Alcohol detox (ontgiften)

Alcohol detox (ontgiften) Met alcohol detox wordt de periode van ontgiften bedoeld wanneer men bezig is met afkicken van alcohol. Bij het afkicken van een alcoholverslaving kunnen diverse ontwenningsverschijnselen optreden. Hoe kan je het beste omgaan met deze periode van detox??

Alcoholverslaving

Bij een alcoholverslaving ook wel drank verslaving, alcohol addiction of alcoholprobleem genoemd, is er een sterk afhankelijke relatie tussen een individu en het product. Het individu is de controle kwijt over de eigen keuze en is dus letterlijk en figuurlijk overgeleverd aan het product. Een alcoholverslaving wordt vaak gezien als een teken van een zwakke wil. Dit is echter slechts ten dele waar. Een alcoholverslaving is voornamelijk een gezondheidsprobleem.

Alcohol wordt strikt genomen tot de drugs gerekend. Een alcoholverslaving is meestal erg lastig te herkennen, omdat alcohol een wijd geaccepteerde drank is waarvan de risico's nogal eens veel te laag ingeschat worden. De grens tussen normaal en excessief drankgebruik is erg vaag. Alcohol gebruik geeft een kans op geestelijke afhankelijkheid, het verlangen naar alcohol kan erg sterk zijn. Men ontwikkelt bovendien tolerantie, dit houdt in dat de effecten van het gebruik minder worden na verloop van tijd en men dus meer alcohol nodig heeft om dezelfde effecten te veroorzaken. Er zijn alcohol ontwenningsverschijnselen bekend. Deze verschijnselen bij het afkicken van alcohol bestaan onder andere uit slecht slapen, transpireren en een onrustig gevoel.

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor een verslaving. Wat bij de ene persoon een risicofactor vormt, is voor de ander geen risicofactor. De meest voorkomende risicofactoren zijn:
  • Genetische gevoeligheid
  • Druk van de omgeving
  • Culturele factoren
  • Psychische aandoeningen

Multifactoreel probleem

Een alcoholverslaving is een probleem dat diverse aspecten van je dagelijkse leven in de war schopt. Veel verslaafden hebben naast de verslavingsproblematiek lichamelijke, psychische en sociale problemen. Dit wordt comorbiditeit genoemd.

Behandeling

Veel alcoholverslaafden zetten op een moment in hun leven de stap om te stoppen met hun excessieve drinkpatroon. Dit afkicken van alcohol kan op diverse manieren. Sommige mensen zoeken hulp bij verslaving en kiezen voor een opname in een speciale afkickkliniek, anderen kloppen aan bij een instelling voor ambulante verslavingszorg welke een detox programma aanbieden en weer anderen kiezen voor een AA (anonieme alcoholisten) steungroep. Tot slot zijn er mensen die hun verslaving geheel op eigen houtje aan willen pakken. Welke weg je ook inslaat, besef dat het aanpakken van de verslaving ten alle tijden gepaard zal gaan met een periode van detoxificatie, ook wel ontgifting genoemd. Deze periode kan met hevige ontwenningsverschijnselen gepaard gaan.

Mentale gevolgen

Wanneer je besloten hebt te stoppen met drinken, neem je een grote sprong in het diepe. Veel verslaafden gaan de drank op een gegeven moment als een soort van rustpunt en steun zien. Deze steun valt weg wanneer je besluit te stoppen met drinken. Sommige mensen zijn begonnen met drank om pijnlijke emoties en gebeurtenissen te vergeten, ook deze kunnen terug komen wanneer je stopt met drinken.

Je doorbreekt een vast patroon, dit kost veel moed en doorzettingsvermogen. Veel mensen ervaren, vooral de eerste dagen zonder drank, gevoelens van verwardheid en angst. Je kan tevens het gevoel hebben tijd over te hebben, waardoor depressieve gevoelens boven kunnen komen, doordat je geen tijd meer besteedt aan het drinken. Ongemerkt gaat er vaak meer tijd in het nuttigen van alcohol zitten dan je verwacht.

