Alcohol verslaving

Alcohol verslaving Alcohol verslaving is een verslaving die vrij vaak voor komt. Circa 10% van de bevolking kampt met een alcoholverslaving. Wanneer je alcohol verslaafd bent zijn er een aantal manieren om te stoppen met alcohol.

Wat is alcohol?

Alcohol is een middel dat een verdovende werking heeft. Bepaalde dranken, die alcoholische dranken genoemd worden, bevatten een bepaald alcoholpercentage. Alcohol ontstaat door vergisting van vruchtensuikers of granen. Vergiste dranken hebben een maximaal alcoholpercentage van 15%. Door te distilleren kunnen dranken met een veel hoger alcoholpercentage gemaakt worden. Alcohol is een drug en valt in de categorie van harddrugs.

Effect van alcohol

Alcohol wordt opgenomen in het bloed door de maag en de darmen. Via de bloedbaan komt de alcohol vervolgens in het gehele lichaam terecht. Alcohol heeft een effect op de overdracht van signalen in de zenuwen en de hersenen. Alcohol doet er ongeveer 1.5 uur over per consumptie om het lichaam weer te verlaten. Alcohol heeft niet bij iedereen hetzelfde effect. Dit is onder meer afhankelijk van het vochtgehalte in het lichaam en het lichaamsgewicht. Alcohol kent echter wel enkele typische effecten. Gebruikers noemen onder andere:
  • Ontremming van emoties
  • Verstoring van de fijne motoriek
  • Afname van het reactievermogen
  • Verandering in waarneming van het eigen gedrag
  • Moeite met praten
  • De dag erna: een kater

Met name op de lange termijn kan alcohol een gevaar voor de gezondheid vormen:
  • Beschadiging van de lever en de hersenen
  • Vergrote kans op ongelukken
  • Sociale problemen
  • Depressiviteit
  • Verminderd geheugen (met name het korte termijn geheugen)

Verslaving

We spreken van een verslaving wanneer:
  • Iemand een steeds hogere dosis van een middel nodig heeft om het gewenste effect te bereiken (gewenning, tolerantie)
  • Iemand meer gebruikt dat hij eigenlijk wil (afhankelijkheid)
  • Iemand last krijgt van lichamelijke en/of geestelijke ontwenningsverschijnselen wanneer het stopt met het gebruik van het middel (onthoudingsverschijnselen) waardoor men geneigd is het middel opnieuw te gebruiken

Alcohol verslaving

Een alcohol verslaving komt vrij veel voor. Geschat wordt dat 10% van de Nederlandse bevolking een probleemdrinker is. Alcoholgebruik kan leiden tot zowel lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Er kan gewenning optreden waardoor men steeds meer gaat drinken. Veel mensen kennen de risico's van alchol gebruik wel, maar denken dat het hen niet zal overkomen. Doordat alcohol een sociaal geaccepteerde drug is, is het gemakkelijk verslaafd te raken.

Wanneer je één of meerdere van onderstaande punten herkent heb je mogelijk een alcoholverslaving:
  • Je hebt alcohol nodig om te ontspannen, om een andere stemming te krijgen of om bepaalde angsten/spanningen te overwinnen
  • Je drinkt dagelijks meer dan twee glazen
  • Je krijgt ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt
  • Je maakt veelvuldig ruzie over je drankgebruik met je partner of gezinsleden

Ontwenningsverschijnselen alcohol

Wanneer je gedurende langere tijd alcohol gebruikt hebt en je stopt, kan je milde ontwenningsverschijnselen krijgen. De volgende ontwenningsverschijnselen worden regelmatig genoemd:
  • Trillende handen
  • Overmatig zweten
  • Slecht slapen
  • Waanbeelden
  • Misselijkheid en braakneigingen

Alcohol verslaafd?

Wanneer je vermoed dat je alcohol verslaafd bent doe je er goed aan hulp in te schakelen. Sommigen lukt het op eigen kracht te stoppen, maar dit blijkt erg lastig te zijn. Er zijn verschillende instellingen en instanties die je hulp bij verslaving kunnen bieden. Zo bestaan er consultatiesbureaus voor alcohol en drugs (CAD), de plaatselijke GGD en verslavingsklinieken. Er bestaan instellingen die je helpen de eerste lastige periode van afkicken door te komen door middel van speciale detox programma's. Er bestaan ook medicijnen die je kunnen helpen bij het afkicken van alcohol.

Lees verder

© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Iemand die naar zijn eigen mening een regelmatige drinker is, kan een alcoholprobleem hebben. De grens tussen een gewoon…
Alcoholverslaving begint met een katerAlcoholverslaving begint met een katerJe hebt het vast wel eens gehad. Na een gezellig avondje stappen of een feestje, waarbij je de nodige alcohol hebt gedro…
Alcohol detox: afkicken met sodium oxybateWanneer je je alcoholverslaving aan wilt pakken en wilt stoppen met drinken, ga je door een vervelende periode van alcoh…
Verslaafd zijn: kenmerken en middelenMensen kunnen verslaafd raken aan allerlei dingen. Alcohol, drugs en roken zijn de bekendste dingen, maar je kunt ook ve…

Hoe stoppen met roken? De methode van het afbouwenHoe stoppen met roken? De methode van het afbouwenEen succesvolle methode om te stoppen met roken hoeft niet altijd samen te gaan met nicotinepleisters of andere substitu…
Coke verslavingMensen met een coke verslaving of cocaïne verslaving zijn verslaafd aan de harddrug die we kennen als coke. Coke is een…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 16-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.