Overgangsperikelen en soms ook niet

Overgangsperikelen en soms ook niet Iedere vrouw krijgt er hoe dan ook mee te maken… overgangsperikelen. Geen vrouw ontkomt er volledig aan. Alleen is het maar net de vraag in hoeverre je er ook last van hebt. Dat is iets wat heel duidelijk verschillend is per vrouw. Bovendien kan het je overvallen, want het is niet exact gebonden aan een bepaalde leeftijd en het kan ook sluimerend starten. Ga je er goed mee om, dan kan je prima door een soms minder prettige periode komen.

Het proces van meisje tot vouw

Van puber naar vruchtbare vrouw

Als vrouw krijg je bij je geboorte miljoenen eicellen mee. Dit lijkt veel, maar tijdens de jonge kinderjaren gaan er al veel verloren. Wanneer je als meisje in de puberteit terecht komt, dan worden de eierstokken gestimuleerd oestrogeen en progesteron aan te maken. Het oestrogeen zal er voor zorgen dat de eitjes die als kind niet verloren zijn gegaan, gaan rijpen. Als een eitje niet bevrucht wordt, dan wordt dit door het lichaam afgestoten en je gaat menstrueren. Een andere werking van oestrogeen is dat je lichaam zich meer als vrouw gaat vormen. Je borsten zullen zich ontwikkelen en je krijgt oksel- en schaamhaar. De pubertijd is met name ook “lastig” omdat de geest zich natuurlijk ook gaat ontwikkelen en je moet door die fase heen om langzaam lichaam en geest stabiel te laten worden.

Van vruchtbare vrouw naar overgang

Als je lichaam en geest “gevormd” zijn dan moet je in staat zijn om een kind te dragen en te baren. Ook tijdens de zwangerschap zijn de hormonen nadrukkelijk bezig, want behalve dat het veel vrouwen geestelijk beïnvloedt en men tijdelijk vergeetachtig, betuttelend of overdreven beschermend wordt, zorgen ze er ook voor dat je na de zwangerschap zelf kunt voeden.

Van overgang naar voorbij de overgang

De overgang is de periode waarin je als het ware bijna door je eitjes heen bent. De vruchtbaarheid neemt vaak al even voor het veertigste levensjaar af en na het veertigste levens jaar kan de overgang beginnen. Er is ook een aantal vrouwen wat sterk in de een vervroegde overgang terecht komt, dit kan ook genetisch bepaald zijn. Uiteraard kan een ziekte hier ook debet aan zijn. Er wordt in dat geval altijd in overleg getreden met artsen. Echter, er zijn ook veel vrouwen die er pas in de vijftig tegen aanlopen of zelfs bijna zestig jaar oud zijn. In West Europa ligt de gemiddelde leeftijd op 51 of 52 jaar. In deze periode kunnen er meerdere eitjes tegelijk rijpen of je menstrueert helemaal niet meer. Het is de periode dat je lichaam en geest zich aan moeten passen aan de volgende fase. De hormoonhuishouding maakt bij veel vrouwen overuren en geeft de bekende pieken en dalen. Je blijft als vrouw wel oestrogeen aanmaken, zij het beperkt, maar voldoende om als vrouw normaal te blijven functioneren.

Bron: Giuliamar, PixabayBron: Giuliamar, Pixabay

Verschillen tussen vrouwen tijdens de overgangsfase

De verschillen zijn zonder meer groot te noemen en waar de een nauwelijks merkt dat ze in de overgang is, heeft de ander continu problemen. De bekende opvliegers kent iedereen wel bij menig vrouw in de overgang, maar ook sterke stemmingswisselingen of nachtelijk zweten. Het kan allemaal voorbij komen. Veel vrouwen ondergaan het gelaten in de hoop (en soms het vertrouwen) dat ze er op enig moment klaar mee zijn. Hoewel er nog steeds culturen zijn waar de vrouw in rang daalt, want ze is niet vruchtbaar meer, zie je ook culturen waar deze vrouw juist als de ervaren, wijze vrouw geldt. En eigenlijk moet je het dus zelf invulling geven zoals jij er als vouw tegenaan kijkt.

De westerse vrouw is na de overgang zeker niet klaar, tenminste als je de lijst met bijvoorbeeld zakelijk of bestuurlijk sterke vrouwen bekijkt. Maar kijk ook eens in de eigen omgeving, je hoeft niet bekend te zijn om sterk te zijn. Dit geldt voor iedere leeftijdscategorie, maar dus ook de vrouw na de overgang. Spreekt voor zich dat het geestelijke proces hier een belangrijke rol in vervult en het aan jezelf ligt hoe hier invulling aan te geven.

Kan de overgang ook ongemerkt voorbij gaan?

