De menopauze "overleven"
De menopauze of overgang is voor iedere vrouw een andere ervaring. Toch is het ook voor iedere vrouw hetzelfde proces, alleen zijn er verschillen in de beleving van deze veranderingen. Of je deze verandering positief of negatief ervaart, maakt ook verschil in hoe je je voelt. Acceptatie is het sleutelwoord in de menopauze.
Zo begint het allemaal
Meestal ergens tussen je 40ste en je 55ste levensjaar beginnen zich de eerste tekenen van de menopauze voor te doen. Alleen breng je deze eerste signalen meestal nog niet bewust in verband daarmee. Je menstruatie wordt ineens wat sterker dan je gewend bent, of juist wat minder dan normaal. Als je doorgaans erg regelmatig menstrueert, kan daar een verandering in komen. Soms sla je een menstruatie over, waardoor je je gaat afvragen of je misschien zwanger zou kunnen zijn? Om een week later ineens een menstruatie te hebben die je niet verwacht had. Als je een paar dagen voor je menstruatie al last had van stemmingswisselingen of een ronduit "slecht humeur", kan dit nu zomaar tussendoor de kop opsteken. Of je zit rustig op de bank en ineens komt er een soort "warmtegolf" over je heen, die vanuit je romp omhoog trekt naar je kruin. Het zweet kan je uitbreken, en je vraagt je af of je misschien ziek wordt? Het kan zijn dat je om "niets" in tranen uitbarst, terwijl je normaal helemaal niet zo snel overstuur raakt. Het kan zijn dat je merkt dat je sneller moe bent dan je van jezelf gewend bent. Dan gaat het vaak weer een tijdje goed, en dan merk je dat je weer niet zo "lekker in je vel" zit. Deze verschijnselen kunnen zich wel een aantal jaren voordoen, voordat er echt iets verandert. Dit wordt de pre-menopauze genoemd.
De eerste echte veranderingen
Het kan zijn dat je menstruatie vaker wegblijft, of dat de menstruaties die je hebt veel langer duren dan normaal. Ook de hoeveelheid bloedverlies kan behoorlijke vormen aannemen. Als je langer dan een week veel meer bloed verliest dan normaal, kun je je slap en onbehaaglijk gaan voelen, en zelfs bloedarmoede krijgen. Een bezoek aan de huisarts is dan natuurlijk een heel goed idee, vooral als je vermoedt dat je bloedarmoede hebt. Wat je zelf kunt doen is producten eten en drinken die ijzer bevatten, zoals gebakken lever, appelstroop en Roosvicee ferro. Deze overmatige menstruatie kan afgewisseld worden met een periode waarin je helemaal niet menstrueert. De opvliegers komen steeds vaker overdag, waardoor je druk bent met je vest aan- en uit te trekken, of het raam open en dicht doen. Ook 's nachts kun je veel, en vaak last hebben van opvliegers, waardoor je slecht slapen kunt. Een opvlieger kan zo heftig zijn dan je echt met natte haren van het zweten in je bed ligt. De stemmingswisselingen kunnen ook vaker voorkomen dan voorheen. Het kan zijn dat je om de haverklap overstuur raakt, of huilbuien hebt, vaak zonder duidelijke aanleiding. Door het slechte slapen, en soms het vele bloedverlies, word je steeds vermoeider. Door de vermoeidheid raak je weer sneller van streek, dit is dus een soort "vicieuze cirkel". Probeer zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen door goed te eten, voldoende vitamines tot je te nemen, en een middagdutje te doen als je voelt dat je dat nodig hebt. Er over praten met andere vrouwen, in je familie of omgeving, kan ook een goed idee zijn. Zij kunnen begrijpen hoe je je voelt, en dat kan echt een steun voor je zijn. Alleen al te horen dat je echt niet de enige bent met deze gevoelens, kan je helpen om er beter mee om te gaan.
Een gevoel van verlies
De lichamelijke veranderingen en symptomen zijn vaak lastig om mee om te gaan, maar de emotionele en mentale verandering speelt vaak een nog grotere rol in de menopauze. Als het eenmaal tot je doordringt dat je in de overgang zit, gaan allerlei gedachten en gevoelens een rol spelen. Dit betekent dat je vruchtbare periode ten einde loopt, en je dus geen kinderen meer kunt krijgen. Zelfs als je kinderwens compleet vervuld is, is het toch een akelig idee dat het dus ook niet meer kan. Als je kinderwens niet vervuld is, betekent dit dat je definitief afscheid zult moeten nemen van die wens. Aan de overgang zitten nog veel meer gedachten en gevoelens vast, zoals ouder worden, je minder aantrekkelijk voelen, angst om kilo's aan te komen, en je afvragen of je nog "vrouw" genoeg zult zijn hierna? Door al deze gedachten en gevoelens is het bijna onmogelijk om je prettig te voelen.
Dan is de menopauze een feit
Na de pre-menopauze komt er het moment waarop daadwerkelijk je laatste menstruatie een feit is. De eerste paar maanden wacht je nog af, en hou je rekening met nog meer menstruaties. Na een half jaar ga je voorzichtig geloven dat het echt begonnen is, en als je een jaar geen menstruaties meer hebt gehad is het dus echt klaar. Vaak gaan de opvliegers en de andere symptomen nog een tijd door nadat je laatste menstruatie is geweest. Al met al kan de overgang van het begin tot het eind wel 10 jaar duren, maar worden de ongemakken wel steeds minder. Sommige vrouwen vinden het fantastisch dat ze geen menstruaties meer hebben, en ervaren dit als een gevoel van "vrijheid", terwijl er ook vrouwen zijn die dit als een "gemis" ervaren. Als er gedurende een jaar geen menstruatie meer is geweest, kun je dus ook met een gerust hart stoppen met voorbehoedsmiddelen. Mocht het gebeuren dat je ineens weer gaat menstrueren als je dat al langer dan een jaar niet meer hebt gehad, ga dan naar de huisarts. Dit kan een teken zijn dat er iets niet goed is.
Acceptatie is het sleutelwoord
De menopauze is een fase in het leven van iedere vrouw, en je kunt weinig anders doen dan je erbij neer te leggen. Als je de opvliegers, de stemmingswisselingen, de vermoeidheid en alle andere symptomen accepteert, is dat het beste wat je kunt doen voor jezelf. Alles waar een mens zich tegen verzet wordt erger, en dat is nou precies wat je niet wilt als het om overgangsverschijnselen gaat. Wees lief voor jezelf, en als je veel last hebt van opvliegers, zorg dan dat je kleding aantrekt die makkelijk aan- en uit kan. En accepteer de opvlieger door te denken: "Oke, als deze voorbij is, komt die dus nooit meer terug". Iedere opvlieger, iedere huilbui, iedere vermoeidheid brengt je dichter bij het vinden van een nieuwe balans in jezelf. En die balans is dichterbij dan je denkt! De overgangsverschijnselen duren echt niet de rest van je leven, en voor je het weet is je laatste opvlieger ook een feit. De stemmingswisselingen beperken zich weer tot een keer per maand, op het tijdstip dat normaliter de menstruatie zich zou aandienen. En na een tijdje worden die ook een stuk minder. Je zult merken dat er een "leven" blijkt te zijn na de overgang, en nog een heel aangenaam leven ook!
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…