Koffie en wetenschappelijke onderzoeken

Koffie en wetenschappelijke onderzoeken De afgelopen tientallen jaren zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken verricht naar de effecten op het menselijk lichaam van het drinken van koffie. Veel van die onderzoeken hebben in het verleden wel eens tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Toch blijven veel onderzoekers van mening dat het dagelijks drinken van koffie gunstig is om een aantal redenen. Veel koffiedrinkers ervaren ook dat ze er na een bakkie doen weer tegenaan kunnen. Koffie drinken heeft ook een aantal andere voordelen maar kan wel verslavend worden.

Afkomst van koffieboon

De koffieplant is oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Afrika. Koffiebonen zijn eigenlijk de zaden die zich in de op bessen lijkende vruchten van de plant bevinden. Die bonen worden op een rooster gebrand waardoor uiteindelijk bij het koffie maken of zetten de smaak ontstaat.

Stoffen in koffie

Koffie bevat naast cafeïne een aantal mineralen en anti-oxydanten zoals onder meer kalium, magnesium, mangaan, polyfenolen, vitamine B3, voedingsvezels en ijzer. Daarnaast wordt vermoed dat koffie zeer veel verschillende bioactieve stoffen bevat waarvan de meesten tijdens het brandproces worden gevormd.

Cafeïne gunstig en ongunstig

Koffie kan er voor zorgen dat mensen zich opgemonterd voelen bij vermoeidheid of bij nachtelijk opblijven. Vooral een kop sterke koffie rond de klok van 15.00 uur zou een gunstig effect hebben op het prettig voelen. Maar cafeïne is niet voor iedereen een gunstige stof en kan bij sommige mensen in meer of mindere mate narigheid veroorzaken zoals:
 • Een onregelmatige hartslag.
 • Een opgejaagd gevoel.
 • Een snellere hartslag.
 • Geprikkeld raken.
 • Gevoel van stress.
 • Het krijgen van maagklachten.
 • Kans op botontkalking bij oudere vrouwen.
 • Krijgen van hoofdpijn.
 • Nerveus worden.
 • Overmatig zweten.
 • Slechter slapen.
In de meeste gevallen treden die klachten pas op na meer dan vier kopjes koffie per dag.

Misverstanden

Rond het drinken van koffie bestaan volgens onderzoekers ook enkele misverstanden zoals:

Bloeddruk

Op de bloeddruk heeft het drinken van koffie nauwelijks effect waarvan lange tijd het tegengestelde werd beweerd. Dit kan wel het geval zijn bij mensen die normaal geen koffie drinken en dan plotseling enkele koppen achter elkaar.

Hartziekten en vaatziekten

In tegenstelling tot wat lange tijd is gedacht, verhoogt koffie de kans op het verkrijgen van hartziekten en vaatziekten niet.

Vochtafdrijving

Koffie drinken heeft, eveneens in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, geen vocht afdrijvende werking.

Voordelen van dagelijks koffie drinken

Dagelijks koffie drinken heeft volgens onderzoekers een aantal voordelen zoals:

Alertheid

Door het gebruik van cafeïne wordt het centraal zenuwstelsel gestimuleerd. Koffie verhoogt de reactiesnelheid en het verbetert de concentratie.

Alzheimer

Volgens onderzoeken zou het drinken van vijf koppen koffie per dag de klontering van het schadelijke amyloïde-eiwit in de hersenen kunnen stopzetten waardoor minder kans bestaat op het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Een onderzoek van de Universiteit van Zuid-Florida geeft zelfs aan dat koffie alzheimer kan genezen.

Diabetes mellitus type 2

Door het drinken van koffie wordt de kans op het verkrijgen van diabetes mellitus type 2 verkleind. Dit geldt voor zowel koffie met als zonder cafeïne.

Kanker

Volgens een aantal wetenschappelijke studies heeft koffie een remmend effect op het verkrijgen van een aantal soorten kanker zoals leverkanker, blaaskanker en kanker aan de dikke darm. Tevens werkt koffie beschermend tegen de vorming van galstenen.

Snelheid en uithoudingsvermogen

Uit onderzoek is gebleken dat de spieren dankzij cafeïne minder snel vermoeid raken en een groter uithoudingsvermogen hebben.

Ziekte van Parkinson

Door de cafeïne in de koffie is de kans op het ontwikkelen van de Ziekte van Parkinson kleiner.

Verslaving aan cafeïne

Cafeïne kan een zekere verslavende werking hebben en kan bij het stoppen na langdurig gebruik ontwenningsverschijnselen veroorzaken zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Beter is daarom om het stoppen geleidelijk aan te laten verlopen.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde alternatieven voor koffie en cafeïneGezonde alternatieven voor koffie en cafeïneKoffie, voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Koffie om wakker te worden, koffie in de pauze, koffie na het…
Koffie is gezond!Koffie is gezond!Koffie is één van de meest geliefde dranken in Nederland. Lange tijd werd gezegd dat koffie ongezond is, omdat het de bl…
Cafeïne: waar is het goed voor, bijwerkingen, zwangerschapCafeïne: waar is het goed voor, bijwerkingen, zwangerschapCafeïne is een witte, iets bittere alkaloïde. De stof werd ook wel theïne genoemd. Tegenwoordig wordt alleen nog gesprok…
Cafeine in koffieWat is cafeïne en wat gebeurt er als je teveel cafeïne binnen krijgt? Wanneer ben je verslaafd aan cafeïne en hoe kom je…

Gezonde seizoensgroenten: wintergroenteGezonde seizoensgroenten: wintergroenteIn de wintermaanden heeft het lichaam extra vitamines en mineralen nodig om de weerstand op peil te houden. Daarom is he…
Superfoods, gezond of onzin?Superfoods, gezond of onzin?Zijn superfoods onzin? Volgens de Britse ‘National Health Service’ is er niet echt bewijs voor het bestaan van ‘superfoo…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 21-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.