Belvita Breakfast, voor snelle ontbijters?!

Door drukte en tijdsgebrek blijkt uit onderzoek dat een op de drie Nederlanders het ontbijt af en toe wel eens overslaat. Het ontbijt is juist zo belangrijk om voedingsstoffen binnen te krijgen en de dag goed te starten. Dagelijks ontbijten zorgt voor een fitte en energieke start van de dag.

Belvita Breakfast

Het bedrijf Mondelez heeft ‘Belvita Breakfeast’ ontwikkeld. Belvita Breakfeast bestaat uit langzaam verteerbare koolhydraten, hierdoor worden schommelingen in het bloed glucosegehalte voorkomen en leveren de biscuits langer energie volgens Mondelez. De biscuits bestaan uit vijf verschillende granen en zijn verrijkt met vitaminen en mineralen. Belvita Beaksfeast is per vier stuks verpakt en zijn verkrijgbaar in de smaken melk/granen, melk/meergranen, cranberry, yoghurt en yoghurt-aardbei. Alle smaken leveren per vier biscuits ongeveer gezamenlijk 220 calorieën.

Belvita melk/granen vs een traditioneel Hollands ontbijt

Maar zijn de nieuwe ontbijtbiscuits even gezond als een traditioneel Hollands ontbijt van bijvoorbeeld één boterham met halvarine en een plak 30+ kaas met twee mandarijnen en een kop thee? In de volgende tabel word Belvita melk/granen met een traditioneel Hollands ontbijt vergeleken.

De twee verschillende ontbijten zijn met elkaar vergeleken gebaseerd op het aantal calorieën. Vier Belvita biscuits bevatten 220 calorieën. Een traditioneel Hollands ontbijt van een boterham met halvarine en 30+ kaas met twee mandarijnen en een kop thee bevat in totaal 206 calorieën.

Een ontbijt van 220 calorieën is relatief weinig, voor een ontbijt wordt 15- 25% energieprocent gerekend. Dit betekend dat bij een inname van 2000 calorieën het ontbijt tussen de 300 en 500 calorieën ligt. De eerste berekening hierboven is dan ook niet helemaal volgens de richtlijnen.

Een gebalanceerd ontbijt moet bestaan uit de volgende producten:
  • Graanproduct
  • Zuivel (bijvoorbeeld melk, kaas, yoghurt, boter)
  • Fruit (of vruchtensap)
  • Water, koffie of thee
  • Margarine of halvarine

Op de site van Liga staat vermeld dat de Belvita ontbijtbiscuits moeten worden aangevuld met een zuivelproduct, een portie fruit en thee of koffie voor een gebalanceerd ontbijt. Hieronder worden de Belvita biscuits met aanvulling nog een keer vergeleken met een traditioneel Hollands ontbijt. Het ontbijt met de Belvita Biscuits is aangevuld met een kuipje Activia yoghurt, een banaan en een kop thee. Het traditionele ontbijt is verder aangevuld met een extra boterham met halvarine, een plak kipfilet en een banaan in plaats van een mandarijn. Hierdoor is het traditionele ontbijt volwaardig tussen de 300 en 500 calorieën.

Gekeken naar de voedingsstoffen is Belvita zonder aanvulling ontoereikend voor een volwaardig ontbijt. Op de site staat dan ook vermeld dat de biscuits met een zuivelproduct, portie fruit en thee of koffie moeten worden aangevuld. Belvita met aanvulling en het traditionele ontbijt bevatten beide rond de 400 calorieën. Belvita met aanvulling bevat meer koolhydraten, vezels, vitamine B, vitamine C en ijzer. Koolhydraten zijn belangrijk als energieleverancier, ze zijn de hoofdenergieleverancier. Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang en leveren een verzadigd gevoel op. Vitamine B1, oftewel thiamine is onmisbaar in de energievoorziening, Belvita Breakfast is verrijkt met vitamine B1. Thiamine zit vooral in brood. Vitamine C is belangrijk voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Ook bevatten de biscuits meer ijzer in vergelijking met het traditionele ontbijt. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport.

Het traditionele ontbijt bevat meer eiwitten, vet, verzadigd vet, vitamine A, vitamine D en calcium. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw van weefsels in het lichaam, ook zorgen eiwitten onder andere voor een voller gevoel. Vet is een bron van energie, een traditioneel ontbijt bevat meer ‘slechte vetzuren’, de verzadigde vetten. Vitamine A is goed voor de ogen, huid, groei en weerstand. Vitamine D is nodig om calcium uit het lichaam op te kunnen nemen. Tot slot bevat het traditionele ontbijt meer calcium, dit mineraal is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.

Belvita of het traditionele ontbijt?

