mijn kijk op

Histamine, belangrijke stof of groot probleem?

Histamine is een zeer belangrijk hormoon dat al vanaf de eerste celdelingen in de baarmoeder een belangrijke rol speelt. Het woord histamine is een samentrekking van het Griekse woord ´Histos´ wat weefsel betekent en ´amin´ wat staat voor stikstofhoudende verbinding. Histamine gedraagt zich de ene keer als een neurotransmitter, de andere keer als een hormoon en soms als een op zich zelf staand organisme. Mensen maken zelf histamine aan. Wanneer er veel histamine nodig is maakt men meer cellen aan die histamine produceren. Daarnaast slaan cellen histamine op en deze wordt vrijgegeven als het nodig is. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Lichaamsfuncties die door histamine gereguleerd worden

Histamine speelt een rol in het:
 • Spijsverteringssysteem,
 • Maag-darmstelsel,
 • Hersenen,
 • Hartritme,
 • Immuunsysteem,
 • Slaap-waakritme,
 • Honger- en dorstgevoel,
 • Bloedsomloop,
 • Zenuwstelsel.

Belangrijkste neurotransmitter

Histamine is de belangrijkste neurotransmitter in ons lichaam. Al vanaf de eerste celdelingen in de baarmoeder speelt histamine een belangrijke rol in het leven van de mens. Histamine kun je als een verzorger van cellen zien. Nieuwe cellen worden door histamine van kalium voorzien. Kalium zorgt ervoor dat de cel verder groeit. Histamine schept als zodanig de basisvoorwaarden voor de groei van lichaamscellen. Hierdoor worden cellen steeds groter zodat ze zich weer kunnen delen en uiteindelijk in de baarmoeder een foetus ontstaat.

Histamine is belangrijk

Als het lichaam is volgroeid, heeft histamine een rol in het afweersysteem van de mens. Het beschermt tegen bacteriën, virussen en andere ziekmakende stoffen. Er wordt histamine vrijgemaakt in de hypothalamus, een belangrijk onderdeel van de hersenen. Via histamine wordt de slaap gereguleerd. Antihistaminen zorgen namelijk voor een slaperig gevoel. Ook is histamine een stof die je wakker en scherp houdt in onbekende situaties. Het is al met al een belangrijke stof voor het menselijk lichaam. Maar zoals bij alle stoffen is een teveel aan histamine ook weer niet goed.

Muggenbulten jeuken vanwege histamine

Een muggenbult wekt een reactie op van het lichaam om extra histamine vrij te geven. Allereerst moet je weten dat alleen vrouwtjesmuggen steken. Omdat een mug een soort lange tuit heeft waardoor zij het bloed naar binnen zuigt is het voor haar noodzakelijk dat het bloed vloeibaar blijft en niet stolt. Daarom spuit ze met een ander steekinstrument een antistollingsmiddel naar binnen. Het lichaam ziet dat als een lichaamsvreemde stof en stuurt er stante pede histamine op af om het stollingsmiddel onschadelijk te maken. Dat geeft jeuk.

Histamine-allergie

Mensen met een histamine-allergie maken te weinig antihistaminen aan. Deze stof wordt ook door het lichaam gemaakt maar bij sommige wordt er te weinig van gemaakt. Het is bekend bij wetenschappers dat wanneer een drankje met histamineremmer wordt ingenomen dat beter werkt dan een gewone antihistaminepil. Wat echter niet bij alle wetenschappers bekend is, is het feit dat dit komt omdat water als histamineremmer werkt! Wie dagelijks twee liter per dag drinkt, een hoeveelheid die door alle voedingsdeskundigen wordt aanbevolen maar die vrijwel niemand haalt, kan helemaal geen histamine-allergie krijgen. Histamine wordt namelijk aangemaakt als het lichaam is uitgedroogd. Een histamine-allergie krijgen we omdat het lichaam is overvoerd door uitdroging, niet doordat we voeding eten waarin histamine zit.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is serotonine?Wat is serotonine?Serotonine is een neurotransmitter. Deze stof heeft verschillende belangrijke functies bij de spijsvertering. Onder ande…
Hypokaliëmie: een tekort aan kaliumKalium is een van de belangrijke zouten die het lichaam nodig heeft voor een gezonde werking. Ook is kalium van groot be…
Somatostatine, werking als hormoonSomatostatine, werking als hormoonOns lichaam blijft gezond, groeit en kan blijven bestaan door middel van verschillende processen. Veel van deze processe…
E104 - Chinolinegeel (en het verband met histamine)E104 - Chinolinegeel (en het verband met histamine)Chinolinegeel staat bekend onder het E-nummer E104. Deze gele kleurstof brengt aardig wat gezondheidsrisico's met zich m…

Tanden rechtzetten zonder beugelTanden rechtzetten zonder beugel wordt steeds meer gedaan, maar is nog zeker niet algemeen geaccepteerd. Tanden rechtzet…
Bronnen en referenties
 • http://de.wikipedia.org/wiki/Histamin
 • Boek: Dr. F. Batmanghelidj, Water, het goedkoopste medicijn. Je bent niet ziek, je hebt dorst!
 • www.watercure.com
 • Boek: Weston Price, voeding en fysieke degeneratie
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Histamine
 • http://www.gezondheidsnet.nl/gezond-op-vakantie/artikelen/11644/muggenbeten-behandelen
Reacties

Vanes, 05-11-2015
Mensen die hun mening publiceren onder het mom van wetenschap zouden twee keer moeten nadenken. Ik haal 2 liter water per dag ruimschoots, helaas kan ik niet functioneren zonder antihistaminica. Deze uitingen zijn kwetsend voor mensen die gezond eten en veel water drinken, maar toch met allergieën kampen. Elze en Frank zijn gelukkig meer kritische geesten dan de auteur. Reactie infoteur, 11-02-2016
Ik geef consults over medicinale voeding en kan precies zeggen, op individueel niveau, wat goede en slechte voeding voor u is. Soms is zelfs kraanwater niet goed. Wist u dat er mensen zijn met kraanwaterallergie?

Frank, 06-10-2015
Ik sluit mij volledig aan bij de publicatie van Elze, d.d. 04-10-2015 Reactie infoteur, 27-03-2016
Zie de reactie op Elze.

Elze, 04-10-2015
Het lijkt mij dat hier voornamelijk een mening gepubliceerd wordt. Ik zou graag op basis van die hier beschreven mening een aantal evidence based-onderzoeken willen zien die deze mening feitelijk kunnen ondersteunen. De op dit moment genoemde bronvermeldingen hebben niet deze status. Reactie infoteur, 27-03-2016
De belangrijkste bron is Batmanghelidj, hij heeft er enkele boeken over geschreven. Hij is een arts en publiceert zijn visie. Batmanghelidj heeft vele duizenden mensen succesvol behandeld door het drinken van water voor te schrijven.

Op zich is het waar dat water drinken invloed heeft op het vrijkomen van histamine. Daar zijn geen evidence based onderzoeken voor nodig. Echter, het zou natuurlijk mooi zijn als er wetenschappers zouden opstaan die daadwerkelijk willen onderzoeken of het helpt. Nu zijn er alleen positieve verhalen van artsen en dokters. Dat is overigens niet iets om zo maar aan de kant te schuiven.

Ik denk dat het zo zit: we zijn het er samen over eens dat als mensen positieve effecten bemerken van behandelmethoden die buiten het reguliere referentiekader liggen, het bijzonder jammer is dat reguliere onderzoekers dat negeren.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 23-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.