Wat is darmflora?

Iedereen heeft al wel van darmflora en actieve bifidus gehoord. De reclameadvertenties staan er immers vol van. Altijd al willen weten wat die darmflora is en waar bifidus en andere probiotica allemaal goed voor is? Voor eens en voor altijd krijg je hier alle weetjes over darmflora op een rij.

Wat is nu die darmflora?

Met darmflora bedoelt men de tot 600 verschillende soorten bacteriën die terug te vinden zijn in onze darmen. Het grootste deel ervan vindt men terug in de dikke darm. Deze darmflora ontwikkelt zich vlak na de geboorte en zal tot bij het overlijden erg stabiel blijven. Enkel bij ziektes raakt het uit evenwicht. Bij een gezonde volwassen mens kan je tot tien biljoen bacteriën aantreffen in de dikke en dunne darm samen. Dit is goed voor een totaal gewicht van één tot twee kilogram.
Onder hen bevinden zich ook ziekmakende organismen. Binnen een gezonde darmflora zijn die echter niet schadelijk voor het lichaam.

Waar is het goed voor?

De darmflora maakt zich vooral nuttig met het afbreken van stoffen die het menselijk lichaam zelf niet afgebroken krijgt. Voorbeelden hiervan zijn kraakbeen en voedingsvezels. Daarnaast hebben we de bacteriën ook nodig om enkele belangrijke stoffen aan te maken, zoals bijvoorbeeld vitamine K. Deze vitamine hebben we nodig bij de bloedstolling.
Het darmstelsel is ook de wieg van het afweer- of immuniteitsysteem. Bij een gezonde man of vrouw helpen alle bacteriën en micro-organismen elkaar in evenwicht te houden. In de darmen ontstaan ook een tal van schimmels, waarvan het merendeel het lichaam eerder helpen dan ziek maken.

Is onze darmflora gezond?

De grootste vijand van de darmflora is de antibiotica in tal van geneesmiddelen. Antibiotica hebben het voordeel dat ze bacteriën vernietigen, zodat een ziekte niet doorbreekt. Met antibiotica probeert men risico´s uit te schakelen. Maar tegelijkertijd ontstaan er risico´s, omdat ook bacteriën van onze darmflora worden vernietigd. Zodra de slechte ziekmakende bacteriën de overhand krijgen, krijg je last van diaree, verstopping, gasvorming en infecties. Op eenzelfde manier zijn ook geneesmiddelen met cortisone zijn schadelijk voor de darmflora. Als onze voeding te rijk is aan eiwitten of koolhydraten kunnen er ook problemen ontstaan. Eiwitten zorgen voor een rotting en koolhydraten voor een gisting in de darmen. Beide gevallen zijn een ideale voedingsbodem voor schimmels. Overdadig alcoholgebruik beschadigd dan weer de dunne darmwand, waardoor er gifstoffen in de bloedsomloop terecht komen, met een alcoholvergiftiging tot gevolg. Ook stress en onvoldoende beweging kunnen schadelijk zijn voor een gezonde darmflora.

Wat is Probiotica?

Door gezond te leven kan men er voor zorgen dat de goede bacteriën voldoende slagkracht behouden. Men kan de goede bacteriën ook een duwtje in de rug geven door een er een extra portie van in te nemen in de vorm van Prebiotica en Probiotica.
Probiotica zijn levende micro-organismen die de maag en dunne darm overleven en gunstig inwerken op de darmflora en/of de darmfunctie. De bekendste is vast en zeker de bifidusbacterie die men in tal van melkdrankjes verkoopt. Prebiotica zijn onverteerbare voedingsbestanddelen die de groei en/of de activiteit van de zogenaamde gezondheidsbevorderende bacteriën ( Probiotica ) in de dikke darm stimuleren. Maar ook in gefermenteerde zuivelproducten zitten melkzuurbacteriën en zitten er in alle yoghurt ook nog eens yoghurtbacteriën. Er zijn dus voldoende manieren om onze darmflora een handje te helpen.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probiotica als voedingssupplementDe term probiotica, meervoud van probioticum, is vrij recent, hoewel zijn werking reeds lang gekend is. Een kennismaking…
Probiotica en de darmfloraDarmflora? Geen bloemen in je buik maar wel het geheel van micro-organismen in de darm, die er voor zorgen dat ons voeds…
Probiotica: De wonderen zijn de wereld nog niet uit!Iedereen kent wel de flesjes van Yakult, Optimel of Actimel. Wie snapt er echter nog echt iets van als het gaat om Bifid…
Grote vraagtekens bij werking van probioticaIn de reclamespots op televisie worden de yoghurtjes aangeprezen door gelukkige gezonde mensen. De probiotica bevattende…

Gezonde voeding is de eerste stap naar een gezond lichaamDe meesten onder ons hebben wel eens een dag waar we een zak patat als groenten proberen te omschrijven en een reep choc…
Eigengemaakt vruchtensappen die goed voor je zijnEigengemaakt vruchtensappen die goed voor je zijnZelf een vers vruchtensapje maken is leuk om te doen en het resultaat is meestal heerlijk. Maar al die vruchtensapjes do…
Bronnen en referenties
  • Saxelin, 2003
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 18-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.