Sharonfruit (kaki): gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Sharonfruit (kaki): gezondheidsvoordelen en voedingswaarde Sharonfruit (kaki) is een caloriearme oranje vrucht met een bijzonder lekkere smaak, die wel wat lijkt op abrikozen. Sharonfruit kan rauw of gedroogd worden gegeten. Het kan ook gebruikt worden bij het bereiden van verschillende gerechten, waaronder pudding. De naam 'sharon' komt van het dal in Israël waar deze vruchten worden gekweekt. Sharon is feitelijk een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe het behoort. Sharonfruit is rijk aan vrij veel mineralen zoals fosfor en calcium en vitaminen waaronder vitamine A en C. Deze vrucht heeft enkele geweldige gezondheidsvoordelen. De voordelen voor de gezondheid van kaki bestaan uit verlaging van de bloeddruk en cholesterol, vermindering van ontstekingen, ondersteuning van een gezond gezichtsvermogen en bevordering van de spijsvertering.
Kakiboom / Bron: Semnoz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kakiboom / Bron: Semnoz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is sharonfruit?

Sharonfruit of kaki is een eetbare vrucht die afkomstig is van de kakiboom, een gedeeltelijk winterharde boom van maximaal twee meter hoog. De boom is een lid van de Ericales, de botanische naam van een orde van tweezaadlobbige planten, waar ook de theeplant (Camellia sinensis) onder valt, evenals een aantal eetbare vruchten als de kiwi en nog een aantal tropische vruchten. De bekendste soorten kaki zijn de sharonvrucht en de persimmon. Deze vruchten kunnen rauw, gekookt of gedroogd worden gegeten. Ze bevatten veel belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten en hebben een lange lijst met mogelijke gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen van kaki

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van sharonfruit of kaki zijn de volgende.

Sharonfruit helpt gewicht te verliezen

Een middelgrote vrucht weegt ongeveer 168 gram en biedt slechts 31 gram koolhydraten. De vrucht bevat nagenoeg geen vet. Deze twee factoren maken het een ideale vriend voor diegenen die willen snacken terwijl ze proberen die extra kilo's kwijt te raken.

Kaki kent veel gezondheidsvoordelen / Bron: Joe Ravi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kaki kent veel gezondheidsvoordelen / Bron: Joe Ravi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kaki is een rijke bron van fytochemicaliën

De vrucht is rijk aan verschillende fytochemicaliën; catechinen en polyfenolische antioxidanten. Catechine is een krachtige ontstekingsremmer en anti-infectueus middel. Het kan dus helpen bij het afweren van ongewenste ontstekingsreacties en infecties.

Kaki helpt bij aambeien

Een verse, volledig rijpe kaki wordt gebruikt tegen aambeien. Het gaat bloedingen uit kleine bloedvaten tegen.

Sharonfruit voor een gezonde spijsvertering

Vezels zijn essentieel voor een goede stoelgang. Het regelmatig eten van dit vezelrijke fruit kan helpen om problemen met de stoelgang te verlichten. De tannines die aanwezig zijn in kaki, reguleren de darmbeweging en kunnen verlichting van diarree bieden. Dit helpt op zijn beurt weer om het spijsverteringsstelsel gezond te houden.

Kaki is goed voor diabetici

Degenen die lijden aan diabetes kunnen profijt hebben als ze regelmatig kaki eten. Deze vrucht reguleert de bloedsuiker en kan prima dienen als gezond tussendoortje om je zoete trek te stillen.

Kaki gaat hoge bloeddruk tegen / Bron: Bacho/ShutterstockKaki gaat hoge bloeddruk tegen / Bron: Bacho/Shutterstock

Sharonfruit bij hoge bloeddruk

Te veel natrium kan leiden tot hoge bloeddruk. Het is bekend dat kaki weinig natrium bevat. Daarom kan het worden gebruikt als onderdeel van een gebalanceerd natriumarm dieet dat is bedoeld voor mensen met hypertensie. Kaki bevat ook veel kalium, wat kan fungeren als een vasodilator. Het kan de bloeddruk verlagen en daarmee de doorstroming naar verschillende lichaamsdelen verbeteren.

Kaki versterkt de immuniteit

Omdat sharonfruit een goede bron van vitamine C is, kan bijdragen aan de versterking van je immuniteit als je het regelmatig eet. Het werkt als een schild tegen verkoudheid en griep.

Kaki helpt kanker te bestrijden

Omdat sharonfruit een rijke bron van antioxidanten is, helpt deze vrucht bij het terugdringen van de vrije radicalen. Deze kunnen anders de cellen in je lichaam beschadigen en kanker veroorzaken. De aanwezigheid van vitamine A, evenals shibuol en betulinezuur, verrijkt de kankerbestrijdende eigenschappen van deze vrucht.

Sharonfruit is goed voor het gezichtsvermogen / Bron: Cywpekr, PixabaySharonfruit is goed voor het gezichtsvermogen / Bron: Cywpekr, Pixabay

Sharonfruit is goed voor je gezichtsvermogen

Kaki bevat veel vitamine A en het is een vaststaand feit dat vitamine A het potentieel heeft om het gezichtsvermogen te verbeteren.

