organen en hormonen, wat stofjes zijn die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Hormonen worden aan de bloedbaan afgegeven door cellen in je endocriene klieren. Zodra hormonen in het lichaam circuleren, richten zij zich op specifieke weefsels of cellen door zich te binden aan receptoren die zich in de cel of op het oppervlak ervan bevinden. Deze hormonen werken als chemische boodschappers en spelen een sleutelrol in de dagelijkse functies van je lichaam.

Endocriene systeem of hormoonstelsel bij de man / Bron: Blausen.com staff (2014), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Endocriene systeem of hormoonstelsel bij de man / Bron: Blausen.com staff (2014), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Hypofyse

Het endocriene systeem bestaat uit vele klieren, waaronder de hypofyse ook wel hoofdklier genoemd omdat hij de hormonale schakel vormt tussen het centraal zenuwstelsel en de endocriene klieren. Dit kliertje ligt tegen de hersenen aan en hij is verantwoordelijk voor het verzenden van informatie van je hersenen naar andere klieren in je lichaam. De hypofyse produceert ook veel hormonen die door het lichaam reizen en verschillende belangrijke functies hebben. De hypofyse bestaat uit twee verschillende weefseltypen: de voorkwab van de hypofyse die hormonen synthetiseert en vrijmaakt, en de hypofyse-achterklier die neurohormonen afscheidt die in de hypothalamus worden gemaakt. Twee hormonen die worden uitgescheiden door de voorkwab van de hypofyse zijn groeihormoon, dat verantwoordelijk is voor de juiste groei en ontwikkeling, en prolactine, het hormoon dat de melkproductie na de bevalling stimuleert.

Andere hormonen die ook worden geproduceerd en afgescheiden door de voorkwab van de hypofyse, zijn:
  • schildklierstimulerend hormoon (TSH), dat de schildklier stimuleert tot productie van de schildklierhormonen T4 en T3
  • follitropine (FSH), wat bij vrouwen eicellen laat rijpen en bij mannen de aanmaak van zaadcellen stimuleert
  • luteïniserend hormoon (LH), wat een rol speelt bij de vrouwelijke en mannelijke vruchtbaarheid
  • adrenocorticotropisch hormoon (ACTH), verantwoordelijk voor de activiteit van de bijnieren

De hypofyse aan de achterkant produceert op zichzelf geen hormonen, maar slaat twee hormonen op die in de hypothalamus zijn gemaakt en scheidt deze vervolgens af in de bloedbaan. Het gaat om vasopressine, een hormoon voor de waterhuishouding, en oxytocine, een neuropeptide die als hormoon en neurotransmitter fungeert.

Andere klieren

Andere belangrijke klieren van het endocriene systeem zijn de pijnappelklier of epifyse (een endocriene klier in de hersenen), de schildklier, de bijschildklieren, de thymus en de bijnieren.

Hypofyse / Bron: Tefi/Shutterstock.comHypofyse / Bron: Tefi/Shutterstock.com

Hoofdgroepen van hormonen

Er zijn twee hoofdgroepen van hormonen die door het menselijk lichaam circuleren. Hormonen die voortkomen uit aminozuren (proteïnehormonen, peptiden en aminen) en die voortkomen uit lipiden (steroïden):
  • Amine hormonen: hormonen die worden gesynthetiseerd uit de aminozuren tryptofaan (zoals melatonine) en tyrosine (zoals schildklierhormonen en dopamine).
  • Peptide hormonen: hormonen die bestaan ​​uit aminozuren met een korte keten en antidiuretisch hormoon (vasopressine) en oxytocine bevatten.
  • Eiwithormonen: hormonen die bestaan ​​uit langere polypeptiden en die groeihormoon en follikelstimulerend hormoon bevatten.
  • Steroidhormonen: hormonen die zijn afgeleid van cholesterol, bijvoorbeeld testosteron, cortison, aldosteron, en oestrogeen.

Het hele endocriene systeem werkt samen om de hoeveelheid hormonen te regelen die door je lichaam circuleren. Wanneer slechts één van deze hormonen ook maar enigszins uit balans is, kan dit leiden tot wijdverbreide gezondheidsproblemen die van invloed is op de groei, seksuele ontwikkeling en functie, slaap, metabolisme en honger.

