Alcohol detox (ontgiften)

Alcohol detox (ontgiften) Met alcohol detox wordt de periode van ontgiften bedoeld wanneer men bezig is met afkicken van alcohol. Bij het afkicken van een alcoholverslaving kunnen diverse ontwenningsverschijnselen optreden. Hoe kan je het beste omgaan met deze periode van detox??

Alcoholverslaving

Bij een alcoholverslaving ook wel drank verslaving, alcohol addiction of alcoholprobleem genoemd, is er een sterk afhankelijke relatie tussen een individu en het product. Het individu is de controle kwijt over de eigen keuze en is dus letterlijk en figuurlijk overgeleverd aan het product. Een alcoholverslaving wordt vaak gezien als een teken van een zwakke wil. Dit is echter slechts ten dele waar. Een alcoholverslaving is voornamelijk een gezondheidsprobleem.

Alcohol wordt strikt genomen tot de drugs gerekend. Een alcoholverslaving is meestal erg lastig te herkennen, omdat alcohol een wijd geaccepteerde drank is waarvan de risico's nogal eens veel te laag ingeschat worden. De grens tussen normaal en excessief drankgebruik is erg vaag. Alcohol gebruik geeft een kans op geestelijke afhankelijkheid, het verlangen naar alcohol kan erg sterk zijn. Men ontwikkelt bovendien tolerantie, dit houdt in dat de effecten van het gebruik minder worden na verloop van tijd en men dus meer alcohol nodig heeft om dezelfde effecten te veroorzaken. Er zijn alcohol ontwenningsverschijnselen bekend. Deze verschijnselen bij het afkicken van alcohol bestaan onder andere uit slecht slapen, transpireren en een onrustig gevoel.

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor een verslaving. Wat bij de ene persoon een risicofactor vormt, is voor de ander geen risicofactor. De meest voorkomende risicofactoren zijn:
  • Genetische gevoeligheid
  • Druk van de omgeving
  • Culturele factoren
  • Psychische aandoeningen

Multifactoreel probleem

Een alcoholverslaving is een probleem dat diverse aspecten van je dagelijkse leven in de war schopt. Veel verslaafden hebben naast de verslavingsproblematiek lichamelijke, psychische en sociale problemen. Dit wordt comorbiditeit genoemd.

Behandeling

Veel alcoholverslaafden zetten op een moment in hun leven de stap om te stoppen met hun excessieve drinkpatroon. Dit afkicken van alcohol kan op diverse manieren. Sommige mensen zoeken hulp bij verslaving en kiezen voor een opname in een speciale afkickkliniek, anderen kloppen aan bij een instelling voor ambulante verslavingszorg welke een detox programma aanbieden en weer anderen kiezen voor een AA (anonieme alcoholisten) steungroep. Tot slot zijn er mensen die hun verslaving geheel op eigen houtje aan willen pakken. Welke weg je ook inslaat, besef dat het aanpakken van de verslaving ten alle tijden gepaard zal gaan met een periode van detoxificatie, ook wel ontgifting genoemd. Deze periode kan met hevige ontwenningsverschijnselen gepaard gaan.

Mentale gevolgen

Wanneer je besloten hebt te stoppen met drinken, neem je een grote sprong in het diepe. Veel verslaafden gaan de drank op een gegeven moment als een soort van rustpunt en steun zien. Deze steun valt weg wanneer je besluit te stoppen met drinken. Sommige mensen zijn begonnen met drank om pijnlijke emoties en gebeurtenissen te vergeten, ook deze kunnen terug komen wanneer je stopt met drinken.

Je doorbreekt een vast patroon, dit kost veel moed en doorzettingsvermogen. Veel mensen ervaren, vooral de eerste dagen zonder drank, gevoelens van verwardheid en angst. Je kan tevens het gevoel hebben tijd over te hebben, waardoor depressieve gevoelens boven kunnen komen, doordat je geen tijd meer besteedt aan het drinken. Ongemerkt gaat er vaak meer tijd in het nuttigen van alcohol zitten dan je verwacht.

Het kan ook gebeuren dat je dingen gaat zien die er eigenlijk niet zijn. Velen zullen uitspraken als "ik heb beestjes over mijn huid lopen sinds ik gestopt ben met drinken" wel kennen. Dergelijke waanbeelden zijn vaak het gevolg van het ontgiften van je hersenen.

Veel mensen gaan de wereld om zich heen als intenser ervaren wanneer zijn gestopt zijn met alcohol. Dit kan zowel positief als negatief ervaren worden. Fijne emoties worden helderder, maar ook de minder fijne emoties worden duidelijker en heviger.

Fysieke gevolgen

Na het jarenlang nuttigen van alcohol is je lichaam zich in gaan stellen op deze stof. Wanneer je besluit te stoppen met drinken is dit een hevige verandering voor je lichaam. Je lichaam kan hier op reageren met onthoudings- of ontwenningsverschijnselen. Vooral je organen en centrale zenuwstelsel hebben zich namelijk in de loop der tijd leren verdedigen tegen de giftige stof en je lichaam heeft tijd nodig om van dit abnormale patroon weer een normaal gedragspatroon te maken. De ontwenningsverschijnselen verschillen van persoon. Toch beschrijven veel mensen de volgende stadia:
  1. Dag 1 en 2: trillingen, misselijkheid, braakneigingen, overmatig zweten, verhoogde bloeddruk en een snellere hartslag
  2. Dag 3 tot en met 5: een vermoeid gevoel, ernstige bevingen, nachtmerries, een algeheel gevoel van zwakte
  3. Na de 5e dag: je huid kan veranderen, je gewicht kan gaan veranderen, je kunt erge dorst en/of een droge keel krijgen, er kan slapeloosheid optreden
  4. Gedurende enkele weken: in meer of minder de lichamelijke klachten zoals hierboven beschreven, verbetering zal echter in steeds toenemende mate optreden

Hulpmiddelen

Stoppen met drinken is niet eenvoudig. Sterker nog, het is reusachtig moeilijk en vereist enorm veel discipline en doorzettingsvermogen. Er zijn een aantal middelen op de markt die de detox kunnen vergemakkelijken.

