Zonnebloempitten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Zonnebloempitten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde Op zoek naar een snack met veel gezondheidsvoordelen? Geniet dan van een handvol zonnebloempitten. Deze zijn zeer gezond. Zonnebloempitten hebben een pittige smaak en zijn rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Zonnebloempitten zitten bomvol voedingsstoffen. Zonnebloempitten zijn een geschenk van de prachtige zonnebloem. De bloem produceert grijsgroene of zwarte zaden ingepakt in traanvormige grijze of zwarte schil die vaak zwarte en witte strepen vertoont. Zonnebloempitten zijn in verband gebracht met een veelheid aan gezondheidsvoordelen, variërend van verbeterde huidgezondheid tot bescherming tegen botverlies. Dus of je nu de zaden als tussendoortje opeet of ze toevoegt aan salades of gerechten, je kunt op allerlei manieren profiteren van de gezondheidsvoordelen van zonnebloempitten.
Zonnebloempitten in de schil / Bron: Okkisafire, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Zonnebloempitten in de schil / Bron: Okkisafire, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat zijn zonnebloempitten?

Zonnebloempitten worden beschouwd als de vrucht van de zonnebloem, bestaande uit eetbare pitten omgeven door een zwarte schil. De zaden worden geperst om er olie uit te onttrekken of gepeld en geroosterd of geconsumeerd als een populaire snack. Ze kunnen ook worden toegevoegd aan salades, repen, ontbijt met yoghurt en desserts om gerechten een knapperige en bevredigende twist te geven. Ze kunnen ook worden gebruikt om zonnebloembrood of zonnebloemboter te maken, een populair, allergievriendelijk alternatief voor notenboter gemaakt van pinda’s of amandelen.

Gezondheidsvoordelen van zonnebloempitten

Zonnebloempitten kennen meerdere gezondheidsvoordelen.

Zonnebloempitten verminderen het risico op hartziekten

Vitamine E is een krachtige antioxidant die voorkomt in noten en zaden, inclusief zonnebloempitten. Dankzij het hoge gehalte aan vitamine E kan het toevoegen van zonnebloempitten aan je voeding helpen om chronische ontstekingen te verminderen, een aandoening waarvan wordt aangenomen dat deze bijdraagt ​​aan een breed scala aan ziekten. Chronisch hoge ontstekingsniveaus zijn zelfs geassocieerd met een verhoogd risico op hartaandoeningen, beroerten, kanker, diabetes en neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Het consumeren van zaden zoals zonnebloempitten helpt bij het verlagen van cholesterol en triglyceriden, twee van de belangrijkste risicofactoren voor hartziekten. Het dagelijks eten van 30 gram zonnebloempitten leidt tot een verlaging van het totaal cholesterol, het 'slechte' LDL-cholesterol en triglyceriden.

Zonnebloempitten zijn ook rijk aan fytosterolen, dat zijn heilzame plantaardige stoffen die de opname van cholesterol in het lichaam blokkeren ter bescherming tegen hartziekten. De hoeveelheid fytosterolen in zonnebloempitten is hoger dan bijna alle andere soorten.

Zonnebloempitten / Bron: Istock.com/susabellZonnebloempitten / Bron: Istock.com/susabell

Zonnebloempitten kunnen helpen kanker te bestrijden

Een van de meest indrukwekkende gezondheidsvoordelen van zonnebloempitten is het enorme gehalte aan antioxidanten, die kunnen helpen om ziekteverwekkende vrije radicalen te bestrijden en oxidatieve schade aan cellen te voorkomen. Antioxidanten spelen ook een centrale rol in andere aspecten van gezondheid en ziekte en ze kunnen zelfs het risico op aandoeningen zoals kanker verminderen.

De voedingsstoffen die in zonnebloempitten worden aangetroffen bestaan onder meer uit chemopreventieve verbindingen die de ontwikkeling van kanker blokkeren door tumorgroei uit te schakelen. De antioxidanten die in zonnebloempitten worden gevonden, worden gebruikt voor DNA-herstel en kunnen de groei van gemuteerde kankercellen vertragen.