De Belvita Breakast biscuits en het traditionele ontbijt hebben beide hun kantpunten. De Belvita biscuits met aanvulling bevatten een stuk minder eiwitten, dit betekend dat de verzadiging minder hoog zal zijn waardoor er sneller weer zal worden gegeten. Het traditionele ontbijt bevat meer vet en meer verzadigd vet. De voornaamste reden voor het hogere gehalte aan verzadigd vet is omdat het traditionele ontbijt 30+ kaas bevat. Wanneer er gekozen wordt voor een alternatief zoals magere vleeswaren en zoet/hartig beleg kan het verzadigd vet gehalte in het ontbijt worden verlaagd. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat het ontbijt een zuivelproduct moet bevatten.

Bron: BelvitaBron: Belvita
Belvita Breakfast met de aanvulling kan een vervanging zijn voor graanproducten zoals brood. Doordat de biscuits relatief weinig eiwitten bevatten, zullen de biscuits een minder verzadigd gevoel geven. De biscuits met aanvulling bevatten geen vitamine D, deze vitamine zit vooral in vis, vlees, eieren, halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Omdat de Belvita biscuits met aanvulling geen producten hiervan bevatten kan op langer termijn een tekort ontstaan.

Wanneer u kiest voor Belvita Breakfast zult u de rest van uw voeding moeten variëren om alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Wilt u BelVita uitproberen? Sinds afgelopen maand kunt u de ontbijtbiscuits in de supermarkt kopen!
© 2014 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een bed en breakfast?Wat is een bed en breakfast?Bed en breakfast betekent ook wel bed en ontbijt. Dit is een kleinschalige accommodatie waar men vaak maar enkele nachte…
Gezond ontbijten: 5 receptenGezond ontbijten: 5 receptenEen gezond ontbijt is heel belangrijk om je dag goed te beginnen. Wanneer je je ontbijt overslaat zul je de nodige voedi…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…

Superfoods: de gevarenSuperfoods: de gevarenSuperfoods waren dé gezondheidsrage van 2013. Ook in 2014 blijven de superfoods onverminderd populair. Maar er komen ste…
De risico's van dalende voedseldiversiteitDe risico's van dalende voedseldiversiteitDe wereldbevolking groeit, de voedselproductie ook. Maar toch eten mensen wereldwijd steeds minder verschillende soorten…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingnu.nl/productnieuws-biscuits-van-liga-belvita-voor.230892.lynkx
  • http://www.liga.nl/nieuws%20en%20acties/nieuw%20belvita%20breakfast
  • http://www.belvitabreakfast.com/
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx
  • Afbeelding bron 1: Belvita
Reacties

Sonia, 04-12-2018
Goedemiddag,
Tijdens mijn verblijf afgelopen oktober in New Orléans, heb ik daar BelVita breakfast koekies gekocht. Ze zijn overheerlijk! Waar oooh waar in Holland kan ik ze kopen? Reactie infoteur, 11-02-2019
Beste Sonia,

Dank voor je reactie.
Ik kan ze bij de AH goed vinden.
Maar ga er van uit dat ze ook bij Jumbo en Hoogvliet verkrijgbaar zijn.
Succes.

Nieki, 04-03-2016
Wat kan ik nou beter nemen als ontbijt?
Een boterham met halvarine en een appel of belvita en een halve appel…

En dan wil ik graag afvallen, weinig tot geen suiker eten & langere tijd een vol gevoel hebben:)

Wat is dan handiger/beter als ontbijt?🙈 Reactie infoteur, 09-03-2016
Beste Nieki,

Hieronder zie je de voedingswaarden van de BelVita biscuits en een halve appel vergeleken met een boterham met halvarine en een appel:

4 BelVita biscuits en een halve appel /1 boterham met halvarine en een appel
Calorieën: 260 kcal / 182 kcal
Koolhydraten: 42,3 gram / 32,6 gram
Eiwitten: 4,1 gram / 3,7 gram
Vet: 8,1 gram / 2,9 gram
Verzadigd vet: 2,4 gram / 0,7 gram
Vezels: 4,5 gram / 4,5 gram
Vitamine A: 1 microgram / 43 microgram
Vitamine B1: 0,27 microgram / 0,04 microgram
Vitamine C: 3 microgram / 7 microgram
Vitamine D: 0 microgram / 0,4 microgram
Calcium: 3 milligram / 15 milligram
IJzer: 1,9 milligram / 0,6 milligram

Om af te vallen is het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan te verbranden. Dit hangt niet alleen van je ontbijt af, maar ook van je lunch, avondeten en tussendoortjes. Bij het ontbijt is het belangrijk om ongeveer tussen de 300 en 500 calorieën binnen te krijgen. Een gebalanceerd ontbijt bestaat uit de volgende producten:
• Graanproduct
• Zuivel
• Fruit
• Water, koffie of thee
• Margarine of halvarine
Hierboven zie je dat de Belvita Breakfast biscuits met de halve appel meer calorieën bevatten dan de boterham met halvarine en een appel. Echter geeft de fabrikant aan om naast de biscuits ook nog een stuk fruit en wat zuivel te gebruiken voor een gebalanceerd ontbijt. Ook bij de boterham zou je nog wat zuivel en eventueel wat beleg moeten gebruiken om tot een gebalanceerd ontbijt te komen. Bij beide opties kom je dus uiteindelijk hoger uit in calorieën.
Ook is te zien in de tabel dat er in de boterham met appel meer vitaminen en mineralen zitten dan in de BelVita Breakfast, met uitzondering van vitamine B1 en ijzer.

