Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?
Er zijn verschillende artikelen op internet te vinden die aangeven wanneer je verslaafd bent aan alcohol. Het is echter niet altijd zo dat makkelijk vast te stellen is wanneer er sprake is van alcoholverslaving. Soms kun je denken dat het wel meevalt terwijl je of al verslaafd bent, of een verslaving ontwikkelt.
De eerste signalen
Dat je dit artikel leest, betekent dat je je zorgen maakt om jezelf of een ander. Je gaat niet zomaar op zoek naar een stuk over alcoholverslaving, tenzij je denkt dat dit op jou of mensen in je omgeving van toepassing is. Dit is al een duidelijk signaal dat het alcoholgebruik te ver gaat.
Andere signalen kunnen zijn:
- Steeds meer zin hebben in alcohol
- De neiging hebben je alcoholgebruik goed te praten, zelfs als niemand er iets van zegt
- Elke dag wel iets alcoholisch drinken
- Gelegenheden opzoeken waarbij drank 'erbij hoort'; meer uitgaan of feesten
- Alleen drinken
De signalen goed herkennen
Als je alleen drinkt of elke dag iets drinkt, betekent dat echt niet dat je verslaafd bent. Zoals gezegd kunnen dit signalen zijn van alcoholmisbruik, maar dit hoeft niet. Iemand kan het ook fijn vinden om veel uit te gaan. Ook kun je je bezwaard voelen dat jij bij een etentje wel een drankje neemt en de andere tafelgasten niet. In zo'n geval heb je wel de neiging om je alcoholgebruik goed te praten, maar geeft het niet meteen aan dat je er een probleem mee hebt.
De signalen gaan wel op als de gedachte erachter anders is. Drink je alleen omdat alcohol je een opkikker geeft? Ga je vaker uit omdat je het lekker vindt om los te gaan met alcohol? Kijkt je partner je elke avond verbaasd aan als je je derde wijntje inschenkt, en praat je het steeds goed met: 'Ik vind dit gewoon lekker!', terwijl je je vanbinnen heel geïrriteerd voelt dat je niet kunt drinken wat je wilt? Denk je nu dat als iemand zou zeggen: 'Je hebt een drankprobleem', dat je dat op alle mogelijke manieren zou ontkennen en zelfs heel beledigd zou zijn? Heb je ook overdag vaak zin in alcohol, en merk je dat je zelfs vroeg op de dag wel iets zou lusten? Voel je je geïrriteerd en misschien zelfs onrustig als je je in een situatie bevindt waarin je geen drankje kunt nemen?
Dat zijn de echte signalen van een (beginnende) alcoholverslaving.
Gezond drankgebruik
Alcohol drinken is met mate gezond. Met name rode wijn schijnt een goede uitwerking te hebben op het lichaam. Ben je ongesteld, dan kan 's avonds een glaasje alcohol (bijvoorbeeld rode Port) helpen tegen ongesteldheidspijn. Doordat je bloed dunner wordt, zal dit makkelijker stromen en dit resulteert in minder kramp. Ook heeft alcohol een medische functie, bijvoorbeeld in natuurlijke producten als Echinaforce (tegen de weerstand). Daarbij kan een drankje op zijn tijd bijdragen aan een gezellige avond met vrienden.
Er geldt een richtlijn voor gezond drankgebruik. Een vrouw kan een glas alcohol per avond drinken (7 per week), een man twee (14 per week). Over het algemeen geldt dat het gezond is om niet elke avond wat te drinken, maar twee dagen in de week 'alcoholrust' te houden.
Gezonde redenen om te drinken zijn:
- Voor de gezelligheid (belangrijke voorwaarde: het blijft ook gezellig)
- Omdat je alcoholische drankjes lekker vindt
Vanaf je veertigste (bij vrouwen vanaf hun vijftigste) heeft alcohol bovendien een gunstig effect op hart- en bloedvaten en heb je een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Alcoholgebruik heeft daarbij positieve economische gevolgen.
Ongezond drankgebruik
Alcohol drinken omdat je lichaam de behoefte voelt of omdat je je beter/losser wilt voelen is een manier van ongezond drankgebruik. Drink je op één avond alle alcoholische drankjes die je maximaal in een week zou mogen drinken, dan heet dat Binge-drinking en is dat ook minder gezond voor je lichaam. Ook elke dag drinken kom je lichaam niet ten goede.
Verkeerde redenen om te drinken zijn:
- Om vervelende gevoelens weg te nemen, zoals stress en spanning
- Om even van de wereld te zijn
- 'Wakker willen worden', een snelle oppepper willen krijgen
Te veel drinken veroorzaakt op korte termijn:
- De bekende 'kater'
- (lichte) uitdroging
- Misselijkheid/braakneigingen
- Slechte coördinatie
- 'Met dubbele tong spreken'
- Slechte nachtrust (snel in slaap vallen, maar je slaapt kwalitatief minder goed)
- Vreetneigingen (met name zout - je lichaam wil hiermee meer vocht vasthouden zodat je minder snel uitdroogt)
- Incontinentie (tijdelijk)
Te veel drinken kan op lange termijn zorgen voor:
- Lichamelijke afhankelijkheid
- Geestelijke afhankelijkheid
- Leverproblemen
- Controleverlies (je drinkt altijd meer dan je van plan was)
- Incontinentie
- Depressie
Hoe houd je je drankgebruik gezond?
Als je echt een alcoholprobleem hebt, is het verstandig om (professionele) hulp te zoeken. Kun je echter nog wel met mate drinken en realiseer je je pas na het lezen van dit artikel dat je drankgebruik naar alcoholisme neigt, dan zijn er andere manieren om je drankgebruik in toom te houden. Extra voordeel: dat nachtje doorhalen lukt je nu zonder dat je er een erge kater aan overhoudt.
- Wijs twee dagen aan waarop je geen alcohol drinkt en doe dit ook niet
- Drink tijdens het uitgaan of op een feest na elk alcoholisch drankje een glas water of frisdrank
- Beperk je drankgebruik tot drie of vier glazen per avond op dagen dat je wel drinkt
Hulp nodig?
Bij de huisarts vind je meer informatie over alcohol- en middelenmisbruik en kun je professionele hulp inschakelen voor jezelf of voor een ander.