Verslaafd zijn: kenmerken en middelen

Mensen kunnen verslaafd raken aan allerlei dingen. Alcohol, drugs en roken zijn de bekendste dingen, maar je kunt ook verslaafd raken aan bijvoorbeeld medicijnen of koffie drinken. Wat betekent het dat je verslaafd bent aan iets? En hoe komt het dat je ergens verslaafd aan kunt raken?

Een verslaving

Een verslaving is een gewoonte die niet zonder moeite kan worden gestaakt. Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken, moet je er moeite voor doen en doorzetten om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

Kenmerken van verslaafd zijn

Iemand die verslaafd is vertoont de volgende kenmerken;
 • Sterk verlangen naar het desbetreffende middel,
 • Het gebruik van het middel is overheersend in het leefpatroon,
 • Er is sprake van tolerantie ten aanzien van het middel (steeds meer moeten gebruiken voor het hetzelfde effect heeft),
 • Onthoudingsverschijnselen bij (een poging tot) stoppen.

Dingen die invloed hebben op het verslaafd raken

Niet ieder mens is even gevoelig voor een hetzelfde verslavende middel. De mate van gevoeligheid hangt per persoon af van de volgende dingen;
 • De kenmerken van het desbetreffende middel,
 • De kenmerken van de persoon,
 • De omgeving waarin het middel gebruikt wordt.

Je kunt je voorstellen dat een sterk beïnvloedbare jongere die met vrienden in een kroeg is meer alcohol zou drinken dan een iets ouder iemand die zijn eigen mening goed durft te uiten.

Middelen om verslaafd aan te raken

De middelen die een verslaving kunnen veroorzaken worden vaak onderverdeeld in 3 groepen;

Psycholeptica

Dit zijn stoffen met een remmende werking op het zenuwstelsel, zoals alcohol en sommige soorten drugs.

Psychoanaleptica

Stoffen met een stimulerende werking op het zenuwstelsel, bijvoorbeeld de meeste soorten hard drugs.

Psychodysleptica

Stoffen die een hallucinerend effect hebben, hier vallen ook sommige soorten hard drugs onder.

Taken van de verslavingszorg

 • Preventie (voorlichting over de gevolgen van ),
 • Hulpverlening,
 • Harm reduction (mensen die niet af kunnen kicken helpen er mee te leven),
 • Reclassering,
 • Overlastbestrijding.
© 2007 - 2020 Lobke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Ik wil hulp bij verslavingIk wil hulp bij verslavingWanneer je op een punt aangekomen bent dat je aan een verslaving denkt én hulp bij verslaving wilt zijn er diverse mogel…
Is mijn kind verslaafd aan verslavende middelen?Is mijn kind verslaafd aan verslavende middelen?Twijfel je als ouder of je kind verslaafd is? Verslaafd aan drugs, alcohol of andere verslavende middelen? Welke kenmerk…
Als je kind gaat experimenteren met drugsAls je kind gaat experimenteren met drugsWat doet het met je als ouder als je ontdekt dat je kind experimenteert met drugs? Denk je als ouder dat experimenteren…

Afkicken en herstel, de weg terugmijn kijk opAfkicken en herstel, de weg terugDit is een persoonlijk verhaal over afkicken van harddrugs, met name base-coke. Afkicken en herstel, de weg terug. Graag…

Reageer op het artikel "Verslaafd zijn: kenmerken en middelen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Martin van Huizen, 18-07-2010 18:02 #1
Geachte lezer,
Ik ben in psychotherapie, doe daarbij op advies mindfulness-oefeningen en heb homeopatische medicijnen. Dit i.v.m. dwangmatig denken (en zoals ik hetzelf noem ook: Waanachtig denken).
Dit denken lijkt te gaan over -verlies- en ook over sterk schuldgevoel. Misscjhien is dit ook (ten dele?) terecht geconstateerd. Maar mogelijk zijn het symptomen van een ander conflict. Dit alles heeft een obsessioneel karakter, het blijft kleven, neemt niet af endat ik a.h.w. tegen mijn bewuste zin in 'repeteer'. (deels overvallen, deels opgeroepen).
Ik vermoed zelf, dat het andere emoties moet verbloemen/wegdrukken. Kortom: dit denkgedrag kan naar mijn mening een afleidingstruuk zijn. Een vluchtweg om confrontaties te vermijden.
Vraag: Kun je dwangmatig en waanachtig denken opvatten als verslavingsgedrag? Kunnen de opbouwpatronen gelijkvormig zijn? En ook het doorbreken (ontwennen) ervan?
Kort gezegd: Ik heb in mijn leven niet gegrepen naar ''het bekende rijtje'' van alco, drugs, porno, i-net, maar heb onderhuids misschien dezelfde ontvankelijkheid en uit deze door mentale symptoom/ verslaving.

Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

Infoteur: Lobke
Gepubliceerd: 16-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!