De zoetstof Aspartaam (E951)

Mensen zijn echte zoetekauwen, maar proberen daarentegen wel steeds minder suiker te consumeren. In plaats van suiker wordt nu vaak het stofje aspertaam gebruikt. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200x zoeter is dan suiker. Je vindt aspartaam vooral in light producten, suikervrij snoepgoed en zoetjes. Het staat ook wel bekend als het E-nummer E951.

Wat is aspartaam en waar dient het voor?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200x zoeter is dan suiker. Je vindt aspartaam vooral in light producten, suikervrij snoepgoed en zoetjes. Het staat ook wel bekend als het E-nummer E951.

Aspartaam kan voorkomen in producten met verlaagde energetische waarde of zonder toegevoegde suiker, zoals:
 • Light Producten, zoals cola light of light chips
 • Snoep
 • Zoetjes voor in de koffie
 • Suikervrije medicijnen
 • Suikervrije kauwgum
 • Jam

Ontdekking

Aspartaam werd in 1965 per ongeluk ontdekt door de Amerikaan Schlatter. Eigenlijk deed hij onderzoek naar een nieuw medicijn tegen maagzweren en hiervoor koppelde hij steeds twee natuurlijk aminozuren aan elkaar. Toen hij aan zijn vingers likte, ontdekte hij dat de net door hem gemaakte verbinding erg zoet smaakte.

Veiligheid

Aspartaam is een veilige zoetstof. Daarom heeft aspartaam in de Europese Unie een E-nummer (E951) gekregen.
De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam is 40 milligram per kg lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid mag je gedurende je hele leven dagelijks binnenkrijgen, zonder enige gezondheidsschade op te lopen. Er gelden dezelfde veiligheidseisen als bij andere E-nummers.

Bij een normaal eetpatroon krijg je niet te veel aspartaam binnen. Om over de aanvaardbare dagelijkse inname heen te gaan, zou je meer dan 2,5 liter light frisdrank met aspartaam per dag moeten drinken. Aspartaam heeft ook geen effect op het bloedsuikergehalte en is dus geschikt voor mensen met diabetes.

Aspartaam is niet geschikt voor kinderen; 1 liter ranja per dag (= 600 mg aspartaam) is voor een kind dat 30 kilo of minder weegt een absolute overdosis. Mensen die leiden aan PKU (Phenyl Keton Urie) moeten uitkijken met aspartaam. Zij missen een enzym waardoor zij het aminozuur fenylalanine niet verder kunnen omzetten tot tyrosine. Dit leidt tot ophoping van fenylalanine in het lichaam. Dit kan uiteindelijk leiden tot hersenschade.

Klachten van aspartaam

Er zijn mensen die beweren klachten te hebben ondervonden van gebruik van aspartaam. Enkele klachten kunnen zijn:
 • Hartkloppingen
 • Darmproblemen
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
Of deze klachten ook daadwerkelijk door de zoetstof zijn, is nog steeds niet bewezen.

Goed of slecht?

De meningen zijn sterk verdeeld over deze kunstmatige zoetstof. Er wordt aan de ene kant geroepen dat deze zoetstof niet gevaarlijk is, maar er zijn ook veel mensen die wél last krijgen van bijwerkingen van Aspartaam. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar deze zoetstof, dus dit verhaal krijgt zeker nog een staartje.

Tip

Kijk eens wat vaker op de etiketten van je producten. Zo weet je wat je eet/drinkt. Overigens zijn light producten ook niet altijd de beste keuze. Kijk naar bijvoorbeeld light chips: Je wilt gezond doen, maar eet wel chips. Dat is erg tegenstrijdig. Er zit misschien wel minder vet etc. in, maar dat wilt niet zeggen dat je er veel kunt eten zonder aan te komen.
© 2014 - 2024 Charlyy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond zijn zoetstoffen als aspartaam, stevia, sacharineAspartaam, sacharine, stevia en acesulfaam-K. Allemaal vreemde namen van zoetstoffen die steeds vaker toegepast worden i…

Supergreens: spirulina, chlorella en tarwegras!Supergreens: spirulina, chlorella en tarwegras!Supergreens, een aantal uitermate voedzame en krachtige grassen en algen die steeds bekender worden. Ze bevatten veel be…
Smoothies en groenteshakesEr zijn zoveel verschillende smoothies en ook groenteshakes die je kunt maken. De shakes maak je natuurlijk altijd in ee…
Bronnen en referenties
 • Voedingscentrum.nl
 • Zoetstoffen.nl
 • Scientias.nl
Charlyy (15 artikelen)
Laatste update: 21-12-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.