Wat is serotonine?

Wat is serotonine? Serotonine is een neurotransmitter. Deze stof heeft verschillende belangrijke functies bij de spijsvertering. Onder andere het hongergevoel en de neiging tot slapen wordt door deze stof gereguleerd. Ook kan het een grote rol spelen in de stemming. In het maag-darmstelsel worden de grootste hoeveelheden gevonden, waar het de rol heeft van een hormoon.

Wat is serotonine?

In het maagdarmkanaal komt serotonine het meest voor, waar het een hormoonfunctie heeft. Dat houdt in dat de stof bepaalde organen tot werkzaamheid aanzet. Het wordt in de bloedbaan afgegeven en getransporteerd via het bloed naar de betreffende organen. In het bloed en de hersenen zit ook serotonine, waar het een belangrijke neurotransmitter functie heeft. De chemische formule van serotonine is C10H12N2O.

Productie

Serotonine wordt geproduceerd darmen. Hierin zitten meer dan 100 miljoen neuronen. Het wordt gemaakt van tryptofaan onder invloed van vitamine B6. Dit is een essentieel aminozuur dat wordt gebruikt bij de eiwitsynthese. Essentieel betekent dat het lichaam dit aminozuur niet kan aanmaken, en dat het daarom in de voeding moet zitten. Om serotonine aan te maken moet dit dus in voedingsmiddelen zitten waarin tryptofaan zit. Het stofje wordt tevens aangemaakt in de hersenen uit 5-HTP, wat gemaakt wordt uit tryptofaan.

Functies

Neurotransmitter

De belangrijkste werking van serotonine is die van neurotransmitter. Dit is een boodschapperstof in het centrale zenuwstelsel. Deze reguleert vooral de neiging tot slaap en hongergevoel. Ook speelt het een rol bij vele andere processen in het lichaam, zoals: leren, temperatuur, geheugen, gedrag en stemming.

Hongergevoel

Een van de belangrijkste functies van serotonine is het regelen van het hongergevoel. Het stimuleert namelijk de maagmotiliteit, zodat de maag uit kan rekken. Serotonine stuurt dan informatie over de maagvulling (dus of de maag vol zit of niet) naar de hersenen, en zorgt daardoor voor een verzadigingsgevoel.

Slaap

Serotonine heeft invloed op de regulering van slaap. Dit komt doordat wanneer het donker wordt, het stofje wordt omgezet in de slaapverwekkende stof melatonine.

Het gelukshormoon

Volgens het Maryland University Medical Center heeft serotonine ook een rol bij het veroorzaken van migraine. Daarom is het raadzaam om bij migraine meer voedingsmiddelen te nemen waardoor serotonine wordt aangemaakt. In het regelen van de stemming speelt de hippocampus een belangrijke rol. Serotonine wordt soms ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het depressies tegen gaat.

Tekort

Als er weinig serotonine in het lichaam zit kunnen er verschillende symptomen voorkomen, zoals: een verhoogde zoetbehoefte, eetbuien, hoofdpijn, trage stoelgang en depressieve gevoelens.

Voedingsmiddelen waar tryptofaan in voorkomt (op volgorde van hoog naar laag)

 • sojabonen
 • Parmezaanse kaas
 • sesamzaad
 • cheddarkaas
 • zonnebloempitten
 • varkensvlees
 • kalkoen/kip
 • rundvlees
 • zalm
 • baars
 • ei
 • melk
 • aardappels
 • banaan
© 2014 - 2024 Rosasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is 5-HTP en wat doet het?De gezondheidsfreaks onder ons hebben er vast al vaker van gehoord of het zelfs al gebruikt: 5-HTP. Maar wat is 5-HTP, w…
Neurotransmitter: serotonineNeurotransmitter: serotonineSerotonine is een van de neurotransmitters die een invloed uitoefent op diverse delen en functies van het menselijk lich…
Tekort aan serotonine herkennen: symptomen & behandelingTekort aan serotonine herkennen: symptomen & behandelingSerotonine is een neurotransmitter die belangrijk is voor de hersenen en wordt ook wel het 'gelukshormoon' genoemd. Heb…

Zelf je lever ontgiften in vier stappen!Zelf je lever ontgiften in vier stappen!Je lever speelt een vitale rol in de ontgifting en stofwisseling van je lichaam. Als de lever echter overbelast is, kan…
De geneeskracht van wilde bertramWilde bertram is een vaste plant die zowel als sierplant als eetbaar gewas wordt gebruikt in de tuin. De bloemen zijn ee…
Bronnen en referenties
 • http://www.depressie.org/behandeling/voeding1.htm
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tryptofaan#Voorkomen_in_voedsel
 • http://www.drugabuse.gov/publications/teaching-packets/neurobiology-ecstasy/section-ii/1-how-does-ecstasy-work-serotonin-pathways-in-brain
Rosasb (19 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.