Gezonde seizoensgroenten: wintergroente
In de wintermaanden heeft het lichaam extra vitamines en mineralen nodig om de weerstand op peil te houden. Daarom is het van belang om gezond te eten. Tegenwoordig zijn de meeste groente het hele jaar door verkrijgbaar maar wil men ook letten op de voedselkilometers dan kiest men al snel voor seizoengroente van eigen bodem. Seizoengroente van eigen bodem hebben een kortere weg nodig om van het land op u bord te belanden. We stellen ons niet vaak de vraag, hoeveel kilometer hebben deze producten erover gedaan om op mijn bord te belanden?
Hoofdstukken
Winter en gezondheid
Het winterse weer heeft een aanslag op het lichaam. De kou en de korte dagen met daglicht hebben zowel fysiek als mentaal invloed op ons gestel. Hierdoor neemt onze weerstand af en kunnen we eerder ziek worden. Om onze weerstand op peil te houden is het zaak dat de inname van vitamines en mineralen voldoende is. Vooral vitamine C is ontzettend belangrijk voor de weerstand. Daarom staat deze dan ook voor aan in de tabel. Ook zorgen de korte dagen voor een tekort aan
vitamine D in ons lichaam. Vitamine D is o.a. belangrijk voor ons immuunsysteem. Vitamine D wordt over het algemeen aangemaakt door de huid onder invloed van ultraviolette straling uit zonlicht. Vitamine D is dus eigenlijk geen vitamine zoals we die opnemen uit voeding. Het is dus wel belangrijk af en toe naar buiten te gaan om wat zonlicht op te vangen.
Vitamine C
Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van onze weerstand. Vitamine C zit in veel citrusvruchten, maar gelukkig ook in bijna al onze groente. Sommigen groente bevatten zelfs meer vitamine C dan de alom bekende sinaasappel. Met op de eerste plaats de rode paprika. Het lichaam regelt de opname van vitamine C zeer goed. Een overdosis is bijna niet mogelijk aangezien een te veel aan vitamine C door het lichaam afgescheiden wordt via de urine.
Nog twee broodnodige mineralen.
Hieronder nog enkele mineralen die ons lichaam goed kan gebruiken om de winter door te komen. Deze mineralen vind men bijna niet in groenten. Een gevarieerd dieet zorgt ervoor dan men van alles genoeg binnen krijgt.
Zink
Zink is een mineraal dat zorgt voor een betere werking van het
immuunsysteem. Zink activeert namelijk meer dan 200 hormonen en enzymen. Het zit onder andere in rood vlees, melk en eieren. In plantaardige producten zoals noten, pitten en zaden.
Selenium
Selenium is ook een mineraal dat het immuunsysteem versterkt. Het zorgt voor een kleinere kans op infectie aan de luchtwegen en dus ook verkoudheid, Selenium zit onder andere in vis, mosselen en garnalen. Maar ook in eidooiers, noten en onbewerkte granen. Seleniumtekort wordt steeds vaker in verband gebracht met infecties door een virus.
Tabel, verkrijgbare wintergroente uit eigen land
Niet alle, als wintergroente bekend staande, groenten worden ook daadwerkelijk in de winter geoogst. Veel zogenaamde wintergroenten worden eerder in het jaar geoogst en bewaard om deze in de wintermaanden aan te bieden. Dit zijn o.a. ui, koolraap, knolselderij, winterpeen, witte kool, savooiekool, rode bietjes, en rode kool. Witte kool is een groente die vroeg in het jaar wordt geoogst en die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën geconserveerd wordt en als zuurkool in de schappen beland. Maar de meeste vitaminerijke groentes zijn spruiten. Deze zijn rijk aan vitamine C,
foliumzuur, vitamine B6 en kalium.
Groente per 100 gram | vitamine-C /mg | vitamine-B6 /mg | zink /mg | ijzer /mg | kalium /mg | calcium /mg | eiwitten /gram | koolhydraten /gram | energie /KJ |
aardappel | 8,0 | 0,25 | 0,30 | 0,5 | 440 | 9,0 | 2,0 | 17,0 | 346 |
aardperen | 5,0 | - | - | 3,0 | - | 15,0 | 2,5 | 17,5 | 343 |
boerenkool | 95 | 0,25 | 0,33 | 1,9 | 500 | 210 | 4,3 | 5,5 | 215 |
groene kool bereid | 30 | 0,10 | 0,40 | 0,40 | 240 | 50 | 1,2 | 2,8 | 127 |
knolselderij | 6,0 | 0,10 | 0,10 | 1,0 | 400 | 80 | 2,0 | 5,0 | 135 |
koolraap | 40 | 0,10 | 0,07 | 0,4 | 200 | 80 | 1,0 | 5,0 | 102 |
pompoen bereid | 8,0 | 0,03 | 0,20 | 0,10 | 80 | 20 | 0,6 | 2,5 | 73 |
prei bereid | 10 | 0,12 | 0,30 | 0,50 | 400 | 60 | 1,5 | 3,8 | 117 |
rode biet bereid | 3,0 | 0,04 | 0,40 | 0,30 | 340 | 20 | 1,4 | 5,8 | 143 |
rode kool bereid | 35 | 0,10 | 0,10 | 0,30 | 250 | 36 | 1,2 | 2,4 | 78 |
savooikool | 40 | 0,15 | 0,20 | 0,50 | 300 | 50 | 2,5 | 4,0 | 129 |
schorseneren | 10 | 0,15 | 0,20 | 1,5 | 400 | 60 | 3,3 | 18,5 | 378 |
spruiten bereid | 60 | 0,20 | 0,30 | 0,60 | 370 | 32 | 3,0 | 3,4 | 108 |
uien gebakken | 5,0 | 0,07 | 0,10 | 0,30 | 200 | 30 | 1,0 | 5,0 | 139 |
winterwortel | 2,0 | 0,09 | 0,60 | 2,1 | 290 | 40 | 1,0 | 5,2 | 140 |
witlof bereid | 2,0 | 0,02 | 0,10 | 0,20 | 190 | 16 | 1,2 | 1,9 | 61 |
witte kool vers | 40 | 0,11 | 0,20 | 0,50 | 220 | 25 | 1,5 | 3,8 | 117 |
Koolraapsoep
Een gemakkelijk en goedkoop gerecht dat bijzonder gezond is omdat koolraap veel vitamine C bevat. Het is een vegetarisch recept. Maar een vleesloze dag is tegenwoordig ook helemaal in. Lekker met stokbrood en kruidenboter.
Ingrediënten
- 1 grote koolraap of 2 kleine,
- klontje boter of een beetje olie,
- 1,5 liter kruidenbouillon,
- 1 volle eetlepel kerriepoeder,
- 2 preien in ringen,
- Eventueel
- 2 grote aardappelen schoon gemaakt en in blokjes.
Bereiding
Maak de koolraap schoon en snij deze in blokjes. De gemakkelijkste manier om een koolraap schoon te maken is om de boven- en onderkant eraf te snijden. Hierna de koolraap in plakken te snijden en de schil rondom dun weg te snijden. Smelt de boter of verhit de olie en bak de blokjes koolraap even aan. Voeg de kerriepoeder toe en laat deze even meebakken. Schenk de bouillon erbij en laat het geheel 45 minuten koken tot de koolraap zacht en gaar is. De laatste 20 minuten kunnen de aardappelen erbij als u een meer gebonden soep wenst. Als alles gaar is, de soep pureren met een staafmixer. De prei toevoegen en nog even laten koken, de soep proeven en eventueel op smaak brengen met zout en peper.
Lees verder