Wat zijn superfoods en bestaat superfood echt?

Wat zijn superfoods en bestaat superfood echt? De mensen eten dagelijks voedsel. Het voedsel krijgt soms een bijzondere term toebedeeld. Zo wordt aan voedsel wel eens de term superfood gegeven. De term superfood is een ware trend aan het word. Bij het woord superfood denkt men in vele gevallen gelijk aan super gezonde producten. Juist de producten uit verre en/of exotische oorden zouden tot dit superfood behoren. Te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld: maca, chiazaad en Goji bessen. Hoewel superfoods steeds populairder worden, mag het woord superfood officieel niet meer gebruikt worden. De reden achter is dat er volgens de EU geen voedingsmiddelen bestaan die wonderen kunnen verrichten en dat er voor vele gezondheidseffecten geen wetenschappelijke bewijslasten zijn.

Wat verstaat men onder superfood?

Bron: Budtobloom, PixabayBron: Budtobloom, Pixabay
Superfood is een term die steeds vaker wordt gebruikt. De term is overgewaaid vanuit Amerika. In Amerika wordt vooral door Hollywood sterren bij de zogenaamde superfoods gezworen. Het gaat om 100% natuurlijke voedingsmiddelen die buitengewone hoeveelheden gezonde voedingsstoffen bevatten. Wanneer men het heeft over gezonde voedingsmiddelen, dan gaat het in de meeste gevallen over voedingsmiddelen die 2 of 3 bijzondere eigenschappen bevatten. Bij superfoods gaat het in de regel om 12 of meer van deze eigenschappen. Daarnaast bevatten superfoods een zeer hoge concentratie aan:
 • Mineralen,
 • Vitaminen,
 • Aminozuren,
 • Anti-oxidanten.

Doordat superfoods veel gezonde voedingstoffen bevatten, zouden superfoods een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond leven en veel lichamelijke klachten kunnen voorkomen, verlagen of vertragen. Het zou hierbij onder andere kunnen gaan om het vertragen van het verouderingsproces.

Waar kun je superfoods kopen?

Veel superfoods zijn alleen te verkrijgen via speciale webwinkels of reformzaken. Andere superfoods zijn weer eenvoudiger te verkrijgen en liggen in de schappen van de grotere supermarkten.

Oorsprong van superfoods

Superfoods lijken een moderne trend. Toch worden vele superfoods al door verschillende inheemse volkeren zoals;
 • Maya’s,
 • Eskimo’s,
 • Azteken,

al eeuwen lang gebruikt als gezonde voedingsmiddelen. De gezonde voedingsmiddelen worden door de inheemse volkeren gegeten tegen verschillende aandoeningen en kwalen. De reden dat het zo lang geduurd heeft, voordat de superfoods in de Westerse landen populair werden, heeft te maken met het feit dat het lang geduurd heeft voordat men de verwerkingsmethodes ontdekte. De voedingsmiddelen bleken langer houdbaar en bleken ook heel gemakkelijk verscheept te kunnen worden. Juist om de voedingsmiddelen langer houdbaar te laten blijven, worden vele superfoods in gedroogde vorm genuttigd.

Bron: ChadoNihi, PixabayBron: ChadoNihi, Pixabay

Top tien superfoods van David Wolfe

De echte doorbraak van superfoods lijkt de bestseller superfoods van David Wolfe te zijn. In dit boek bespreekt David Wolfe de top tien van de beste superfoods. David Wolfe, die een master behaald heeft in de voedingsleer, wordt gezien als de top-autoriteit op het gebied van:
 • gezondheid,
 • voeding,
 • kruiden
 • biologische superfoods.

Volgens het boek van David Wolfe zijn de tien beste superfoods:
 • Goji bessen
 • Cacao
 • Maca
 • Bijenpollen
 • Spirulina
 • AFA Blauw / groene algen
 • Marine Phytoplankton
 • Aloë Vera
 • Hennepzaad
 • Cocos

Het Voedingscentrum

Niet iedereen is overtuigd van het bestaan van superfoods. Het Voedingscentrum is dan ook van mening dat superfoods niet bestaan, omdat geen enkele voedingsproduct alle essentiële voedingsstoffen kan leveren die het lichaam nodig heeft.
© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfoods: de gevarenSuperfoods: de gevarenSuperfoods waren dé gezondheidsrage van 2013. Ook in 2014 blijven de superfoods onverminderd populair. Maar er komen ste…
Goedkope superfoodsGoedkope superfoodsIn 2014 werd voor het eerst de term 'superfoods' geïntroduceerd. De voedingsmiddelen die als superfood bestempeld werden…
Superfood: meer energie en beter slapenSuperfood: meer energie en beter slapenWat is superfood? Krijgen we meer energie door het eten van superfood? Slapen we beter door het eten van superfood? Welk…
Enkele feiten over superfoodsSuperfoods is een nieuwe benaming voor een categorie voedingsmiddelen die niet alleen een hoge voedingswaarde bezit maar…

Rauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraRauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraEen gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid en dit zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Om onz…
Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?De Lycium Barbarum, in het Nederlands de Goji Bessen, hebben een belangrijke functie in de traditionele Chinese geneesku…
Bronnen en referenties
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 18-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.