Antabuse (en Refusal)

Antabuse is een medicijn met als werkzame stof disulfiram. Deze stof blokkeert de afbraak van alcohol in het lichaam. Wanneer men deze medicatie dus inneemt en tegelijkertijd alcohol nuttigs verhevigen de effecten van alcohol, voornamelijk in negatieve zin. Dit kan echter gevaarlijk zijn, daarom wordt Antabuse alleen op recept en onder streng medisch toezicht verstrekt. Antabuse wordt daarom met name toegepast bij mensen die écht willen stoppen met drinken en Antabuse als afschrikmiddel gebruiken.

Campral

Campral is een vorm van medicatie met als werkzame stof acamprosaat. Deze stof brengt de hersenactiviteit, welke verstoord is door langdurig alcoholgebruik, weer in evenwicht.

Revia

Revia is een medicijn met als werkzame stof naltrexon. Alcohol stimuleert de afgifte van dopamine in de hersenen. Wanneer je stopt met alcohol nuttigen ontstaat er dus een verstoring in de hersenen, omdat zij minder dopamine aanmaken omdat zij geen stimulans ontvangen. Dit kan het verlangen naar alcohol versterken. Revia werkt hier op in en voorkomt dat men behoefte heeft aan alcohol. Deze medicatie werkt echter pas na twee weken na inname omdat men een bloedspiegel van de stof moet opbouwen.

Specials

Bezoek ook mijn special Alcoholprobleem oplossen voor meer informatie.

Lees verder

© 2008 - 2020 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Alcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekAlcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekWanneer je verslaafd aan alcohol bent en af wilt kicken, is een alcoholverslaving behandeling in een van de vele ontwenn…
Alcohol verslavingAlcohol verslavingAlcohol verslaving is een verslaving die vrij vaak voor komt. Circa 10% van de bevolking kampt met een alcoholverslaving…
Ik wil hulp bij verslavingIk wil hulp bij verslavingWanneer je op een punt aangekomen bent dat je aan een verslaving denkt én hulp bij verslaving wilt zijn er diverse mogel…
Oxazepam en alcohol: welke effecten geeft dit?Oxazepam en alcohol: welke effecten geeft dit?Oxazepam is een kalmeringsmiddel dat gebruikt wordt om slapeloosheid en angstgevoelens te bestrijden. Dit middel heeft i…

Stoppen met rokenStoppen met rokenStoppen met roken is niet zo moeilijk, maar het ook volhouden...? Met de volgende drie methodes gaat het u vast wel lukk…
DrugsverslavingDrugsverslavingEen drugsverslaving is een toestand waarin iemand fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een bepaalde stof of product.…

Reageer op het artikel "Alcohol detox (ontgiften)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Meiresonne Robert, 28-02-2020 02:34 #38
Sinds 29-1-2020 ben ik gestopt met drinken gemiddeld 10 a 12 pintjes ik hou het vol maar enorm beven doe ik al bijna een maand hoelang kan dit duren?

Sanmiquel, 22-09-2019 15:01 #37
Klinkt leuk allemaal maar in dit artikel wordt voornamelijk gesproken over de eerste lichamelijke afkick verschijnselen.

De hele detox stelt op zich niet zoveel voor. Ik spreek uit ervaring.

Ik kom van 8 a 20 blikjes bier per dag, 8 jaar lang.
Sta nu 6 dagen droog en natuurlijk had en heb ik lichamelijke afkickverschijnselen maar nu broodje nuchter komt het zwaarste traject.

Kortom het stoppen is niet zo moeilijk maar het volhouden wel en dat is waar de hele verslavingszorg behoorlijk te kort in schiet.

Saki, 22-02-2017 08:25 #36
Ik hield graag van een paar pilsjes door de weeks. Nu ben ik ermee gestopt en nu heb ik 's morgens steeds last van m'n onderrug (al 3 dagen). Het voelt niet aan dat het een spier is, een heel raar drukkend gevoel. Ik kan dan ook niet meer slapen. Als ik opsta is t na een tijdje weer weg. Heeft iemand hier een verklaring voor of is dit pure toeval?

Frits, 24-01-2017 12:51 #35
"Gino, 15-09-2016 12:59 #30
Hallo allemaal,

na hoeveel tijd na het stoppen kan je terug sociaal een glaasje meedrinken m.a.w hoelang moet je nuchter blijven?"

Nooit meer zul je onachtzaam drinken. Dat kan niet.

Neem van mij aan dat je er altijd voor moet waken niet in het oude terug te vallen. Echt sociaal drinken is er niet meer bij. Je moet dan echt tot doel stellen te stoppen na 2 glaasjes. Want voor je het weet denk je dat het wel weer kan, en daar ga je.

Ik was zeker een paar jaar nuchter alvorens ik weer een glaasje waagde te nemen. Maar ik ben nu heel erg op mijn hoede.