Oorzaken van een hormonale disbalans

Mannen en vrouwen

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een hormonale disbalans. Oorzaken verschillen, afhankelijk van welke hormonen of klieren ontregeld zijn. Veel voorkomende oorzaken van hormonale disbalans zijn:
  • diabetes
  • hypothyreoïdie, of een te trage schildklier
  • hyperthyreoïdie, of overactieve schildklier
    Schildklierknobbeltjes / Bron: Designua/Shutterstock.comSchildklierknobbeltjes / Bron: Designua/Shutterstock.com
  • hypogonadisme, een te lage spiegel van geslachtshormonen
  • syndroom van Cushing
  • thyroiditis of schildklierontsteking
  • schildklierknobbeltjes
  • hormoontherapie
  • tumoren (goedaardig of kanker)
  • congenitale bijnierhyperplasie
  • eetstoornissen
  • medicijnen
  • spanning en stress
  • bijnierinsufficiëntie
  • hypofysetumor
  • letsel of trauma
  • kankerbehandelingen

Hormonale disbalans tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayHormonale disbalans tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Oorzaken bij vrouwen

Veel oorzaken van hormonale disbalans bij vrouwen zijn gerelateerd aan reproductieve hormonen. Veelvoorkomende oorzaken zijn:
  • menopauze of overgang
  • zwangerschap
  • borstvoeding
  • PCOS (polycysteus ovarium syndroom PCOS, een hormonale afwijking waarbij de eisprong vaak uitblijft)
  • hormoonmedicijnen zoals anticonceptiepillen
  • POI (premature ovariële insufficiëntie) / vervroegde overgang

Oorzaken bij mannen

Mannen kunnen ook perioden van hormonale disbalans ervaren tijdens hun leven. Natuurlijke oorzaken van hormonale disbalans bij mannen zijn puberteit (die bij jongens meestal op de leeftijd van 11 tot 17 jaar begint), en veroudering. Mannen kunnen andere hormonale schommelingen ontwikkelen dan vrouwen, aangezien ze verschillende endocriene organen en hormonale cycli hebben. Medische aandoeningen die hormonale onevenwichtigheden veroorzaken bij mannen zijn prostaatkanker en hypogonadisme (laag testosteron).

Obesitas als risicofactor van hormonale disbalans / Bron: Taniadimas, PixabayObesitas als risicofactor van hormonale disbalans / Bron: Taniadimas, Pixabay

Risicofactoren

Hormonale disbalans is vaak multifactorieel, wat betekent dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals je dieet, medische voorgeschiedenis, genetische invloeden, stressniveaus en blootstelling aan gifstoffen uit je omgeving. Enkele van de belangrijkste risicofactoren van hormonale onevenwichtigheden zijn:
  • Voedselallergieën en darmproblemen: je darmgezondheid speelt een belangrijke rol bij de hormoonregulatie. Als je een lekkende darm hebt (een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand), of een tekort aan nuttige probiotische bacteriën langs de darmwand, ben je alleszins meer vatbaar voor hormonale problemen, zoals diabetes en obesitas. Overgewicht of obesitas hebben.
  • Hoge ontstekingsniveaus veroorzaakt door een slecht dieet en een sedentaire levensstijl - wat betekent dat je je niet bezighoudt met regelmatige fysieke activiteit.
  • Genetische gevoeligheid
  • Toxiciteit: blootstelling aan pesticiden, toxinen, virussen, sigaretten, overmatig alcoholgebruik en schadelijke chemicaliën.
  • Bovenmatige of aanhoudende stress en een tekort aan slaap en rust.

Symptomen van een hormonale disbalans

Je hormonen spelen een integrale rol in je algehele gezondheid. Daarom is er een waaier aan symptomen die kunnen wijzen op een hormonale disbalans. De symptomen zullen afhangen van welke hormonen of klieren niet goed werken.