Het kan ook gebeuren dat je dingen gaat zien die er eigenlijk niet zijn. Velen zullen uitspraken als "ik heb beestjes over mijn huid lopen sinds ik gestopt ben met drinken" wel kennen. Dergelijke waanbeelden zijn vaak het gevolg van het ontgiften van je hersenen.

Veel mensen gaan de wereld om zich heen als intenser ervaren wanneer zijn gestopt zijn met alcohol. Dit kan zowel positief als negatief ervaren worden. Fijne emoties worden helderder, maar ook de minder fijne emoties worden duidelijker en heviger.

Fysieke gevolgen

Na het jarenlang nuttigen van alcohol is je lichaam zich in gaan stellen op deze stof. Wanneer je besluit te stoppen met drinken is dit een hevige verandering voor je lichaam. Je lichaam kan hier op reageren met onthoudings- of ontwenningsverschijnselen. Vooral je organen en centrale zenuwstelsel hebben zich namelijk in de loop der tijd leren verdedigen tegen de giftige stof en je lichaam heeft tijd nodig om van dit abnormale patroon weer een normaal gedragspatroon te maken. De ontwenningsverschijnselen verschillen van persoon. Toch beschrijven veel mensen de volgende stadia:
  1. Dag 1 en 2: trillingen, misselijkheid, braakneigingen, overmatig zweten, verhoogde bloeddruk en een snellere hartslag
  2. Dag 3 tot en met 5: een vermoeid gevoel, ernstige bevingen, nachtmerries, een algeheel gevoel van zwakte
  3. Na de 5e dag: je huid kan veranderen, je gewicht kan gaan veranderen, je kunt erge dorst en/of een droge keel krijgen, er kan slapeloosheid optreden
  4. Gedurende enkele weken: in meer of minder de lichamelijke klachten zoals hierboven beschreven, verbetering zal echter in steeds toenemende mate optreden

Hulpmiddelen

Stoppen met drinken is niet eenvoudig. Sterker nog, het is reusachtig moeilijk en vereist enorm veel discipline en doorzettingsvermogen. Er zijn een aantal middelen op de markt die de detox kunnen vergemakkelijken.

Antabuse (en Refusal)

Antabuse is een medicijn met als werkzame stof disulfiram. Deze stof blokkeert de afbraak van alcohol in het lichaam. Wanneer men deze medicatie dus inneemt en tegelijkertijd alcohol nuttigs verhevigen de effecten van alcohol, voornamelijk in negatieve zin. Dit kan echter gevaarlijk zijn, daarom wordt Antabuse alleen op recept en onder streng medisch toezicht verstrekt. Antabuse wordt daarom met name toegepast bij mensen die écht willen stoppen met drinken en Antabuse als afschrikmiddel gebruiken.

Campral

Campral is een vorm van medicatie met als werkzame stof acamprosaat. Deze stof brengt de hersenactiviteit, welke verstoord is door langdurig alcoholgebruik, weer in evenwicht.

Revia

Revia is een medicijn met als werkzame stof naltrexon. Alcohol stimuleert de afgifte van dopamine in de hersenen. Wanneer je stopt met alcohol nuttigen ontstaat er dus een verstoring in de hersenen, omdat zij minder dopamine aanmaken omdat zij geen stimulans ontvangen. Dit kan het verlangen naar alcohol versterken. Revia werkt hier op in en voorkomt dat men behoefte heeft aan alcohol. Deze medicatie werkt echter pas na twee weken na inname omdat men een bloedspiegel van de stof moet opbouwen.

Specials

Bezoek ook mijn special Alcoholprobleem oplossen voor meer informatie.

