Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)

Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging) Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging) is een ernstige conditie die zelfs tot de dood kan leiden. Een alcholvergiftiging kent diverse verschijnselen, welke doorgaans samenhangen met het alcholpromillage in het bloed. Een recente trend onder jongeren lijkt het 'coma zuipen' te zijn. Dit heeft mede tot gevolg dat het aantal opgenomen jongeren in een ziekenhuis met een alcoholvergiftiging sterk toeneemt.

Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)

Alcohol intoxicatie, ook wel alcoholvergiftiging genoemd, is een klinische conditie welke optreedt na inname van een grote hoeveelheid alcohol. Er zijn diverse factoren die invloed hebben op het wel of niet ontwikkelen van een alcoholvergiftiging, waaronder de hoeveelheid gedronken alcohol, lichaamsgewicht, alcoholtolerantie, percentage alcohol in de drank en de tijdspanne waarin men de alcohol binnen gekregen heeft. De ernst van de alcohol intoxicatie is doorgaans gerelateerd aan de concentratie alcohol in het bloed. Wanneer men een bloed-alcohol concentratie van 65.1 mmol/liter heeft (wat gelijk staat aan een alcoholpromillage van 3), is er sprake van een verhoogde kans op ademhalingsstoornissen en ademhalingsstilstand. Overlijden aan een alcoholvergiftiging treedt meestal op wanneer de bloed-alcohol concentratie hoger dan 108.5 mmol/liter (wat gelijk staat aan een alcoholpromillage van 5) is, hoewel er ook gevallen bekend zijn die bij 65.1 mmol/liter al overleden zijn. Van alle alcohol gerelateerde bezoekers van de EHBO komt een alcoholvergiftiging het meest voor.

Alcoholintoxicatie volgens de DSM-V

De DSM-IV (diagnostic statistic manual) is hét handboek voor het classificeren van psychische stoornissen. In de DSM-IV staan de diagnostische criteria van alcoholintoxicatie vermeld.
  • Recent alcoholgebruik
  • Klinisch significant onaangepast gedrag of psychische veranderingen (zoals ongepast seksueel of agressief gedrag, labiliteit en afgenomen beoordelingsvermogen) die opgetreden zijn tijdens, of vlak na, het alcoholgebruik
  • Eén of meerdere van de volgende symptomen, welke tijdens of vlak na het alcoholgebruik optreden:
    • Onverstaanbaar praten
    • Beperkt coördinatievermogen
    • Instabiel lopen
    • Nystagmus (oogbewegingsstoornis
    • Aangetaste aandacht of geheugen
    • Versuffing of coma
  • De symptomen worden niet veroorzaakt door een onderliggende medische conditie en kunnen niet beter verklaard worden door een andere psychische aandoening

Gevolgen alcohol intoxicatie

Alcohol intoxicatie heeft verschillende gevolgen voor het lichaam. Verschijnselen van alcoholvergiftiging kunnen al vrij snel optreden.

SymptomenAlcoholpromillage
Niet meer goed in staat zijn taken uit te voeren die een bepaalde handigheid vereisen< 0.5 promille
Meer gaan praten
Ontspanning
Veranderde waarneming van de omgeving> 1 promille
Gebrekkige spiercoördinatie
Overactieve reflexen
Aangetast beoordelingsvermogen
Coördinatieproblemen
Verandering in stemming, persoonlijkheid en gedrag
Nystagmus
Vertraagde reactietijd
Onduidelijk spreken
Geheugenverlies> 2 promille
Dubbel zien
Moeite met articuleren
Onderkoelingsverschijnselen
Misselijkheid en overgeven
Ademhalingsstoornissen> 4 promille
Coma
Dood

Hoeveel kan ik drinken?

