Alcohol: niet meer dan een half glaasje per dag
Er is heel lang gedacht dat het drinken van 2 tot 3 glazen alcohol per dag goed is. Maar inmiddels komt de Gezondheidsraad daar op terug en is het advies om niet meer dan ½ tot 1 glas per dag te nemen. En de hoeveelheid was al terug geschroefd, want tot 2006 mochten mannen nog 21 glazen per week drinken en vrouwen 14.
Zwangere vrouwen en drank
Zwangere vrouwen moeten niet drinken, dat is alom bekend. Het kan hun ongeboren kind beschadigen.
Tiener hersens worden beschadigd door drank
Ook de hersenen van jongeren in de ontwikkeling en dus onder de 16 jaar moeten niet bloot staan aan drank, want daardoor kunnen ze beschadigd raken. Zeker als jongeren heel veel en heel vaak drinken zijn de gevolgen soms niet te overzien.
Tot 24 jaar extra gevoelig voor drank
Maar wat veel mensen niet weten is dat hersenen tot iemand 24 jaar is gevoelig blijven voor de effecten van drank. Het brein wordt dan namelijk nog gevormd en ontwikkelt zich en alcohol zorgt er voor dat dit proces wordt gestopt of zaken vernielt.
Wat doet alcohol in de hersenen?
Alcohol vertraagt de informatieoverdracht in de hersenen en er kunnen hersencellen afsterven. Dat geldt bij jongeren, maar ook bij volwassenen. Hersenschade bij zware drinkers is heel erg bekend.
Wat doet alcohol bij matige drinkers?
Toch kunnen ook matige drinkers de gevolgen van hun drinkgedrag terug zien in hun gezondheid. Er zijn namelijk nogal wat ziekten die ontstaan door matig alcoholgebruik. Dit zijn onder andere:
- Kanker aan de mond
- Kanker aan de slokdarm
- Kanker aan de bovenste luchtwegen
- Kanker aan de maag
- Kanker aan de dikke darm
- Kanker aan de endeldarm
- Kanker aan de lever
- Borstkanker
Hoe meer alcoholgebruik hoe meer kans op kanker
Hoe meer iemand drinkt, hoe meer kans er is op de bovengenoemde ziekten. Bij borstkanker is het risico al hoger als iemand minder dan 1 glas alcohol per dag drinkt. Vrouwen die dagelijks drinken hadden volgens een Amerikaans onderzoek vijf keer zovaak een knobbeltje in de borst als vrouwen die niet dronken. Dat waren overigens goedaardige knobbels, maar dit kan wel kanker op latere leeftijd veroorzaken.
Andere ziekten die worden veroorzaakt door drank
Verder hebben sociale drinkers (mensen die elke dag drinken) meer kans op:
- Levercirrose
- Hoge bloeddruk
- Beroertes
- Hartritmestoornissen
- Depressies
- Infectieziekten als tbc en longontsteking
Maatschappelijke gevolgen van drankgebruik
En dan zijn nog niet eens de maatschappelijke gevolgen van drankgebruik in kaart gebracht. Dit kunnen zijn:
- Verkeersongelukken
- Studie-uitval
- Ziekteverzuim
- Werkloosheid
- Arbeidsongeschiktheid
- Geweld
Alcohol is wereldwijd de belangrijke oorzaak van vroegtijdige sterfte
Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt verder dat over de hele wereld alcohol zorgt voor het hoogste sterftecijfer in de leeftijd van 25 tot en met 59 jaar. Er sterven dus meer mensen aan het gebruik van alcohol dan door roken, diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht, een te hoog cholesterol, te weinig beweging en aids.
De voordelen van alcohol drinken
Toch zijn er wel enige voordelen aan het drinken van alcohol, zij het dat ze gering zijn. Alcohol verhoogt het niveau van het goede HDL-cholesterol in het bloed. Daardoor slibben de bloedvaten niet dicht. Maar dit gaat in hoofdzaak alleen maar op voor mannen van middelbare leeftijd en mannen die ouder zijn. Voor vrouwen geldt het veel minder. Bovendien zijn die voordelen er niet als iemand zich helemaal klem zuipt. Wie eens in de maand stevig drinkt, heeft al geen voordeel meer van het drinken van een wijntje voor het goede cholesterol.
Nieuwe voedingsrichtlijn van de Gezondheidsraad: alcoholadvies niet naar nul
In 2012 komt de Gezondheidsraad met een nieuwe voedingsrichtlijn. Daarin zal niet staan dat het advies is dat mensen helemaal niets meer mogen drinken als het om alcohol gaat omdat er toch wel positieve resultaten zijn voor hart- en vaatziekten. Bovendien voelen mensen zich vaak ook wat meer ontspannen als ze zo nu en dan een glaasje nemen en ook dat kan de gezondheid bevorderen.
Drooglegging werkt niet
Verder is het argument dat een algehele alcoholdrooglegging echt niet werkt. In andere landen waar dat wel is gebeurd, blijkt het alcoholgebruik juist veel meer toegenomen. En mensen stoken in dat soort landen ook nog vaak hun eigen drank met alle risico’s van dien.
Niet meer dan twee glazen alcohol op een dag, maar liever nog een half glaasje
Mensen die heel zeker willen zijn van het feit dat ze niet sterven aan de gevolgen van drankgebruik zouden helemaal niets moeten drinken. Wie wel een beetje een risico wil nemen, neemt nooit meer dan 2 glazen per dag en wie toch nog wat gezondheidsvoordelen wil van de drank neemt nooit meer dan een half glaasje per dag, bij voorkeur wijn.