En in mijn geval stop ik vrij probleemloos. Ik heb geen extreme afkickverschijnselen of zo. Nooit gehad ook. Stel je voor als die er wel zijn, dan zit je er echt heel snel weer in gevangen.

Hendrik, 13-01-2017 12:12 #34
Ik heb niet de ervaring van enkele van de onderstaande schrijnende verhalen. Ik heb jaren in Zuid Afrika gewoond en daar van het bourgondische leven genoten, inclusief de prachtige wijnen. Terug in Nederland met alle verschillen in mentaliteit en levenswijze, ben ik meer en meer gaan drinken. Tot ik besefte dat de hartkloppingen en het nachtzweten (drijfnatte lakens en hoofdkussen) toch echt hier aan te wijten waren. Van de een op de andere dag gestopt (kan ook alleen maar cold turkey), maar daarbij wel hulp van een Zuid Afrikaans thee die ik nog uit ZA had meegenomen en dat ik ook gebruikte om van het roken af te komen. Een goede vriend heeft later nog wat over laten komen. De thee heeft Sceletium in zich, een kruid dat in Zuid Afrikaanse klinieken gebruikt om af te kicken van drank, drugs en roken. Ik had er veel baat bij en neem nog regelmatig een kopje (vooral in het weekeinde of op hele drukke dagen). Inmiddels is het nu wel in Nederland verkrijgbaar (Google maar op sceletiashop). Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Allemaal veel kracht toegewenst

Alexander, 11-01-2017 10:59 #33
Ik ben gestopt met alcohol maar ik krijg nu overal jeuk, hoe los ik dit op?

Martin, 11-11-2016 08:41 #32
Na jaren op en af - stoppen, terug beginnen, maar telkens meer - is er eergisteren terug een knop omgedraaid en ben ik terug gestopt. Ditmaal met een plan, zowel farmacologische als mentale ondersteuning. Als fulltime zelfstandige doe ik dit van thuis uit. De verschijnselen zijn gekend de eerste dagen, zweten, paniek, in mijn geval zelfs hyperventilatie, irritatie, onrust, … Die gaan na een paar dagen wel over, maar de onrust en angst kan maanden duren. Vandaar dat ik deze keer gestart ben met Baclofen (traag opbouwen) wat de onrust en drang naar alcohol opmerkelijk vermindert (de eerste dagen/nachten neem ik als extra wat clonazepam in lage dosis). Online ben ik ook psychologische ondersteuning gestart en ben ik een actieplan aan het neerpennen voor de moeilijke momenten. Zoals iemand als vermeldde hier op het forum is wandelen heel goed, fitnessen doe ik ook. Een lijst met voor en nadelen bijhouden en regelmatig bekijken is ook een klassieker. Het blijft natuurlijk moeilijk, een (slechte) gewoonte die al 20 jaar duurt eventjes stoppen is sneller gezegd dan gedaan, maar het loont wel de moeite.

Eventjes samenvatten voor de lotgenoot wat ik neem als supplementen en medicijnen:
- Baclofen (10 mg, per dag opbouwen met 10mg per dag tot de 'craving' minimaal is)
- Clonazepam (een licht benzodiazepine met een lange halfwaarde tijd tegen acute ontwenning, voor mensen met zware ontwenning kan dit te licht zijn en is Librium/Tranxene mss meer aangewezen (opgepast, niet rijden met de zwaardere benzodiazepines!)
- Vitamine B complex (Befact forte) voor het herstel van de cognitieve functies (vooral B1 is van belang bij heel zware drinkers)
- Magnesium (tegen de stress)
- Zink (tekorten aanvullen)

Psychologisch:
- verstrooiing zoeken (ff hobbies terug actiever uitvoeren)
- wandelen, fitnessen
- triggers in het begin vermijden (zoveel mogelijk, want alcohol is overal)

Aan iedereen veel sterkte,
Martin

Coby Kroone, 31-10-2016 21:01 #31
Ik drink al drie jaar niet meer en dat gaat goed. Maar sommige personen vertrouwen mij nog steeds niet. Dit is erg deprimerend. Af en toe denk ik dan: als je dat denkt kan het net zo goed weer doen, zeer gevaarlijk. Ik heb het nog steeds niet gedaan. Wat doe ik daar tegen? Ze beseffen niet dat ze het daarmee juist moeilijk voor mij maken.

Gino, 15-09-2016 12:59 #30
Hallo allemaal,

na hoeveel tijd na het stoppen kan je terug sociaal een glaasje meedrinken m.a.w hoelang moet je nuchter blijven?

Frits, 24-08-2016 16:36 #29
Bij mij sloop het er ook langzaam in. Van heel af en toe een glaasje wijn voor de gezelligheid naar elke avond bij het eten. Dat ging heel lang goed overigens, jaren lang dronk ik niet meer dan 1 of hooguit 2 per dag en bij het eten. Maar ik kwam in een moeilijke periode terecht waarin je gewoon overeind moet kunnen blijven staan als succesvol zakenman. Zo denk je, geen hulp vragen als algemeen direkteur temidden van een faillisement. Doorgaan, dag en nacht.

Om te ontspannen werden 2 glaasjes al snel een fles en voor ik het wist stond ik de 2e fles op 1 dag open te maken. Het bedrijf ging ten onder in de recessie, ik kwam zelf net als het personeel thuis te zitten maar wel met de hele financiële nasleep. Ik vond nog steeds dat ik zelf overeind moest kunnen blijven, zonder hulp. Ja, hulp van de alcohol.

