Zes 'slechte' gewoonten die eigenlijk heel goed voor je zijn
Soms lijkt het wel alsof alle leuke dingen tegelijkertijd ook slecht voor je zijn. Jammer is dat! Gelukkig blijken een aantal 'slechte' gewoonten toch goed voor je gezondheid te zijn. Mits je maat houdt, natuurlijk. Hier een lijstje met zes slechte dingen, die eigenlijk heel goed voor je zijn.
Slechte gewoonte 1: Gamen
Veel ouders zien tijd die hun kroost achter de computer doorbrengt, puur als verloren tijd. Deze tijd had beter aan huiswerk of buitenspelen kunnen worden besteed. Toch? Niet helemaal. Computergames zijn juist goed voor de ontwikkeling van je brein! Een onderzoek uit 2003 liet zien dat mensen die vaak computergames speelden, sneller konden switchen tussen verschillende taken, en beter complexe informatie konden verwerken. Mensen die geen computergames speelden werden hier beter in nadat zij ook een paar keer gespeeld hadden. Een studie uit 2013 onderzocht de effecten van computergames op mentale veroudering. Oudere proefpersonen die een paar uur per week een speciaal ontwikkeld computerspel speelden, bleken mentaal fitter te blijven dan proefpersonen die een paar uur per week kruiswoordpuzzels oplosten. Als je gamet ben je dus actief bezig je brein te verbeteren! Maar doe het wel met mate, want andere zaken zoals een sociaal leven en lichaamsbeweging zijn natuurlijk ook belangrijk.
Slechte gewoonte 2: Koffie drinken
Een opsteker voor alle mensen die 's ochtends een mok van het zwarte goud nodig hebben om tenminste een beetje aanspreekbaar te zijn: cafeïne is zo slecht nog niet. De stof heeft een beschermende werking tegen ziektes als Parkinson en Alzheimer, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Een studie uit 2000 vond dat mannen die meer cafeïne innamen, minder vaak Parkinson bleken te krijgen. Een andere studie, uit 2002 vond dat Alzheimerpatiënten minder koffie bleken te drinken dan mensen die geen Alzheimer kregen. Toch is een teveel aan cafeïne ook geen goed idee, vooral niet als je zwanger bent. Een studie uit 2002 laat zien dat vrouwen die cafeïne gebruikten, vaker een miskraam kregen dan vrouwen die geen cafeïne gebruikten. Als ze meer dan twee koppen koffie per dag dronken was het risico zelfs twee keer zo groot.
Slechte gewoonte 3: Volle, romige zuivelproducten
Ga jij ook altijd voor de 'gezonde' halfvolle melk terwijl je volle melk eigenlijk veel lekkerder vindt? Neem de volgende keer gerust een pak volle melk mee, want volle melk is op sommige vlakken gezonder dan halfvolle en magere melk! Mannen die twee keer per dag een zuivelproduct uit volle melk consumeren, lopen minder risico's op suikerziekte en hart -en vaatzieken, zo blijkt uit een onderzoek uit 2012. Magere en halfvolle zuivelproducten hadden geen beschermend effect. Een studie uit 2013 vond dat een lage inname van melkvet samenhangt met een verhoogd risico op obesitas. Een studie uit 2007 laat zien dat vrouwen die veel magere melkproducten innemen, vaker vruchtbaarheidsproblemen hebben dan vrouwen die volle melkproducten gebruiken. Toch is hier wel een waarschuwing op zijn plaats. Deze voordelen gelden alleen als de inname van volle zuivel onderdeel is van een gebalanceerd dieet. Wie zich te buiten gaat aan grote hoeveelheden volle melk, yoghurt en kaas, zal vooral aankomen, en dat is (meestal) niet de bedoeling.
Slechte gewoonte 4: Chocola eten
Een opsteker voor iedereen die zich wel eens bezondigt aan chocola: Chocola hoeft helemaal geen zonde te zijn! Steker nog, als je een beetje maat houdt, is het eten van chocola zelfs erg gezond! Chocola kan je bijvoorbeeld beschermen tegen beroertes. Een onderzoek uit 2010 ontdekte dat mensen die eens per week chocola eten, 22% minder kans hebben op een beroerte. Een ander onderzoek, uit 2008 vond aanwijzingen dat mensen die dagelijks een beetje donkere chocola aten, minder ontstekingen in hun bloed hadden. Ook bevat chocola zogenaamde flavonoïden. Dit zijn stofjes die de schade aan cellen helpen beperken, en zo kanker kunnen helpen voorkomen. Niet iedere vorm van chocola is rijk aan flavonoïden. Vooral bittere, donkere chocola bevat veel flavonoïden. Melkchocola bevat aanzienlijk minder flavonoïden, en is dus ook minder gezond. Maar zoals al eerder gezegd, ook hier geldt: alles met mate. Wie teveel chocola eet krijgt veel vet en suiker binnen, en dat is dan weer niet zo gezond.
Slechte gewoonte 5: Bier drinken
Mensen die graag zo'n een goudgele rakker aan hun lippen zetten, hoeven zich niet meer schuldig te voelen. Wie een biertje per dag drinkt, is gezond bezig! Bier zit vol met gezonde antioxidanten en ijzer. Ook bevat bier bepaalde stoffen die botontkalking tegen kunnen gaan. Een onderzoek uit 2011 vergeleek zestien verschillende wetenschappelijke publicaties met elkaar. Uit deze onderzoeken bleek dat mensen die één biertje per dag dronken, 31% minder kans hadden op hartziekten. Bier verhoogt ook het gehalte aan HDL cholesterol, het 'goede' cholesterol dat ervoor zorgt dat je aderen niet verstopt raken. Toch is het wel verstandig om het bij één biertje (of minder) per dag te houden. Dezelfde studies tonen namelijk ook aan dat wie meer dan één biertje per dag drinkt, juist meer kans heeft op hart-en vaatziekten. Ook bevat bier veel calorieën, dus teveel bier is niet goed voor de lijn. Een alcoholvrij biertje is natuurlijk een goed alternatief, en bevat ook nog eens minder calorieën.
Slechte gewoonte 6: Sociale media
Eventjes kijken wie er nu weer een statusupdate gepost heeft.. Veel mensen kunnen de verleiding van sociale media niet weerstaan. Vaak wordt al dat 'rondhangen' op Facebook en Twitter als iets slechts gezien. Maar onderzoek wijst juist op het tegengestelde. Sociale media is goed voor ons. Een studie uit 2010 zette een aantal onderzoeken naar sociale media op een rijtje. Wat bleek: Sociale media vult bestaande contacten aan, in plaats van ze te vervangen. Naast het wekelijkse bezoekje, hebben oma en de kleinkinderen nu ook contact via Facebook. Hoe vaker mensen op internet zitten, hoe meer contact ze hebben met hun vrienden. Mensen die vaak op internet zitten, hebben ook méér vrienden. Een ander bezwaar tegen sociale media is dat het mensen onzeker maakt. Je ziet alleen maar foto's van fantastische feesten en vakanties. Dit zou mensen een gevoel van onzekerheid geven, omdat hun echte leven lang niet zo glamoureus is. Hoewel dit plausibel klinkt, blijkt het in de praktijk niet zo te werken. Een in 2012 gepubliceerde enquête geeft aan dat maar 4% van de jongeren minder zelfvertrouwen ervaart door sociale media, terwijl 20% van de jongeren zich just meer zelfverzekerd voelt. Al dat gefacebook is helemaal zo slecht nog niet! Maar ook hier geldt, doe het niet de hele dag, want je wilt andere belangrijke dingen natuurlijk niet verwaarlozen.
Lees verder