De geneeskracht van sharon of kaki
De kakivrucht is een oranje vrucht met bijzonder lekkere smaak. Voor een groot aantal mensen is het de favoriete vrucht. Er zitten geen pitjes in en hij is makkelijk op te eten. In Nederland zie je het niet dagelijks bij de groenteboer of op de markt liggen maar in het Middellandse Zeegebied des te meer. Van oorsprong komt de vrucht uit Oost-Azië, Myanmar, het Himalayagebergte en het hooggebergte van Thailand, Indochina, Korea, Japan en China. De kakiboom verliest eens per jaar zijn bladeren en wordt 10 tot 15 meter hoog.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving kaki
De
Latijnse naam van kaki is
Diospyros kaki.In
het Nederlands wordt het ook sharon genoemd. Het gaat hier om een rasvariatie uit Israël, de Sharonvallei. Een andere naam van kaki is lotus. Diospyros is een Grieks woord en betekent in het Nederlands letterlijk ´godenvrucht´. In het Duits wordt deze vrucht soms honigapfel (honingappel) genoemd. Het Engels kent de namen Japanese persimmon en Korean Mango. De namen godenvrucht en lotus duiden op zijn mogelijkheid tot productie van vruchten zonder dat er bestuiving heeft plaats gevonden.
Eigenschappen kakivrucht
De schil van een rijpe kaki kan gegeten worden. Er zitten zelden pitten in. De boom is een parthenocarp. Dat betekent dat er ook zonder bestuiving vruchten aan de boom groeien, maar dan zonder zaden. Wanneer de vrucht onrijp is, is hij keihard en bevat het veel tannines. Het is dan af te raden om er veel te eten aangezien dit tot bezoarstenen in de maag kan leiden. Deze kunnen alleen via een operatie worden verwijderd. De sharonvrucht is een variatie van kaki, een gecultiveerd ras dat komt uit de Sharonvallei in Israël en hij wordt ook op grote schaal gekweekt in Italië en Spanje. Deze is iets meer oranje terwijl de kaki meer roodachtig is. De kakivrucht is familie van de persimoen. Hij kan tot een halve kilo zwaar worden en zijn vruchtvlees begint hard en wordt zacht als het rijp is; gelijk een kiwi.
Kaki wordt al meer dan 2000 jaar gecultiveerd en hij hoort hiermee tot de oudste cultuurplanten.
Voedingswaarde kaki
Een ons kakivrucht bevat 15% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vezels. Hetzelfde gewicht aan vruchtvlees beschikt over 33% van de ADH aan vitamine A. Dat zijn mooie, hoge percentages. Van vitamine C zit per 100 gram 13% van de ADH in de kakivrucht en
het mineraal mangaan zit er met 18% van de ADH in. De overige ADH-percentages liggen allemaal beneden de 8%. Wel is opvallend dat vrijwel elke
vitamine en
mineraal vertegenwoordigd is in de kakivrucht. Een goede combinatie aan
fytonutriënten zorgt in het lichaam voor een synenergetische werking. Dat wil zeggen: deze stoffen versterken elkaar in hun werking.
Kaki verlaagt lichaamstemperatuur
In China ging al honderden jaren het verhaal rond dat kaki de lichaamstemperatuur verlaagt of minder snel doet stijgen. In 2003 is dit fenomeen wetenschappelijk onderzocht; deze Chinese wijsheid blijkt helemaal te kloppen. Dit is goed om te weten als je in de tropen bent. Nederlanders en Belgen zijn niet echt gewend aan de hitte. Door het dagelijks eten van een kakivrucht kun je beter tegen de hitte. Daarbij is het een gezonde vrucht die een groot aantal ziekten voorkomt.
Vertraagt verouderingsproces
Een kaki hoef je niet te schillen. De schil is zelfs erg gezond. Deze bevat proanthocyanidinen. Naar deze stoffen is ruimschoots onderzoek gedaan. Ze vallen onder de sterkst werkende
antioxidanten die we kennen op onze planeet. Er is vooral onderzoek gedaan naar verouderingsprocessen. Het blijkt dat de stoffen in de schil van de kaki het verouderingsproces vertragen.
Bladeren van kakiboom tegen leukemie
Leukemie is een vorm van kanker, namelijk kanker in het bloed. Daarom wordt het ook bloedkanker genoemd. De bladeren van de kakiboom zijn gebruikt in een onderzoek om te testen of ze werking hadden bij leukemie. Dat bleek inderdaad het geval. Er werd een extract gebruikt bij dit onderzoek uit 2010. Twee stoffen werden gevonden die elkaar versterken in hun werking tegen leukemie.
Verkleint allergische reacties
Kaki blijkt het vrijkomen van
histamine te verkleinen. Een te hoog gehalte aan histamine in het lichaam zorgt voor allergische ontstekingsreacties. Chromoglycidezuur is een regulier medicijn tegen allergische reacties en het blijkt dat de kakivrucht net zo goed werkt als dit medicijn! In het onderzoek uit 2013 wat bewijzen vond voor de histamineremmende werking van kaki werd een extract van kaki gebruikt.
Hoge bloeddruk
De bladeren van de kakiboom worden in de traditionele volksgeneeskunde in Azië al honderden jaren gebruikt om de bloeddruk
te verlagen. Dat inzicht blijkt te kloppen. Stoffen in kakibladeren doen de spiertjes rond de bloedvaten ontspannen. Hierdoor worden de vaten groter en daalt automatisch de bloeddruk.