Leuk, die promillages, maar wat betekent dat nu in de praktijk? Wat het alcoholpromillage in het bloed is na een aantal drankjes, is sterk afhankelijk van je geslacht, je lichaamsgewicht en uiteraard het percentage alcohol in het drankje. Een ervaren drinker zal, wanneer hij de glazen binnen een paar uur opdrinkt, de volgende promilles alcohol in zijn bloed hebben na een standaardglas bier:
  • Na 1 tot 3 glazen --> 0 tot 0,5 promille
  • Na 3 tot 7 glazen --> 0,5 tot 1,5 promille
  • Na 7 tot 15 glazen --> 1,5 tot 3 promille
  • Na 15 tot 20 glazen --> 3 tot 4 promille
  • Na 20 tot 25+ glazen --> 4 promille en hoger

Zoals reeds genoemd, de gegevens hierboven vormen slechts een indicatie, omdat er diverse factoren een rol spelen bij de effecten van alcohol. Wanneer je een ongeoefende drinker bent zal je veel sneller een hoog alcoholpromillage in je bloed hebben. En wanneer je mixdrankjes of sterke drank drinkt, in plaats van bier, zal het alcoholpercentage per glas veel sneller toenemen.

Alcoholvergiftiging bij jongeren ('coma zuipen')

Het aantal jongeren dat bewusteloos of in een coma in het ziekenhuis terecht komt, neemt schrikbarend snel toe. In de media wordt dit breed uitgemeten onder de noemer 'coma zuipen'. Met comazuipen wordt doorgaans bedoeld dat jongeren zo veel drinken dat ze het bewustzijn verliezen. Uit een recent onderzoek van STAP en anderen komen schrikbarende gegevens naar voren. In het onderzoek werden minderjarige jongeren die opgenomen werden met een alcoholintoxicatie geanalyseerd, wat de volgende resultaten opgeleverd heeft:
  • De gemiddelde leeftijd van de opgenomen jongeren is 15 jaar
  • Er zijn ongeveer even veel jongens als meisjes opgenomen
  • De jongeren zijn qua opleidingsniveau een redelijke afspiegeling van de Nederlandse populatie
  • De jongeren hebben vrijwel altijd een Nederlandse achtergrond
  • De jongeren werden opgenomen met een gemiddeld alcoholpromillage van 1,83 (ongeveer 10 tot 15 alcoholische drankjes)
  • Het merendeel van de jongeren is opgenomen vanwege een verminderd bewustzijn, dat gemiddeld 3 uur duurt
  • 4 tot 11% van de opgenomen jongeren komt op de intensive care terecht

Gezien het in dit onderzoek enkel jongeren betreft die opgenomen zijn in het ziekenhuis, is het werkelijke aantal jongeren met een alcoholvergiftiging veel hoger.

Lees verder

© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenIQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenVroeger was het aan jongens voorbehouden om veel te drinken. Tegenwoordig doen ook meisjes mee aan die trend. Hele jonge…
Wat is comazuipen?Wat is comazuipen?De term 'comazuipen' kom je tegenwoordig steeds vaker tegen. Maar wat zijn dit nu precies? Waarom doen jongeren zichzelf…
Alcohol onder jongeren: opvallende ontwikkelingenSteeds meer jongeren gebruiken alcohol, er wordt meer alcohol gedronken en jongere jongeren drinken alcohol. In westerse…
Comazuipen, een trieste ontwikkelingComazuipen, een trieste ontwikkelingDe Amerikaanse neuroloog S. Swartzwelder verklaart dat zelfs eenmaal binge-drinken (in een sneltempo vijf of zes glazen…

DwanghandelingenDwanghandelingenDwanghandelingen zijn er vervelend om te hebben. Het kan iemands leven veranderen. Lees in dit artikel meer over dwangha…
Folliculitis keloidalis: symptomen, oorzaak en behandelingFolliculitis keloidalis: symptomen, oorzaak en behandelingFolliculitis keloidalis duidt op een ontsteking van de haarzakjes op het hoofd. Folliculitis keloidalis is een niet-besm…
Bronnen en referenties
  • Vonghia, L., Leggio, L,. Ferrulli, A., Bertini, M., Gasbarrini, G. & Addolorato, G. (2008). Review article: acute alcohol intoxication. European Journal of Internal Medicine 19, blz. 561-567.
  • Alcoholintoxicaties bij jongeren in Nederland (2009). Samenwerking tussen STAP, de Universiteit Twente, de Reinier de Graaf Groep te Delft en het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK) (http://www.stap.nl/content/bestanden/alcoholintoxicaties-bij-jongeren-in-nederland_2.pdf)
  • http://www.alcoholinfo.nl
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.