Alcohol maakt meer kapot dan je lief is!

Alcohol maakt meer kapot dan je lief is! Alcohol maakt echt meer kapot dan je lief is! Dat heb ik geleerd bij het schrijven van dit artikel. Ik ben van de gevolgen geschrokken van te veel drank gebruik!

Alcohol in je lichaam

Via de slokdarm, maag, dunne darm wordt de alcohol uiteindelijk in de dunne darm opgenomen in het bloed. Na ongeveer tien minuten komt het bloed met de alcohol erin aan in je hersenen. Hierna voel je je misschien een beetje licht in je hoofd. Als je een paar glazen alcohol verder bent worden de meeste mensen al spraakzamer en vrolijker. Je bent dan lekker ontspannen en voelt je goed.

De alcohol wordt door de lever afgebroken. Dit duurt per standaard glas alcohol 1 tot anderhalf uur voordat 1 glas afgebroken is. Dit proces is niet te versnellen. Het ligt wel aan de snelheid van het drinken en aan de lichaamsgewicht/ lengte hoeveel je op kunt voordat je ‘dronken’ bent. Ook kan een volle of een lege maag bepalen hoe snel de alcohol opgenomen word in het bloed. Op een volle maag kan het iets langer duren voordat het opgenomen word in het bloed. Dit afbreeksysteem vermindert ook door te veel alcohol drinken.

Wist je dat je hersenen 15% kunnen krimpen als je te veel drinkt?

De werking van alcohol

Alcohol is eigenlijk een hard drug. Het heeft een verdovende werking op je hersenen en het zorgt ervoor dat de hersenfuncties achteruit gaan. Zo voel je je op het moment dat je aan het drinken bent goed terwijl je de gevolgen de volgende dag pas merkt. Bij meer dan 25 glazen (gewone standaard glazen) per week worden je hersenen extra gevoelig voor alcohol en heb je een grotere kans dat je hersenen beschadigd raken. Je kunt zelfs zoveel in op een avond drinken dat je de volgende dag helemaal niet meer weet wat er die avond allemaal gebeurd is. Dit wordt een black out genoemd, een stoornis van het korte termijn geheugen. Het is een giftige stof die als je langere tijd heel veel drinkt de cellen van alle organen kan beschadigen. Zo kan de maagwand ontstoken raken of kan er een maagbloeding voorkomen. De lever kan vervetten en ontstoken raken.

Gevolgen van Alcohol

Als je regelmatig te veel drinkt heb je een kans op ademhalingsproblemen, een hartstilstand en zelfs dat je bewusteloos raakt! Ook als je jaren lang slecht eet en veel te veel drinkt kan dit een vroegtijdige dementie veroorzaken. Als je regelmatig te veel drinkt en ook nog een tekort hebt aan een bepaalde vitamine kan alcohol er zelfs voor zorgen dat je een onherstelbare hersenbeschadiging oploopt.

Een voorbeeld hiervan is Korsakoff. Als je dit hebt heb je heel erg last van geheugenverlies. Je kunt ook moeilijk nog nieuwe dingen leren omdat je het vermogen langzaam aan ook kwijt raakt. Hoe meer en hoe langer je drinkt hoe groter de kans is dat dit syndroom zich ontwikkelt.

Als je een paar dagen achter elkaar heel veel drinkt heb je kans op leververvetting. Dit houdt in dat alle vetdeeltjes zich allemaal opstapelen in de levercellen. Als dit te snel gebeurd kan de lever op gaan zwellen. Je kunt hier heel erg last van hebben! Dit wordt pas weer beter als je stopt met drinken. Ook kan het slijmvlies van je maag beschadigen en langdurig teveel drinken kan een maagvliesontsteking of maagzweer veroorzaken.

Als je altijd veel gedronken hebt en je stopt helemaal met drinken of je gaat minderen krijg je last van maag irritatie door ontwenning. Je maag en lever zijn dan zo gewend geraakt aan al die alcohol dat het moeilijk is om dan te minderen of te stoppen door die ontwenningsverschijnselen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer ben je een alcoholist?Wanneer ben je een alcoholist?Alcoholist ben je niet van de een op de andere dag, dat is een proces van jarenlang alcohol drinken. Een alcoholist is i…
Verslaafd zijn: kenmerken en middelenMensen kunnen verslaafd raken aan allerlei dingen. Alcohol, drugs en roken zijn de bekendste dingen, maar je kunt ook ve…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Gevolgen van rijden onder invloed van alcohol en drugsGevolgen van rijden onder invloed van alcohol en drugsIndien u onder invloed van alcohol en drugs een auto bestuurt, bent u strafbaar. De gevolgen zijn groot als u wordt aang…

Heeft u last van maagklachten?Heeft u last van maagklachten?Veel mensen hebben weleens last van maagklachten. Veel voorkomende klachten zijn: zuurbranden en oprispingen,maagpijn,op…
Biomedische Technologie, een multidisciplinaire samenwerkingBiomedische Technologie, een multidisciplinaire samenwerkingOnder Biomedische Technologie wordt verstaan het integreren van ingenieurs- en medische wetenschappen om diagnose en the…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jnprice73, Pixabay
  • www.alcoholinfo.nl
  • www.google.nl
Donkertje (44 artikelen)
Laatste update: 18-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.