Alcohol detox en de slaap en dromen

Het is al langer bekend dat alcoholverslaafden problemen met de slaap ervaren, zoals slapeloosheid. In de periode direct na het stoppen met drinken, ook wel de alcohol detox of ontwenning genoemd, ervaren mensen ook problemen met de slaap en dromen.

Alcohol, een slaapmutsje?

Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze nog even 'een lekker slaapmutsje' nemen voor ze naar bed gaan. Velen noemen dat zij veel lekkerder slapen wanneer zij een glaasje alcohol op hebben. Wanneer men slechts een enkel glaasje neemt, verkleint alcohol de tijd om in slaap te vallen inderdaad. Alcohol wordt daarom nogal eens gebruikt als zelfmedicatie bij slapeloosheid.

Alchol heeft echter een sterk negatief effect op de kenmerken en kwaliteit van de slaap. De slaap is bij mensen met een alcoholverslaving doorgaans ernstig verstoord. 36-72% van de alcoholverslaafden heeft last van slapeloosheid. Tijdens de afkickperiode van alcohol, ook wel alcohol detox genoemd, komen deze verschijnselen ook voor.

Slaap tijdens de alcohol detox

De meeste alcoholverslaafden hebben last van slapeloosheid tijdens het afkicken van alcohol. Ook duurt het erg lang voordat zij in slaap geraken. Na 25 alcoholvrije dagen zijn deze verschijnselen nog steeds aanwezig, men heeft nog steeds moeite met inslapen en de kwaliteit van de slaap is nog steeds verstoord. In sommige studies komt naar voren dat men tot twaalf weken na het stoppen met drinken nog slaapproblemen hebben kan. Een onderzoek toont aan dat het minstens twaalf maanden duurt eer de slaap weer verbeterd is. Slaapproblemen vergroten de kans op een terugval, waardoor ze grote aandacht vereisen in de behandeling van alcoholverslaving.

Dromen

Steinig en collega's hebben de dromen van alcoholverslaafden tijdens de detox onderzocht. De alcoholverslaafden bleken te verschillen in dromen, vergeleken met een gezonde controlegroep. De alcoholverslaafden gaven aan dat zij meer dromen hebben die zij al eerder meegemaakt hebben, hoewel ze de inhoud van de dromen beschreven als vreemd, als het ware uit een andere wereld. De controleproefpersonen gaven aan geen seksueel getinte dromen gehad te hebben, terwijl 24% van de alcoholverslaafden aangaf zich een seksuele droom te herinneren van de afgelopen drie nachten.

Daarnaast gaven de alcoholverslaafden vaker aan dat hun dromen een negatieve sfeer hadden. Ook droomden zij vaker over alcohol en over dieren. Tot slot droomden zij vaker over familieleden. Vier weken na het stoppen met drinken beschreven de onderzochte (ex)verslaafden een afname in vreemde dromen en waren de dromen minder seksueel getint.

Lees verder

© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcohol detox: afkicken met sodium oxybateWanneer je je alcoholverslaving aan wilt pakken en wilt stoppen met drinken, ga je door een vervelende periode van alcoh…
Alcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekAlcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekWanneer je verslaafd aan alcohol bent en af wilt kicken, is een alcoholverslaving behandeling in een van de vele ontwenn…
Online alcoholbehandelingTwee procent van de Nederlandse bevolking krijgt op een moment in het leven een alcoholverslaving. Toch zoekt slechts ee…
Alcohol verslavingAlcohol verslavingAlcohol verslaving is een verslaving die vrij vaak voor komt. Circa 10% van de bevolking kampt met een alcoholverslaving…

Alcoholverslaving en vooroordelenStigmatisering komt overal voor. Zo worden allochtonen vaak als profiteurs beschouwd, Nederlanders als gierig en Belgen…
Stoppen met roken zonder aan te komenEx-rokers zullen het misschien al aan den lijve ondervonden hebben, stoppen met roken valt meestal samen met het bijkome…
Bronnen en referenties
  • Steinig, J., Foraita, R., Happe, S. & Heinze, M. (2011). Perception of Sleep and Dreams in Alcohol-Dependent Patients during Detoxication and Abstinence. Alcohol and Alcoholism, vol. 46(2)
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.