Vervolgens overleden beide ouders kort na elkaar. Ik had echt teveel hooi op mijn vork. Inmiddels dronk ik 3 flessen wijn en begon in de middag al. Tot ik op een nacht weer wakker lag, te zweten en te piekeren en ik wilde om half 4 weer naar de fles grijpen. Dit was het dieptepunt, dit nooit! Ik ben acuut gestopt, na 1 dag was ik het verlangen, de angst, het piekeren, de depressie volkomen zat.

Ik ben gaan lopen. Ja, wandelen. Zolang ik liep voelde ik mij geweldig, geen verlangen naar drank, geen angsten. Ik liep soms 20 kilometer op een dag. Dit deed ik 6 maanden lang, in mindere mate maar ik liep veel.

Dit was 10 jaar geleden. Inmiddels ben ik mijzelf zeker 2 keer weer hard tegengekomen. Ik dacht na verloop van tijd weer af en toe een glaasje te kunnen drinken. Dit gaat erg goed, zonder meer. Het gaat jaren lang goed. Tot er weer een tegenslag komt, meest in het werk. Dan komt er een soort trauma op en ga ik volkomen op slot, pak meteen een fles en die is binnen een uur leeg. Dit duurde echter nooit langer dan een paar dagen, dan gooide ik het roer weer radicaal om en bleef er gewoon vanaf.

Ik weet nu echter ook dat als ik niet drink ik na enkele uren, hooguit een dag weer gewoon de oude ben. Ik heb die alcohol helemaal niet nodig. Ik moet geduld hebben en kunnen omgaan met tegenslagen.

Ik drink nu helemaal niets meer. Juist omdat ik weet wat mijn valkuilen zijn en deze liggen altijd op de loer in mijn professie.

Sterkte aan allen die stoppen of willen stoppen. Maar neem het van me aan; je leven wordt er zoveel beter en mooier van als je niet meer drinkt.

Daisy, 12-03-2016 13:53 #28
Hi allen,

Ik drink al vanaf mijn 15e en ben nu bijna 40. Geleidelijk aan is het steeds meer geworden en na een zeer slechte relatie vol geweld en onderdrukking, was het een methode om de pijn te vergeten. Mijn leven slipte langzaam weg in steeds meer ellende en een flinke depressie.
In plaats van de alcohol aan te pakken, pakte ik mijn financiële problemen aan. Ik gaf alles en iedereen de schuld van mijn situatie en waande mij enorm sterk, omdat ik bleef vechten voor een woning en een stabiel financieel bestaan.
Na het verliezen van een woning, stond ik eind vorig jaar op het punt een tweede woning te verliezen. Langzaamaan begon het tot mij door te dringen dat mijn leven eigenlijk behoorlijk goed in elkaar zat en ik keihard gevochten had voor een nieuw plekje. Ik dreigde het echter kwijt te raken door depressie en de énige reden waarom ik depressief was: Ik dronk veel te veel! Iedere dag een fles gin en een liter rode wijn. Het kostte mij klauwen met geld, waardoor ik mijn rekeningen niet kon betalen. Ik hield mijn eigen situatie dus in stand met de alcohol. Ik besloot keer op keer dat het ophouden moest en beloofde mijzelf dat ik vanaf morgen zou beginnen. Dat deed ik echter niet.

Tot ik op een avond in bed lag en voor mijzelf de nadelen van de alcohol begon op te noemen. Hoeveel plaatsen ik vermeed uit angst dat ze het konden ruiken. Hoeveel mensen met "die blik" naar mij keken, zonder iets te zeggen. Hoezeer ik nieuwe schoenen en dergelijke nodig had, maar ik al mijn geld spaarde voor die fles. Hoeveel geld ik per maand wel niet uitgaf en hoeveel stress dat met mijn rekeningen kon schelen. Dit en nog vééééél meer kwam naar boven. Toen was ik het echt spuugzat! Ik ben gestopt. Van het één op het andere moment. Mijn laatste € 15,- die bedoeld waren voor die fles gin en wijn, heb ik uitgegeven aan magnesium en multivitamine. En vanaf dat moment was het gedachten op andere zaken zetten.
Ik ben nu bijna een maand verder en ben werkelijk zó ontzettend blij en trots dat ik deze stap eindelijk genomen heb. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk merkte ik al vrij snel verbeteringen. Véél energieker en vrolijker. Mijn huid verbeterde ook vrij snel en vanaf dag 2 begon ik overtollig vocht te verliezen en mijn gewicht zakte daarna ook vrij snel. De voordelen waren zó snel te merken, dat ik ze heel eenvoudig als tegenhanger voor de trek in alcohol kon gebruiken.

Heb ik het dan niet moeilijk gehad? Zéker wel. Met name in de avond als ik wilde slapen. En nu nog steeds zijn er genoeg momenten waarop ik denk: "Ach één glaasje kan geen kwaad". Ik hou mezelf dan echter voor gek. Ik weet dat het niet bij één glaasje blijft. Simpel alleen al door de gewenning, omdat één glaasje niet het effect heeft wat je zoekt. Mijn stok achter de deur is dan mijn eigen gevoel de volgende ochtend. Ik weet dat ik ENORM van mezelf baal als ik mij laat verleiden. Ik kijk dan in de spiegel en zie de verbeteringen in mijn gezicht en zeg tegen mezelf: "Hier doe je het voor! En ook dat dansje wat je morgenochtend doet als je beseft dat je het wederom een dag hebt doorstaan en je in de spiegel kijkt en nog wat meer verbeteringen ziet".

