Wanneer ben je een alcoholist?

Wanneer ben je een alcoholist? Alcoholist ben je niet van de een op de andere dag, dat is een proces van jarenlang alcohol drinken. Een alcoholist is iemand die geestelijk en lichamelijk afhankelijk is van alcohol. Maar ben je al alcoholist als je iedere dag voor de tv 1 of 2 biertjes drinkt?

Alcoholist

Een alcoholist is iemand die zoveel alcohol drinkt dat de gezondheid, werk en het sociale lever er onder lijd. Alcoholisme kan gezien worden als een progressieve aandoening die meestal geleidelijk ontstaat. Men begint met af en toe een drankje voor de gezelligheid, na verloop van tijd neemt de frequentie van die drinkmomenten toe en uiteindelijk komt de persoon in kwestie tot de ontdekking dat men niet (of minder goed) meer kan functioneren zonder gedronken te hebben. In Nederland zijn er ongeveer 350.000 alcoholisten en 500.000 probleemdrinkers.

Geaccepteerde drug

Alcohol is een maatschappelijke drug, dit houd in dat het in de gehele maatschappij geaccepteerd wordt. Toch worden de gevolgen van alcohol vaak zwaar onderschat, zo zijn er veel jongeren die jarenlang gevaarlijk veel drinken maar als het nodig is wel van de drank af kunnen blijven. Niettemin verlaten nog steeds elk jaar jongeren de universiteit als alcoholist.

Hard drug

Alcohol is dan misschien wel een geaccepteerde drug, het heeft wel de kenmerken van een hard drug en bij hard drugs moet je denken aan: heroïne, cocaïne en paddo's.

De gevolgen van overmatig gebruik komen overeen met de kenmerken van hard drugs, namelijk: verslaving, agressie, vandalisme, huiselijk geweld en gevolgen voor de gezondheid.

Overmatig gebruik

Er is al sprake van een verslaving als een persoon 6 á 7 glazen per dag drinkt, het maakt niet uit wat je drinkt omdat de glazen daar op aangepast zijn. Drink je als man meer dan 14 glazen per week en als vrouw 7 glazen per week dan kun je daar op den duur last van krijgen, er kunnen verschillende kwaaltjes ontstaan waar alcohol de oorzaak van is.

Reden om te drinken

Daarnaast is het ook nog verschillend waarom je drinkt, de ene persoon drinkt enkele glazen alcohol op een feestje, dit noemen we een gezelligheids drinker. Maar er zijn ook personen die alcohol drinken om stress, angst, en spanningen weg te nemen, dit noemen we misbruik. Drinken terwijl je nog moet rijden, als je zwanger bent of nog verplichtingen hebt dan kun je drinken ook zien als misbruik, maar daar heeft iedereen een andere mening over.

Alcohol afhankelijk

Iemand is alcohol afhankelijk als hij aan drie van de onderstaande criteria voldoet:
tolerantie, de behoefte aan steeds meer drinken of afnemend effect van dezelfde hoeveelheid alcohol
aanwezigheid van onthoudingsverschijnselen of dreiging daarvan
drinken in grotere hoeveelheden of langer dan vooraf de bedoeling was
aanhoudende wens of mislukte pogingen om met drinken te stoppen
steken van veel tijd en energie in alcohol (kopen, drinken, herstellen)
belangrijke activiteiten (sociaal, werk, vrije tijd) hebben onder het drinken te lijden
doorgaan met drinken tegen beter weten in

Informatie

Veel mensen proberen na verloop van tijd om 'sociaal' te leren drinken, maar vaak lukt dit niet en drinkt men zodra men 1 of 2 glazen op heeft door. Als u vragen heeft of een keer wilt overleggen voor advies kunt u bellen met de Alcohol Infolijn of contact opnemen met de huisarts.
© 2011 - 2024 Brittb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 fabeltjes over 'het glaasje te veel'"Bier na de wijn is venijn", een bierbuik krijg je na het drinken van te veel bier en zo zijn er nog wel meer fabeltjes…
Is alcoholvrij bier gezond?Is alcoholvrij bier gezond?Van een gewoon biertje met alcohol weten we over het algemeen dat het ongezond is, maar hoe zit dit eigenlijk met alcoho…
De stadia van alcoholismeDe stadia van alcoholismeKun je de verschillende stadia van alcoholisme herkennen bij jezelf, je vrienden, of bij familieleden? Als je je zorgen…
Hoe kun je minder gaan drinken?Hoe kun je minder gaan drinken?Er wordt altijd gezegd: 'Drink met mate', maar sommige mensen kunnen dat niet meer. Die zijn verslaafd geworden aan dran…

Afkicken van suikerverslaving lukt via diëtisteAfkicken van suikerverslaving lukt via diëtisteSuiker en zoetigheid vinden de meeste mensen zo ontzettend lekker en onweerstaanbaar, dat ze er meer van gebruiken dan g…
Alcohol: niet meer dan een half glaasje per dagAlcohol: niet meer dan een half glaasje per dagEr is heel lang gedacht dat het drinken van 2 tot 3 glazen alcohol per dag goed is. Maar inmiddels komt de Gezondheidsra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Wikipedia
Brittb (13 artikelen)
Laatste update: 16-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.