Koffie en wetenschappelijke onderzoeken
De afgelopen tientallen jaren zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken verricht naar de effecten op het menselijk lichaam van het drinken van koffie. Veel van die onderzoeken hebben in het verleden wel eens tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Toch blijven veel onderzoekers van mening dat het dagelijks drinken van koffie gunstig is om een aantal redenen. Veel koffiedrinkers ervaren ook dat ze er na een bakkie doen weer tegenaan kunnen. Koffie drinken heeft ook een aantal andere voordelen maar kan wel verslavend worden.
Afkomst van koffieboon
De koffieplant is oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Afrika. Koffiebonen zijn eigenlijk de zaden die zich in de op bessen lijkende vruchten van de plant bevinden. Die bonen worden op een rooster gebrand waardoor uiteindelijk bij het koffie maken of zetten de smaak ontstaat.
Stoffen in koffie
Koffie bevat naast cafeïne een aantal mineralen en anti-oxydanten zoals onder meer kalium, magnesium, mangaan, polyfenolen, vitamine B3, voedingsvezels en ijzer. Daarnaast wordt vermoed dat koffie zeer veel verschillende bioactieve stoffen bevat waarvan de meesten tijdens het brandproces worden gevormd.
Cafeïne gunstig en ongunstig
Koffie kan er voor zorgen dat mensen zich opgemonterd voelen bij vermoeidheid of bij nachtelijk opblijven. Vooral een kop sterke koffie rond de klok van 15.00 uur zou een gunstig effect hebben op het prettig voelen. Maar cafeïne is niet voor iedereen een gunstige stof en kan bij sommige mensen in meer of mindere mate narigheid veroorzaken zoals:
- Een onregelmatige hartslag.
- Een opgejaagd gevoel.
- Een snellere hartslag.
- Geprikkeld raken.
- Gevoel van stress.
- Het krijgen van maagklachten.
- Kans op botontkalking bij oudere vrouwen.
- Krijgen van hoofdpijn.
- Nerveus worden.
- Overmatig zweten.
- Slechter slapen.
In de meeste gevallen treden die klachten pas op na meer dan vier kopjes koffie per dag.
Misverstanden
Rond het drinken van koffie bestaan volgens onderzoekers ook enkele misverstanden zoals:
Bloeddruk
Op de bloeddruk heeft het drinken van koffie nauwelijks effect waarvan lange tijd het tegengestelde werd beweerd. Dit kan wel het geval zijn bij mensen die normaal geen koffie drinken en dan plotseling enkele koppen achter elkaar.
Hartziekten en vaatziekten
In tegenstelling tot wat lange tijd is gedacht, verhoogt koffie de kans op het verkrijgen van hartziekten en vaatziekten niet.
Vochtafdrijving
Koffie drinken heeft, eveneens in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, geen vocht afdrijvende werking.
Voordelen van dagelijks koffie drinken
Dagelijks koffie drinken heeft volgens onderzoekers een aantal voordelen zoals:
Alertheid
Door het gebruik van cafeïne wordt het centraal zenuwstelsel gestimuleerd. Koffie verhoogt de reactiesnelheid en het verbetert de concentratie.
Alzheimer
Volgens onderzoeken zou het drinken van vijf koppen koffie per dag de klontering van het schadelijke amyloïde-eiwit in de hersenen kunnen stopzetten waardoor minder kans bestaat op het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Een onderzoek van de Universiteit van Zuid-Florida geeft zelfs aan dat koffie alzheimer kan genezen.
Diabetes mellitus type 2
Door het drinken van koffie wordt de kans op het verkrijgen van diabetes mellitus type 2 verkleind. Dit geldt voor zowel koffie met als zonder cafeïne.
Kanker
Volgens een aantal wetenschappelijke studies heeft koffie een remmend effect op het verkrijgen van een aantal soorten kanker zoals leverkanker, blaaskanker en kanker aan de dikke darm. Tevens werkt koffie beschermend tegen de vorming van galstenen.
Snelheid en uithoudingsvermogen
Uit onderzoek is gebleken dat de spieren dankzij cafeïne minder snel vermoeid raken en een groter uithoudingsvermogen hebben.
Ziekte van Parkinson
Door de cafeïne in de koffie is de kans op het ontwikkelen van de Ziekte van Parkinson kleiner.
Verslaving aan cafeïne
Cafeïne kan een zekere verslavende werking hebben en kan bij het stoppen na langdurig gebruik ontwenningsverschijnselen veroorzaken zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Beter is daarom om het stoppen geleidelijk aan te laten verlopen.