Het zal misschien mijn hele leven een strijd blijven. Maar op dit moment heb ik in de ochtend en overdag niet het gevoel dat ik niet meer mág drinken. Ik hóef niet meer te drinken. En dat is een enorm goed gevoel!

Sterkte aan iedereen die nog niet zover is, of wel al de stap genomen heeft maar nog niet zijn stok achter de deur heeft gevonden.

X
D.

Freek, 06-02-2016 20:09 #27
Sinds 15 januari gestopt met alcohol. Ik was geen probleem drinkster, maar het was zo'n was meer een gewoonte. Nu mis ik het eigenlijk niet eens zo erg. Ik begon altijd tijdens het koken en dan ging ik tijdens het eten gewoon door. Mijn probleem is nu dat ik niet zo goed weet wat ik wel ga drinken. Tot nu toe houd ik het bij thee, zonder toevoegingen, melk, vaak met honing en water. Ik houd niet van limonade en ook sappen kunnen mij niet echt bekoren.
Omdat ik moest stoppen met roken vanwege een ernstig hartfalen en nu ook met de alcohol ben ik inmiddels 8 kilo aangekomen. Ik herken het in de bovenstaande verhalen behoefte aan zoetigheid.
Ik ben nu 71 en heb vanaf mijn 30ste gerookt dit nooit excessief, maar ik kon er niet mee stoppen. kort vóór het ontstaan van mijn hart probleem merkte ik dat ik het niet meer lekken vond en kostte het daarom weinig moeite ook toen realiseerde ik me voor het eerst dat het een gewoonte was met de alcohol gebeurde hetzelfde dus dat was uiteindelijk minder moeilijk. Helaas heeft het nog niet een echt effect op mijn hart probleem, maar hopelijk komt dat nog.

Ingrid, 10-11-2015 07:13 #26
Lieve allemaal,

Toen ik stopte met drinken na 10 jaar dagelijks drinken, ook overdag ben ik gestopt. Ik ging er helemaal aan kapot, maar het was mijn houvast geworden. Mijn rustpunt, en verdoving van pijn en trauma. De eerste dagen vond ik het ergste door de ontwenningsverschijnselen. Zweten, trillen, angstig, depressieve gevoelens. Ik heb twee jaar refusal geslikt. Nu ben ik 3 jaar verder en nog steeds heel dankbaar dat ik de kracht en moed heb gevonden om te stoppen. Natuurlijk zijn er nog steeds verleidingen en moeilijke momenten, maar dan speel ik de film vooruit. Dan weet ik weer waarom ik toen heb besloten on te stoppen. Jullie stukjes lezen geven mij ook kracht, ik hoop dat ik jullie dat ook een beetje meekan geven met mijn post. En een tip bij slapeloosheid is rustgevende thee voor het slapen gaan, of Melatonine tabletjes! Liefs van Ingrid

Cynthia Visser, 05-11-2015 18:46 #25
Hoi allemaal,
Nadat ik gestopt ben met roken en naar de sportschool ging. Was ik die anderhalve liter wijn per dag ook zat! Ik zag/zie eruit als een rollade. Ben ook gelijk begonnen met het ontgiften van mn lichaam. Drink elke dag alleen maar groene thee. En 1 kopje zelfgemaakte gember/citroen thee. Ook slik ik van dr vogel pillen om mn lever te helpen. Ik moet zeggen dat ik helemaal nergens last van heb. Ben nu een week en twee dagen gestopt en voel me heel goed. Oke in slaap komen is lastiger. maar verder niks… komt dat nog?
Groetjes cyn.

Paul, 12-09-2015 04:49 #24
Zoveel ellende meegemaakt in mijn leven. Dat ik zomaar plots in de avonduren zomaar een dag of 10 achtereen 40 glazen bier per avond is dus in 10 dagen 400 glazen bier. Achterloos ik de halve liters lege blikken in een of andere hoek smeet van frustratie van alle ellende. Zonder te eten en alleen maar zuipen tot je bij het gevoel komt dat er een Hemel bestaat en we van een hogere macht zijn stopte ik weer na 10 dagen. De eerste dagen in bed te blijven liggen. Om vervolgens daarna weer langzaam te gaan eten kreeg ik na 10 dagen weer de aandrang met het zelfde liedje. Steeds weer het zelfde. 10 dagen zuipen en 10 dagen droog gaan staan -

S. C., 22-06-2015 07:11 #23
Ik drink al zo'n 18 jaar een halve liter whisky likeur en krijg diverse klachten van slecht zien, duizeligheid, transpiratie, irritatie als het niet in huis is… Mijn leverwaardes zijn te hoog. Ik eet wel gezond. Gbp ondergaan, jaar lang niet gedronken! Ging prima. Totdat mijn man zei; ach je kunt er toch wel eentje drinken? Toen ging het weer helemaal fout. Dus ik heb besloten er wéér mee op te houden en ik moet door een moeilijke periode, maar vroeger was ik een jaar lang verslaafd aan coke en daar ben ik ook van de een op de andere dag mee gestopt. Ik leek wel een wit lijk. Is me ook gelukt en net als met alcohol, als het er niet is vind je het leven niets meer aan en dat is onzin natuurlijk. Maar zo ervaar je dit. Het is je gedachten die je zeggen dat dit zo is. Hou jullie op de hoogte.

Samsung, 23-05-2015 14:13 #22
Hallo,

Na een jaar thuis te hebben gezeten zonder werk heb ik iedere dag bier gedronken ook overdag. Sinds een maand heb ik weer werk en heb ik een insult gehad. Nou ben ik aan het afkicken al een paar dagen. Wat kan ik verwachten. En kan mijn vrouw mij helpen ergens mee? Ik slik vitamine b is mij aangeraden.

