Waarom stoppen met roken?

Waarom stoppen met roken? " Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van sigaretten niet goed is voor de gezondheid, maar vele van hen gaan roken omdat het verslavend is. Zelfs als ze willen stoppen, kunnen ze het niet. Zelfs degenen die proberen te stoppen met roken, hebben veel steun en aanmoediging nodig van bijvoorbeeld: familieleden, vrienden of een dokter.

Nicotine

Volgens wetenschappers is roken nog verslavender dan heroïne, cocaïne of alcohol. Er zijn miljoenen rokers in de wereld. Als je verslaafd bent aan roken, is het zeer moeilijk te stoppen, want het bevat nicotine, een zeer verslavende stof. Nicotine zorgt voor een apart gevoel van energie en alertheid van de roker. Voor degene die begonnen is met roken, wordt het heel moeilijk om ermee te stoppen. De meeste mensen beginnen met roken als ze echt beïnvloed zijn door vrienden, familie of zelfs reclame. Mensen hebben het gevoel dat het roken een sociale functie heeft.

Waarom roken?

Mensen roken vanwege hun psychische zwakheden. Ze ontwikkelen een gevoel van tevredenheid, vertrouwen en ontspanning door het roken. Ze denken dat roken helpt om met moeilijke situaties om te gaan. In feite zijn veel mensen afhankelijk van de sigaret om af te komen van spanningen. Rokers denken dat nicotine helpt om te ontspannen. Maar dit is niet waar; nicotine verhoogt de hartslag en de bloeddruk van het lichaam.

Bijna alle rokers weten dat roken slecht is, maar roken verder alsof het bij het leven hoort. Ze proberen zichzelf ervan te overtuigen dat roken niet zo slecht is, de waarheid van roken willen ze niet weten. Het merendeel van de rokers begint met roken in de tienertijd, omdat hun vrienden het ook doen. Je denk dan dat het gezelliger is om toch te gaan roken. Geconstateerd is dat sommige kinderen beginnen met roken, omdat ze dan volwassener lijken. Als je jong bent dan maak je niet druk over de gezondheidsrisico's die betrokken zijn bij het roken. Onderzoek toont aan dat deze kinderen een sterke neiging hebben als mensen om zich heen ook roken, zoals bijvoorbeeld ouders, familieleden of andere broers en zussen.

Waarom stoppen met roken?

Stoppen met roken verkleind de kans op kanker. Jaarlijks overlijden er bijna 10.000 mensen aan kanker, ten gevolge van roken. Maar het verkleind ook andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en een aantal longziektes. Ten slotte heeft roken negatieve effecten op vruchtbaarheid, bij mannen onder meer het verminderen van de potentie.

Beste methode om te stoppen met roken

Beste methode om van roken af te komen is op eigen kracht zonder hulpmiddelen. Dan zijn de ontwenningsverschijnselen het kortst. Hoe ik ben gestopt was per ongeluk. Het was midden in de nacht, geen winkels open, niemand in de buurt. Had nog nicotine zuigtabletten staan en wilde het proberen. Het beviel goed, maand lang geprobeerd. Nu twee jaar later, nog geen sigaret aangeraakt.
© 2010 - 2024 Harmus85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Stoppen met roken  5 tipsStoppen met roken 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Geld besparen, stop met rokenGeld besparen, stop met rokenDe belangrijkste reden om te stoppen met roken is met stipt je gezondheid. Roken is ongezond en vergroot de kans op vele…
Stoppen met roken, met behulp van laserbehandelingenStoppen met roken, met behulp van laserbehandelingenStoppen met roken is en blijft moeilijk. Toch zijn er behandelmethoden die het stoppen erg positief beinvloeden en ontwe…

De nadelen van rokenDe nadelen van rokenDat roken slecht voor de gezondheid is, weten we allemaal. Maar wat zijn nu de feiten? Wat zijn de daadwerkelijke gevare…
Waarom stoppen met roken?Het is algemeen geweten dat roken slecht is voor de gezondheid. Vaak genoeg worden er allerlei enge ziektes naar rokers…
Bronnen en referenties
Harmus85 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.