Alcoholverslaving en vooroordelen

Stigmatisering komt overal voor. Zo worden allochtonen vaak als profiteurs beschouwd, Nederlanders als gierig en Belgen als oerdom. Dergelijke vooroordelen bestaan ook in het geval van alcholverslaafden. Mensen met een alcoholverslaving worden nogal eens als dom, onverantwoord en zwak beschouwd. Wat zegt de literatuur over alcoholverslaving en vooroordelen?

Alcoholverslaving

Alcholverslaving is een van de meest ernstige en tegelijkertijd meest voorkomende psychische aandoeningen. De WHO ('world health organisation') heeft geschat dat er wereldwijd 73,6 miljoen mensen aan een alcoholverslaving lijden. Een onderzoek toonde aan dat ongeveer vier procent van alle doden aan alcohol toegeschreven kan worden. Een alcoholverslaving heeft niet enkel lichamelijke gevolgen, het beïnvloedt ook de mentale gezondheid, waaronder sociaal gedrag. Er bestaan veel vooroordelen en stigma's over alcoholverslaafden. Dit heeft als gevolg dat men niet zo snel hulp bij verslaving zoekt, omdat men nogal eens gediscrimineerd wordt en als zwak gezien wordt. Welke vooroordelen bestaan er nu zoal over alcoholverslaafden? De onderzoeker Schomerus en zijn collega's hebben verschillende onderzoeken over dit onderwerp bestudeerd en kwamen tot de volgende conclusies.

Alcoholverslaving: een psychische aandoening?

Wanneer aan mensen gevraagd wordt of zij alcoholverslaving, depressie en schizofrenie een psychische aandoening vinden, blijkt dat slechts 19 tot 49% van de ondervraagden een alcoholverslaving een psychische aandoening vindt. Dit in tegenstelling tot schizofrenie en een depressie, waar respectievelijk 57 tot 95% (schizofrenie) en 19 tot 68% (depressie) van de ondervraagden de aandoeningen als een psychische aandoening beschouwd.

Wie is er schuldig?

Een ander opvallend resultaat is dat alcoholverslaafden veel meer verantwoordelijk gehouden worden voor de aandoening dan mensen mensen een depressie of schizofrenie. In sommige studies geeft 54 tot 60% van de ondervraagden aan dat de verslaving de schuld van de verslaafde zelf is. In het geval van andere psychische aandoeningen is men veel milder: 33-34% vindt dat mensen met een eetstoornis zelf verantwoordelijk zijn voor hun aandoening. Mensen met een depressie, paniekaanvallen of schizofrenie werden door 4-13% van de ondervraagden zelf verantwoordelijk geacht voor hun medische conditie. Uit een Braziliaans onderzoek komt naar voren dat 82% van de ondervraagden mensen die verslaafd aan alcohol zijn een zwakke persoonlijkheid toekennen.

Hoe gevaarlijk is een alcoholverslaafde?

Wanneer gevraagd wordt hoe gevaarlijk en onvoorspelbaar men alcholverslaafden vindt, komt naar voren dat men alcoholverslaafden onvoorspelbaarder en gevaarlijker vindt dan mensen met een depressie. In een ander onderzoek komt naar voren dat men alcoholverslaafden net iets minder gevaarlijk vindt dan drugsverslaafden en mensen met schizofrenie. Deze opvattingen bleken erg stabiel over tijd.

Alcoholverslaving en verstoting door de maatschappij

De onderzoekers hebben ook geanalyseerd hoe de maatschappij doorgaans omgaat met alcholverslaafden. Zij ontdekten dat alcoholverslaafden vaker verstoten worden door de maatschappij dan mensen met schizofrenie, depressie, narcistische persoonlijkheidsstoornis en een paniekstoornis. Wanneer gevraagd werd of men een alcholverslaafde als buurman of buurvrouw wilde hebben antwoordde 60% van de ondervraagden ontkennend. Depressieve personen werden door 19% van de ondervraagden liever niet als buur gezien, tegenover 37% van de schizofrene mensen. Wanneer de mensen gevraagd werd of zij een kamer zouden willen delen met een alcoholverslaafde, antwoordde 78% van de ondervraagden ontkennend. Wanneer de hypothetische kamergenoot een persoon met AIDS betrof, gaf 33% van de ondervraagden aan deze persoon liever niet als kamergenoot te willen hebben.

Lees verder

© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online alcoholbehandelingTwee procent van de Nederlandse bevolking krijgt op een moment in het leven een alcoholverslaving. Toch zoekt slechts ee…
Alcohol verslavingAlcohol verslavingAlcohol verslaving is een verslaving die vrij vaak voor komt. Circa 10% van de bevolking kampt met een alcoholverslaving…
Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Iemand die naar zijn eigen mening een regelmatige drinker is, kan een alcoholprobleem hebben. De grens tussen een gewoon…

Hoe meer jij drinkt, hoe meer ik drink? Alcohol en jongerenHoe meer jij drinkt, hoe meer ik drink? Alcohol en jongeren"Drinkt mijn kind te veel?", "Is mijn kind verslaafd aan alcohol?", veel ouders zitten met dergelijke zorgen. Niet gek,…
Stoppen met roken zonder aan te komenEx-rokers zullen het misschien al aan den lijve ondervonden hebben, stoppen met roken valt meestal samen met het bijkome…
Bronnen en referenties
  • Schomerus, G., Lucht, M., Holzinger, A., Matschinger, H., Carta, M. G. & Angermeyer, M. C. (2011). The stigma of alcohol dependence compared with other mental disorders: a review of population studies. Alcohol and alcoholism, vol. 46(2)
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.