Hitac, 10-05-2015 04:04 #21
Hallo,
Ik drink al 40 jaar alcohol en de laatste jaren twee of drie liters witte wijn per dag.
Het is nu welletjes geweest en daarom gisteren besloten om helemaal niet meer te drinken.
Nu 12 uur alcoholvrij en Ik merk al de ontwenningsverschijnselen:
slapeloosheid, overal jeuk, transpiratie
Ik ga het volhouden en zal hier dagelijks een verslagje doen.
Succes iedereen

Lieve, 11-04-2015 23:29 #20
Hey, ik drink 2 soms 3 flessen cava per dag ik weet da het Veel te veel is mor als ik 1 glaasje drink is het ’nor de vaantjes ik walg van mezelf dat ik niet kan stoppen.wat moet ik doen?zo val ik in slaap men man kan er echt niet meer mee om wil men huwelijk redden

Mona, 22-02-2015 14:50 #19
Sinds 2 maanden compleet gestopt met alcohol daarvoor zeker 8 jaar lang elke dag een fles port genuttigd. Hoe heb ik het kunnen doen! Niemand had enig idee had een leuke baan bij een vliegtuigmaatschappij was altijd vrolijk en niemand die iets vermoedde. Ik was doodongelukkig. Nu ben ik bijna 52 jr en vond het welletjes. Ik wilde geen oud wijf worden met een drankprobleem In 2 maanden tijd is er nu zoveel veranderd. Ik sport 2 uur per dag, ben vrolijk, ben 10 kg afgevallen, gedraag me als een jonge meid van 28. Heb ca. 2 weken last van ontwenningsverschijnselen gehad, maar heb veel 5 htp geslikt. Ik voel me gelukkig zie er goed uit en heb meer energie dan ooit te voren. Ook nu weet niemand wat er aan de hand is, het is veel gezelliger thuis geworden en ik heb spijt dat ik niet veel eerder ben gestopt. Af en toe wel moeilijk met uitgaan want al mijn vriendinnen en vrienden drinken veel te veel want spa rood met een citroentje vinden zij niet gezellig, de volgende dag zien zij eruit als een natte dweil terwijl ik weer heerlijk met de honden door het bos ren. Was het moeilijk jazeker… Maar vergeleken met al die brakke dagen was het een peuleschil.

Chris, 21-08-2014 16:56 #18
Hoi, Chris hier. Een aantal jaren lang verslaafd aan alcohol; ik dronk ongeveer 8 halve liters op een dag/avond. Ben sinds enige jaren geleden wegens psychose begonnen met het medicijn risperdal. Ik dronk na enige tijd ongeveer de helft minder. Dus 4 halve liters op een > avond. Toen ik uit mijn psychose kwam, ben ik na enige tijd ook gestopt met risperdal. Na 6 weken zat ik weer op het oude niveau. Ben nu sinds 1,5 maand weer begonnen met risperdal (depot) en drink nu weer aanzienlijk minder. MAAR; wanneer ik tegen de middag begin met drinken, dan wil ik nog wel eens opgefokt raken. Dit gevoel houdt dan de hele avond aan. Ik vraag me af hoe dat komt. En, affijn, misschien is het een aanrader voor de probleemdrinkers onder ons om risperdal, na overleg met een arts, ook eens uit te proberen. Het kan wel zijn dat je bijwerkingen ervaart, zoals ik. Met vriendelijke groet, en sterkte allemaal,

Chris

Moppie, 24-07-2014 19:44 #17
Nu ruim twee weken gestopt en inderdaad herken ik de genoemde verschijnselen. Ik kom aan en heb veel behoefte aan snoep en noten. Doorzetten… Is soms lastig maar ik ga ervoor😉

Anoniem, 20-07-2014 16:19 #16
Na 15 jaar voetschimmel gelezen dat alcohol een oorzaak kan zijn, besloten te stoppen met drinken. Na 4 weken merk ik echt verschil aan mijn voeten, ze vervellen enorm en m'n nagels met schimmel groeien ook uit. Zie al een schone nagel komen. Ook merk ik mentaal/ psychisch verschil. Voel me positiever en ervaar tijd beter. Sta meer in het leven. Ik dronk nog weleens om te vluchten in dat lekkere gevoel. Kortom: ik ga er zeker mee door! Ps was niet verslaafd ofzo, maar dronk wel veel als ik eenmaal begon.

Eliza, 06-12-2013 09:00 #15
Mijn vriend is nu bijna 3 weken aan het afkicken (thuis) v/d alkohol. hij dronk (dat weet ik nu pas) 2 - 5 flessen wijn per dag, hij heeft het heel zwaar, hij heeft nu nog veel schokken, is extreem moe, nu, is schrikachtig, is 7 kilo afgevallen, eet wel goed, maar is overgevoelig voor geluid en had de eerste week veel angst… van de huisarts medicijn gehad waarbij hij 14 uur sliep en heel duf was, deze medicatie is verminderd sinds gisteren en zelf hebben we vitamine B complex en B12 gehaald wil nu ook nog B1 halen (is dit niet teveel?) en wat kan ik nog meer doen?… hij is dus coldturkey gestopt na een zware griep.
alvast bedankt voor alle raad Eliza

Rob, 17-10-2013 23:53 #14
Blijf met z'n allen wel een beetje gezond denken a.u.b. Je bent gewoon een beetje verslaafd aan iets. koffie, chocolade, thee, suiker, zuurstof, zout, alcohol, kopen van spullen die je niet echt nodig hebt, wat dan ook. Je begaat geen misdaad of overtreding. verslaafd aan kinderporno of winkeldiefstal, dat begint problematisch te worden met misschien bij behorende schuldgevoelens. Leef leuk, je kunt het maar 1 x doen.

