Gezondheid: Gezonde darmen

Gezondheid: Gezonde darmen Het klinkt zo vanzelfsprekend “gezonde darmen”, maar niets is wat het lijkt. Er zijn veel mensen die last hebben van de darmen. De redenen zijn uiteenlopend en kan variëren van overmatig gas, diarree tot darmkanker en alles wat er tussen zit. Je hebt het niet allemaal in de hand en soms is het zelfs genetisch bepaald, maar er zijn wel wat zaken waar je op kunt letten om de darmflora zo gezond mogelijk te houden en daarmee de kans op allerlei kwalen in te dammen.

Darmbacteriën

Onze darmflora, zoals we het vaak noemen, is opgebouwd uit een enorme hoeveelheid bacteriën. Als we het maagdarmkanaal in totaliteit nemen moeten we uitgaan van zo’n 300 tot 600 verschillende soorten bacteriën die totaal 100 biljoen in aantal bevatten en voor het grootste gedeelte in de dikke darm te vinden zijn. Een nauwelijks te bevatten getal wat in je lichaam zit. Aan gewicht moeten we ongeveer uitgaan van één tot anderhalve kilo en het grootste gedeelte van onze ontlasting bestaat uit dode darmbacteriën.

Waar komen de darmbacteriën vandaan?

Vanaf het moment dat een kind geboren wordt, begint het proces van darmbacteriën. Slechts in de baarmoeder zijn de darmen nog “schoon”. De eerste bacteriën doet een kind meestal op door wat van moeder mee te krijgen en zodra de moedermelk gedronken wordt, begint het proces pas echt goed in de darmen. De moedermelk is namelijk voorzien van goede bacteriën en vormt hiermee een prima basis voor de darmen.

Meestal is een kind binnen enkele weken zover dat de darmen voorzien zijn van de goed basis aan darmflora. Dit is een essentieel proces voor het kind, want er wordt zo weerstand opgebouwd en veel van wat het lichaam binnendringt (ziektekiemen) gaat via het maagdarmkanaal en die basis kan de juiste afweer zijn voor “illegale binnentreders”.
Het spreekt voor zich dat kinderen die én met de keizersnede geboren zijn én geen borstvoeding krijgen, bevattelijker zijn voor auto-immuunziekten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld eczeem. Het proces tot opbouw van de darmflora gaat veel langzamer.

Hoe houden we de darmen “schoon”?

Vezelrijk

Gezonde vezelrijke voeding is een bekend begrip, maar in hoeverre zijn we bezig met gezonde vezelrijke voeding. Er zijn recentelijke verschillende onderzoeken gepubliceerd waarin nog maar weer eens duidelijk wordt, dat we het wel weten maar er minder in de uitvoeding mee bezig zijn. We komen vaak niet veel verder dan volkoren brood en enkele groente groenten, welke inderdaad vezelrijk zijn. Maar er is meer, een opsomming van een aantal producten welke nog meer vezelrijk zijn:
  • Sojabonen
  • Volkoren pasta
  • Bruine bonen
  • Gedroogde pruim of abrikoos
  • Frambozen en bessen
  • Donker roggebrood
  • Amandelen

Suiker

Teveel suiker is nooit goed, maar ook met het oog op een gezonde darmflora is een teveel aan suiker geen aanrader. Combineer je suiker in frisdrank met koolzuur, dan kan je buik er ook nog van opzetten en krijg je een vol gevoel en mogelijk kans op overmatig veel “gassen”. Terughoudendheid in deze is goed voor meerdere doelen.

Probiotica

Het is lang omstreden geweest, maar inmiddels is het voor de meeste onderzoekers wel helder dat probiotica een positieve rol kan vervullen met betrekking tot de darmflora. Als je gezond eet en geen drastische antibioticakuur achter de rug hebt, moet je zonder kunnen. Echter, als je darmen wel een zetje in de goede richting kunnen gebruiken, dan kan het innemen van probiotica ondersteunen. Het lastige is wel, dat er ook nogal wat troep op de markt is. Een echte natuurwinkel heeft over het algemeen wel de juiste producten en bijbehorend advies in huis.

Tot slot

Je kunt niet alles voorkomen, maar je kunt wel je eetpatroon zo inrichten, dat je darmflora optimaal is. Is je lichaam in totaliteit in goede conditie, dan vorm je een goede voedingsbodem voor gezondheid. Garanties krijgen alleen niet in het leven.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraRauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraEen gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid en dit zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Om onz…
Probiotica verbeteren de gezondheid meestal nietProbiotica verbeteren de gezondheid meestal nietJe hebt er vast en zeker van gehoord: probiotica, de levende bacteriën die je met je voeding in kunt nemen om gezond te…
Wat is darmflora?Iedereen heeft al wel van darmflora en actieve bifidus gehoord. De reclameadvertenties staan er immers vol van. Altijd a…
De betekenis van de darmflora voor de mensDe betekenis van de darmflora voor de mensDe darmflora bestaat uit micro-organismen die zich in het spijsverteringskanaal van mens en dier bevinden. Flora hoort z…
Cholesterol - De stille killer een stapje voor zijnCholesterol - De stille killer een stapje voor zijnTwee op de drie mensen in de Benelux hebben een te hoge cholesterol. Ga je voor gezondere voeding, omega 3-vetzuren en a…
Bronnen en referenties
  • H. Visser, arts (en homeopaat)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.