Stoppen met roken

Stoppen met roken Stoppen met roken is niet zo moeilijk, maar het ook volhouden...? Met de volgende drie methodes gaat het u vast wel lukken!

Geslaagde stoppoging

Voor een geslaagde stoppoging is eigenlijk maar één belangrijke voorwaarde: Je moet het zelf willen. Mensen die stoppen onder druk van hun omgeving, redden het meestal niet. Zelfs als een huisarts of specialist zegt dat het moet, blijkt dat vaak onvoldoende te motiveren. Wie wil stoppen met roken moet er dus zelf wel van overtuigd zijn dat het deze keer echt moet!

Moeilijkste momenten

Vrijwel niemand besluit zomaar, van de ene op de andere dag, op te houden met roken. Het besef dat stoppen echt noodzakelijk is moet meestal groeien. Het is nu eenmaal moeilijk om een gewoonte die vaak al jaren bestaat eenvoudigweg op te geven. De meeste rokers genieten oprecht van hun sigaretten. Het roken zit in hun systeem. In de loop van een dag denken ze vaak: even een sigaretje. Als ze een telefoon gesprek moeten voeren, bij een kopje koffie, voor een moeilijke klus, na een moeilijke klus, bij stress, in de file. Als je stopt, heb je het dan ook vooral moeilijk op die vaste rookmomenten. En op al die momenten moet je genoeg gemotiveerd zijn en weten dat er goede redenen zijn waarom je nooit meer een sigaret aanraakt.
Behalve de nicotineverslaving is er dus ook de psychologische verslaving die doorbroken moet worden. Wat voor roker ben je? Een gezelligheidsroker? een gwoonteroker, stressroker of rook je om op gewicht te blijven? Het kan handig zijn om dat eerst voor jezelf te bepalen als je wilt stoppen.

Redenen om te stoppen

Er zijn genoeg goede redenen om te stoppen. Als je weet hoe slecht roken écht is voor je gezondheid, kun je jezelf makkelijk overtuigen dat stoppen nodig is.
  • Roken is een van de ongezondste gewoontes. Het kan onder meer hart en vaatziektes, longemfysem, beroertes, longontsteking en bronchitis veroorzaken. In alle gevallen van longkanker in Nederland is 90% toe te schrijven aan roken Roken speelt verder een belangijke rol bij het ontstaan van onder meer maag, lever, blaas en alvleesklierkanker
  • Rokers ruiken onaangenaam: kleding, haar, huid en adem ruiken naar sigarettenrook
  • Roken is niet erg sociaal: uit onderzoek blijkt dat meeroken bijna net zo schadelijk is als roken
  • Roken is duur: het roken van 15 sigaretten per dag kost ruim €1000,- per jaar
  • Roken maakt lelijk: het geeft een grauwe huidskleur, zorgt voor vervroegde veroudering van de huid en voor gele tanden

De 3 effectieve stopmethodes

Zelf stopppen, zonder hulp? Er zijn heel wat mensen die het lukt. En er zijn ook heel wat mensen die er best wat hulp bij kunnen gebruiken, zeker als ze al een paar keer tevergeefs geprobeerd hebben te stoppen.
Met deze 3 methodes vergroot je je kans van geslaagd stoppen!

Nicotinevervangers:

Hoe werken ze?
Nicotine is het verslavende bestanddeel van sigaretten. Als je stopt met roken, maar toch nicotine binnenkrijgt, heb je minder last van ontwenningsverschijnselen als onrust, honger, eetbuien, slecht humeur en concentratieproblemen. Met nicotinevervangers komt de stof het lichaam binnen via tabletten, kauwgum of pleisters.
Hoe effectief zijn ze?
Uit studies is gebleken dat de tabletten 20% van de mensen helpen bij het stoppen. De kauwgum scoort 17% en de pleisters 13%.
Voor wie zijn ze bedoeld?
Nicotinevervangers zijn bedoeld voor mensen die minstens 10 sigaretten per dag roken. Ze zijn echter niet geschikt voor hartpatiënten.
Hoe moeten ze worden gebruikt?
12 weken lang elke dag. Daarna moet het gebruik worden afgebouwd.
Wat zijn de voordelen?
Je komet eerst los van de gewoonte, de geestelijke verslaving. Pas daarna neem je afscheid van de nicotine en dus van de lichamelijke verslaving. Dat maakt het proces makkelijker.
Wat zijn nadelen?
Nicotine is giftig, dus de vervangers zijn een tijdelijk hulpmiddel. Erbij roken is absoluut verboden, aangezien dat kan leiden tot een nicotinevergiftiging. Vervangers kunnen hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid veroorzaken.
Waar zijn ze verkrijgbaar?
Ze zijn te koop bij de drogist en apotheker.