Vitamine E is ook bewezen effectief ter preventie van kanker. Hoewel onderzoek anno 2024 nog steeds geen uitsluitsel geeft over de rol van vitamine E-suppletie bij kankerpreventie, is het wel zo dat voldoende vitamine E uit voedingsbronnen mogelijk beschermend is tegen verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker.

Zonnebloempitten bevatten ook selenium, een antioxidant dat belangrijk is voor de preventie van kanker. Selenium speelt ook een rol bij DNA-reparatie en het ontgiften van het lichaam van schadelijke, beschadigde cellen. Selenium helpt de proliferatie van kankercellen te stoppen en blokkeert tumorgroei door apoptose, de zelfvernietiging van beschadigde cellen door het eigen lichaam, inclusief die cellen die worden gevonden in kankertumoren.

Zonnebloempitten ondersteunen de schildklierfunctie

De schildklier is betrokken bij vele aspecten van de gezondheid, waaronder de regulatie van lichaamstemperatuur, hartslag en metabolisme. Schildklierproblemen kunnen een waaier aan symptomen veroorzaken, zoals gewichtstoename, vermoeidheid en abnormale lichaamstemperatuur.

Echo van de schildklier / Bron: Dreams Come True/Shutterstock.comEcho van de schildklier / Bron: Dreams Come True/Shutterstock.com
Veel mensen worden getroffen door hypothyreoïdie (trage schildklier) of hyperthyreoïdie (snel werkende schildklier) en vrouwen en ouderen lopen een groter risico. Selenium is een belangrijk mineraal dat cruciaal is voor de schildklierfunctie en het is overvloedig aanwezig in zonnebloempitten. Door meer selenium en jodium in je dieet op te nemen uit voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals zonnebloempitten, is in feite een van de beste manieren om de schildklierfunctie op een natuurlijke wijze te verbeteren.

Bestrijding van botverlies en spierkrampen

Zonnebloempitten bevatten voor een hoge hoeveelheid magnesium, een essentieel mineraal dat vaak ontbreekt aan het standaard westerse dieet. Magnesium speelt veel belangrijke rollen in het lichaam; het helpt de calcium-kaliumratio in cellen in balans te brengen, is is cruciaal voor de algemene cardiovasculaire gezondheid en helpt bij een gezonde bloeddruk.

Magnesium is ook betrokken bij het gezond houden van de skeletstructuur en het helpen voorkomen van aandoeningen gerelateerd aan botverlies, zoals osteoporose of botontkalking. Bovendien helpt magnesium bij de bloedstolling en calcificatie van het bot en het helpt chronische migraine-hoofdpijn, obstipatie, chronische vermoeidheid en zelfs symptomen geassocieerd met stemmingsstoornissen zoals depressie en angst te verminderen.

Pantothetic acid, een andere voedingsstof in zonnebloempitten, speelt een belangrijke rol bij het synthetiseren van vet, het reguleren van hormonen en het behouden van een gezonde hersenfunctie. Ofschoon een ernstig tekort aan pantotheenzuur niet erg vaak voorkomt, kunnen milde tekortkomingen leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, spierkrampen en fasciitis plantaris ofwel peesplaatontsteking.

Zonnebloempitten zijn goed voor de bloedsuikerspiegel / Bron: Evan Lorne/Shutterstock.comZonnebloempitten zijn goed voor de bloedsuikerspiegel / Bron: Evan Lorne/Shutterstock.com

Goed voor de bloedsuikerspiegel

Het consumeren van vezelrijke voeding zoals zonnebloempitten helpt om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Dit komt omdat vezels de opname van suiker in de bloedsomloop vertragen, waardoor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel wordt voorkomen en de kans op het ontwikkelen van diabetes of insulineresistentie afneemt.

Hoge bloedsuikerspiegels en insulineresistentie kunnen leiden tot verdere ontsteking, gewichtstoename en zelfs auto-immuunresponsen. De heilzame voedingsstoffen in zonnebloempitten helpen om een onstabiele bloedsuikerspiegel te voorkomen waar veel mensen last van hebben die een ongezond voedingspatroon hebben met veel suiker, geraffineerde granen, gezoete dranken en bewerkte voedingsmiddelen. Magnesium verminder het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Zonnebloempitten bevorderen de huidgezondheid

De antioxidant vitamine E is het bijzonder nuttig voor het behoud van een jeugdige, sterke en gezonde huid. Zonnebloempitten bevatten naast vitamine E essentiële lipiden van vetzuren die helpen de huid gehydrateerd en vrij van schade te houden. Zonnebloempitten houden kortom huid en haar gezond.