Klachten bij mannen en vrouwen

Veel voorkomende hormonale aandoeningen die zowel mannen als vrouwen treffen, kunnen de volgende symptomen veroorzaken:

Symptomen bij vrouwen

Bij vrouwen is de meest voorkomende hormonale disbalans het polycystisch ovarium syndroom (PCOS). De normale hormonale cyclus van een vrouw verandert ook op natuurlijk tijdens puberteit, zwangerschap, borstvoeding en menopauze (overgang). Symptomen van een hormonale disbalans specifiek voor vrouwen zijn:
  • zware of onregelmatige menstruatie, inclusief overgeslagen menstruatie, het wegblijven van de menstruatie of vaak ongesteld zijn
  • hirsutisme, of overmatig haar op het gezicht, de kin of andere delen van het lichaam
  • acne in het gezicht, de borst of de bovenrug
    Steelwratje op ooglid / Bron: Oliver Riesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Steelwratje op ooglid / Bron: Oliver Riesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • dunner wordend haar of haaruitval
  • gewichtstoename of problemen met afvallen
  • donker worden van de huid, vooral langs de randen van de nek, in de lies en onder de borsten
  • skin tags of steelwratjes
  • vaginale droogheid
  • vaginale atrofie
  • pijn tijdens seks
  • nachtzweten
  • opvliegers
  • osteoporose (botontkalking)

Symptomen bij mannen

Testosteron speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de man. Als je niet genoeg testosteron aanmaakt, kan dit verschillende symptomen veroorzaken. Bij de volwassen man zijn de symptomen:
  • ontwikkeling van borstweefsel
  • ontwikkeling van borsten (gynaecomastie)
  • erectiestoornissen
    Proces van botontkalking / Bron: Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Proces van botontkalking / Bron: Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • verlies van spiermassa
  • verminderde zin in seks
  • onvruchtbaarheid
  • afname van baard- en lichaamshaargroei
  • osteoporose, het verlies van botmassa
  • moeite met concentreren
  • opvliegers

Symptomen bij kinderen

De puberteit is de periode waarin jongens en meisjes beginnen met het produceren van geslachtshormonen. Veel kinderen met een vertraagde puberteit zullen alsnog een normale puberteit hebben, maar sommige kinderen hebben een aandoening die hypogonadisme wordt genoemd met onvoldoende functie van de geslachtsklieren (eierstokken bij de vrouw en teelballen bij de mannen). Symptomen van hypogonadisme zijn onder meer:

Bij jongens:
  • spiermassa ontstaat niet
  • stem wordt niet lager (geen baard in de keel krijgen)
  • lichaamshaar groeit schaars
  • de groei van de penis en testikels is verminderd
  • overmatige groei van de armen en benen ten opzichte van de romp van het lichaam
  • gynaecomastie, de ontwikkeling van borstweefsel

Bij meisjes:
  • menstruatie begint niet
  • borstweefsel ontwikkelt zich niet
  • groeisnelheid neemt niet toe

Specifieke symptomen

Enkele specifieke problemen die samenhangen met enkele van de meest voorkomende hormonale onevenwichtigheden zijn:

Oestrogeendominantie

Een veel voorkomende hormonale disbalans, zowel bij vrouwen als bij mannen, is oestrogeendominantie, waarbij je lichaam teveel oestrogeen en te weinig testosteron en/of progesteron aanmaakt. Symptomen zijn onder meer veranderingen in slaappatronen, veranderingen in gewicht en eetlust, het ervaren van meer stress en vertraagd metabolisme.

Gewichtstoename door PCOS / Bron: Istock.com/VladimirFLoydGewichtstoename door PCOS / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)

Bij het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) werken de eierstokken minder goed, waardoor het evenwicht tussen vrouwelijke en mannelijke hormonen verstoord is geraakt. Dit geeft met klachten als onvruchtbaarheid, gewichtstoename, hoger risico op diabetes, acne en abnormale haargroei.

Laag oestrogeen

De daling van de oestrogeenspiegel leidt onder meer tot vaginale droogheid of jeuk, verlies van libido of seksuele drang, voortplantingsproblemen, onregelmatige menstruatie en veranderde stemming.

Trage schildklier

Een trage schildklier of hypothyreoïdie geeft klachten als vertraagd metabolisme, gewichtstoename, vermoeidheid, angst, prikkelbaarheid, problemen met de spijsvertering en onregelmatige menstruatie.

