Rauwe voeding zorgt voor een gezonde darmflora

Rauwe voeding zorgt voor een gezonde darmflora Een gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid en dit zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Om onze darmflora zo gezond mogelijk te houden is in de eerste plaats een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding noodzakelijk. Rauw voedsel staat daarbij bovenaan het lijstje van zowat alle diëtisten als voedingscoaches. De redenen daarvoor laten zich raden. Niet alleen groenten en fruit maar de meerderheid van onze voeding zorgen in rauwe toestand voor alle onmisbare en gezonde voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Wat zijn de voordelen van de consumptie van rauwe voeding op je gezondheid en is rauwe voeding voor iedereen even gezond?

Gezonde en ongezonde bacteriën

Willen we onze darmflora gezond houden, dan moeten we in de eerste plaats weten wat men daaronder verstaat. In je dikke darm krioelt het van de bacteriën, zowel gezonde als ongezonde. Al deze bacteriën samen vormen je darmflora. Is je darmflora gezond, dan bestaat er een evenwicht tussen je gezonde en je ongezonde bacteriën. Bij een gezonde darmflora zijn de gezonde bacteriën in de meerderheid. Daardoor zijn de ongezonde of schadelijke bacteriën niet in staat om zich in je dikke darm te vermenigvuldigen.

Verstoorde darmflora

Zijn je goede en je slechte darmbacteriën uit evenwicht dan zijn niet overal op je darmwand bacteriën aanwezig. De schadelijke bacteriën kunnen zich zo wel vermenigvuldigen. Zo geraken ze in de meerderheid, met allerlei gezondheidsklachten tot gevolg. Een verstoorde darmflora geeft in de meeste gevallen zowel aanleiding tot diarree als constipatie of verstopping.

Oorzaken van een verstoorde darmflora:

 • Ongezonde voeding: ongezonde, vette en vezelarme voeding is de belangrijkste oorzaak van een verstoorde darmflora
 • Ontstekingen: allerlei infecties verstoren je darmflora en maken je zo nog zieker
 • Aandoeningen: de meeste aandoeningen zijn eveneens verantwoordelijk voor een onevenwichtige en dus ongezonde darmflora
 • Geneesmiddelen: het veelvuldig en/of langdurig gebruik van sommige geneesmiddelen waaronder antibiotica kunnen zelfs je gezonde bacteriën doden en je darmflora verstoren.
 • Therapieën: zoals allerlei bestralingen en bijvoorbeeld chemotherapie en eventuele operaties verzwakken je darmflora
 • Stress: zowel lichamelijke en psychische stress tasten ook je darmflora aan

Bloedstolling

Een gezonde darmflora speelt een hoofdrol bij de aanmaak van vitamine K, dat Vitamine K via het slijmvlies van je dikke darm opgenomen wordt in het bloed en daar een hoofdrol speelt bij de bloedstolling.

Gezonde en evenwichtige voeding

We zijn perfect in staat om de gezondheid van onze darmflora instant te houden. Dat kan door een gezonde voeding rijk aan voedingsvezels. Maar er is meer nodig voor de gezondheid van je darmflora. Voldoende lichaamsbeweging, slaap en een goede hygiëne zijn even onmisbaar.
Eet in de eerste plaats voldoende verse groenten en fruit om je darmflora gezond te houden. Eet bij voorkeur je groenten rauw, zo blijven alle gezonde voedingsstoffen maximaal behouden. Je lichaam zal rauw voedsel ook gemakkelijker opnemen en verteren.

Onmisbaar voor een gezonde darmflora:

 • Vezelrijke voeding: voedingsvezels zijn onmisbaar voor de gezondheid van je darmflora. Deze vezels zijn onverteerbaar en afkomstig van plantaardig voedsel. Bij een tekort aan deze voedingsvezels kunnen darmbacteriën onmogelijk overleven. Daarom is het eten van rauwe groenten en fruit zo belangrijk. Deze zijn immers oplosbaar en vriendelijker voor je darmwand. Dierlijk voedsel zoals vlees, vis, melk en eieren bevatten geen voedingsvezels
 • Dierlijk voedsel beperken: beperk daarom zoveel mogelijk de consumptie van vlees, zuivel en eieren. Deze verstoren de werking van de darmen.
 • Drink voldoende water: Darmbacteriën hebben nood aan een vochtige omgeving om te kunnen leven. Bij gebrek aan water kan constipatie of verstopping en in extreme gevallen zelfs uitdroging ontstaan. Dat zal je metabolisme of stofwisseling vertragen. Eet daarom iedere dag voldoende rauwe groenten en fruit en drink minstens drie liter water.
 • Goed kauwen: is onmisbaar voor een vlotte spijsvertering. Goed kauwen vergroot je verzadigingsgevoel, waardoor je meestal niet teveel zal eten en je hongergevoel langer zal uitblijven.
 • Een opgeblazen gevoel vermijden: zoet voedsel en vooral vooral fruit combineren met vet voedsel vergroot je risico op een opgeblazen gevoel.
 • Geraffineerde suikers vermijden:deze bevatten immers geen voedingsvezels en gezonde voedingsstoffen en brengen daardoor je darmflora uit balans. Fruit is hierop een gezonde uitzondering.
 • Gefermenteerde producten: waaronder rode wijn, zuurkool en alle opgelegde groenten, zuurdesembrood, en probiotica dat barst van goede bacteriën
 • Geef je lichaam voldoende rust: gun je darmen op tijd en stond de nodige rust en ga bij voorkeur met een lege maag slapen.
© 2014 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grote vraagtekens bij werking van probioticaIn de reclamespots op televisie worden de yoghurtjes aangeprezen door gelukkige gezonde mensen. De probiotica bevattende…
Wat is darmflora?Iedereen heeft al wel van darmflora en actieve bifidus gehoord. De reclameadvertenties staan er immers vol van. Altijd a…
Prebiotica, probiotica en darmfloraOnze gezondheid begint in onze buik weten we tegenwoordig. Probiotica en prebiotica zijn dan ook booming business. Er wo…
Gezondheid: Gezonde darmenGezondheid: Gezonde darmenHet klinkt zo vanzelfsprekend “gezonde darmen”, maar niets is wat het lijkt. Er zijn veel mensen die last hebben van de…

Superfoods tegen verouderingSuperfoods tegen verouderingJe wordt een dagje ouder, en langzaam maar zeker merk je dat de jaartjes gaan tellen. Hoe houd je veroudering zo lang mo…
Wat zijn superfoods en bestaat superfood echt?Wat zijn superfoods en bestaat superfood echt?De mensen eten dagelijks voedsel. Het voedsel krijgt soms een bijzondere term toebedeeld. Zo wordt aan voedsel wel eens…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.