De stadia van alcoholisme

De stadia van alcoholisme Kun je de verschillende stadia van alcoholisme herkennen bij jezelf, je vrienden, of bij familieleden? Als je je zorgen maakt of iemand die je kent een alcohol probleem heeft, dan is het belangrijk dat je dat je de vier stadia van alcoholisme herkent, zodat je in staat bent om de persoon in kwestie te helpen om met drinken te stoppen, en daarmee misschien zelfs zijn of haar leven te redden. Voordat we de specifieke stadia van alcoholisme doornemen, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen alcoholmisbruik en alcoholafhankelijkheid.

Alcoholmisbruik: er zijn veel signalen en symptomen van alcoholisme bij de misbruiker, echter de persoon in kwestie voelt zich niet gedwongen om te drinken.

Alcoholafhankelijkheid: een persoon bij wie het alcoholholisme zich heeft ontwikkeld tot het stadium van afhankelijkheid heeft geen controle meer over het drinkgedrag, en heeft een tolerantie ontwikkeld ten opzichte van alcohol.

De vier stadia van alcoholisme

STADIUM EEN: Drinken als een uitvlucht

In het eerste stadium van alcoholisme, drinkt de persoon om uit de werkelijkheid te ontsnappen. Alcohol helpt de persoon om weg te lopen van spanningen, angsten en zorgen. Een persoon in het beginstadium van alcoholisme bouwt een toenemende tolerantie op ten opzichte van de alcohol, en lijkt voor de buitenwereld niet dronken. Het eerste stadium van alcoholisme wordt gekenmerkt door het snel achteroverslaan, stiekem drinken en het weigeren om over drinken te praten.

STADIUM TWEE: Drinken wordt een noodzaak

In het tweede stadium van alcoholisme, wordt de persoon geleid door een innerlijke drang welke onweerstaanbaar is. Een tweede stadium alcoholist kent soms wel eens een periode van onthouding, maar hij of zij zal het drinken altijd weer hervatten. De persoon in kwestie zal vaak ontkennen dat er een probleem is door middel van rationele verklaringen. Het sterke verlangen naar drank maakt de persoon afhankelijk van de alcohol. Gedurende deze tweede fase kan de alcoholist last hebben van zogenaamde blackouts en kan zich agressief gedrag ten toon spreiden.

STADIUM DRIE: Drinken zonder controle

Tijdens de eerste twee stadia van alcoholisme, heeft de alcoholist ondanks het grote alcoholgebruik, meestal nog enige mate van controle; echter, in dit stadium, heeft de persoon niet langer de controle over het gebruik van alcohol. Dit is één van de eenvoudigste te herkennen stadia van alcoholisme door familie en vrienden, omdat op dit punt, de persoon in kwestie stopt met activiteiten welke voordien met anderen werden gedeeld, tevens stopt de alcoholist met hobby’s en activiteiten waar voordien nog plezier aan werd beleefd. Het eventuele werk begint er onder te lijden, en hij of zij kan ook in aanraking komen met politie of justitie. Ondanks al deze consequenties, zal het drinken doorgaan.

STADIUM VIER: Drinken vanwege totale afhankelijkheid

Gedurende het laatste stadium van alcoholisme, ontwikkeld de alcoholist een totale afhankelijkheid van de alcohol. De dag begint meestal met drank, en de rest van de dag wordt gekarakteriseerd door bevingen, rillingen, drankmisbruik en het vaak tot zich nemen van grote hoeveelheden drank. De psychische aandoeningen van chronisch drankgebruik beginnen zich te manifesteren zoals: verslechterende hersenfuncties, slecht beoordelingsvermogen, geheugenverlies en een verzwakte concentratie. Iemand in stage vier van alcoholisme heeft een grote kans op beschadiging van de lever, hart kwalen en mondkanker en of slokdarmkanker.

Het herkennen van de signalen van de vier stadia van alcoholisme stelt je in staat om mensen in je directe omgeving die misschien een alcoholprobleem hebben of ontwikkelen, te helpen. Of het nu jezelf betreft of iemand uit je directe omgeving, indien één van deze stadia van alcoholisme zich manifesteert, zoek dan hulp bij een dokter of specialist met wie het probleem kan worden besproken, zodat het probleem kan worden opgelost door middel van een passende behandeling.
© 2008 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholverslaving: afhankelijkheid en cravingAlcoholverslaving: afhankelijkheid en cravingBij moderne alcoholproblematiek wordt onderscheid gemaakt tussen zwaar drinken, probleem drinken, alcoholmisbruik en afh…
Alcoholisme en biologieAlcoholisme en biologieAlcohol wordt al eeuwenlang in het grootste gedeelte van de wereld gebruikt. In gematigde hoeveelheden helpt alcohol je…
Alcoholisme: symptomen, oorzaken, stadia en behandelingAlcoholisme: symptomen, oorzaken, stadia en behandelingAlcoholisme is de meest ernstige vorm van alcoholmisbruik. Alcoholisme houdt verband met het sterke verlangen naar alcoh…

Stoppen met roken, enkele effectieve methodenJe kan er als roker niet onderuit, de prijzen van de sigaretten wordt steeds hoger en hoger, roken wordt hierdoor een ze…
Stoppen met rokenStoppen met rokenStoppen met roken is niet zo moeilijk, maar het ook volhouden...? Met de volgende drie methodes gaat het u vast wel lukk…
Reactie

Grungy, 27-06-2009
Ik maak mij zorgen om mijn vriend. hij zit in stadium 1 en wil er liever niet over praten. hij wuift het weg. wat te doen? Reactie infoteur, 27-06-2009
Grungy,

Als het niet lukt om het met je vriend bespreekbaar te maken, kaart het dan eens aan bij b.v. je huisarts. Misschien komt hij met een tip of oplossing waar je iets aan hebt. Heel veel sterkte en succes.

Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 18-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.