Lees verder

© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekAlcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekWanneer je verslaafd aan alcohol bent en af wilt kicken, is een alcoholverslaving behandeling in een van de vele ontwenn…
Alcohol verslavingAlcohol verslavingAlcohol verslaving is een verslaving die vrij vaak voor komt. Circa 10% van de bevolking kampt met een alcoholverslaving…
Ik wil hulp bij verslavingIk wil hulp bij verslavingWanneer je op een punt aangekomen bent dat je aan een verslaving denkt én hulp bij verslaving wilt zijn er diverse mogel…
Oxazepam en alcohol: welke effecten geeft dit?Oxazepam en alcohol: welke effecten geeft dit?Oxazepam is een kalmeringsmiddel dat gebruikt wordt om slapeloosheid en angstgevoelens te bestrijden. Dit middel heeft i…

Stoppen met rokenStoppen met rokenStoppen met roken is niet zo moeilijk, maar het ook volhouden...? Met de volgende drie methodes gaat het u vast wel lukk…
DrugsverslavingDrugsverslavingEen drugsverslaving is een toestand waarin iemand fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een bepaalde stof of product.…
Reacties

Sven, 05-03-2013
Ik drink elke dag al zeker een jaar 7 tot 10 biertjes van 33cl. Maar de laatste dagen drink ik nog meer. Gisteren zat ik op 15 biertjes. Dus af en toe een uitschieter dus. Nu vraag ik me af of ik gewoon gelijk weer naar 10 kan gaan. Ik word volgende week opgenomen hiervoor. Maar dat is nog een volle week drinken dus. Is er een afbouwschema hiervoor. Zou graag al beginnen afbouwen, stoppen zonder hulp is te gevaarlijk.

Al vast bedankt voor mij begrip Reactie infoteur, 05-03-2013
Dag Sven,

wat goed dat je iets aan je alcholprobleem wilt doen, mijn complimenten! Ik denk dat het verstandig is om nog even een week te wachten, een geschikt afbouwschema is namelijk niet zomaar samen te stellen. In de kliniek houden ze rekening met allerlei factoren (je leeftijd, lichaamsgewicht, gezondheid etc.) en maken ze het voor jou meest geschikte afbouwschema. Sterkte de komende tijd!

Fiona Braque, 23-11-2011
Heb al verschillende malen willen stoppen met alcohol… nu terug en merk steeds dezelfde eerste symptomen… Natuurlijk beven, zweten (alhoewel ik beven bijna zo goed als altijd heb, vooral als ik een kater heb), droge huid, hartkloppingen, maar ook! krampen… vooral in men voeten en vaak ook in mijn kuiten. Met dat ik dat hier niet zie staan als een symptoom van afkicken, vraag ik me af of dit wel met afkicken te maken heeft. Ik weet enkel dat ik dit zo goed als altijd heb als ik stop met alcohol (de eerste en tweede dag meestal). Wat zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 03-12-2011
Ontwenningsverschijnselen kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Ook spierkrampen kunnen voorkomen, in dit artikel staan enkele van de meestvoorkomende ontwenningsverschijnselen opgenoemd.

Diny Bron, 13-10-2011
Sinds 6 weken drink ik geen alcohol meer. Jarenlang een fles wijn per dag gedronken soms meer. Met behulp van het Boek (verslavingen weg ermee) schrijver (Jan Geurtz).
Heb met de alcohol totaal geen probleem, alleen mijn gezondheid, voel mij niet goed, zit rot in me'n vel, slaap heel slecht, voel mij depri, heb nergens geen zin in. Ben al naar de Dokter gegaan bloed onderzocht, kwam niks uit.

Heel veel trek in zoetigheid, kan heel de dag wel slapen, hoe lang duurt dit nog, het valt mij erg tegen, had het mij anders voorgesteld. Begin het spuugzat te worden! Reactie infoteur, 14-10-2011
Diny, het is misschien niet wat je wilt horen, maar mogelijk kan een psycholoog je wat op weg helpen. Het is niet vreemd dat je na een jarenlange verslaving ineens in een soort gat valt, je 'maatje' is er niet meer en je moet nu alles op eigen kracht doen. Dat kan best erg lastig zijn in het begin en een steuntje in de rug is dan misschien wel erg fijn. Succes, respect dat het je gelukt is de alcohol de baas te komen!