Laag testosteron

Te weinig testosteron bij mannen geeft erectiestoornissen, spierverlies, gewichtstoename, vermoeidheid en stemmingsproblemen.

Slapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.comSlapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.com

Te snelle schildklier

Een te snelle schildklier (hypothyreoïdie) en de ziekte van Grave veroorzaken angst, dunner wordend haar, gewichtsverlies, slaapproblemen (slapeloosheid), onregelmatige hartslag, etc.

Diabetes

Diabetes kan klachten geven als gewichtstoename, zenuwbeschadiging (diabetische neuropathie), hoger risico op verlies van gezichtsvermogen, vermoeidheid, moeite met ademhalen, droge mond, huidproblemen

Uitgeputte bijnieren

Uitgeputte bijnieren of bijnieruitputting kan leiden tot vermoeidheid, spierpijn en pijn in het lichaam, angst en depressie, slaapstoornissen, hersenklachten en reproductieve problemen

Medicatie bij hormonale disbalans / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij hormonale disbalans / Bron: Stevepb, Pixabay

Medische behandeling

Behandeling van een hormonale disbalans kan variëren, afhankelijk van de oorzaak. Elke persoon kan verschillende soorten behandeling nodig hebben om de hormonale disbalans op te lossen.

Behandelingsopties voor vrouwen met hormonale onevenwichtigheden bestaan onder meer uit:
  • Anticonceptie voor het reguleren van onregelmatige menstruatie en menstruatieklachten.
  • Bij vrouwen die vaginale droogheid ervaren in verband met veranderingen in oestrogeenniveaus en bij vrouwen met urogenitale atrofie, kunnen crèmes die oestrogeen bevatten helpen (estriol of estradiol).
  • Hormoonvervangende medicijnen kunnen voorgeschreven worden om ernstige symptomen geassocieerd met de overgang tijdelijk te verminderen, zoals opvliegers of nachtelijk zweten.
  • Eflornithine kan overmatige haargroei in het gezicht bij vrouwen vertragen.
  • Medicijnen die het mannelijk-geslachtshormoon androgeen blokkeren, kunnen ernstige acne en overmatige haargroei of haarverlies helpen beperken.
  • Clomifeen en letrozol stimuleren de eisprong bij mensen met PCOS die proberen zwanger te raken. Mensen met PCOS en onvruchtbaarheid kunnen ook injecties met gonadotropines krijgen om de kans op zwangerschap te vergroten.

Behandelingsopties voor iedereen met hormonale onevenwichtigheden zijn onder meer:
  • Metformine, een medicijn voor diabetes type 2 ter regulering of verlaging van de bloedsuikerspiegel.
  • Levothyroxine kan de symptomen van hypothyreoïdie helpen verbeteren.

Behandelingsopties voor mannen met een hormonale disbalans zijn onder meer testosteronmedicijnen. Gels (bijvoorbeeld Androgel) en pleisters met testosteron kunnen de symptomen van hypogonadisme en andere aandoeningen die lage testosteronspiegels veroorzaken, zoals een vertraagde of onvolgroeide puberteit, verminderen.

Leefstijlveranderingen

Veranderingen in levensstijl die kunnen helpen bij hormonale disbalans of de preventie ervan, zijn:
  • behoud van een gezond lichaamsgewicht
  • een voedzaam en gevarieerd dieet, bij voorkeur een plantaardig dieet
    Vers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppeVers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppe
  • regelmatig bewegen en sporten
  • het beoefenen van goede persoonlijke hygiëne
  • vermijd triggers die opvliegers veroorzaken, zoals warm weer en pittig eten
  • vermijden van stress
  • suikerhoudend voedsel en geraffineerde koolhydraten beperken
  • het vermijden van verpakte en bewerkte levensmiddelen
  • het kopen van fruit en groenten die niet zijn bespoten met pesticiden of bewerkt zijn met chemicaliën
  • niet roken en matig drinken

Natuurlijke behandeling

Hormonale disbalans kan vaak ook (deels) op natuurlijke wijze behandeld worden.