Sven, 05-03-2013 09:52 #13
Ik drink elke dag al zeker een jaar 7 tot 10 biertjes van 33cl. Maar de laatste dagen drink ik nog meer. Gisteren zat ik op 15 biertjes. Dus af en toe een uitschieter dus. Nu vraag ik me af of ik gewoon gelijk weer naar 10 kan gaan. Ik word volgende week opgenomen hiervoor. Maar dat is nog een volle week drinken dus. Is er een afbouwschema hiervoor. Zou graag al beginnen afbouwen, stoppen zonder hulp is te gevaarlijk.

Al vast bedankt voor mij begrip Reactie infoteur, 05-03-2013
Dag Sven,

wat goed dat je iets aan je alcholprobleem wilt doen, mijn complimenten! Ik denk dat het verstandig is om nog even een week te wachten, een geschikt afbouwschema is namelijk niet zomaar samen te stellen. In de kliniek houden ze rekening met allerlei factoren (je leeftijd, lichaamsgewicht, gezondheid etc.) en maken ze het voor jou meest geschikte afbouwschema. Sterkte de komende tijd!

Rene Heijl, 07-02-2013 21:36 #12
Ik ben al twee jaar geleden gestopt met drinken. Meer dan een jaar therapie gedaan, maar ik blijf zin houden om te drinken. Gaat het ooit nog over het willen drinken?

Jat, 29-01-2013 20:11 #11
Mijn vriend is na 20 jaar overmatig alcohol gebruik na een afbouw periode nu sinds 3 weken volledig gestopt. Samen dit artikel gelezen maar wat we niet kunnen vinden is of heel erg vaak moeten plassen ook een afkick verschijnsel is?

Ano, 01-12-2012 00:19 #10
Hai allemaal,
Mijn man is onlangs gestopt met drinken, hij dronk veel bier en na een moeilijk periode is hij dat gaan inzien en nu probeert hij te stoppen. Natuurlijk met veel moeite. We zijn nu ongeveer 2 dagen bezig en hij heeft het moeilijke. Dus mijn vraag is, ik wil hem heel graag helpen. Maar wat moet ik doen? en wat kan ik doen? Hij wordt lastig en agressief en wil graag met rust gelaten worden, zou ik hem met rust laten? Hij heeft geen slaap en blijft tot laat in de nacht wakker, zou ik ook wakker moeten blijven en een oogje op hem houden? Ik ben beetje radeloos en omdat jullie ook gestopt zijn, wil ik graag wat tips die nuttig zijn en wat nodig is voor de partner om te weten. Ik hou veel van hem, daarom wil ik sterk zijn voor hem om hem te helpen met stoppen. Maar doe ik het wel goed? aub help mij… Alvast bedankt

Willem, 20-09-2012 17:03 #9
Hai,
Kort bericht. Ik wil ook graag afkicken. Drink circa 2 flessen witte wijn per dag. Wel droge want anders krijg ik hoofdpijn. Voel me er eigelijk wel goed bij maar je mag dan natuurlijk geen auto rijden. Wil graag minderen. Met Fiona eens, sóchtends vaaak bewegende voeten, trekkende kuiten en een beetje shaky. Is volgens mij ontwenning want je staat per slot 7-9 uur droog. Ook kun je soms wat angst voelen, de wereld is vreemd en vaak oninteressant. Hoe hiermee om te gaan. In de last samurai werd de man gewoon in een kamertje gegooid en een paar dagen droog gezet. Ik ga in ieder geval weer een poging wagen. Hoi, Willem

Diane, 10-03-2012 21:08 #8
Komt het voor dat wanneer iemand met alcoholisme goed is ingesteld op de refusal, hij desondanks alcohol kan drinken zonder er last van te krijgen?

Bas, 18-12-2011 10:28 #7
Het besef dat ik nu in mijn leven zo'n 10.000 flessen wijn op heb gedronken (dat is 1 fles per dag gedurende 30 jaar) in mij eentje baarde me grote zorgen. Ook veranderingen in mijn lijf maakte me zeer ongerust. Wat het mij wat makkelijker maakte was stoppen met alcohol tijdens een flinke griep, echt een aanrader! Wel daarna nog weken hoofdpijn en extra slaapbehoefte. Jeuk van de huid door alcohol is gestopt, oedeem in mijn hoofd gestopt. Helaas wel erg veel behoefte aan chocolade, moet ik dáár weer van afkicken. Veel sterkte allemaal.

Fiona Braque, 23-11-2011 13:51 #6
Heb al verschillende malen willen stoppen met alcohol… nu terug en merk steeds dezelfde eerste symptomen… Natuurlijk beven, zweten (alhoewel ik beven bijna zo goed als altijd heb, vooral als ik een kater heb), droge huid, hartkloppingen, maar ook! krampen… vooral in men voeten en vaak ook in mijn kuiten. Met dat ik dat hier niet zie staan als een symptoom van afkicken, vraag ik me af of dit wel met afkicken te maken heeft. Ik weet enkel dat ik dit zo goed als altijd heb als ik stop met alcohol (de eerste en tweede dag meestal). Wat zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 03-12-2011
Ontwenningsverschijnselen kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Ook spierkrampen kunnen voorkomen, in dit artikel staan enkele van de meestvoorkomende ontwenningsverschijnselen opgenoemd.