Bart Hamelink, 10-09-2011
Nou ben ik inmiddels iets meer dan een maand helemaal gestopt met het drinken van alcohol. Daarvoor dronk ik veel. Na 1 maand begin ik veel krampen in mijn buik te krijgen. geen misselijkheid maar het zijn meer steken. Zouden dit afkickverschijnselen kunnen zijn? Reactie infoteur, 13-09-2011
Het is mogelijk dat dit afkickverschijnselen zijn, je lichaam gaat zich weer instellen op een leven zonder alcohol waardoor je plotseling last van kwaaltjes kunt krijgen die je eerder niet had. Wanneer je lichaam zich aangepast heeft aan de nieuwe situatie zullen je krampen hoogstwaarschijnlijk weer verdwenen. Wanneer je na enkele weken nog steeds last van je buik hebt, raad ik je aan even contact op te nemen met je huisarts.

Els Zuidema, 08-08-2011
1. Hoe lang duurt het na een paar jaar overmatig alcohol gebruik dat je geest weer zo helder wordt zoals vroeger?
(Betreft vouw, 67 jaar, na zware burnout zeker al 4 jaar teveel alcohol, vaak hele fles wijn per dag. Daarvoor langdurig matige drinker, halve fles per dag)
2. Hoe kom je aan sodium oxybate? (e.v. in Frabkrijk) Reactie infoteur, 09-08-2011
Alcohol is in wezen een giftige stof voor het lichaam. Alcohol zorgt er in grote hoeveelheden voor dat bepaalde hersencellen afsterven, waardoor men allerlei klachten krijgt. Er worden wel nieuwe hersencellen aangemaakt, maar dit kan een tijd duren en er zullen er niet meer zoveel zijn als vroeger. De schade die opgelopen is wordt dus in zekere mate wel hersteld, maar nooit meer volledig. Hoelang dit duurt is onder meer afhankelijk van je leeftijd, hoe ouder men is, hoe minder snel de nieuwe cel-aanmaak is.

In Nederland is sodium oxybaat enkel met een doktersrecept verkrijgbaar. Er zijn verschillende namen voor sodium oxybaat in omloop, het wordt ook regelmatig natrium oxybaat genoemd. De merknaam van het middel in Nederland is Xyrem.

A. Bulle, 04-02-2010
Na een ontgiftings week met aanvankelijk de nodige klachten (alleen heel vee water gedronken) ben ik nu acht kg afgevallen en wil graag weten hoe ik nu mijn dieet weer moet opbouwen. het vermageren was voor mij een sterke motivatie om volledi te stoppen met alcohol. Gaarne uw advies. Reactie infoteur, 04-02-2010
Goedemiddag,
ik raad u aan advies te vragen aan een diëtist omdat een voedingsadvies heel persoonlijk is.
Groeten Kim

W. L. Veenendaal, 02-08-2009
Omdat ik erg benieuwd ben naar de afkickvershijnselen heb ik dit artikel gelezen. Er wordt o.a. vermeld dat er veranderingen optreden van lichaamsgewicht en huid. Wat ik dan mis in dit artikel is de vermelidng wat deze veranderingen dan inhouden. Reactie infoteur, 14-08-2009
Goedemiddag,

drugs bevatten over het algemeen stoffen die een negatief effect hebben op de huid. Wanneer je dus stopt met de drugs zul je zien dat je huid op gaat knappen en weer een gezonde kleur krijgt in plaats van de vaak wat grauwe kleur die men heeft wanneer men excessief drugs gebruikt.

Ook kan je gewicht veranderen. Bepaalde drugs, met name de zogenaamde stimulerende middelen (zoals cocaïne, MDMA en nicotine) hebben als bijwerking dat zij gewichtsverlies kunnen veroorzaken. Er zijn zelfs mensen die roken ter vervanging van een gewoon dieet. Wanneer je stopt met deze drug kan je dus enkele kilo's aankomen.

Groetjes Kim

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 05-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.