Supergreens: spirulina, chlorella en tarwegras!

Supergreens: spirulina, chlorella en tarwegras! Supergreens, een aantal uitermate voedzame en krachtige grassen en algen die steeds bekender worden. Ze bevatten veel belangrijke voedingsstoffen die een goede aanvulling zijn op het dagelijkse voedsel. Daarnaast bevatten ze ook veel chlorofyl, dat bekend staat om zijn zuiverende en ontgiftende werking. Ze worden niet gezien als geneesmiddel of supplement en dienen uitsluitend als ondersteuning of aanvulling.

Supergreens

De supergreens spirulina, chlorella en tarwegras zijn geen geneesmiddelen en ook geen supplementen. Wel zijn het hoogwaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan veel belangrijke en krachtige voedingsstoffen. Alle drie bevatten ze onder andere een hoge dosering chlorofyl en een hoge dosering eiwit. Dat eiwit is ook nog eens opgebouwd uit een grote hoeveelheid verschillende essentiële, en niet-essentiële aminozuren. Dit in tegenstelling tot veel hedendaags gebruikt voedsel, dat vaak slechts enkele van deze essentiële en niet-essentiële aminozuren bevat.
In tegenstelling tot veel Aziatische landen, zij de supergreens zijn pas vrij laat ontdekt in de westerse wereld, en van af de jaren zestig is gedegen onderzoek hieromtrent pas echt goed op gang gekomen.

Spirulina

Spirulina is een blauwgroene zoutwater alg dat bijzonder rijk is aan vitaminen, mineralen en enzymen. Daarnaast bestaat het voor circa 70% uit eiwit, dat opgebouwd is uit 18 van de 20 fundamentele aminozuren. Door het hoge percentage eiwit is het onder andere voor vegetariërs uitermate geschikt om aan de eiwit behoeft te voldoen.
Van nature groeit spirulina in mineraalrijke meren, met name in Mexico en Centraal en Oost Afrika, maar de commercieel gekweekte spirulina komt veelal uit Amerika en Azië,met name de Zuid-Chinese Zee.

Enkele sterke punten van spirulina:

 • Bevat bijzonder veel vitamines, aminozuren en enzymen.
 • Bevat een grote hoeveelheid sporenelementen.
 • Bevat krachtige anti-oxidanten.
 • Bevat heel veel bètacaroteen.
 • Bevat een hoge dosering ijzer.
 • Bevat gezonde vetzuren.
 • Bevat fycocyanine, een krachtig anti-oxidant dat het immuunsysteem stimuleert.
 • Bevat veel chlorofyl, een sterke ontgifter.

Chlorella

Chlorella is een groene zoetwater alg die ook bijzonder rijk is aan vitaminen, mineralen en enzymen. Daarnaast bestaat het voor circa 58% uit eiwit, dat opgebouwd is uit 18 van de 20 fundamentele aminozuren. Ook geldt hier dat door het hoge eiwit percentage het uitermate geschikt is voor vegetariërs.
Chlorella komt van nature veel voor in zoetwater meren in Zuidoost-Azië, en ook veel van de commercieel gekweekte chlorella komt hier vandaan. Met name in China en Zuid-Korea wordt veel chlorella gekweekt, waarbij vooral Zuid-Korea bekend staat om de zuivere kwaliteit.

Enkele sterke punten van chlorella:

 • Bevat veel bijzonder vitamines, aminozuren en enzymen.
 • Bevat krachtige anti-oxidanten.
 • Bevat veel chlorofyl.
 • Bevat veel mineralen.
 • Bevat veel vezels.
 • Bevat gezonde vetzuren.

Tarwegras

Tarwegras is niets meer of minder dan een jonge scheut van tarwe, en juist in dit stadium heeft het een unieke samenstelling qua vitaminen en mineralen. In vergelijking met veel bladgroentes bevat tarwegras een veelvoud aan hoogwaardige voedingsstoffen per gewichtseenheid. Het bevat minder eiwit dan spirulina en chlorella, maar altijd nog bijna 30%. En ook deze 30% is weer opgebouwd uit een grote hoeveelheid verschillende fundamentele aminozuren, 17 van de 20 in dit geval.
Met name Canterbury op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland staat bekend om hoogwaardige kwaliteit van de commerciële tarwegras. Het tarwegras wordt hier gekweekt onder invloed van veel zonneschijn, onvervuilde lucht, en voldoende zuiver irrigatiewater.

Enkele sterke punten van tarwegras:

 • Bevat veel vitamines, aminozuren en enzymen.
 • Bevat veel anti-oxidanten.
 • Bevat veel chlorofyl.
 • Bevat veel mineralen.
 • Tarwegras werkt ontzurend op het lichaam.
 • Tarwegras is zeer vezelrijk.

Algemeen

Al met al zijn de supergreens hoogwaardige voedingsmiddelen die heel veel belangrijke stoffen bevatten die eigenlijk onmisbaar zijn voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Ze zijn daarom erg belangrijk als ondersteuning van de dagelijkse voeding, omdat deze vaak bij lange na niet voldoende van de juiste stoffen bevat.

De supergreens bevatten hoge doseringen chlorofyl, dat enorm ontgiftend en zuiverend werkt. Veel giftige stoffen hopen zich op in de loop de jaren, en verlaten het lichaam niet, of moeilijk. Chlorofyl reinigt de darmen, zuivert het bloed en laat zware metalen als kwik en lood op een natuurlijke manier het lichaam te verlaten. Dit geldt ook voor de vele, al dan niet chemische, toevoegingen in ons voedsel, waaronder conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen. Naast het verwijderen van al stoffen beschermt het ook nog eens tegen het opslaan er van.
© 2014 - 2024 Dgtzelf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chlorella en Spirulina. Op uw gezondheid!Chlorella en Spirulina. Op uw gezondheid!Algen zijn supergoed voor de gezondheid, 100% natuurlijk en zorgen dat ons lichaam weer in optimale conditie komt. Reden…
Hoe gezond is tarwegras?Hoe gezond is tarwegras?Als gevolg van onze toenemende aandacht voor alles wat met een gezonde voeding te maken heeft, zijn we voortdurend op zo…
Tarwegrassap bevordert de gezondheidTarwegrassap bevordert de gezondheidHeb jij er al over gehoord? Tarwegras. Je leest er steeds meer over. Eigenlijk kun je het een beetje vergelijken met het…
Is chlorella gezond? Gevaren en bijwerkingenIs chlorella gezond? Gevaren en bijwerkingenChlorella wordt gepromoot als superfood. Veel mensen gebruiken deze alg dagelijks in tabletten, poeder of overige supple…
De zoetstof Aspartaam (E951)Mensen zijn echte zoetekauwen, maar proberen daarentegen wel steeds minder suiker te consumeren. In plaats van suiker wo…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aminozuur
 • Gebruikte artikelfoto is een eigen foto.
Dgtzelf (14 artikelen)
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.