Diny Bron, 13-10-2011 20:39 #5
Sinds 6 weken drink ik geen alcohol meer. Jarenlang een fles wijn per dag gedronken soms meer. Met behulp van het Boek (verslavingen weg ermee) schrijver (Jan Geurtz).
Heb met de alcohol totaal geen probleem, alleen mijn gezondheid, voel mij niet goed, zit rot in me'n vel, slaap heel slecht, voel mij depri, heb nergens geen zin in. Ben al naar de Dokter gegaan bloed onderzocht, kwam niks uit.

Heel veel trek in zoetigheid, kan heel de dag wel slapen, hoe lang duurt dit nog, het valt mij erg tegen, had het mij anders voorgesteld. Begin het spuugzat te worden! Reactie infoteur, 14-10-2011
Diny, het is misschien niet wat je wilt horen, maar mogelijk kan een psycholoog je wat op weg helpen. Het is niet vreemd dat je na een jarenlange verslaving ineens in een soort gat valt, je 'maatje' is er niet meer en je moet nu alles op eigen kracht doen. Dat kan best erg lastig zijn in het begin en een steuntje in de rug is dan misschien wel erg fijn. Succes, respect dat het je gelukt is de alcohol de baas te komen!

Bart Hamelink, 10-09-2011 05:43 #4
Nou ben ik inmiddels iets meer dan een maand helemaal gestopt met het drinken van alcohol. Daarvoor dronk ik veel. Na 1 maand begin ik veel krampen in mijn buik te krijgen. geen misselijkheid maar het zijn meer steken. Zouden dit afkickverschijnselen kunnen zijn? Reactie infoteur, 13-09-2011
Het is mogelijk dat dit afkickverschijnselen zijn, je lichaam gaat zich weer instellen op een leven zonder alcohol waardoor je plotseling last van kwaaltjes kunt krijgen die je eerder niet had. Wanneer je lichaam zich aangepast heeft aan de nieuwe situatie zullen je krampen hoogstwaarschijnlijk weer verdwenen. Wanneer je na enkele weken nog steeds last van je buik hebt, raad ik je aan even contact op te nemen met je huisarts.

Els Zuidema, 08-08-2011 08:33 #3
1. Hoe lang duurt het na een paar jaar overmatig alcohol gebruik dat je geest weer zo helder wordt zoals vroeger?
(Betreft vouw, 67 jaar, na zware burnout zeker al 4 jaar teveel alcohol, vaak hele fles wijn per dag. Daarvoor langdurig matige drinker, halve fles per dag)
2. Hoe kom je aan sodium oxybate? (e.v. in Frabkrijk) Reactie infoteur, 09-08-2011
Alcohol is in wezen een giftige stof voor het lichaam. Alcohol zorgt er in grote hoeveelheden voor dat bepaalde hersencellen afsterven, waardoor men allerlei klachten krijgt. Er worden wel nieuwe hersencellen aangemaakt, maar dit kan een tijd duren en er zullen er niet meer zoveel zijn als vroeger. De schade die opgelopen is wordt dus in zekere mate wel hersteld, maar nooit meer volledig. Hoelang dit duurt is onder meer afhankelijk van je leeftijd, hoe ouder men is, hoe minder snel de nieuwe cel-aanmaak is.

In Nederland is sodium oxybaat enkel met een doktersrecept verkrijgbaar. Er zijn verschillende namen voor sodium oxybaat in omloop, het wordt ook regelmatig natrium oxybaat genoemd. De merknaam van het middel in Nederland is Xyrem.

A. Bulle, 04-02-2010 14:18 #2
Na een ontgiftings week met aanvankelijk de nodige klachten (alleen heel vee water gedronken) ben ik nu acht kg afgevallen en wil graag weten hoe ik nu mijn dieet weer moet opbouwen. het vermageren was voor mij een sterke motivatie om volledi te stoppen met alcohol. Gaarne uw advies. Reactie infoteur, 04-02-2010
Goedemiddag,
ik raad u aan advies te vragen aan een diëtist omdat een voedingsadvies heel persoonlijk is.
Groeten Kim

W. L. Veenendaal, 02-08-2009 12:54 #1
Omdat ik erg benieuwd ben naar de afkickvershijnselen heb ik dit artikel gelezen. Er wordt o.a. vermeld dat er veranderingen optreden van lichaamsgewicht en huid. Wat ik dan mis in dit artikel is de vermelidng wat deze veranderingen dan inhouden. Reactie infoteur, 14-08-2009
Goedemiddag,

drugs bevatten over het algemeen stoffen die een negatief effect hebben op de huid. Wanneer je dus stopt met de drugs zul je zien dat je huid op gaat knappen en weer een gezonde kleur krijgt in plaats van de vaak wat grauwe kleur die men heeft wanneer men excessief drugs gebruikt.

Ook kan je gewicht veranderen. Bepaalde drugs, met name de zogenaamde stimulerende middelen (zoals cocaïne, MDMA en nicotine) hebben als bijwerking dat zij gewichtsverlies kunnen veroorzaken. Er zijn zelfs mensen die roken ter vervanging van een gewoon dieet. Wanneer je stopt met deze drug kan je dus enkele kilo's aankomen.

Groetjes Kim

Infoteur: Melod
Laatste update: 05-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Special: Alcoholverslaving
Reacties: 38
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!