Wat doet suiker met je?
Steeds meer mensen beginnen eraan; suikervrij eten. De supermarkten liggen vol met suikervrije, koolhydraat arme producten. Maar waarom maken mensen deze keuze? En hoe eet je suikervrij? Hieronder kun je meer lezen over deze onderwerpen.
Wat is suiker?
Suiker is een van nature zoete stof. Van nature betekent dat het voorkomt in bijvoorbeeld fruit, suikerriet en suikerbiet. Daarnaast zit er ook suiker in andere stoffen, namelijk lactose en fructose. Hierbij kun je denken aan melk of vruchtensuikers. Ook granen bevatten suiker in de vorm van zetmeel; suiker behoort dus tot koolhydraten. Van suikerriet wordt kristalsuiker gemaakt. Deze kristalsuiker wordt gebruikt voor onnatuurlijke producten zoals snoep, chocola en frisdrank. Alle suiker wordt gemaakt van lactose, fructose of een combinatie van deze twee. Naast de bovengenoemde vormen van suiker, worden ook stroop en honing als zoetmiddelen gebruikt. Ook hierin zitten suikers. Daarnaast bestaan er zoetstoffen; deze zorgen voor de zoete smaak maar zijn calorie armer. Denk bijvoorbeeld aan de Stevia plant.
Wat doet suiker?
Naast dat suiker een zoetstof is en zorgt voor een lekkere smaak, heeft het nog meerdere functies. Zo werkt het onder andere als vulmiddel, conserveermiddel, stabilisator en kleurmiddel. Het lichaam maakt geen verschil in natuurlijke zoetstoffen of toegevoegde zoetstoffen. Deze zoetstoffen (glucose) worden gezien als de bouwstoffen voor het lichaam. Je lichaam zet de glucose om in energie. Naast het geven van energie zorgt suiker ook voor de nodige vitaminen en mineralen.
Nadelen van suiker?
Er wordt beweerd dat het eten van suiker zorgt voor vermoeidheid. Dit is echter niet bewezen. Wat wel bewezen is is het negatieve effect van suiker op je gebit en darmen. Teveel fruitsuikers kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel. Daarnaast komen er met elke hap suiker ook calorieën binnen, al is niet bewezen dat een kleine hoeveelheid suiker kan zorgen voor overgewicht.
Waarom suikervrij?
Er zijn verschillende redenen om suikervrij te gaan eten. Bijvoorbeeld om te gaan diëten, maar ook vanwege de gedachte dat er veel toegevoegde stoffen in suiker zitten. Er zijn ook mensen die alleen de geraffineerde suiker vermijden, de 'tafelsuiker'.
Hieronder enkele citaten van mensen die suikervrij zijn gaan eten:
- " Ik heb hypoglykemie en kan met een suikervrij dieet mijn bloedsuikerspiegel gezond houden."
- " Ik eet nu een week suikervrij en zie het effect aan mijn figuur en huid."
- " Ik blijf afvallen en heb geen energie."
- " Mijn huid is minder vet en ik heb bijna geen onzuiverheden meer."
- " Wanneer ik per ongeluk wel suiker eet krijg ik enorme hoofdpijn en word moe."
Hoe eet ik suikervrij?
Op de verpakkingen van producten is suiker te vinden onder veel verschillende namen, zoals: dextrose, fructose, maltose, isoglucose, vruchtenconcentraat, melasse en moutsuiker. Wanneer je suikervrij gaat eten zijn dit namen die je kunt mijden. Wanneer er op een etiket 'suikerarm' of 'geen toegevoegde suikers' staat, betekent dit niet dat er geen suikers inzitten. Het betekent enkel dat het onder een bepaalde maximum valt. Tegenwoordig zijn er enkele suikervervangers te koop, zowel in de supermarkt als bij speciale biologische verkopers. Voor goede vervangers kun je kijken of de suiker geraffineerder is, of je kunt kijken naar de glycemische index van de suikers.
Enkele vervangers
- Palmsuiker (verkrijgbaar in klontjes in de supermarkt.)
- Avagesiroop en Ahornsiroop (ahornsiroop is te gebruiken op bijvoorbeeld de pannekoek)
- Stevia (komt van een plant en bevat absoluut geen calorieën)