Kaki verbetert de productie van rode bloedcellen

In sharonfruit zit koper en dit mineraal helpt bij een goede ijzerabsorptie. Dit op zijn beurt helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Kaki houdt de lever gezond

Kaki is rijk aan antioxidanten, die de schadelijke, van zuurstof afkomstige vrije radicalen in je lichaam wegvangen. Het vermindert ook het effect van giftige materialen en voorkomt celschade. Dit resulteert uiteindelijk in een ontgift lichaam en een gezonde lever.

Kaki vermindert waterretentie

Als natuurlijk diureticum (een middel dat de afgifte van water door de nieren bevordert) kan het een halt toeroepen aan het vasthouden van water en kan het de hoeveelheid urine die door de nieren stroomt verhogen. Sharonfruit is ook rijk aan kalium, wat ervoor zorgt dat er tijdens het plassen geen belangrijke mineralen verloren gaan.

Kaki gaat ontstekingen tegen

Sharonfruit is een geweldige bron van fytochemicaliën waaronder polyfenolische antioxidanten en catechines. Deze dragen bij aan de ontstekingsremmende eigenschap van de vrucht.

Kakivrucht aan een boom / Bron: Chrkl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kakivrucht aan een boom / Bron: Chrkl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voedingswaarde van sharonfruit

Een middelgrote vrucht weegt ongeveer 168 gram. Sharonfruit (kaki) heeft de volgende voedingswaarde per 28 gram:
 • energie: 20 kcal
 • Koolhydraten: 5 g
 • Vezels: 1 g
 • Suiker: 4 g
 • Eiwit: 0 g
 • Totaal vet: minder dan 0,1 g
 • Cholesterol: 0 mg

Vitaminen


Mineralen


Gotgam: Koreaanse gedroogde kaki / Bron: Hyeon-Jeong Suk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Gotgam: Koreaanse gedroogde kaki / Bron: Hyeon-Jeong Suk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Hoe je kaki kunt eten

Als je het nog nooit eerder hebt geprobeerd, vraag je je misschien af ​​hoe je een kaki moet eten. Dit is vrij eenvoudig; de schil is erg dun en volledig eetbaar, dus je kunt hem gewoon afwassen en opeten als een appel. Geniet van Sharonfruit als deze oranje is en nog steeds een beetje stevig. De vrucht is in zijn geheel te eten. Hij bevat geen pit, de schil is eetbaar en het vruchtvlees is zoet.

Je kunt kaki ook gebruiken als ingrediënt in bepaalde gerechten. Het is geweldig voor het stimuleren van de smaak van salades of voor het op natuurlijke wijze zoet maken van desserts (bijvoorbeeld gevulde kaki), terwijl het toch nog wat extra voedingsstoffen levert.

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

Hoewel het zelden voorkomt kan kakifruit bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Als je na het eten van kaki last krijgt van klachten, zoals jeuk, zwelling of netelroos, moet je het gebruik onmiddellijk staken en je huisarts raadplegen.

Als je last hebt van obstipatie, kun je het beste niet-adstringerende kaki-variëteiten gebruiken. Adstringerende variëteiten zijn hoger in tannines, die het spijsverteringskanaal kunnen vertragen en obstipatie verergeren.
© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…
Kaki's: receptenKaki's: receptenDe kaki is een perfecte wintervrucht: lekker en boordevol vitaminen. Je hebt kaki's in twee maten. De ene ziet er uit al…
Exotisch fruit: Kaki, Sharon of Bouquet PersimonExotisch fruit: Kaki, Sharon of Bouquet PersimonDe oranje kaki komt oorspronkelijk uit Azië maar wordt nu in vrijwel alle subtropische landen geteeld. Het is een echte…
De geneeskracht van sharon of kakiDe geneeskracht van sharon of kakiDe kakivrucht is een oranje vrucht met bijzonder lekkere smaak. Voor een groot aantal mensen is het de favoriete vrucht.…

Zonnebloempitten: gezondheidsvoordelen en voedingswaardeZonnebloempitten: gezondheidsvoordelen en voedingswaardeOp zoek naar een snack met veel gezondheidsvoordelen? Geniet dan van een handvol zonnebloempitten. Deze zijn zeer gezond…
Kardemom: gezondheidsvoordelen, bijwerkingen en bronnenKardemom: gezondheidsvoordelen, bijwerkingen en bronnenKardemom is een van de oudste, bekende specerijen met veel gezonde eigenschappen voor het lichaam. Kardemom wordt van ou…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WebArts, Pixabay
 • https://www.nutrition-and-you.com/persimmon-fruit.html
 • https://draxe.com/persimmon-fruit/
 • https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/persimmons.html
 • https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-persimmon/#gref
 • https://www.veggipedia.nl/producten/sharonfruit-kaki
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaki_(plant)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ericales
 • https://gezond10.nl/voeding-dieet/kaki-fruit-eten-gezond/
 • https://www.eatme.nl/producten/sharonfruit
 • Afbeelding bron 1: Semnoz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Joe Ravi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Bacho/Shutterstock
 • Afbeelding bron 4: Cywpekr, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Chrkl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Daria Yakovleva, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Hyeon-Jeong Suk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.