Veranderingen aanbrengen in het dieet

Het wordt aanbevolen om veranderingen aan te brengen in je dieet om hormonale disbalans tegen te gaan:
  • verhoog de consumptie van vers en biologisch fruit en groenten
  • consumeer meer volle granen en peulvruchten
  • dergelijk voedsel moet vrij zijn van herbiciden en pesticiden

Beperk inname van rood vlees

Het gebruik van rood vlees en aanverwante zuivelproducten moet worden beperkt::
  • consumeer minder schapenvlees, kalfsvlees, varkensvlees en rundvlees
  • in plaats daarvan kun je mager vlees eten of helemaal geen vlees
  • zuivelproducten zoals volle melk, room en kaas moeten worden vermeden

Beperk je suikerinname / Bron: Humusak, PixabayBeperk je suikerinname / Bron: Humusak, Pixabay

Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten

Suiker en geraffineerde koolhydraten zijn in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, zoals insulineresistentie. Het vermijden van deze voedingsmiddelen en het verminderen van de totale koolhydraatconsumptie kan het insulinegehalte verlagen en de insulinegevoeligheid verhogen. Geraffineerde koolhydraten zijn de boosdoeners, Deze tref je aan in koek, snoep, taart, zoet broodbeleg, frisdrank, en in alle geraffineerde graanproducten zoals wit brood, witte pasta en witte rijst. Het verbeteren van insulinegevoeligheid helpt bij het verminderen van insulineresistentie.

Neem voedsel dat rijk is aan omega-3 vetzuren

Verhoog de inname van producten die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals:

Van deze producten is bekend dat ze rijk zijn aan omega-3 vetzuren, wat zal bijdragen aan het herstellen van een goede werking van het endocriene systeem

Vezelrijk dieet

Vezels, vooral het oplosbare type, is een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Een hoge vezelinname wordt geassocieerd met het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het gevoel van verzadiging.

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Drink water

Het is nodig om het metabolismeproces gezond te houden door elke dag minstens acht glazen water te drinken en de inname van suikerhoudende dranken (drastisch) te verminderen.

Veranderingen aanbrengen in eetpatroon

Het juiste eetpatroon helpt om het metabolismeproces te stabiliseren en het is ook goed voor het endocriene systeem. Het is essentieel om een ​​stevig en gezond ontbijt te hebben, bijvoorbeeld met havermout. Eet bij voorkeur vijf tot zes kleine maaltijden over de dag in plaats van drie grote maaltijden. Eet dagelijks een verscheidenheid aan voedingsmiddelen.

Bewegen is gezond / Bron: Halfpoint/Shutterstock.comBewegen is gezond / Bron: Halfpoint/Shutterstock.com

Regelmatig bewegen

Krachttraining, aerobics, wandelen of andere vormen van fysieke activiteit en beweging kunnen de hormoonspiegels zodanig modificeren dat het risico op ziekte wordt verminderd en de spiermassa tijdens het verouderingsproces wordt beschermd.

Geef ongezonde gewoonten op

Meestal leiden de ongezonde gewoonten tot hormonale stoornissen zoals:

Zorg voor goede nachtrust

Ongeacht hoe voedzaam je dieet is en hoeveel lichaamsbeweging je krijgt, je gezondheid zal eronder lijden als je niet genoeg slaapt. Slaapgebrek wordt in verband gebracht met hormonale disbalans, waaronder insuline, cortisol, leptine, ghreline en groeihormoon. Bovendien is het niet alleen de hoeveelheid slaap die je krijgt belangrijk, maar ook de slaapkwaliteit doet ertoe. Je hersenen hebben een ononderbroken slaap nodig, zodat het door alle vijf stadia van elke slaapcyclus kan gaan. Dit is vooral belangrijk voor de afgifte van groeihormoon, dat vooral 's nachts tijdens diepe slaap optreedt. Om een ​​optimale hormonale balans te behouden, streef dan naar ten minste zeven uur slaap van hoge kwaliteit per nacht. Inadequate slaap van slechte kwaliteit verlaagt 'volheidshormonen' (hormonen die honger en verzadiging regelen), het geeft meer honger, het verhoogt de stresshormonen, het vermindert groeihormonen en het verhoogt de insulineresistentie.

