Cafeine in koffie

Wat is cafeïne en wat gebeurt er als je teveel cafeïne binnen krijgt? Wanneer ben je verslaafd aan cafeïne en hoe kom je er weer af?

Cafeïne algemeen

Cafeïne is een stimulerende stof. Dit zit in koffie, thee, cola, smartdrinks of energiedrankjes. Gewone cafeïne is een wit poeder met een bittere smaak. Het wordt wel in pilvorm verkocht maar ook wel in drankjes. Het komt van een plant en het is alleen verslavend als je er teveel van drinkt.

De werking

Het is een oppeppend drankje waar je dus wakker van wordt. Op korte termijn verbetert je concentratie en wordt je moeheid onderdrukt. Bij teveel cafeïne kun je last hebben van slapeloosheid, rusteloosheid, aantasting van het hart- en bloedvaten. Dit alles komt omdat het centrale zenuwstelsel, de ademhaling en de hartspier gestimuleerd worden. Het begint na ongeveer een kwartier te werken en kan ongeveer een uur duren voordat het weer uitgewerkt is. Het valt onder drugs en daarom heeft het ook een verslavende werking. Je kunt gewend raken aan cafeïne waardoor je steeds meer nodig hebt om je goed te voelen. Niet in elk product zit evenveel cafeïne en dat is maar goed ook.

Verslaafd aan cafeïne

Als je heel weinig cafeïne neemt zul je er waarschijnlijk ook nooit verslaafd aan raken. Als je twee koppen koffie per dag drinkt kun je al verslaafd raken. Dit merk je alleen pas als je plotseling stopt met cafeïne. Dan heb je ontwenningsverschijnselen. Je kunt beter niet in één keer stoppen, je kunt namelijk veel beter rustig afbouwen zodat je lichaam hier aan kan wennen.

De risico`s

Als je hartklachten hebt kun je beter niet te veel cafeïne drinken of gebruiken omdat dit voor hartritmestoornissen kan zorgen. Van te veel cafeïne kun je zenuwachtig of angstig worden. Ook zijn onrust en slaapstoornissen hier een risico van. De hartslag wordt verhoogd en je kunt hartkloppingen krijgen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Combinatie cafeïne en hartkloppingenCombinatie cafeïne en hartkloppingenWe weten allemaal dat teveel cafeïne en hartkloppingen niet goed zijn én iets met elkaar te maken kunnen hebben. Toch st…
Cafeïne en vruchtbaarheidCafeïne en vruchtbaarheidWat is de invloed van cafeïne op de vruchtbaarheid? Het anwoord is afhankelijk of we het hebben over de mannelijke vruch…
Koffie drinken tijdens de zwangerschap, gevaarlijk?Koffie drinken tijdens de zwangerschap, gevaarlijk?Veel mensen drinken regelmatig een kop koffie, zo ook zwangere vrouwen. Geen probleem zul je denken, wat heeft cafeïne n…
Cafeïne: waar is het goed voor, bijwerkingen, zwangerschapCafeïne: waar is het goed voor, bijwerkingen, zwangerschapCafeïne is een witte, iets bittere alkaloïde. De stof werd ook wel theïne genoemd. Tegenwoordig wordt alleen nog gesprok…

Probleem of stoornis: Verslaving aan vluchtige stoffenOmdat vluchtige stoffen goedkoop zijn en in elke verf- en ijzerwarenwinkel of drogisterij zo van de plank te pakken, vor…
Alcohol en drugsAlcohol en drugsAlcohol en drugs worden ook wel psychoactieve stoffen genoemd. Het zijn middelen die leiden tot verandering in je psychi…
Bronnen en referenties
  • http://home.tiscali.nl/woutersite/pws/effecten/verslaving.htm
Donkertje (44 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.