Sharonfruit (kaki): gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Sharonfruit (kaki) is een caloriearme oranje vrucht met een bijzonder lekkere smaak, die wel wat lijkt op abrikozen. Sharonfruit kan rauw of gedroogd worden gegeten. Het kan ook gebruikt worden bij het bereiden van verschillende gerechten, waaronder pudding. De naam 'sharon' komt van het dal in Israël waar deze vruchten worden gekweekt. Sharon is feitelijk een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe het behoort. Sharonfruit is rijk aan vrij veel mineralen zoals fosfor en calcium en vitaminen waaronder vitamine A en C. Deze vrucht heeft enkele geweldige gezondheidsvoordelen. De voordelen voor de gezondheid van kaki bestaan uit verlaging van de bloeddruk en cholesterol, vermindering van ontstekingen, ondersteuning van een gezond gezichtsvermogen en bevordering van de spijsvertering.
Wat is sharonfruit?
Sharonfruit of kaki is een eetbare vrucht die afkomstig is van de kakiboom, een gedeeltelijk winterharde boom van maximaal twee meter hoog. De boom is een lid van de Ericales, de botanische naam van een orde van tweezaadlobbige planten, waar ook de theeplant (Camellia sinensis) onder valt, evenals een aantal eetbare vruchten als de
kiwi en nog een aantal tropische vruchten. De bekendste soorten kaki zijn de sharonvrucht en de persimmon. Deze vruchten kunnen rauw, gekookt of gedroogd worden gegeten. Ze bevatten veel belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten en hebben een lange lijst met mogelijke gezondheidsvoordelen.
Gezondheidsvoordelen van kaki
De belangrijkste gezondheidsvoordelen van sharonfruit of kaki zijn de volgende.
Sharonfruit helpt gewicht te verliezen
Een middelgrote vrucht weegt ongeveer 168 gram en biedt slechts 31 gram koolhydraten. De vrucht bevat nagenoeg geen vet. Deze twee factoren maken het een ideale vriend voor diegenen die willen snacken terwijl ze proberen die extra kilo's kwijt te raken.
Kaki is een rijke bron van fytochemicaliën
De vrucht is rijk aan verschillende fytochemicaliën; catechinen en polyfenolische antioxidanten. Catechine is een krachtige ontstekingsremmer en anti-infectueus middel. Het kan dus helpen bij het afweren van ongewenste ontstekingsreacties en infecties.
Kaki helpt bij aambeien
Een verse, volledig rijpe kaki wordt gebruikt tegen
aambeien. Het gaat bloedingen uit kleine bloedvaten tegen.
Sharonfruit voor een gezonde spijsvertering
Vezels zijn essentieel voor een goede stoelgang. Het regelmatig eten van dit vezelrijke fruit kan helpen om problemen met de stoelgang te verlichten. De tannines die aanwezig zijn in kaki, reguleren de darmbeweging en kunnen verlichting van
diarree bieden. Dit helpt op zijn beurt weer om het
spijsverteringsstelsel gezond te houden.
Kaki is goed voor diabetici
Degenen die lijden aan
diabetes kunnen profijt hebben als ze regelmatig kaki eten. Deze vrucht reguleert de bloedsuiker en kan prima dienen als gezond tussendoortje om je zoete trek te stillen.
Kaki gaat hoge bloeddruk tegen /
Bron: Bacho/ShutterstockSharonfruit bij hoge bloeddruk
Te veel
natrium kan leiden tot
hoge bloeddruk. Het is bekend dat kaki weinig natrium bevat. Daarom kan het worden gebruikt als onderdeel van een gebalanceerd natriumarm dieet dat is bedoeld voor mensen met hypertensie. Kaki bevat ook veel kalium, wat kan fungeren als een vasodilator. Het kan de bloeddruk verlagen en daarmee de doorstroming naar verschillende lichaamsdelen verbeteren.
Kaki versterkt de immuniteit
Omdat sharonfruit een goede bron van
vitamine C is, kan bijdragen aan de versterking van je immuniteit als je het regelmatig eet. Het werkt als een schild tegen
verkoudheid en
griep.
