Verslaafd zijn: kenmerken en middelen

Mensen kunnen verslaafd raken aan allerlei dingen. Alcohol, drugs en roken zijn de bekendste dingen, maar je kunt ook verslaafd raken aan bijvoorbeeld medicijnen of koffie drinken. Wat betekent het dat je verslaafd bent aan iets? En hoe komt het dat je ergens verslaafd aan kunt raken?

Een verslaving

Een verslaving is een gewoonte die niet zonder moeite kan worden gestaakt. Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken, moet je er moeite voor doen en doorzetten om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

Kenmerken van verslaafd zijn

Iemand die verslaafd is vertoont de volgende kenmerken;
  • Sterk verlangen naar het desbetreffende middel,
  • Het gebruik van het middel is overheersend in het leefpatroon,
  • Er is sprake van tolerantie ten aanzien van het middel (steeds meer moeten gebruiken voor het hetzelfde effect heeft),
  • Onthoudingsverschijnselen bij (een poging tot) stoppen.

Dingen die invloed hebben op het verslaafd raken

Niet ieder mens is even gevoelig voor een hetzelfde verslavende middel. De mate van gevoeligheid hangt per persoon af van de volgende dingen;
  • De kenmerken van het desbetreffende middel,
  • De kenmerken van de persoon,
  • De omgeving waarin het middel gebruikt wordt.

Je kunt je voorstellen dat een sterk beïnvloedbare jongere die met vrienden in een kroeg is meer alcohol zou drinken dan een iets ouder iemand die zijn eigen mening goed durft te uiten.

Middelen om verslaafd aan te raken

De middelen die een verslaving kunnen veroorzaken worden vaak onderverdeeld in 3 groepen;

Psycholeptica

Dit zijn stoffen met een remmende werking op het zenuwstelsel, zoals alcohol en sommige soorten drugs.

Psychoanaleptica

Stoffen met een stimulerende werking op het zenuwstelsel, bijvoorbeeld de meeste soorten hard drugs.

Psychodysleptica

Stoffen die een hallucinerend effect hebben, hier vallen ook sommige soorten hard drugs onder.

Taken van de verslavingszorg

  • Preventie (voorlichting over de gevolgen van …),
  • Hulpverlening,
  • Harm reduction (mensen die niet af kunnen kicken helpen er mee te leven),
  • Reclassering,
  • Overlastbestrijding.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik wil hulp bij verslavingIk wil hulp bij verslavingWanneer je op een punt aangekomen bent dat je aan een verslaving denkt én hulp bij verslaving wilt zijn er diverse mogel…
Is mijn kind verslaafd aan verslavende middelen?Is mijn kind verslaafd aan verslavende middelen?Twijfel je als ouder of je kind verslaafd is? Verslaafd aan drugs, alcohol of andere verslavende middelen? Welke kenmerk…
Als je kind gaat experimenteren met drugsAls je kind gaat experimenteren met drugsWat doet het met je als ouder als je ontdekt dat je kind experimenteert met drugs? Denk je als ouder dat experimenteren…

Afkicken en herstel, de weg terugmijn kijk opAfkicken en herstel, de weg terugDit is een persoonlijk verhaal over afkicken van harddrugs, met name base-coke. Afkicken en herstel, de weg terug. Graag…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.