Vier biscuits BelVita Breakfast bevatten 10,8 gram suiker. Dit is meer dan een boterham met halvarine en een halve appel. Wil je zo min mogelijk toegevoegd suiker eten, kies dan voor de boterham met halvarine en een halve appel en voeg hier eventueel een zuivelproduct en beleg aan toe om het ontbijt zo volwaardig mogelijk te maken.

Wat betreft het verzadigingsgevoel zal er weinig verschil zijn tussen de BelVita Breakfast en de boterham aangezien ze even veel gram vezels bevatten en bijna even veel gram eiwitten. Probeer beide opties een keer en kijk wat voor jou het langst een vol gevoel geeft.

Met vriendelijke groeten,

Diëtisten VodiService

M. Gereke, 07-05-2015
De belvita biscuits zijn zoet. Dat impliceert dat er zoetstof in zit. Als er suiker in zit lijkt mij het hele verhaal over langzaam verteerbare koolhydraten zinloos, suiker provoceert de insuline productie die daardoor (te veel) glucose uit het bloed haalt waardoor honger en zwakte ontstaat. Daar veranderen die langzame kh's weinig aan.
Voor suikergevoeligen lijkt me een snelle hap met zuurdesem brood en wat (ongezoet) beleg een beter ontbijt. En bel vita dan maar lekker bij de koffie als snackje. Misleidende en kwasi wetenschappelijke nonsens van Bel vita, te laken, liefst nog verbieden! Reactie infoteur, 21-05-2015
Beste Gereke,

De Belvita biscuits zijn inderdaad zoet, maar als we goed naar de ingrediënten lijst kijken, zit er suiker in, geen zoetstof. Als eerste wordt genoemd, granen (68,6 %) waarna er een lijst aan soorten granen komt. Daarna wordt suiker genoemd. Als we dan weer kijken na de voedingswaarde per 100 gram dan zit er van alle koolhydraten (67 gram) 20 gram suikers in, dus 20% van het gehele koekje bestaat uit suiker.
Als we kijken naar de recente WHO-Richtlijnen van suiker dan is de norm dat 10% van de totale dagvoeding uit suikers mag bestaan. Door het nemen van Belvita koekjes bereik je deze norm snel en betekent het dat je de rest van de dag beperkt tot geen suikers meer kunt nemen.

Als we het koekje gaan vergelijken met een volkoren boterham besmeerd met halvarine en 30+ kaas, dan zit daar maar 1,5 gram suiker in. Maar als je er vervolgens zoet beleg op doet, zoals jam, honing, hagelslag, dan kom je ook hoog in suikers, namelijk ongeveer 12 gram per snee. Met 2 boterhammen met jam kom je dan ook boven de 20 gram uit. Gelukkig is er daarom halva jam ontwikkeld, die de helft minder suiker bevat. Ook kun je banaan of ander fruit op brood doen, om minder geraffineerde suikers binnen te krijgen. Dat scheelt zeker, want in fruit komt als suiker vruchtensuiker, fructose voor en dat verwerkt het lichaam net anders dan suiker ( dat met een moeilijke naam sacharose wordt genoemd) en dat is beter voor je gezondheid. We hopen met dit antwoord je voldoende geïnformeerd te hebben.

Op de verpakking van het Belvita koekje staat wel aangegeven hoeveel suiker er in een koekje zit, u leest dat alleen niet in ons artikel terug. Wij zullen hier proberen ook nog aandacht aan te besteden. Want dan is meteen duidelijk dat het koekje suikers bevat naast de granen waarvan het ook is gemaakt.

Groeten, de diëtisten van Vodiservice.

Tita, 20-06-2014
De gezondheidsclaim op de verpakking is:

"belVita ontbijtbiscuits zijn rijk aan langzaam verteerbaar zetmeel wat langzaam wordt vrijgegeven na vertering. Consumptie van producten met een hoog gehalte langzaam verteerbaar zetmeel doet het bloedglucosegehalte minder stijgen na de maaltijd dan producten met een laage gehalte langzaam verteerbaar zetmeel"

Nalezen van de voedingswaarde maakt duidelijk dat er 22 % suiker in deze koekjes zit. Dat is 2,7 gram per koekje. Bijna een klein suikerklontje (3.1g) per koekje.