Bidden is goed voor je gezondheid / Bron: Milkovasa/Shutterstock.comBidden is goed voor je gezondheid / Bron: Milkovasa/Shutterstock.com

Vermijd stress

Door deel te nemen aan stressverminderingsgedrag, zoals meditatie, bidden, massage en het luisteren naar rustgevende muziek, kan je je niveaus van het stresshormoon cortisol normaliseren.

Drink groene thee

Groene thee is een van de gezondste dranken die er zijn. Naast cafeïne die het metabolisme stimuleert, bevat deze een antioxidant die bekend staat als epigallocatechinegallaat (EGCG), een flavonoïde en de belangrijkste antioxidant in (groene) thee die in verband wordt gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen. Groene thee wordt geassocieerd met een verhoogde insulinegevoeligheid en lagere insulineniveaus voor mensen met overgewicht, obesitas of diabetes.

Rode klaver / Bron: Ivar Leidus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Rode klaver / Bron: Ivar Leidus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Soja en rode klaver

Vrouwen die tijdens de overgang last hebben van opvliegers en vaginale droogheid, kunnen baat hebben bij het eten van sojarijke voeding en rode klaver (bron: Erasmus MC).

Prognose

Bijna iedereen ervaart ten minste een of twee perioden van hormonale disbalans tijdens hun leven. Hormonale onevenwichtigheden komen vaker voor tijdens de puberteit, menstruatie en zwangerschap. Maar sommige mensen ervaren continue hormonale disbalans. Veel hormonale onevenwichtigheden worden veroorzaakt door externe factoren, zoals stress of hormoonmedicatie. Hormonale disbalans kan echter ook worden veroorzaakt door een medische aandoening die van invloed is op het endocriene systeem of de klieren.
© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van tussentijds bloedverliesOorzaken van tussentijds bloedverliesAls u last heeft van tussentijds bloedverlies kan u behoorlijk schrikken. Vooral als u er voorheen nooit last van heeft…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Testisatrofie: symptomen & oorzaak verschrompelde teelballenTestisatrofie: symptomen & oorzaak verschrompelde teelballenTestisatrofie of testiculaire atrofie duidt op verschrompeling van de teelballen of testis. De teelballen zijn de twee m…
Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelGezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelZowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van gezwollen tepels of tepelzwelling. De tepel van een kind kan om v…

Slaapwandelen: Slaapstoornis met opstaan tijdens de slaapSlaapwandelen: Slaapstoornis met opstaan tijdens de slaapSlaapwandelen (somnambulisme) is een aandoening waarbij een patiënt tijdens het slapen opstaat. De slaapwandelaar is tij…
Tonsillectomie: Chirurgische verwijdering van keelamandelenTonsillectomie: Chirurgische verwijdering van keelamandelenDe tonsillen (keelamandelen) zijn ovaalvormige stukken weefsel aan de achterkant van de keel. Aan elke kant van de keel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ruslan Guzov/Shutterstock.com
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321486.php
  • https://www.healthline.com/health/hormonal-imbalance#diagnosis
  • https://draxe.com/10-ways-balance-hormones-naturally/
  • https://www.myhealthtips.in/2013/10/home-remedies-for-hormonal-imbalance.html
  • https://www.healthline.com/nutrition/balance-hormones
  • https://www.erasmusmc.nl/corp_home/corp_news-center/2016/2016-06/soja.rode.klaver.tegen.overgangsklachten/
  • https://www.thuisarts.nl/polycysteus-ovariumsyndroom-pcos/ik-heb-polycysteus-ovariumsyndroom
  • Afbeelding bron 1: Blausen.com staff (2014), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Blausen.com staff (2014), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Tefi/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Designua/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 6: Taniadimas, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 8: NamtipStudio/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 9: Oliver Riesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 10: Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 11: Istock.com/VladimirFLoyd
  • Afbeelding bron 12: PrinceOfLove/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 13: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 14: Istock.com/karelnoppe
  • Afbeelding bron 15: Humusak, Pixabay
  • Afbeelding bron 16: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 17: Halfpoint/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 18: Milkovasa/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 19: Ivar Leidus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 27
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.