Helemaal ongemerkt zal het niet zijn, je stopt immers op enig moment met menstrueren. Maar je kunt je er wel voor inzetten om het zo normaal als mogelijk te laten verlopen. Enkele zaken waar je rekening mee kunt houden.

  • Als je het nog niet deed… zorg dat je gezond leeft en je je vitamines en mineralen binnen krijgt, je voldoende beweegt en je je gewicht in de gaten houdt. Zeker overgewicht kan je overgangsklachten namelijk erger maken.
  • Doe niet te krampachtig over de verandering van je lichaam. Misschien hebben mannen minder “gedoe” aan hun lijf, maar het is een gegeven waarvan je weet dat het je enig moment overkomt. Laten gaan…
  • Dit laatste brengt ook met zich mee dat wanneer die opvlieger komt, je deze maar gewoon moeten laten komen. Mensen ontvluchten omdat het er misschien vreemd uitziet, bewerkstelligt dat je er zelf mogelijk moeilijker over doet dan je omgeving.
  • Zorg goed voor jezelf, zorg dat je van jezelf houdt. Dit is altijd belangrijk, maar zeker in een fase dat je mogelijk meer onzekerheden hebt.
  • Yoga is goed tegen overgangsklachten en behalve het prettige bewegen, richt het zich nadrukkelijk op de ademhaling. Als je goed leert buik ademhalen dan kalmeer je als het ware je lichaam. Erg handig als je een opvlieger krijgt.

Tot slot

Er zijn ook allerlei natuurlijke middeltjes die je kunt proberen. Sommige vrouwen hebben er baat bij en bij sommige doet het niets. Maar probeer als eerste vanuit je eigen instelling er zo normaal als mogelijk mee om te gaan en gewoon die leuke vrouw te blijven die je altijd geweest bent.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandacht voor de overgang, documentaire: Uitgebloe(i)dnieuws uitgelichtAandacht voor de overgang, documentaire: Uitgebloe(i)dMaandag 3 maart 2014 was de documentaire ‘Uitgebloe(i)d te zien die over de overgang in Nederland gaat. In de documentai…
Hevig menstrueren, waarom en wat kan men er aan doen?Een hevige ongesteldheid is voor iedereen anders, dit kan zijn als met vaak moet verschonen of als men het idee heeft da…
Thee tegen overgang, opvliegers en misselijkheidThee tegen de overgang, tegen opvliegers en tegen misselijkheid. Het is er. Veel kruiden en bladeren hebben een geneeskr…

Oplossing voor eenzame ouderenDoor de vergrijzing in Nederland komen er steeds meer oudere mensen bij. Veel van deze mensen hebben last van eenzaamhei…
De menopauze "overleven"De menopauze of overgang is voor iedere vrouw een andere ervaring. Toch is het ook voor iedere vrouw hetzelfde proces, a…
Bronnen en referenties
Reactie

Marjanne van der Linden, 30-12-2014
Ik ben nu 59 jaar en heb sinds 10 jaar geen menstruatie meer! Geen opvliegers of stemmingswisselingen heb ik ook niet! Waar ik wel last van heb zijn juist de mannelijke hormonen. Veel haren op de armen en in het gezicht. Ook boven de lip is er veel haar te zien! Een kind uit mijn klas zei: juf, je hebt een snor en dat is ook zo! Mijn vraag is; Ik heb nooit last van de overgang gehad( of het moet op mijn 59 ste nog komen, maar ik heb volgens mij de meer mannelijke hormoon! Meer haargroei, op plaatsen waar je het niet wilt hebben! Ik heb de laatste tijd ook last van haaruitval, kan uiteraard met medicijngebruik te maken hebben, maar om leuk oud te worden vind ik net zo niet leuk!
Ik weet, er zijn veel ergere varianten, die ik van nabij ook ken, maar lastig blijft het wel.
Hopelijk vindt u mij geen zeurpiet, het gaat mij meer om het fenomeen menopUze en alle problemen etc, die ik dus niet heb! Reactie infoteur, 31-12-2014
Ja, er zijn inderdaad vrouwen die heel nadrukkelijk last hebben van deze periode in het leven. Meer mannelijke hormonen en dus meer haargroei kan dat tot gevolg hebben. Echter, voor haargroei is een eenvoudige oplossing. Periodiek bij te houden of in permanente vorm, dus die snor hoeft geen probleem te zijn. De haarstructuur op het hoofd wordt ook anders, daar zijn wel weer tabletten voor om dat te stimuleren, maar de een vindt dat belangrijk en de ander niet. Net zoals de een het erg vindt om grijs te worden en de ander juist niet.
Ouder worden levert geestelijke wijsheid op… maar helaas werkt het lichaam daar niet altijd aan mee.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.