Superfoods tegen veroudering
Je wordt een dagje ouder, en langzaam maar zeker merk je dat de jaartjes gaan tellen. Hoe houd je veroudering zo lang mogelijk tegen? Door slim te eten! Gebruik deze anti-aging superfoods en blijf langer jong en vitaal.
Bosbessen: voor een jonge huid
Vrije radicalen zijn een belangrijke oorzaak van de veroudering van onze huid. Anti-oxidanten bieden bescherming tegen vrije radicalen. Bosbessen zitten tjokvol met deze gezonde anti-oxidanten, zoals vitamine C en flavonoïden. Vitamine C beschermt niet alleen tegen vrije radicalen, maar het helpt ook bij de reparatie en het onderhoud van een gezonde huid. Wie zijn huid jong wil houden, neemt dus regelmatig een handje van dit
superfood.
Groene groente, een superfood
Groente is gezond, en het houdt veroudering tegen. Groene groenten zitten vol met vitaminen, onder andere vitamine A, C, K en E. Een dieet met veel groente helpt hart- en vaatziekten voorkomen, verlaagt hoge bloeddruk en verkleint de kans op darmkanker. Ook bevat groene groente veel antioxidanten. In spinazie en boerenkool worden de stoffen lutine en zeaxanthine aangetroffen. Er zijn aanwijzingen dat lutine en zeaxanthine bescherming bieden tegen leeftijdsgebonden oogziekten. Groene groente lijkt heel gewoon, maar het is met recht een superfood te noemen!
Knoflook houdt kwalen op afstand
Knoflook houdt je jong, onder andere omdat knoflook de kans op een aantal kwalen verkleint. Zo beschermt een dieet met veel knoflook tegen artrose. Ook helpt het verschillende vormen van kanker voorkomen, zoals onder andere borstkanker, prostaatkanker en darmkanker. Een van de gezonde stoffen die in knoflook voorkomt is diallylsulfide. Deze stof werkt als een natuurlijk antibioticum tegen darminfecties. Ook het hart en de bloedvaten varen wel bij het gebruik van knoflook. Knoflook vermindert cholesterol en hoge bloeddruk. Waterstofsulfide, de stof die bijdraagt aan de typische knoflookgeur, werkt als een anti-oxidant. Ook ontspant waterstofsulfide de bloedvaten. Wil je maximaal profiteren van de gezonde effecten van dit superfood? Laat na het persen de knoflook 15 minuten rusten. Dan komt er een enzymreactie op gang, waardoor er meer gezonde stoffen vrijkomen.
Rode wijn helpt je hart
Elke dag een glaasje rode wijn is goed voor je. Rode wijn heeft een beschermende werking op je hart en bloedvaten. Rode wijn zorgt voor een hoger gehalte aan 'goede' cholesterol. Ook helpt rode wijn tegen het samenklonteren van rode bloedcellen, een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Ook zijn er aanwijzingen dat resveratol, (een stof die vooral in rode wijn zit) een mogelijk beschermend effect heeft tegen borstkanker. Hoewel een glaasje wijn per dag goed is, heeft meer wijn juist een tegenovergesteld effect. Zware drinkers lopen meer risico op hart en vaatziekten, en ook op kanker.
Vis helpt je brein scherp te blijven
Je hoort het vaker: Vette vis is goed voor je hart en je bloedvaten. De omega-3 vetzuren in vis verlagen de bloeddruk. Vis levert ook veel gezonde eiwitten, en bevat in tegenstelling tot vlees weinig ongezonde verzadigde vetten. Maar vis is niet alléén goed voor je hart en bloedvaten. De omega-3 vetzuren maken vis ook een
superfood voor je brein. Bij het klimmen der jaren krimpt het menselijk brein. Bij mensen met de ziekte van Alzheimer gaat dit proces nog sneller. Maar oudere vrouwen die veel omega-3 vetzuren in hun bloed hadden, bleken minder last te hebben van een gekrompen brein, zo toont een onderzoek uit 2014 aan. Wie scherp wil blijven, eet dus twee keer per week een portie vette vis.
Lees verder