Gezonde seizoensgroenten: voorjaarsgroente
In de lente ontwaakt de natuur weer uit haar winterslaap. Voor de mensen zijn voornamelijk groenten en peulgewassen van belang. Groenten vormen qua voedingswaarde een goede bron voor vitaminen, proteïnen, mineralen en vezel, terwijl peulgewassen rijk zijn aan eiwitten. In het voorjaar worden er al diverse groente geoogst zoals asperges. Dit 'witte goud' is rijk aan vitamine C en is een heerlijk en makkelijk product om te bereiden. Asperges kan men op alle mogelijke manieren klaarmaken, als soep, in de wok, in de oven, in een salade of op de klassieke manier, gekookt en opdienen met aardappelen, eieren en fijngehakte ham.
Hoofdstukken
Voorjaarsgroentes
In het voorjaar komen er weer allerlei lekkere verse groentes van het land. Vanaf april zijn aardappelen, asperges, komkommer, prei, raapstelen, rabarber, radijs, rode biet, rode kool, spinazie, witlof en wortelen weer volop verkrijgbaar. Het voordeel van seizoengroente is dat ze niet alleen lekkerder en verser zijn omdat ze net zijn geoogst, maar ze zijn ook nog eens goedkoper dan groentes die langere tijd zijn opgeslagen of vanuit het buitenland zijn ingevoerd.
Vitamines
Voor het normaal functioneren heeft ieder dierlijk organisme vitamines nodig. Vitamines zijn werkzame organisch verbindingen en men heeft er maar kleine hoeveelheden van nodig. Er zijn dertien verschillende vitamines bekend die elk hun specifieke functie hebben. Alle vitamines hebben een zeer uiteenlopende chemische structuur en geen één lijkt op de ander. Elke vitamine heeft een specifieke werking bij allerlei sleutelfuncties in ons lichaam. Vitamines worden ingedeeld in twee hoofdgroepen:
- In wateroplosbare vitamine, hiertoe behoren de vitamine B en C;
- In vetoplosbare vitamine, hiertoe behoren de vitamine A, D, E en K.
Ons lichaam kan de meeste vitamines niet zelf aanmaken en daarom zijn we afhankelijk van voeding om deze binnen te krijgen. Over de werking van vitamines in het lichaam is echter ook nog niet alles duidelijk. Wat we wel weten is dat ze voornamelijk als onderdeel van hormonen en
enzymen werkzaam zijn. Enzymen zijn voor hun werking afhankelijk van co-enzymen. Vitamines nemen deze functie als co-enymen over. Door het volgen van een gevarieerd dieet krijgt men alle vitamines binnen om het lichaam te beschermen tegen ziektes.
Vitamine E
Bron: Dieterjj, Rgbstock
De chemische benaming voor vitamine E is Alfa-tocoferol. Vitamine E vindt men in plantaardige oliën, zaden, noten, cacaobonen, volkoren graanproducten, groenten en fruit. Het behoort tot de groep in vetoplosbare vitamine en komt daarom voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten. Het komt relatief weinig voor in dierlijke producten. Vitamine E heeft een zeer brede anti-oxidanten werking en deze beschermt ons lichaam tegen
vrije radicalen. Het biedt bescherming tegen zware metalen zoals kwik en lood, tegen oplosmiddelen en andere milieu gevaarlijke stoffen. Vitamine E speelt een belangrijke rol bij ons afweersysteem en deze is ook van belang bij de regulatie van de bloeddruk. Het speelt ook een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels.
Vitamine B6
De chemische benaming voor vitamine B6 is Pyridoxine. Het is een onderdeel van het vitamine B-complex. Vitamine B6 vindt men in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. In melk, groentes en kaas vind men kleinere hoeveelheden. Het behoort tot de groep, in wateroplosbare vitamine. In het lichaam functioneert vitamine B6 als een co-enzym van een groot aantal enzymen. Vitamine B6 is in het lichaam belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering. Net als vitamine E speelt het een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Tabel met voorjaarsgroente.