Voedingswaarde van zonnebloempitten

Bekijk het voedingsprofiel van zonnebloempitten en het is gemakkelijk in te zien waarom het wordt beschouwd als een van de voedingsmiddelen met de meeste nutriënten op aarde. Hoewel er relatief weinig calorieën in zonnebloempitten zitten, bevat elke portie een serieuze dosis micronutriënten zoals vitamine E, vitamine B1 (thiamine), mangaan en koper.

Zonnebloempit met en zonder schil / Bron: Kaldari, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zonnebloempit met en zonder schil / Bron: Kaldari, Wikimedia Commons (Publiek domein)
50 gram zonnebloempitten heeft ongeveer de volgende voedingswaarde:
 • 269 ​​calorieën
 • 9,2 gram koolhydraten
 • 9,6 gram eiwit
 • 23,7 gram vet
 • 4 gram voedingsvezels
 • 15,3 milligram vitamine E
 • 0,7 milligram thiamine of vitamine B3
 • 0,9 milligram mangaan
 • 0,8 milligram koper
 • 150 milligram magnesium
 • 24,4 microgram selenium
 • 0,6 milligram vitamine B6
 • 304 milligram fosfor
 • 104 microgram foliumzuur
 • 3,8 milligram niacine of vitamine B1
 • 2,3 milligram zink
 • 2,4 milligram ijzer
 • 0,2 milligram riboflavine of vitamine B2
 • 297 milligram kalium
 • 0,5 milligram pantotheenzuur of vitamine B5

Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevatten zonnebloempitten ook wat calcium en vitamine C.

De beste manier om zonnebloempitten te eten

Gezouten zonnebloempitten bevatten veel natrium, wat kan bijdragen aan hoge bloeddruk en andere problemen zoals botverlies en nierproblemen. Je kunt daarom het beste onbewerkte, ongezouten zonnebloempitten eten.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frisse maaltijdsalades met quinoaDeze smakelijke frisse maaltijdsalades zijn het lekkerst indien u ze van tevoren klaarmaakt. Laat de ingrediënten die mo…
Lauwwarme avocado saladeLauwwarme avocado saladeHeb je op een warme zomerdag geen trek in een warme maaltijd? Of heb je trek in een gezonde en goed gevulde maaltijd sal…
Zelf eetbare zonnebloemen kwekenZelf eetbare zonnebloemen kwekenWist je dat zonnebloemen eetbaar zijn? Nee, niet alleen in de vorm van zaden of zonnebloemolie. Je kunt ze ook eten als…
De geneeskracht van zonnebloempittenDe geneeskracht van zonnebloempittenZonnebloempitjes ondersteunen de detox-werking van de lever en zijn tevens een natuurlijke cholesterolverlager. Pitjes v…

Vitamine B1: Functies, voedingsmiddelen, voordelen en tekortVitamine B1: Functies, voedingsmiddelen, voordelen en tekortVitamine B1 (thiamine) is net zoals andere vitaminen uit het vitamine B-complex een belangrijk in water oplosbaar vitami…
Sharonfruit (kaki): gezondheidsvoordelen en voedingswaardeSharonfruit (kaki): gezondheidsvoordelen en voedingswaardeSharonfruit (kaki) is een caloriearme oranje vrucht met een bijzonder lekkere smaak, die wel wat lijkt op abrikozen. Sha…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nonnatthapat, Pixabay
 • https://nuts.com/healthy-eating/sunflower-seed-benefits
 • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=57
 • https://draxe.com/sunflower-seeds
 • https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-of-sunflower-seeds/
 • Afbeelding bron 1: Okkisafire, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/susabell
 • Afbeelding bron 3: Dreams Come True/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Evan Lorne/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Kaldari, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.