Medicijnen:

Hoe werken ze?
Er zijn ook medicijnen die de ontwenningsverschijnselen onderdrukken. Daarmee maken ze het makkelijker om met roken te stoppen. Hoe ze precies werken weet men niet, maar ze zijn in Nederland wel officieel toegelaten als anti-rookpillen. Omdat het zware medicijnen betreft, zijn ze uitsluitend verkrijgbaar op doktersrecept.
Hoe effectief zijn ze?
Exacte cijfers zijn niet te geven, omdat de effectiviteit van de verschillende medicijnen op verschillende manier is gemeten. Zo is er naar de werkzaamheid van de ene pil onafhankelijk onderzoek gedaan, terwijl de effectiviteit van de andere pil alleen door de fabrikant is onderzocht. Naar weer een andere is nog onvoldoende onderzoek gedaan. Ruwweg helpen de medicijnen zo'n 17 tot 44 % van de mensen bij het stoppen met roken.
Voor wie zijn ze bedoeld?
Zoals ik al zei, het zijn zware medicijnen die niet geschikt zijn voor iedereen en alleen bedoeld zijn voor zware rokers, bij wie andere methodes niet hebben geholpen. In combinatie met nicotinevervangers kunnen ze soms voor een hoge bloeddruk zorgen.
Wie naast de medicijnen ook nog nicotinevervangers wil gebruiken (de zogenaamde combinatietherapie), moet dit absoluut eerst overleggen met de arts.
Hoe lang moeten ze worden gebruikt?
Voor alle middelen geldt dat ze minimaal 12 weken lang geslikt moeten worden.
Wat zijn de voordelen?
Ze verminderen de ontwenningsverschijnselen, zodat je minder naar roken verlangt.
Wat zijn de nadelen?
De medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid en slapeloosheid. Ook kunnen er andere ongewenste effecten zijn, maar die verschillen van pil tot pil. Zo wordt bij het ene middel gewichtstoename als mogelijke bijwerking genoemd en bij het andere weer duizeligheid.
Waar zijn ze verkrijgbaar?
Op recept bij de apotheek.

Professionele hulp:

Hoe werken ze?
Er zijn verschillende soorten professionele hulpen beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld telefonische coaches die het stoppen begeleiden. Ze geven adviezen en bespreken de moeilijke moementen.
Instellingen zoals GGD en Thuiszorg geven speciale (stoppen met roken) cursussen.
Nog intensiever is een persoonlijk plan opstellen met een gedragstherapeut.
Hoe effectief zijn ze?
  • Met de hulp van de telefonische coach stopt 8% van de mensen
  • Met individuele therapie stopt 16% van de mensen
  • Van groepstherapie is alleen bekend dat het effectiever is dan stoppen zonder hulp.
Voor wie zijn ze bedoeld?
Voor iedereen die zich hier prettig bij voelt.
Hoeveel tijd kosten ze?
  • Met een telefonische coach voer je zo'n 5 gesprekken gedurende een á twee maanden
  • Stoppen met roken cursussen bestaan uit ongeveer 9 bijeenkomsten in zo'n 3 maanden
  • De duur van een individuele therapie verschilt per persoon.
Wat zijn de voordelen?
Het kan je net dat duwtje geven dat je nodig hebt om het vol te houden. Met tips voor de moeilijke momenten en een luisterend oor. Voor groepstrainingen geldt dat samen stoppen vaak heel stimulerend werkt.
Wat zijn de nadelen?
Het kost tijd en energie en je bent niet verlost van de ontwenningsverschijnselen.
Waar is hulp verkrijgbaar?
Stivoro kan helpen bij het vinden van begeleiding. Soms zijn er kosten aan begeleiding verbonden. Klik hier om hulp te zoeken. Zodat het u lukt om te stoppen!
© 2008 - 2024 Rensisdik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Stoppen met roken – 5 tipsStoppen met roken – 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…
Geld besparen, stop met rokenGeld besparen, stop met rokenDe belangrijkste reden om te stoppen met roken is met stipt je gezondheid. Roken is ongezond en vergroot de kans op vele…

De stadia van alcoholismeDe stadia van alcoholismeKun je de verschillende stadia van alcoholisme herkennen bij jezelf, je vrienden, of bij familieleden? Als je je zorgen…
Alcohol detox (ontgiften)Alcohol detox (ontgiften)Met alcohol detox wordt de periode van ontgiften bedoeld wanneer men bezig is met afkicken van alcohol. Bij het afkicken…
Rensisdik (17 artikelen)
Laatste update: 29-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.