Superfoods tegen veroudering

Superfoods tegen veroudering Je wordt een dagje ouder, en langzaam maar zeker merk je dat de jaartjes gaan tellen. Hoe houd je veroudering zo lang mogelijk tegen? Door slim te eten! Gebruik deze anti-aging superfoods en blijf langer jong en vitaal.

Bosbessen: voor een jonge huid

Vrije radicalen zijn een belangrijke oorzaak van de veroudering van onze huid. Anti-oxidanten bieden bescherming tegen vrije radicalen. Bosbessen zitten tjokvol met deze gezonde anti-oxidanten, zoals vitamine C en flavonoïden. Vitamine C beschermt niet alleen tegen vrije radicalen, maar het helpt ook bij de reparatie en het onderhoud van een gezonde huid. Wie zijn huid jong wil houden, neemt dus regelmatig een handje van dit superfood.

Groene groente, een superfood

Groente is gezond, en het houdt veroudering tegen. Groene groenten zitten vol met vitaminen, onder andere vitamine A, C, K en E. Een dieet met veel groente helpt hart- en vaatziekten voorkomen, verlaagt hoge bloeddruk en verkleint de kans op darmkanker. Ook bevat groene groente veel antioxidanten. In spinazie en boerenkool worden de stoffen lutine en zeaxanthine aangetroffen. Er zijn aanwijzingen dat lutine en zeaxanthine bescherming bieden tegen leeftijdsgebonden oogziekten. Groene groente lijkt heel gewoon, maar het is met recht een superfood te noemen!

Knoflook houdt kwalen op afstand

Knoflook houdt je jong, onder andere omdat knoflook de kans op een aantal kwalen verkleint. Zo beschermt een dieet met veel knoflook tegen artrose. Ook helpt het verschillende vormen van kanker voorkomen, zoals onder andere borstkanker, prostaatkanker en darmkanker. Een van de gezonde stoffen die in knoflook voorkomt is diallylsulfide. Deze stof werkt als een natuurlijk antibioticum tegen darminfecties. Ook het hart en de bloedvaten varen wel bij het gebruik van knoflook. Knoflook vermindert cholesterol en hoge bloeddruk. Waterstofsulfide, de stof die bijdraagt aan de typische knoflookgeur, werkt als een anti-oxidant. Ook ontspant waterstofsulfide de bloedvaten. Wil je maximaal profiteren van de gezonde effecten van dit superfood? Laat na het persen de knoflook 15 minuten rusten. Dan komt er een enzymreactie op gang, waardoor er meer gezonde stoffen vrijkomen.

Rode wijn helpt je hart

Elke dag een glaasje rode wijn is goed voor je. Rode wijn heeft een beschermende werking op je hart en bloedvaten. Rode wijn zorgt voor een hoger gehalte aan 'goede' cholesterol. Ook helpt rode wijn tegen het samenklonteren van rode bloedcellen, een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Ook zijn er aanwijzingen dat resveratol, (een stof die vooral in rode wijn zit) een mogelijk beschermend effect heeft tegen borstkanker. Hoewel een glaasje wijn per dag goed is, heeft meer wijn juist een tegenovergesteld effect. Zware drinkers lopen meer risico op hart en vaatziekten, en ook op kanker.

Vis helpt je brein scherp te blijven

Je hoort het vaker: Vette vis is goed voor je hart en je bloedvaten. De omega-3 vetzuren in vis verlagen de bloeddruk. Vis levert ook veel gezonde eiwitten, en bevat in tegenstelling tot vlees weinig ongezonde verzadigde vetten. Maar vis is niet alléén goed voor je hart en bloedvaten. De omega-3 vetzuren maken vis ook een superfood voor je brein. Bij het klimmen der jaren krimpt het menselijk brein. Bij mensen met de ziekte van Alzheimer gaat dit proces nog sneller. Maar oudere vrouwen die veel omega-3 vetzuren in hun bloed hadden, bleken minder last te hebben van een gekrompen brein, zo toont een onderzoek uit 2014 aan. Wie scherp wil blijven, eet dus twee keer per week een portie vette vis.

Lees verder

© 2014 - 2021 Carpeventum, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn superfoods?Wat zijn superfoods?Je hoort steeds vaker over superfood, voedsel dat goed voor de gezondheid is, maar wat is het nu precies? Welke producte…
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
Melatonine en (huid)verouderingMelatonine en (huid)verouderingMelatonine heeft veel voordelen. Dat melatonine gunstig werkt bij slapeloosheid, is algemeen bekend. Dankzij melatonine,…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…

Wat doet suiker met je?Wat doet suiker met je?Steeds meer mensen beginnen eraan; suikervrij eten. De supermarkten liggen vol met suikervrije, koolhydraat arme product…
Rauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraRauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraEen gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid en dit zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Om onz…
Bronnen en referenties
  • http://www.nutritionexpress.com/showarticle.aspx?articleid=305
  • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002404.htm
  • http://www.menshealth.nl/Voeding/Zes-levensmiddelen-die-veroudering-bestrijden
  • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMA10012009_003
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_wine
  • http://health.howstuffworks.com/wellness/aging/anti-aging-tips/10-anti-aging-foods.htm
  • http://www.medicalnewstoday.com/articles/265853.php
  • http://well.blogs.nytimes.com/2007/10/15/unlocking-the-benefits-of-garlic/?_php=true&_type=blogs&_r=0
  • http://news.yahoo.com/omega-3-intake-linked-signs-brain-aging-210514489.html
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-e.aspx
Carpeventum (42 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.