Kaki helpt kanker te bestrijden
Omdat sharonfruit een rijke bron van antioxidanten is, helpt deze vrucht bij het terugdringen van de vrije radicalen. Deze kunnen anders de cellen in je lichaam beschadigen en kanker veroorzaken. De aanwezigheid van
vitamine A, evenals shibuol en betulinezuur, verrijkt de kankerbestrijdende eigenschappen van deze vrucht.
Sharonfruit is goed voor het gezichtsvermogen /
Bron: Cywpekr, PixabaySharonfruit is goed voor je gezichtsvermogen
Kaki bevat veel vitamine A en het is een vaststaand feit dat vitamine A het potentieel heeft om het gezichtsvermogen te verbeteren.
Kaki verbetert de productie van rode bloedcellen
In sharonfruit zit
koper en dit mineraal helpt bij een goede
ijzerabsorptie. Dit op zijn beurt helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen.
Kaki houdt de lever gezond
Kaki is rijk aan antioxidanten, die de schadelijke, van zuurstof afkomstige vrije radicalen in je lichaam wegvangen. Het vermindert ook het effect van giftige materialen en voorkomt celschade. Dit resulteert uiteindelijk in een ontgift lichaam en een gezonde
lever.
Kaki vermindert waterretentie
Als natuurlijk diureticum (een middel dat de afgifte van water door de
nieren bevordert) kan het een halt toeroepen aan het vasthouden van water en kan het de hoeveelheid urine die door de nieren stroomt verhogen. Sharonfruit is ook rijk aan
kalium, wat ervoor zorgt dat er tijdens het plassen geen belangrijke mineralen verloren gaan.
Kaki gaat ontstekingen tegen
Sharonfruit is een geweldige bron van fytochemicaliën waaronder polyfenolische antioxidanten en catechines. Deze dragen bij aan de ontstekingsremmende eigenschap van de vrucht.
Voedingswaarde van sharonfruit
Een middelgrote vrucht weegt ongeveer 168 gram. Sharonfruit (kaki) heeft de volgende voedingswaarde per 28 gram:
- energie: 20 kcal
- Koolhydraten: 5 g
- Vezels: 1 g
- Suiker: 4 g
- Eiwit: 0 g
- Totaal vet: minder dan 0,1 g
- Cholesterol: 0 mg
Vitaminen
Mineralen
- Calcium: 2,2 mg
- IJzer: 0,2 mg
- Magnesium: 2,5 mg
- Fosfor: 4,8 mg
- Kalium: 45,1 mg
- Natrium: 0,3 mg
- Zink: 0,01 mg
- Koper: 0,05 mg
- Mangaan: 0,1 mg
- Selenium: 0,2 mcg
Hoe je kaki kunt eten
Als je het nog nooit eerder hebt geprobeerd, vraag je je misschien af hoe je een kaki moet eten. Dit is vrij eenvoudig; de schil is erg dun en volledig eetbaar, dus je kunt hem gewoon afwassen en opeten als een appel. Geniet van Sharonfruit als deze oranje is en nog steeds een beetje stevig. De vrucht is in zijn geheel te eten. Hij bevat geen pit, de schil is eetbaar en het vruchtvlees is zoet.
Je kunt kaki ook gebruiken als ingrediënt in bepaalde gerechten. Het is geweldig voor het stimuleren van de smaak van salades of voor het op natuurlijke wijze zoet maken van desserts (bijvoorbeeld gevulde kaki), terwijl het toch nog wat extra voedingsstoffen levert.
Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen
Hoewel het zelden voorkomt kan kakifruit bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Als je na het eten van kaki last krijgt van klachten, zoals
jeuk, zwelling of
netelroos, moet je het gebruik onmiddellijk staken en je huisarts raadplegen.
Als je last hebt van
obstipatie, kun je het beste niet-adstringerende kaki-variëteiten gebruiken. Adstringerende variëteiten zijn hoger in tannines, die het spijsverteringskanaal kunnen vertragen en obstipatie verergeren.