Sharonfruit (kaki): gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

- Wat is sharonfruit?
- Gezondheidsvoordelen van kaki
- Sharonfruit helpt gewicht te verliezen
- Kaki is een rijke bron van fytochemicaliën
- Kaki helpt bij aambeien
- Sharonfruit voor een gezonde spijsvertering
- Kaki is goed voor diabetici
- Sharonfruit bij hoge bloeddruk
- Kaki versterkt de immuniteit
- Kaki helpt kanker te bestrijden
- Sharonfruit is goed voor je gezichtsvermogen
- Kaki verbetert de productie van rode bloedcellen
- Kaki houdt de lever gezond
- Kaki vermindert waterretentie
- Kaki gaat ontstekingen tegen
- Voedingswaarde van sharonfruit
- Vitaminen
- Mineralen
- Hoe je kaki kunt eten
- Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

Wat is sharonfruit?
Sharonfruit of kaki is een eetbare vrucht die afkomstig is van de kakiboom, een gedeeltelijk winterharde boom van maximaal twee meter hoog. De boom is een lid van de Ericales, de botanische naam van een orde van tweezaadlobbige planten, waar ook de theeplant (Camellia sinensis) onder valt, evenals een aantal eetbare vruchten als de kiwi en nog een aantal tropische vruchten. De bekendste soorten kaki zijn de sharonvrucht en de persimmon. Deze vruchten kunnen rauw, gekookt of gedroogd worden gegeten. Ze bevatten veel belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten en hebben een lange lijst met mogelijke gezondheidsvoordelen.Gezondheidsvoordelen van kaki
De belangrijkste gezondheidsvoordelen van sharonfruit of kaki zijn de volgende.Sharonfruit helpt gewicht te verliezen
Een middelgrote vrucht weegt ongeveer 168 gram en biedt slechts 31 gram koolhydraten. De vrucht bevat nagenoeg geen vet. Deze twee factoren maken het een ideale vriend voor diegenen die willen snacken terwijl ze proberen die extra kilo's kwijt te raken.
Kaki is een rijke bron van fytochemicaliën
De vrucht is rijk aan verschillende fytochemicaliën; catechinen en polyfenolische antioxidanten. Catechine is een krachtige ontstekingsremmer en anti-infectueus middel. Het kan dus helpen bij het afweren van ongewenste ontstekingsreacties en infecties.Kaki helpt bij aambeien
Een verse, volledig rijpe kaki wordt gebruikt tegen aambeien. Het gaat bloedingen uit kleine bloedvaten tegen.Sharonfruit voor een gezonde spijsvertering
Vezels zijn essentieel voor een goede stoelgang. Het regelmatig eten van dit vezelrijke fruit kan helpen om problemen met de stoelgang te verlichten. De tannines die aanwezig zijn in kaki, reguleren de darmbeweging en kunnen verlichting van diarree bieden. Dit helpt op zijn beurt weer om het spijsverteringsstelsel gezond te houden.Kaki is goed voor diabetici
Degenen die lijden aan diabetes kunnen profijt hebben als ze regelmatig kaki eten. Deze vrucht reguleert de bloedsuiker en kan prima dienen als gezond tussendoortje om je zoete trek te stillen.
Sharonfruit bij hoge bloeddruk
Te veel natrium kan leiden tot hoge bloeddruk. Het is bekend dat kaki weinig natrium bevat. Daarom kan het worden gebruikt als onderdeel van een gebalanceerd natriumarm dieet dat is bedoeld voor mensen met hypertensie. Kaki bevat ook veel kalium, wat kan fungeren als een vasodilator. Het kan de bloeddruk verlagen en daarmee de doorstroming naar verschillende lichaamsdelen verbeteren.Kaki versterkt de immuniteit
Omdat sharonfruit een goede bron van vitamine C is, kan bijdragen aan de versterking van je immuniteit als je het regelmatig eet. Het werkt als een schild tegen verkoudheid en griep.Kaki helpt kanker te bestrijden
