Superfoods, gezond of onzin?
Zijn superfoods onzin? Volgens de Britse ‘National Health Service’ is er niet echt bewijs voor het bestaan van ‘superfoods’. Dit komt doordat het haast onmogelijk is de exacte invloed van een product op een mens te meten. Alles wordt altijd in combinatie met andere invloeden gebruikt, zoals de rest van het dieet van de consumeerder.
Exotisch is gezond?
Iets wordt een superfood genoemd als het heel veel vitamines, mineralen, anti-oxidanten en dergelijke bevat. Maar waarom zijn deze producten dan altijd uitheems en exotisch? Lijnzaad en sesamzaad hebben veel van de goede eigenschappen die het
chiazaad heeft. Avocado zit vol vitamines en gezonde vetten, en broccoli bevat enorm veel anti-oxidanten, precies dat waar veel superfoods zo om geprezen worden. Elke soort fruit en groente is nu eenmaal gezond en bevat veel goede stoffen voor het lichaam, dit wordt vergeten als men het over specifieke vruchten heeft.
Ontstaan van tekorten
Als wij genoeg aan de ‘normale’ soorten groente en fruit hebben om de stoffen binnen te krijgen die we nodig hebben, waarom lukt dat dan niet? Veel mensen hebben een of ander vitaminetekort, waardoor ze neigen naar het gebruiken van superfoods. Deels is de oorzaak van dit probleem heel simpel te verklaren. Mensen eten gewoon niet genoeg groente en fruit, het gaat er niet om welke het best zijn, maar of je er genoeg van binnen krijgt. Maar dit wordt wel moeilijker en moeilijker. Kunstmest, luchtvervuiling en uitputting van de bodem zorgen ervoor dat de
hoeveelheid voedingsstoffen in voedsel steeds lager wordt. Dit probleem is onderzocht en het is gebleken dat er nu nog maar de helft van de voedingsstoffen in voedsel aanwezig is, in vergelijking met zeventien jaar geleden. Mensen moeten dus meer en meer groente en fruit gaan eten om gezond te blijven. Daarom zouden superfoods een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat deze net zo goed te lijden hebben onder een voedingsarme bodem, luchtvervuiling en vaak ook kunstmest. Het wordt wel verteld dat de superfoods uit andere omgevingen komen, zoals de Himalaya, waar de grond nog voedzaam is, maar als dit al het geval is, zal dit in de toekomst zeker veranderen door de massaproductie.
Marketing
Waarom denkt iedereen dan dat superfoods zo bijzonder zijn? Dit komt door de marketing, die de term ‘superfood’ zomaar is gaan gebruiken, zonder dat deze gespecifieerd hoefde te worden, of onderbouwd hoefde te worden met wetenschappelijk onderzoek. In 2007 is dit verboden voor bedrijven, maar men gebruikt de term nog steeds. Het is gewoon makkelijk om mensen te laten geloven dat iets ‘supergezond’ is, als het om een exotisch, onbekend product gaat waar ook nog eens een mystieke geschiedenis achter zit. ‘Mensen gebruikten dit duizenden jaren geleden al,’ is eigenlijk geen garantie dat het product zo gezond is, immers, waarom is men het anders gestopt te gebruiken? Kortom, superfoods bevatten in verhouding soms wel meer gezonde stoffen dan onze inheemse producten, maar dit komt puur door de vervuiling en de manier van kweken. Een plant maakt zelf niet al zijn stoffen, hij haalt ze voor een groot deel uit de grond. En als de bodem arm is en de plant weinig kan geven, bevat de plant ook weinig. Het maakt niet zoveel uit om welke plant het dan precies gaat. Volgens het Voedingscentrum is er dan ook geen gezondste groente of fruit, het gaat juist om de variatie.