Coke verslaving

Mensen met een coke verslaving of cocaïne verslaving zijn verslaafd aan de harddrug die we kennen als coke. Coke is een drug met een zeer snelle verslavende werking waardoor je al snel coke verslaafd kunt raken. Coke snuiven en coke roken zijn de meest voorkomende methoden van coke gebruik.

Wat is coke?

Coke, ook wel cocaïne genoemd, is een middel dat geëxtraheerd wordt uit de bladeren van een plant die we de cocaplant noemen. Coke is een drug en valt in de categorie harddrugs. Coke is een drug die zeer snel tot verslaving lijdt. Andere benamingen van coke zijn cocaïne, wit of sos.

Coke snuiven

Coke snuiven is de meest gebruikte vorm waarin men coke in het lichaam brengt. Men legt het poeder in een lijntje en snuift de coke hierna met een papieren kokertje of rietje op.

Coke roken

Coke roken is een andere optie. Je kan de coke samen met tabak in een vloeitje rollen en oproken. Dit wordt een cokeblow of cokejount genoemd. Deze methode wordt echter minder vaak toegepast omdat een groot deel van de coke reeds verbrand is voor het in de longen terechtkomt. Het gebruik is dus niet erg efficiënt en zeer kostbaar. Coke kan middels een chemisch proces bewerkt worden tot wat we crack of basecoke noemen. Hierdoor wordt het roken van coke wel efficiënt en is het effect wel optimaal.

Effect van coke

Coke heeft een effect op het centrale zenuwstelsel, versnelt de hartslag en de ademhaling en verhoogt de bloeddruk. De precieze effecten die de gebruiker op zal merken verschillen van gebruiker tot gebruiker. Dit is afhankelijk van onder meer de dosis en de manier waarop men de coke tot zich neemt. Daarnaast spelen de lichamelijke conditie, het lichaamsgewicht en het verwachtingspatroon dat de gebruiker heeft een rol. Gebruikers noemen dikwijls de volgende effecten:
  • Hyperalertheid
  • Hyperactiviteit
  • Hyperseksueel gedrag
  • Euforie
  • Gevoelens van honger en moeheid verdwijnen

Zwaardere gebruikers noemen ook de volgende effecten:
  • Zenuwachtigheid
  • Angst
  • Achtervolginswanen
  • Hallucinaties

De werking van een dosis coke houdt ongeveer 30 minuten aan. Wanneer men het gevoel dat coke opwekt opnieuw wil ervaren zal men een nieuwe dosis coke moeten nemen.

De gevaren van coke

Coke is een harddrug die niet zonder gevaren is. De gevaren van het gebruik van coke bestaan onder andere uit:
  • Besmettingsgevaar door het gebruik van vervuilde naalden (indien men coke in de aderen spuit)
  • Een miskraam
  • Uitblijven van de menstruatie
  • Dood door een overdosis (jaarlijks sterven minstens 20 mensen aan een overdosis)
  • Dood door zelfdoding

Verslaving

We spreken van een verslaving wanneer:
  • Iemand een steeds hogere dosis van een middel nodig heeft om het gewenste effect te bereiken (gewenning, tolerantie)
  • Iemand meer gebruikt dat hij eigenlijk wil (afhankelijkheid)
  • Iemand last krijgt van lichamelijke en/of geestelijke ontwenningsverschijnselen wanneer het stopt met het gebruik van het middel (onthoudingsverschijnselen) waardoor men geneigd is het middel opnieuw te gebruiken

Coke verslaving

Coke is een drug die zeer verslavend is en in de categorie harddrugs thuishoort. Coke heeft een sterk stimulerende werking op al onze lichamelijke en geestelijke functies. Een coke verslaving of cocaïne verslaving volgt dan ook niet zelden.

Ontwenningsverschijnselen coke

Wanneer men het gebruik van coke staakt na regelmatig gebruikt te hebben kan men last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen zijn een hevige vermoeidheid, depressieve gevoelens en suïcidale neigingen.

Coke verslaafd?

Wanneer je merkt dat je coke verslaafd bent is het verstandig hulp in te schakelen. Stoppen op eigen gelegenheid lukt vrijwel niemand. Tegenwoordig zijn er diverse instellingen en instanties die hulp bij verslaving bieden. Je kan hierbij denken aan de zogenaamde consultatiesbureaus voor alcohol en drugs (CAD), de plaatselijke GGD en verslavingsklinieken. Er bestaan instellingen die je helpen de eerste lastige periode van afkicken door te komen door middel van speciale detox programma's. Er bestaan ook medicijnen die je een steuntje in de rug kunnen geven bij het afkicken.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drugsgebruik: cocaïne; effecten, risico'sDrugsgebruik: cocaïne; effecten, risico'sCocaïne is een harddrug die door alle lagen van de bevolking gebruikt wordt. Tegenwoordig wordt het ook wel in het uitga…
Wat zijn harddrugs?Wat zijn harddrugs?Er zijn twee vormen van drugs. Dit zijn harddrugs en softdrugs. Wat betreft het gebruik van softdrugs heerst er in Neder…
DrugsverslavingDrugsverslavingEen drugsverslaving is een toestand waarin iemand fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een bepaalde stof of product.…
Cocaïne, hoe kom je er weer vanaf?Cocaïne, hoe kom je er weer vanaf?Cocaïne is erg verslavend omdat je er al gauw meer van nodig hebt om het gewenste effect te bereiken of om de dip na geb…

Alcohol verslavingAlcohol verslavingAlcohol verslaving is een verslaving die vrij vaak voor komt. Circa 10% van de bevolking kampt met een alcoholverslaving…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.