Superfoods: de gevaren
Superfoods waren dé gezondheidsrage van 2013. Ook in 2014 blijven de superfoods onverminderd populair. Maar er komen steeds meer kritische kanttekeningen bij de superfood-rage. Over de gevaren van (te) veel superfoods.
Superfoods
De laatste jaren is de term superfood steeds meer in opmars. Een 'superfood' is een voedingsmiddel dat zó vol gezonde stoffen zit, dat het met recht 'super' genoemd kan worden. Wanneer een voedingsmiddel precies gezond genoeg is om een superfood te mogen heten, daar is nog geen precieze definitie van. Wetenschappers en diëtisten zijn dan ook niet erg happig op de term 'superfood'. Volgens hen is het vooral een marketingterm. De meest bekende superfoods zijn onder andere de goijbes, açaibes en het chiazaad. Andere voedingsmiddelen die onder de superfoods worden geschaard zijn broccoli, walnoten, kokosproducten en vette vis.
Zijn superfoods gevaarlijk?
Veel superfoods zitten bomvol met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Dit zijn dingen die je lijf hard nodig heeft. Dus wat is er mis met het eten van superfoods? Helemaal niks! Volgens het Voedingscentrum gaat het mis wanneer mensen erin doorslaan. Achter de superfoods zit namelijk wel een hele hoop marketing. Het gevaar bestaat dat door deze marketing mensen gaan geloven dat ze grote hoeveelheden superfoods nodig hebben. Dan lopen ze het risico op een onvolwaardig en eenzijdig eetpatroon. Hoe super sommige superfoods ook mogen zijn, een gevarieerd eetpatroon is nog altijd het gezondst voor je lijf.
Superfoods: een overdosis aan gezonde stoffen?
Behalve het gevaar van een eenzijdig eetpatroon, heeft het eten van veel superfoods nog een gevaar in zich. Omdat superfoods zo bomvol gezonde stoffen zitten, bestaat het gevaar dat het eten van té veel superfoods juist weer ongezond wordt. Voedingstoffen zijn goed, maar meer is niet altijd beter. Als ons lichaam voldoende voedingstoffen heeft opgenomen wordt het niet 'extra' gezond door nog meer voedingstoffen. In het beste geval doet ons lichaam niks met de extra voedingstoffen, en in het slechtste geval zijn extra voedingstoffen juist ongezond.
Wie elke dag een paar handjes paranoten eet, kan de maximaal toegestane dosis selenium overschrijden. Selenium is een sporenelement dat ons lijf nodig heeft om de cellen goed te laten functioneren. Maar in grote hoeveelheden is selenium juist giftig. Ook kun je te veel anti-oxidanten binnenkrijgen. In 2010 onderzochten wetenschappers aan de Kansas State University de effecten van anti-oxidanten op de gezondheid van proefdieren. De dieren die teveel anti-oxidanten binnen kregen hadden een verminderde spierfunctie. Volgens de onderzoekers zijn meer anti-oxidanten niet automatisch beter.
Superfoods: ongewenste bijwerkingen
Ook hebben sommige superfoods een aantal bijwerkingen die ongezond zijn. Zo heeft chiazaad bijvoorbeeld een bloedverdunnende werking. Mensen die bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicijnen gebruiken, wordt daarom ook afgeraden om chiazaad te eten. Ook kunnen mensen last krijgen van een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid. Vette vis staat ook bekend als superfood, omdat vette vis veel gezonde omega-3 vetzuren bevat. Maar helaas: het eten van vette vis heeft ook minder gunstige bijeffecten. Door milieuvervuiling zitten er soms schadelijke stoffen in vis. Denk hierbij aan zware metalen (kwik) dioxines en PCB's. Overschrijd daarom de aangeraden hoeveelheid vette vis niet: twee keer per week een portie van 300 gram (Een zoute haring weegt ongeveer 75 gram). Vooral roofvissen, zoals makreel en tonijn, bevatten veel schadelijke stoffen. Als je zwanger bent of wil worden kun je deze vissoorten beter vermijden.
Superfoods horen in een gebalanceerd dieet
In het algemeen zijn superfoods wel gezond. De meeste van deze bijeffecten treden pas op als je teveel van deze superfoods eet. Probeer dus vooral gevarieerd te eten. Overschrijd de aanbevolen hoeveelheden niet. Pas als superfoods deel uit maken van een gebalanceerd dieet, zijn ze echt 'super'!
Lees verder