Groenteper 100 gram | vit-Cmg | vit-B6mg | zinkmg | ijzermg | kaliummg | calciummg | eiwittengram | koolhydratengram | energieKJ |
asperges | 20 | 0,06 | 0,50 | 1,0 | 200 | 20,0 | 2,0 | 10,0 | 88 |
komkommer | 8,0 | 0,04 | 0,15 | 0,5 | 140 | 15,0 | 0,6 | 2,2 | 62 |
prei | 25 | 0,25 | 0,30 | 1,0 | 250 | 60 | 1,8 | 4,0 | 129 |
raapstelen | 20 | 0,08 | 0,24 | 0,4 | 240 | 50 | 1,5 | 3,4 | 106 |
rabarber | 10 | 0,03 | 0,10 | 0,5 | 300 | 40 | 0,5 | 2,0 | 62 |
radijs (bos) | 27 | 0,06 | 0,20 | 0,8 | 320 | 30,0 | 1,0 | 2,5 | 76 |
rode biet | 3,0 | 0,04 | 0,40 | 0,3 | 340 | 20,0 | 1,4 | 5,8 | 143 |
rode kool (bereid) | 35 | 0,10 | 0,10 | 0,3 | 250 | 36,0 | 1,2 | 2,4 | 78 |
spinazie | 52 | 0,20 | 0,50 | 4,1 | 650 | 120 | 2,5 | 0,6 | 63 |
witlof (bereid) | 2,0 | 0,02 | 0,10 | ,02 | 190 | 16,0 | 1,2 | 1,9 | 61 |
wortelen (bereid) | 2,0 | 0,05 | 0,10 | 0,3 | 180 | 30,0 | 0,8 | 4,7 | 116 |
wortelen (vers/waspeen) | 2,0 | 0,09 | 0,60 | 2,1 | 290 | 40,0 | 1,0 | 5,2 | 140 |
Bewaartips voor voorjaarsgroentes
Bron: Ayla87, Rgbstock
- Aardappelen, in een kartonnen doos of kist, op een koele, donkere, droge plaats. Ze zijn dan bijna een half jaar houdbaar,
- Asperges, in de koelkast 7 dagen houdbaar,
- Komkommer, niet in maar buiten de koelkast, blijft 14 dagen goed bij 12-15 graden,
- Prei, in de koelkast 14 tot 21 dagen houdbaar,
- Raapstelen, in de koelkast 2 dagen houdbaar,
- Rabarber, in de koelkast 5 tot 7 dagen houdbaar,
- Radijs, in de koelkast 6 dagen houdbaar,
- Rode biet, in de koelkast met loof 5 tot 7 dagen houdbaar, zonder loof 2 dagen houdbaar,
- Rode kool, buiten de koelkast 2 tot 3 weken houdbaar,
- Spinazie, in de koelkast 2 dagen houdbaar,
- Witlof, in de koelkast 10 dagen houdbaar,
- Wortelen, buiten de koelkast 35 dagen houdbaar
Nog een lekker voorjaarsgerecht: Aspergesalade
Wat past er beter bij de lente dan "het witte goud of koning van de groente" een aspergerecept. Zeker als de dagen wat warmer worden is deze salade lekker en gezond door gebruik te maken van farro. Farro is een aan tarwe verwante, oeroude graansoort die zeer geliefd is in Italië. Het is vergelijkbaar met en te vervangen door spelt en te koop in natuurvoedingswinkels. De farro of spelt moet van te voren wel één nacht geweekt worden in ruim water.
Ingrediënten
- 1½ kop farro of spelt,
- 350 gram asperges(geschild),
- 350 gram cherry tomaatjes gehalveerd,
- 80 gram grof gehakte walnoten,
- 80 gram cranberries,
- 40 gram verse fijngehakte peterselie,
- 35 gram verse fijngehakte bieslook,
- 90 gram vers geraspte Parmezaanse kaas,
- 4 eetlepels balsamico vinaigrette(één deel balsamico azijn op drie delen goede olijfolie op smaak brengen met zout en peper)
Bereiding
Giet de farro of spelt af of laat het uitlekken in een zeef. Breng in een grote pan water met een snufje zout aan de kook. Voeg de uitgelekte farro of spelt toe en breng het opnieuw, al roerend, aan de kook. Laat het 20 minuten op een medium vuur, zonder deksel, koken (af en toe doorroeren). Na 20 minuten de deksel op de pan en het vuur helemaal laag en nog 30 minuten koken tot de farro of spelt zacht is. Afgieten en af laten koelen. De asperges in ruim licht gezouten water, ongeveer 4 minuten, koken tot ze beetgaar zijn. Afgieten en onderdompelen in ijskoud water om het garingsproces te stoppen. Goed laten uitlekken en in stukjes snijden. Doe de farro of spelt in een schaal samen met de asperges, cherrytomaatjes, walnoten, cranberry's, peterselie en bieslook. Sprenkel de balsamico vinaigrette erover en 3/4 van de Parmezaanse kaas. Tos alles goed door elkaar en maak het af met de rest van de Parmezaanse kaas. Serveer de salade op kamertemperatuur.
Lees verder