Hoe kun je minder gaan drinken?

Hoe kun je minder gaan drinken? Er wordt altijd gezegd: 'Drink met mate', maar sommige mensen kunnen dat niet meer. Die zijn verslaafd geworden aan drank. In de afgelopen jaren is het percentage aan overmatig drank flink gestegen, vooral onder jongeren. Die doen tegenwoordig aan comazuipen. Lees hieronder meer.

Hoe kun je minderen met alcohol


De effecten van alcohol

Alcohol verdoofd je hersenen. Als je te veel drinkt weet je niet meer wat je doet. Zo kan het af en toe mis gaan met mensen die aan comazuipen doen, de alcohol wordt in korte tijd achterover geslagen waardoor ze op een gegeven moment bewusteloos raken en in coma raken. Er kan op korte termijn ook hersenschade optreden. Alcohol geeft schade aan het hart, de lever, het bloed, de ogen en de hersenen. Na 1 glas drank zal de drinker zich ontspannen, en na 3 tot 5 glazen drank zal het reactievermogen afnemen en zal de fijne motoriek verstoren.

Percentage

De scheikundige formule voor alcohol is C2H5OH. In bier zit 5% alcohol, in wijn 12% alcohol en in gedestilleerde drank 35% alcohol. Hoe meer alcohol er in drank zit, hoe kleiner het glas is. Het percentage alcohol is in een glas bier evenveel als in een glaasje jenever.

Grenzen

Het is belangrijk voor jezelf om een grens te trekken in hoever je met alcohol kan gaan. Sommige mensen hebben maar 1 glaasje nodig voor ontspanning, sommige hebben er zelfs 5 nodig om zich ontspannen te voelen en lekkerder in hun vel te gaan zitten. Tegenwoordig is het zo dat je maar 0,2 promille in je bloed mag hebben om aan het verkeer deel te nemen.Je kan dus eigenlijk beter niets drinken als je nog moet rijden.

Nee zeggen tegen alcohol

Veel jongeren denken dat het niet stoer is als je geen alcohol drinkt. Maar het is juist stoer om het niet te doen! Zo zijn er een aantal tips die je helpen om nee tegen alcohol te zeggen:
  • Zeg tegen je vriend(en) dat je niet wilt drinken, waardoor ze jou kunnen steunen als het mis gaat
  • Zeg tegen de groep waarmee je uit gaat dat je niet wilt drinken, en dat ze daarom ook niet voor je hoeven te halen
  • Kijk is rond wie er ook allemaal geen alcohol drinken
  • Schaam je vooral niet! Het is heel goed van je als je geen alcohol wilt drinken!
  • Vrienden zijn er voor je om je te steunen, het is raar als ze zeggen dat het dom is dat je niet drinkt
  • Het is erg sterk van je om niet te drinken terwijl de hele groep wel drinkt
  • Ga vooral voor de gezelligheid, en niet voor de drank!

Drink langzaam

Als je wilt drinken, drink dan met mate. Sla je glas niet in één keer achterover, maar geniet ervan. Vraag voor dat je gaat drinken om een glas water of sap, dit is een trucje om juist minder snel of minder te drinken. Zet je glas na ieder slokje weg, want als je hem in je hand houd is het glas misschien zó leeg!

Drink niet alleen

Drink (bijna) niet als je alleen thuis zit, maar drink met gezellige gelegenheden een paar glaasjes. Als het bijvoorbeeld fout gaat, dan kan iemand nog ingrijpen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerFeiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerIs rode wijn echt goed voor je gezondheid - of tenminste gezonder dan bijvoorbeeld een glas sterke drank? Wat wordt toch…
Wat is alcohol en wat doet het met je lichaam?Wat is alcohol en wat doet het met je lichaam?De meeste mensen drinken wel eens alcoholisch drankje. Alcohol tref je aan in bier, wijn en sterke drank. Pure alcohol i…
Alcoholgebruik door jongerenAlcoholgebruik door jongerenIn de huidige tijd drinken al veel jongeren grote hoeveelheden alcohol. Het komt ook regelmatig voor dat jongeren in hee…
Alcohol, wat is het en welke gevolgen heeft het?Alcohol, wat is het precies? De meerderheid van de volwassenen drinkt het. Soms drinkt men te veel, wat zijn de gevolgen…
Wat is nu precies een verslaving?Verslaving is een vaak voorkomend probleem dat steeds meer opduikt bij jongeren. Wat het is, wat de symptomen zijn en ho…
Bronnen en referenties
  • http://www.leerwiki.nl/Alcohol_:_Wat_is_alcohol_en_wat_zijn_de_effecten_van_alcohol_op_het_lichaam_%3F
  • http://alcoholinfo.nl/
  • http://www.gezondvgz.nl/
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 23-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.