Gezonde voeding is de eerste stap naar een gezond lichaam

De meesten onder ons hebben wel eens een dag waar we een zak patat als groenten proberen te omschrijven en een reep chocolade als ijzer. Wanneer dit slechts nu en dan het geval is en we anders altijd bewust ervoor zorgen dat we de juiste voedingsmiddelen verorberen, dan is dat nog niet een ramp. Wanneer het echter een gewoonte wordt, dan ligt de situatie enigszins anders. Leer om gezonde produkten in Uw winkelmandje te leggen. Plan Uw maaltijden en U zal zien hoe gemakkelijk gezond eten wordt!

Het menselijk lichaam heeft bouwstoffen nodig en vitaminen

Onze gezondheid hangt voor een belangrijk deel af van wat we eten. Alle voedingsgroepen dienen in ons menu vertegenwoordigd te zijn in de juiste proporties, en zowel teveel als te weinig eten kan nadelig zijn voor ons lichaam. Zelfs onze gemoedstoestand kan te lijden hebben onder een verkeerd voedingspatroon.

Granen zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks menu

Besteed er daarom ook voldoende aandacht aan. Minstens de helft van alle etenswaren op basis van granen moeten daarom van “hele” granen gemaakt zijn. Bruin brood en brood waarin je granen duidelijk kunt zien zijn dus uiteraard veel gezonder dan die witte boterhammen die we vaak geneigd zijn te verorberen. Het zelfde geld voor bruine rijst in vergelijking met witte rijst, en zelfs pasta kan zowel van hele granen als van verfijnde granen gemaakt zijn. Havermout en bulger zijn eveneens gezonde alternatieven voor wit brood.

Donkergroene groenten en oranje groenten zijn gezonder dan groenten met lichtere kleuren.

Het verschil zit hem in de mate waarin de vitaminen aanwezig zijn. Broccoli is bijvoorbeeld zeer rijk aan vitaminen A, C, en K. Het is ook belangrijk om vezelrijke groenten te kiezen en broccoli is daar ook een goed voorbeeld van. De calcium en potassium die het menselijk lichaam nodig heeft vindt men ook in bijvoorbeeld noten en bananen. Hou daar rekening mee wanneer U de maaltijden plant voor Uw gezin.

Fruit is een noodzakelijk onderdeel van een gezonde voeding

U kan fruit rauw eten, koken, of er sap van maken. Als U fruitsap in flessen koopt, let er dan op dat er duidelijk op vermeld staat dat het om 100 percent fruitsap gaat. Indien dat niet het geval is verwacht dan ook niet dat de voedingswaarde even goed is.

Wees voorzichtig met de keuze van vetten

Vetten op basis van plantaardige olie zijn altijd beter voor de gezondheid dan deze van dierlijke oorsprong. Sommige natuurlijke produkten zoals avocado’s zijn ook rijk aan vetten die gunstig zijn voor het menselijke lichaam.

Melk en melkprodukten zijn rijk aan calcium

Uiteraard is het vooral verstandig om melk te kopen met een laag vetgehalte. Sommige mensen kunnen geen melk verdragen. Dit is vooral het geval bij mensen van Aziatische oorsprong. Indien U of een gezinslid geen melk kan verdragen, dan is het van het uiterste belang om andere voedingsprodukten te verbruiken die rijk zijn aan calcium.

Proteinen zijn essentieel in een gezond menu

Veel vegetariers die vroeg of laat hun ideologie moeten opgeven bevinden zich in die positie omdat ze vlees van het menu schrapten, maar niet voor een proteinen alternatief zorgden. Bonen, erwten, zaden en noten kunnen ons lichaam al de proteinen bezorgen die nodig zijn om gezond te leven.

Ongezonde voeding, of voeding waaraan de nodige vitaminen ontbreken, lijdt tot een hele hoop ziekten en aandoeningen

Niet alleen de spijsverteringsorganen hebben daaronder te lijden. Alle functies van het menselijk lichaam worden beinvloedt door een gezonde (alsook ongezonde) voeding. Te weinig vit. A kan bijvoorbeeld nachtblindheid tot gevolg hebben. Niet genoeg of teveel calcium of potassium kan leiden tot afwijkingen in het rithme van het hart.Te weinig vit. C kan scheurbuik veroorzaken, terwijl genoeg vit. C ons immuunsysteem een boost geeft.
© 2009 - 2024 Chrystal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Gezonde voeding in een aantal stappenVoedsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Ze zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het lichaam…
Vrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteVrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteKan een vrouw met een te hoog cholesterolgehalte dmv gezonde voeding het cholesterolgehalte verlagen? Wat kunnen de oorz…
Voedingsmiddelen die je helpen afslankenVoedingsmiddelen die je helpen afslankenAfvallen heeft meer van doen dan enkel meer gaan bewegen en minder gaan eten. Afslanken is juist vaak een harde strijd o…

Smoothies om de bloedsomloop te verbeterenSmoothies om de bloedsomloop te verbeterenAardbeien, gember, bananen, asperges, ananas, wortelen, amandelen, koriander, vijgen en nootmuskaat staan gekend als voe…
Wat is darmflora?Iedereen heeft al wel van darmflora en actieve bifidus gehoord. De reclameadvertenties staan er immers vol van. Altijd a…
Chrystal (4 artikelen)
Gepubliceerd: 18-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.