De gezondheidsclaim is suggestief en laat iets weg. "Dit product bevat goede granen, producten met goede granen zorgen voor minder snelle stijging van uw bloedsuiker" [weggelaten wordt: in dit product zit ook relatief veel suiker, wat dan weer zorgt voor een snelle stijging van uw bloedsuikerspiegel]. Reactie infoteur, 30-06-2014
Beste Tita,

Graag ook onze reactie op jou aanvulling. Terecht dat je goed kijkt op de verpakking van kant en klare producten. Belvita bevat suiker en ja, dat zorgt voor een snellere bloedsuikerstijging.dan volkoren granen en vezels alleen, echter juist doordat er ook andere volkorengranen en vezels in belvita zitten wordt dit als het ware opgevangen. Zonder de suiker in belvita zou het product anders smaken maar zou ook de bloedsuiker stijging langzamer kunnen verlopen. Dergelijke aspecten gelden ook voor het broodbeleg op je brood. kies je voor echt fruit of jam (en dan heb je die ook nog in diverse vormen) op je volkoren boterham met halvarine bij het ontbijt dan zal ook dit aspect bij de ene boterham net weer anders zijn dan de andere boterham…
Maar we zijn het wel een beetje met je eens door de claim worden dit soort werkingsmechanismen niet duidelijker.

Dietisten Team VodiService

Crohn Patiënt Met Ileostoma, 05-06-2014
Ik heb ruim 43 jaar de ziekte van Crohn en ruim 34 jaar stoma. Sinds 2012 ernstig nierfalen en begin 2013 ernstig hartfalen. Verlies veel vocht door ileo-stoma, ben na vorig jaar, vrij "dik rondom buik" gebleven. Is het verstandig om deze Belvita breakfast te gaan gebruiken?Overigens heb ik al een aanvulling van vitamine en magnesium-supplementen. Reactie infoteur, 30-06-2014
Geachte heer, mevrouw,

Wij, diëtisten van VodiService geven je graag advies.

Voor een goed advies op maat hebben wij meer specifieke gegevens over je aandoeningen nodig. Daarnaast zijn wij niet op de hoogte van je totale dagvoeding.
Wij kunnen dan ook alleen een globaal advies geven over de voedingsstoffen in Belvita Breakfast biscuits.
Een gebalanceerd ontbijt hoort te bestaan uit:

 Graanproduct
 Zuivel (bijvoorbeeld melk, kaas, yoghurt, boter)
 Fruit (of vruchtensap)
 Vocht in de vorm van Water, koffie of thee
 Margarine of halvarine

Wanneer je deze biscuits ter vervanging wilt gebruiken voor uw ontbijt, leveren ze je- doordat u bovenstaande voedingsmiddelen mist- minder voedingsstoffen op. … of je dient de biscuits aan te vullen met een aantal producten uit de bovengenoemde productgroepen. De biscuits alleen zijn geen volwaardige ontbijtvervangers.
Daar je te maken heeft met een specifieke gezondheidssituatie en klachten en wij daar nu te weinig van af weten kunnen we je nu niet op maat verder adviseren.
Wij raden je aan om contact te maken met een diëtist online of in de regio voor verder dieetadvies.

Veel succes!

Met vriendelijke groeten,

Diëtisten VodiService

Lorri, 04-06-2014
Wat biedt belvita dat een kom havermout niet heeft? Reactie infoteur, 30-06-2014
Beste Lorri,

Wij, diëtisten van VodiService geven je graag advies.

De biscuits van Belvita bevatten vijf verschillende soorten volkorengranen. Een kom havermout bevat een soort graan: haver. Daarnaast kan je Belvita biscuits snel en gemakkelijk meenemen. Havermoutpap maken ’s ochtends kost iets meer tijd.

Echter, deze boven genoemde voordelen wegen niet op tegen een aantal voordelen wat een kom havermout je biedt: het levert je meer vitaminen, mineralen en vezels op. Daarnaast levert de kom havermout- afhankelijk waarmee je het bereidt- ook meer eiwitten op. De eiwitten en vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt en verleid wordt om te snacken. Vergeet niet dat de belvita volgens de fabrikant ook aangevuld moeten worden met andere producten om te zorgen voor een volwaardiger ontbijt. Ook bij een kom havermout hoort o.a. nog een stuk fruit en wat extra´s te drinken (thee of water) voor een volwaardiger ontbijt.

Hiermee hopen wij je op weg geholpen te hebben bij het maken van gezonde keuzes.

Veel succes!

Met vriendelijke groeten,

Diëtisten VodiService

Vodiservice (75 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.