Omdat sharonfruit een rijke bron van antioxidanten is, helpt deze vrucht bij het terugdringen van de vrije radicalen. Deze kunnen anders de cellen in je lichaam beschadigen en kanker veroorzaken. De aanwezigheid van vitamine A, evenals shibuol en betulinezuur, verrijkt de kankerbestrijdende eigenschappen van deze vrucht.
Sharonfruit is goed voor je gezichtsvermogen
Kaki bevat veel vitamine A en het is een vaststaand feit dat vitamine A het potentieel heeft om het gezichtsvermogen te verbeteren.Kaki verbetert de productie van rode bloedcellen
In sharonfruit zit koper en dit mineraal helpt bij een goede ijzerabsorptie. Dit op zijn beurt helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen.Kaki houdt de lever gezond
Kaki is rijk aan antioxidanten, die de schadelijke, van zuurstof afkomstige vrije radicalen in je lichaam wegvangen. Het vermindert ook het effect van giftige materialen en voorkomt celschade. Dit resulteert uiteindelijk in een ontgift lichaam en een gezonde lever.Kaki vermindert waterretentie
Als natuurlijk diureticum (een middel dat de afgifte van water door de nieren bevordert) kan het een halt toeroepen aan het vasthouden van water en kan het de hoeveelheid urine die door de nieren stroomt verhogen. Sharonfruit is ook rijk aan kalium, wat ervoor zorgt dat er tijdens het plassen geen belangrijke mineralen verloren gaan.Kaki gaat ontstekingen tegen
Sharonfruit is een geweldige bron van fytochemicaliën waaronder polyfenolische antioxidanten en catechines. Deze dragen bij aan de ontstekingsremmende eigenschap van de vrucht.
Voedingswaarde van sharonfruit
Een middelgrote vrucht weegt ongeveer 168 gram. Sharonfruit (kaki) heeft de volgende voedingswaarde per 28 gram:- energie: 20 kcal
- Koolhydraten: 5 g
- Vezels: 1 g
- Suiker: 4 g
- Eiwit: 0 g
- Totaal vet: minder dan 0,1 g
- Cholesterol: 0 mg
Vitaminen
- Vitamine A: 456 IE
- Vitamine C: 2,1 mg
- Vitamine E: 0,2 mg
- Vitamine K 0.7 mcg
Kakifruit / Bron: Daria Yakovleva, Pixabay
- Vtiamine B3: (minder dan) 0,3 mg
- Vitamine B4 (choline): 2,1 mg
- Foliumzuur: 2,2 mcg
Mineralen
- Calcium: 2,2 mg
- IJzer: 0,2 mg
- Magnesium: 2,5 mg
- Fosfor: 4,8 mg
- Kalium: 45,1 mg
- Natrium: 0,3 mg
- Zink: 0,01 mg
- Koper: 0,05 mg
- Mangaan: 0,1 mg
- Selenium: 0,2 mcg

Hoe je kaki kunt eten
Als je het nog nooit eerder hebt geprobeerd, vraag je je misschien af hoe je een kaki moet eten. Dit is vrij eenvoudig; de schil is erg dun en volledig eetbaar, dus je kunt hem gewoon afwassen en opeten als een appel. Geniet van Sharonfruit als deze oranje is en nog steeds een beetje stevig. De vrucht is in zijn geheel te eten. Hij bevat geen pit, de schil is eetbaar en het vruchtvlees is zoet.Je kunt kaki ook gebruiken als ingrediënt in bepaalde gerechten. Het is geweldig voor het stimuleren van de smaak van salades of voor het op natuurlijke wijze zoet maken van desserts (bijvoorbeeld gevulde kaki), terwijl het toch nog wat extra voedingsstoffen levert.
Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen
Hoewel het zelden voorkomt kan kakifruit bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Als je na het eten van kaki last krijgt van klachten, zoals jeuk, zwelling of netelroos, moet je het gebruik onmiddellijk staken en je huisarts raadplegen.Als je last hebt van obstipatie, kun je het beste niet-adstringerende kaki-variëteiten gebruiken. Adstringerende variëteiten zijn hoger in tannines, die het spijsverteringskanaal kunnen vertragen en obstipatie verergeren.