Online alcoholbehandeling

Twee procent van de Nederlandse bevolking krijgt op een moment in het leven een alcoholverslaving. Toch zoekt slechts een deel van deze alcoholverslaafden hulp. Alcoholbehandeling waarbij men de behandelaar in levende lijve ontmoet is voor velen een te hoge drempel. Online alcoholbehandeling kan dan uitkomst bieden. Er zijn steeds meer online alcoholbehandelingen die je begeleiden bij het stoppen met drinken.

Alcoholverslaving

Ongeveer twee procent van de bevolking krijgt ooit in het leven te maken met een alcoholverslaving. Iemand met een alcoholverslaving is de controle over het alcohol drinken verloren, men gebruikt meer dan men van tevoren van plan was en het lukt niet te stoppen met drinken. Wanneer met een stoppoging doet krijgt men regelmatig last van onthoudingsverschijnselen en men heeft steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te krijgen. Mensen met een alcoholverslaving ervaren een significante beperking in het dagelijks leven door het alcoholgebruik, maar gaan toch door met alcohol drinken. Hoewel een flink aantal Nederlanders ooit in het leven een alcoholverslaving krijgt, zoekt maar een deel van hen hulp. Hulp bij verslaving wordt door velen toch nog als beschamend gezien, men wil niet geconfronteerd worden met een belerende hulpverlener en men wil niet dat de directe omgeving erachter dat men alcoholverslaafd is en hulp zoekt. De drempel naar reguliere behandeling van een alcoholverslaving, waarbij men een afspraak maakt met een afkickkliniek of een therapeut om deze in levende lijve te ontmoeten, is voor veel alcoholverslaafden erg hoog. Internettherapie voor alcoholverslaving kan daarom uitkomst bieden.

Online alcoholbehandeling: de alcohol detox

De alcohol detox, de periode waarin het lichaam zich ontdoet van de giftige stoffen, wordt door de meeste mensen als een ware hel ervaren. Men krijgt last van diverse afkickverschijnselen, zoals trillen, overmatig zweten, een snellere hartslag, nachtmerries en slapeloosheid. Je dappere stoppogingen worden als het ware 'beloond' met allerlei nare klachten. Het is dan erg lastig om de stoppoging door te zetten, wetende dat je klachten zullen verdwijnen wanneer je weer aan de alcohol toegeeft. Op dit moment zijn er voor zover bekend geen online steungroepen die specifiek gericht zijn op het doorkomen van deze eerste lastige periode. Desondanks hebben veel online alcoholverslaving programma's wel een stukje over afkicken van alcohol in hun programma opgenomen.

Online alcoholbehandeling: stoppen met drinken

Er ontstaan steeds meer websites die zogenaamde internettherapie voor alcoholverslaving aanbieden. Op deze websites kun je in de eerste plaats je alcoholgebruik onder de loep nemen: is er eigenlijk wel sprake van een verslaving? Vervolgens kun je samen met een online coach een plan opstellen om te stoppen met alcohol drinken. Er zijn een heleboel websites die heel algemene tips geven met betrekking tot stoppen met alcohol. Omdat deze tips zo algemeen zijn, is de kans groot dat deze niet allemaal op jou van toepassing zijn en dat je een meer individueel gericht advies wilt. Online alcoholbehandelingen kunnen je helpen een gepersonaliseerd stappenplan op te stellen. Wanneer het stopmoment bepaald is en je daadwerkelijk gestopt bent, kun je op moeilijke momenten bij de online coach terecht voor ondersteuning. Op dit moment zijn er een aantal grote spelers in de wereld van de online alcohol therapie.

Alcohol de baas internetbehandeling

Alcohol de baas is niet alleen een internetbehandeling voor alcoholproblemen, maar biedt ook uitgebreide informatie met betrekking tot alcoholverslaving en het stoppen met drinken. Je krijgt persoonlijke begeleiding aangeboden en je anonimiteit is gegarandeerd. Alcohol de baas is onderdeel van Tactus Verslavingszorg, een zeer professionele instelling voor verslavingszorg. Bij Alcohol de baas wordt de kans dat bekenden achter je alcoholprobleem komen naast het online aanbieden van behandeling van alcoholverslaving verkleind doordat er niet met emailadressen gewerkt wordt, maar met een persoonlijk account vanwaar al het contact plaatsvindt. Mocht iemand dus per ongeluk je email inbox in kunnen komen, is er geen man overboord. De kosten voor de totale internetbehandeling zijn 1420. Deze internettherapie is echter in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen, zodat je de kosten niet zelf hoeft te betalen. Je hebt dan wel een verwijzing van je huisarts nodig.

Jellinek online alcoholbehandeling

Ook Jellinek biedt online behandeling van alcoholverslaving aan. Jellinek kent een gratis programma, waarbij je in vier tot zes weken je alcoholprobleem aanpakt door middel van oefeningen en opdrachten. Dit programma is met name geschikt voor mensen bij wie nog geen ernstige alcoholverslaving aanwezig is. Wanneer het je niet lukt om zelfstandig met behulp van het online programma af te kicken van alcohol, kun je online alcoholtherapie volgen. Hierbij krijg je een eigen behandelaar toegewezen waarmee je zeven chatsessies hebt om je alcoholprobleem effectief aan te pakken. Daarnaast krijg je oefeningen. Ook deze behandeling, die in totaal tien weken duurt, wordt vergoed door de zorgverzekering.

Brijder Verslavingszorg

Brijder Verslavingszorg biedt eveneens online alcoholbehandeling aan, waarbij je leert je alcoholgebruik onder controle te krijgen. De online behandeling alcohol duurt ongeveer twaalf tot zestien weken, afhankelijk van jouw tempo. Je krijgt een eigen coach toegewezen die je adviseert en ondersteuning biedt. Daarnaast maak je opdrachten en doe je oefeningen. Ook deze online behandeling "alcohol onder controle" wordt door de zorgverzekering vergoed.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholverslaving en vooroordelenStigmatisering komt overal voor. Zo worden allochtonen vaak als profiteurs beschouwd, Nederlanders als gierig en Belgen…
Internettherapie: voor- en nadelen, effectiviteitInternettherapie: voor- en nadelen, effectiviteitNiet meer oog in oog met een psycholoog of psychiater maar een therapie volgen vanachter je computer. Wat kun je verwach…
Alcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekAlcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekWanneer je verslaafd aan alcohol bent en af wilt kicken, is een alcoholverslaving behandeling in een van de vele ontwenn…
Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?Er zijn verschillende artikelen op internet te vinden die aangeven wanneer je verslaafd bent aan alcohol. Het is echter…
Bronnen en referenties
  • Graaf de, R., Have ten, M. & Dorsselaer van, S. (2010). De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking (NEMESIS-2: Opzet en eerste resultaten). Trimbos-instituut, Utrecht.
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.